Thursday, May 10, 2007

Paste

............................ Paste -------------------
Pasta je testenina i predstavlja osnovu talijanske kuhinje. Talijanska kuhinja ima puno oblika testenine.
Postiji podela prema načinu proizvodnje .
Dakle imamo ’’ domaću testeninu ’’ i industriski proizvedenu testeninu.
• Po kvalitetu testa industriska pasta se naziva :
- ’’ pasta secca’’ i prodaje se suva.
• Pakovana testenina tj. Pasta ’’ all uovo’’ jeste domaća testenina s jajima. Industrija nudi pakovanu pastu s jajima pod nazivom : ’’ pastafatta a casa’’. Dakle domaća testenina je ’’ pastafatta- a casa’’ . Daljnja podela testenina ide u pravcu njezina pripremanja u kuhinji. Kao jela sa namenom da gost bira kao toplo predjelo , međujelo ili kao glavno jelo.
• Jela sa sosom od testenine jeste ’’ pasta askutta’’.
• Pasta sa nadevom su: kaneloni i ravioli.
• Gratinirana pasta- al furno – gratinirana testenina tj. Zapečena, kao što su lazanje.
• Pasta in brodo – predstavlja sitnu testeninu koja se daje u i mesne čorbe.
• Sve vrste testenine koje se koriste za :
Pastu – ’’ asciuttu ’’ – jesu špageti tanki dužine oko 50.- cm.

• . Tagliatelle – Su Široki rezanci
• Tagliarini Su Uski Vrpčasti Rezanci.
• Capellini Su Vrlo Uski Rezanci
• Capellini D’ Angelo -Vrlo Fini Tanki Rezanci.
• Fidelini Su Tanki I Puni Svežnjića Okrugli Rezanci
• Lasagne Su Široki Rezanci
• Macceheroni Su Dugi Cevasti Rezanci
• Tubetti Lunghi Su Kratki Makaroni Savijeni
• Rigatoni Su Kratki Cevasti Rezanci Većeg Otvora I Rebrasti Su Po Obodu.
• Fussili Su Kratki Rezanci Spiralnog Oblika.
• Farfalle Su Rezanci U Obliku Leptira
• Conchiglie Rigate Su Kao Školjkice
• Fiochetti Su Pasta U Obliku Peteljki
• Ricceni Su Pasta U Vidu Uvojaka.
• Ravioli Su Testenina Punjena Raznim Nadevima Pa I Mesom, Sirom , Spanaćem .
• Tortellini su punjeni venčići od testa a pune se sa mesom , sirom , ribom.
• Cannelloni se prave od testa za palačinke .Palačinke se pune nadevom I uviju u rolnu preliju odgovarajućim sosom te krato zapeku.
• Pastini je ukupni naziv za paste koje se pripremaju kao ulog A I Drugačije,. Pastini Su Ditalini , Farfallini,Goncchetti Sardi, Lunache Medie .

No comments: