. Teletina
Jela od telećeg mesa - vreme pripremanja.
1. Teleća ruža - ................. 30-35.- minuta po kilogramu.
2. Teleći hrbat .................30. minuta po kilogramu.
3. Teleći bubrežnjak ........35.- minuta – po kilogramu.
4. Teleći file 500- 600.-gr ..... 20- 25.- minuta.
5. Teleća kolenica - ........... 1. ½. sata.
6. Teleći kotlet 175.- gr ------ 5-7. minuta svaka strana.
7. Teleći odresci ---------------- 3-4.- minuta svaka strana.
8. Teleći odresci panirani .... 4-5.-minuta svaka strana.
9. Teleća džigerica , šnite 1.- cm ------ 2.- minuta svaka strana krvavo pečena.
10. Teleća žljezda .................... 30- 35.- minuta dinstanje.
11. Teleći mozak ....................... 8 – 10.- minuta – poširanje.
12. Teleća prsa punjena ........... 1. ½.-sata.
13. Teleći ragu ----------------------- 1. ½.- sata.
14. Teleći ujušak- blanket --------- 1. ½.- sata
.......... Teleći file -------
File obrežemo pa veće fileje pečemo u pećnici a manje na roštilju. Možemo ih gar nirati sa gotovo sa svim vrstama povrća priporemljene na razne načine. Pečemo ih prema veličini oko 20’.-minuta.
----------- Teleći file testu .- Za.- 6.- osoba .................
Sastojci : dva filea svaki po -.600.- gr, 400.- gr.- pirea od guščijih jetara, 300.- gr. mariniranih pečurki isečenih na šnite, 1.- kg. lisnatog testa, 1.-kom.- žumanjak, 3.-dcl.- madera sosa. 5.- gr. soli.
Način pripremanja : fileje posolimo i brzo ih propečemo sa svih strana pa ostavimo da se ohlade. Testo razvijemo u dva pravougaonika debljine -4.-cm. U sredinu svakog pravougaonika stavimo nekoliko šnita pečurki. Fileje sa svih strana premažemo sa pireom od guščijih džigerica, pa svakog položimo na svoj pravougaonik i pokrijemo preostalim šnitama pečurki. Zatim file umotamo u to testo, pa ih dekorišemo sa listovima oblikovanog testa, premažemo sa razmućenim žumanjkom i pečemo u vrućoj pećnici na 220.- stepeni . Pripremanje ukupno traje oko sat vremena.
........... Teleći frikando s kiseljakom ( Rumex scutatus ) .......
Za .- 6.- osoba.
Sastojci : 2.- kg. frikandoa, 100.- gr.- slanine za nabadanje, 150.- gr.- šargarepe, 150.- gr.- crnog luka sečenog , 30.-. gr.- začina svežih iz božije bašte( majčinu
dušicu, bosiljak, mentu, list korijandara ) , ½.- lit. bujona , 1.1/2.- kg. pire od kiseljaka pripremljenog bez pavlake, 40.- gr.- maslaca.
Način pripremanja : frkando nabodemo slaninom, pa ga na vrućem maslacu prepržimo zajedno s šnitama šargarepe i luk. Posolimo ga , prelijemo ga bujonom, dodamo začine iz božije bašte, pokrijemo i polako pirjamo u pećnici dok nebude gotovo. Na pladanj stavimo pire od kiseljaka, na njega položimo frikando a fondom s kojega smo skinuli mast i ukuvali ga na pola prvobitne količine prelijemo i pire. Pripremanje jela je u trajanju od sat vremena.
............Teleći grenadini – za 6.-osoba ...............
Sastojci : 6.- kom.- gernadina po 150- gr, 50.- gr.- slanine za nabadanje.
Način pripremanja : Grenadini su jedna vrsta medaljona . Režemo ih iz frikandoa, u krst nabodemo trakama slanine i pirjamo. Servirasmo ih na krutonoima, a uz to jednake priloge kao i uz teleće odreske. Pirjamo ih oko 30’ min.
........... Teleće jetra na koviljski način- za -6.- osoba
Sastojci : 1,5.- kg telećih jetara, 250.- gr.- masne slanine, ½.-lit.- belog vina, ½.- lit.- krepkog sosa, 200.- gr.- arpadžika u sirćetu, 500. gr.- mrkve izrezane u na kocke, 30.- gr.- maslaca, 10.- gr.- soli, 2.-gr.-bibera belog.
Način pripremanja: S jetra skinemo kožicu i izvadimo tetive, pa ih nabodemo debelim trakama slaninei s obe strane popržimo namaslacu . Zajedno sa arpadžikom i šargarepom stavimo u prikladnu posudu, posolimo i pobibrimo i prelijemo belim vinom i krem sosom.Posudu pokrijemo i stavimo u pećnicu da se jetra tu polako dovrši.Gotova jetra obložimo povrćem i prelijemo sosom kojeg smo ukuvali za jednu trećinu prvobitne količine.
......Teleća jetra na – piemontežanski način .- za 6.- osoba.
Sastijci : 600.- gr.- telećih jetara, 3.- dcl.- krepkog sosa, ½.- dcl.- madera vino, 300.- gr. riže, 120.- gr.- svežeg paradajza narezanog na kocke, 100.- gr.-maslaca, 5.- gr.-. soli, 1.- gr.- bibera.
Način pripremanja : Jetra narežemo na male odreske , naglo ih popržimo tako da ostanu još malo krvava i izvadimo ih iz maslaca. Sok od pečenja prelijemo madera vinom i dodamo krepki sos pa skinemos vatre i izmešamo
jetra s sosom . Rižu pripremljenuu obliku rižota s paradajzom utisnemo u prstenasti oblik, izvrnemo je na okrugli pladanj i jetra satavimo u sredinu.
........... Teleći jezik na ’’ Rimski’’ – način – za – 6. osoba.
Sastojci : 1.1/2 . kg telećeg jezika, 150.. gr.- crnog luka, 200.- gr.- luka vlasca, 2. dcl- belog vina, ½.-lit.- rimskog sosa, 100.- gr.- maslaca, 10.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, ½.- dcl.- ulja.
Način pripremanja : Jezik stavimo u vrelu vodu jedno kratko vreme, izvadimo ga i prelijemo hladnom vodom. Ogulimo mu kožu i prepečemo ga na maslacu zajedno s lukom i lukom vascemnarezanim na šnite. Dolijemo belo vino soli i bibera pa ga nalijemo sa malo telećeg fonda. Polako dinstamo . Zatim jezik izvadimo, fond ukuvamo, procedimo i dodamo rimskom sosu. Jezik narežemo prelijemo sosom , a ostatak sosa poslužimo odvojeno.
Ovo jelo se priprema sat ipo vremena.
........ Teleći jezik na roštilju- za -6- osoba .........
Sastojci : 1.1/2- kg telećeg jzika, 100.- gr.- prezli, 60.- gr.- senfa, 4.- dcl.- aurora sos, 10.- gr.- soli, 100.- gr.- maslaca, 2.- gr belog bibera.100.- gr. šargarepe.
Način pripremanja: Jezik stavimo u vrelu vodu , skinemo mu kožu ikuvamo ga sa šargarepom dok nebude na tri četvrtine gotov. Zatim ga razdelimo po dužini ali ga neprerežemo potpuno, pa obe polovine odvojimo srebrnim ili drvenim ražnjićem. Zatim jezik dobro posolimo i pobiberimo , namažemo snfom , paniramo u prezle , premažemo maslacem rastopljenim i polako pržimo na roštilju. Sos poslužujemo odvojeno.
.........Teleće pečenje s cr nim lukom.- za- 6.- osoba ............
Sastojci : 1.1/2. kg- teleća plećka, 10.- gr.-soli, 3.- gr.- bibera, 2.- dcl.- ulja, 1.- kg.- oljuštenog krompira isečenog na četvrtine, 300.- gr.- arpadžika iz sirćeta poprženog na maslacu, 20.- gr.- brašna, 1.- dcl telećeg fonda od kostiju.
Način pripremanja : Odvojiti od koske , raširiti ga na dasci i dobro izlupati tučkom . Posoliti , pobiberiti , uviti u rolat i vezati kanapom . ( rolovati plećku). Ovako pripremljeno mspustiti na zagrejano ulje i pržiti oko pola sata okrećući ga da porumeni sa svih strana. Dodati krompir i propržene glavice luka. Posoliti pobiberiti ,staviti u umereno zagrejanu pećnicu na 225.- stepeni i poeći dok omekša. Prelivati ga sa sokom povremeno. na petnaest minuta pre služenja umešati brašno razmućeno sa supom , zagrebati varjačo po dnu posude da se skine zapečen sok , pa vratiti jelo u pećnicu i peći još deset minuta.
...................Teleće pečenje s grožđem .- za .- 6- osoba ..........
Sastojci : 1.- kg.- teletine bez kostiju u komadu, 100.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- kisele pavlake, 750.- gr.- belog grožđa propasiranog u sok, ½.- dcl.- konjaka, 8.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 30.- gr.- šećera,1.-dcl.- vode, 250.- gr.- grožđa u zr nu.
Način pripremanja : očistiti od kožica i žilica i vezati tankim kanapom da zadrži lep oblik. Spustiti na zagrejan maslac i popržiti sa svih strana da ravnomerno porumeni. Preliti pavlakom , sokom od grožđa i konjakom . Posoliti
, pobiberiti , dobro poklopiti i dinstati na tihoj vati dok omekša. U međuvremenu staviti šećer u manju posudu , pa kad se rastopi i požuti, dodati vodu i 1..- dcl.- soka od pečenja, pa ovim karamelisanim sirupom preliti . Poklopiti i ostaviti na tihoj vatri još pola sata. Pečenu teletinu izvaditi , skinuti kanap , staviti na činiju za služenje i garnirati opranim osušenim zrnima grožđa. Sok od pečenja kuvati još malo dok ne uvri do željene gustine, a zatim preliti njime na činiji.
.............Teleće pečenje sa pireom od kestena – za – 6.-osoba.
Sastojci : 1.- kg . telećeg mesa od grudi,100.-gr.- suve slanine, 8.- gr.- soli, 1.- gr.-. bibera, 2.- dcl.- ulja, 100.- gr.zeleni sečene nakolutove.
Pire od kestena: 1.- kg.- kestena pitomog, 3.- dcl.- telećeg fonda od kostiju, 25.- gr.- brašna, 2.- dcl kisele pavlake.
Način pripremanja : Teleće špikovati sa slaninom, posoliti, pobiberiti i spustiti u posudu na zagrejano ulje. Dodati zelen i pirjati dok neomekša. Gotovo iseći na lepu i jednaku parčad i poerđati na činiju. Preostali sok u posudi propasirati i preliti preko mesa. Služiti sa slanim pireom od kestena- .
Opran kesten spustiti u vrijuću vodu i kuvati 5-6.-min. Izvaditi ga , Oljuštiti obe ljuske i spustiti fond od telećih kostiju. Poklopiti i kuvati istiha dok neomekša, a zatim ga samleti na mašini za . Dodati brašno razmućeno sa kiselom pavlakom i razrediti pire fondom od kostiju . Dosoliti , po potrebi i mešati još malo na tihoj vatri dase pire zgusne, poklopiti i do upotrebe držati na toplom mestu.
...................Teleće pečenje u sosu od kavijara.- za – 6. osoba-.
Sastojci : 1.1/2.-kg mesa od telećeg buta špikovano sa suvom slaninom, 100.- gr.- suve slanine isečene na kocke, 100.- gr.- crnog luka isečenog na rebarce, 150.- gr.- celerov koren isečen na listiće, 20.- gr.- celerova lista sitno seckana, 20.- gr.- peršunova lista, 1.- kom.- lovorov list, 3.- kom.- karanfilića, ½.- kom.- limunove kore nastrugane, 2.. gr.- bibera, 10.- gr.- soli, 2.- dcl.- belog vina, 25.- gr.- brašna, ½.- soka od limuna, 1.- dcl.- vode, 30.- gr.- kavijara crnog.
Način pripremanja : U masivnu posudu staviti isečanu suvu slaninu , povrćemirisno bilje, karanfilić i koru od limuna, pa na ovu podlogu spustiti špikovano teleće i pržiti na jačoj vatri 20’ min. Zato vreme okrenuti koji put da porumeni sa svih strana i promešati povrće da nezagori. Dodati biber, usuti vino , poklopiti i kuvati istiha sat ipo vremena, ili dok neomekša . Gotovo izvaditi na činiju , iseći na lepe režnjeve i ostaviti ih skupljene da izgleda u jednim komadu. Do služenja držati u toploj otvorenoj pećnici. Preostalo povrće u posudi propasirati i skinuti suvišnu masnoću. Umešati brašno razmućeno sa malo vode i mešati na tihoj vatri dok se sos nezgusne. Dodati sok od limuna i vodu , kuvati sos iztiha još deset minuta, a zatim ga ponovo propasirati. Umešati kavijar, preliti na činiju i služiti.
.................... Teleće pečenje s majoranom .- za .- 6.- osoba.
Sastojci: 1.- kg. teletine u jednom komadu bez kostiju, 5.- gr.- ljute aleve paprike, 1. gr.- majorana, 20.- gr.-,belog luka, 5. dcl.- belog vina, 1.- kom.- sokod pomorandže, 1.- kom.- sok od limuna, 8.- gr.- soli, 2.-gr.- bibera, ½.-dcl.- maslinovog ulja.
Način pripremanja : oprano i očišćeno vezati kanapom da dobije pravilan oblik.Posuti alevom paprikom i majoranom i staviti u zemljani sud. Dodati zgnječen beli luk , usuti vino sok od pomorandže , i ostaviti da odstoji u ovom marinatu nekoliko sati. Po isteku tog vremena izvaditi , posoliti ga i pobiberiti . Staviti u posudu na maslinovo ulje i peči u umereno zagrejanoj pećnici na 225.- stepeni sat ipo ili dok omekša ili porumeni.
.................Punjene teleće grudi.- za – 6.- osoba............
Sastojci : 1. ½-kg- mesa od telećih grudi, 300.- gr.- dva puta samlevenog pilećeg mesa, 150.- gr.- seckanog i na maslacu poprženog cr nog luka, 10.- gr.- soli, 1.- gr.- cimeta, 1.- gr.- karanfilića u prahu, 25.- gr.- diksela od pečuraka, ½.- dcl.- konjaka, 2.- kom. jajeta, 2.- gr.- bibera, 50.-gr.- sitno sečenog crnog luka, 100.- gr.- sitno seckane šargarepe, 20.- gr.- peršuna, 1.- gr.- majčine dušice, 500.- gr.- telećih sečenih kostiju, 2.- dcl.- belog vina, ½.- lit fond vode, 1.- kom.- lovorov list.
Način pripremanja :Izvaditi rebra iz telećih grudi, položiti na dasku, pa oštrim nožem odvojiti od opne kojim su rebra bila obložena, tako se dobije neka vrsta ’’ džepa’’ u koji će se staviti nadev. Zatim oprati i obrisati ga . Staviti u jedan sud mleveno i popržrn luk. Dodati začine predhodno pomešane. Pire od pečuraka, konjak i jaja. Sve dobro pomešati , pa ovim nadevom ispuniti pripremljene teleće grudi , sašiti ih jačim koncem , posoliti i pobiberiti . Prekriti dno dublje masivne posude crnim lukom , šargarepomi aromatičnim biljem. Spustiti teleće grudi i isečene kosti, pa ostaviti posudu na tihoj vatri 10’min. da povrće malo porumeni. Poklopiti , staviti ga u dobro zagrejanu pećnicu na 250.- stepeni i ostaviti 15’min. Zatim ga opet izvaditi iz pećnice, staviti na vatru, usuti vino i pustiti da provri. Dodati supu , poklopiti , pa vratiti u pećnicu i peći oko dva ipo sata. Zatim peći otklopljeno još desetak minuta da dobije boju. Pečene teleće grudi izvaditi na činiju, odbaciti konac, iseći na režnjeve i držati na toplom mestu . Preostale sastojke u posudi propasirati, skinuti suvišnu masnoću , pa jednim delom dobivenog sosa preliti na činiji . Preostali sos služiti odvojeno. Kao dodatak ovom jelu staviti : rezance na maslacu i posuti struganim parmrzanom.
.............. Punjena teleća plećka.- za -6.- osoba ................
Sstojci : 1.1/2. kg- teleće plećke u komadu, 10.- gr.- soli, 3.- gr.- bibera, 250.- gr.- svinjskog mesa, 1.- kom.- jaja, 100.- gr.- belog hleba bez kore, 2.- dcl.- mleka, 1.- gr.- karanfilića u prahu, 1.- gr.- muškatnog oraščića u prahu, 2.- dcl.- ulja, 150.- presne svinjske kožurice, 150.- gr.- seckanog crnog luka na rebarca, 200.- gr.- šargarepe seckane na kolutiće, 1.- kom.- vbezica aromatičnog bilja,
20.- gr.- peršunova lista, 1.- gr.- majčine dušice, 1.- kom. lovorov list, 3.- dcl .- fond voda od telećih kostiju, 30.- gr.- maslaca.
Način pripremanja: odvojiti od kostiju , rastvoriti ga na dascci i dobro izlupati tučkom.Posoliti , pobiberiti i ostaviti na stranu.Svinjsko samleti, dodati jaja i hleb( predhodno potopljen u mleko i isceđen ) i začine. Posoliti , pobiberiti i sve dobro izraditi rukom . Ovom masom premezati izlupano , uviti ga u rolat i vezati ga tankim kanapom. Ovako pripremljenu plećku spustiti na dobro zagrejano ulje i naglo je ispržiti sa svih strana da porumeni. Prženo izvaditi privremeno, prekriti dno posude svinjskim kožuricama, crnim lukom i šargarepom i staviti u sredinu vezicu mirisnog bilja.
Vratiti u posudu , naliti fond vodom poklopiti i peći u dobro zagrejanoj pećnici .na 250.- stepeni sat ipo. Pečanu plećku izvaditi iz pećnice, odstraniti kanap i staviti na zagrejanu činiju za služenje. Zatim premazati komadićem maslaca i vratit na kratko u pećnicu das glazira , odnosno da plećka dobije sjajno rumenu koricu. Za to vreme propasirati povrće iz posude , umešati preostali maslac, po potrebi dodati malo fond vode i služiti posebno kao sos.
............ Odresci od telećeg mesa ------------
Za teleće odreske obično se uzima od buta, iako je od kotleta i pečenice još bolje. Debljina odreska treba da bude jedan santimetar, a težina
100 – 120.- gr.- . se seče uvek popreko u odnosu na vlakna mišića tj. mesa. Ovo pravilo je važno i osnovno da se svaki odrezak nebi skupljao i postajao neprikladan za pripremu dalje. Teleće odreske treba izlupati tučkom za . Tako izlupani se brže proprže i postaju vrlo ukusni.
Teleći odresci se najčešće prže panirani ( bečka šnicla ), a mogu se pržiti i bez ikakvih dodataka osim soli i malo brašna( natur šnicla ). U svakom slučaju za prženje odrezaka upotrebljava se masnoća u kombinaciji ulje i maslac. Aisto tako friteze za sve odreske panirane na bečki način . Za odreske poput naturalnog odreska i sve ostale pržiti vrlo brzo i na kombinaciji maslaca i ulja.
....... Prženi teleći odresci- naturalna šnicla- za .- 6.- osoba.
Sastojci : 4.- kom. telećih odrezaka –po 120.- gr. 4.- gr.- soli, 10.- gr.- brašna, 25.- gr.- maslaca ½.- dcl.- ulja.
Način pripremanja: Odreske očistiti od žilica i kožica, izlupati tučkom , posoliti i lako uvaljati u brašno. Spustiti na dobro zagrejano ulje i naglo ispržiti s jedne i druge strane. Pržene odreske poređeti u zagrejanu činiju i držati na toplom mestu. U preostalo ulje u posudi dodati kašiku vode i kuvati kratko mešajući i skidajući varjačom zapečeni sok sa dna posude. Gotovim sokom preliti odreske na činiji i služiti nekim prologom i salatom.
................ Teleći odresci sa sirom i pečurkama- za -6- osoba.
Sastojci : 4.- kom.- telećih odrezaka – po 120.- gr. 60. gr.- maslinovog ulja, 1.- kom.- limunovog soka, ½.- dcl.- konjaka, 4.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 100.- gr.-
rastopljenog maslaca, 120.- gr.- sira kačkavalja, 60.- gr.- nastruganog parmezana, 600.- gr.- šampinjona dinstanih na maslacu , 3.- dcl.- belog vina, 120.- gr. rastopljenog maslaca.
Način pripremanja : Teleće odreske očistiti od žilica i od kožica pa izlupati tučkom za . Preliti maslinovim uljem, sokom od limuna, konjakom , posoliti i pobiberiti . Sve to ostaviti da stoji u ovom marinatu nekoliko sati . U vatrostalnu činiju rastopiti 60.-gr.- maslaca , zatim ređati marinirane odreske posuti odreske sa mešavinom sireva . Zatim odozgo staviti dinstane pečurke, prelti marinatom i preostalim maslacem i vinom.Prekriti aluminiskom folijom i staviti u pećnicu zagrejanu na 200.- stepeni . Šnicle dogotoviti za oko 30’ min.
.............Pohovani teleći odresci.- za .- 4.- osobe .............
( bečki odresci )
Sastojci : 4.- kom. tlećih odrezaka – po 120.- gr, 4.- gr.- soli, 25.- gr.-brašna, 1.- kom.- jaje, 300.-gr.- prezli od belog hleba, 100.- gr.- maslaca, 1.- kom.- sok od limuna isečen na kolutove, 4.- kom . fileta ringlica ili fileta sardona, 10.- gr.- kapara, 25.- gr.- peršunova lista svežeg , ½.- dcl. ulja.
Sastojci : teleće odreske očistiti od žilica i kožica , izlupati tučkom za posoliti i pobiberiti . Zatim ih uvaljati u brašno , razmućeno jaje i prezle i pržiti na dobro zagrejanom maslacu i ulju po tri minuta sa svake strane.Gotove odreske poređati na zagrejanu činijui poprskati sokom od limuna. Na svaki oderzak staviti po jedan kolut limuna, dva fileta od sardela i nekoliko kapara i ukrasiti peršunom.
............ Pohovani teleći odresci sa sirom i paradajzom ........
za.- 6.- osoba.
Sastojci : 6 .- kom.- telećih odrezaka po 120.-gr, 6.-gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 100.- gr.- brašna, 2.- kom.- jajeta razmućena sa malo ulja, 100.- gr.- prezli, 120.- gr.- maslaca, 6.- kom.- oljuštenih i sitno sečenih paradajza, 150.- gr.- sitno sečenog crnog luka,20.- gr.- belog luka, 120.- gr.- sveže parike babure sečene na kocke, 6.- kom.- tankih režnjeva sira kačkavalja.
Način pripremanja : Teleće odreske očistiti od žilica i kožica, izlupati tučkom za posoliti i pobiberiti. Uvaljati ih u brašno , razmućena jaj i prezlei dobro utapkati dlanovima da prezle prionu za . Zatim ih spustiti na dobro zagrejan maslac i ispržiti sa obe strane da porumene. Poređati u vatrostalnu činiju , podmazanu maslacem i ostaviti na stranu. Na preostalu masnoću u posudi spustiti paradajz , crni i beli luk i baburu i dinstati na tihoj vatri dok se masa neukrćka i prilično zgusne. Posoliti , pobiberiti , premazati svaki odrezak kašikom pripremljene mase i staviti po parče sira. Staviti u umereno zagrejanu pečnicu na 225.- stepeni i peći deset minuta dok se sir ne zapeče. Služiti sa testeninom na maslacu.
........... Pohovani teleći odresci .- za .- 4.- osobe --------------
Sastojci : 700.- gr.- teletine od buta, 100.- gr.- šunke isečene tankerežnjeve, 100.- gr.- sira kačkavalja isečeno na tanke režnjeve, 2.- kom.- jajeta, 7.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 150.- gr.- brašna, 120.- gr.- prezli, 120.- gr.- maslaca, 1.- kom.- limun.
NAČIN PRIPREMANJA : Očistit od žilica i kožica, iseći ga na osam odreska tanka odreskai izlupati tučkom. Staviti na svaku šunku i sir, sastaviti
dva i dva odreska i dobro ih utapkati rukom. Ovako punjene odreske staviti na stol, pokriti dašcicom , pritisnuti teretom i ostaviti da postoji tako oko pola sata. Zato vreme razmutit jaja zajedno sa solju i biberom, a zatim pažljivo panirati odreske u brašno jaja i prezle. Spustiti na dobro zagrejan maslac i pržiti da porumene s obestrane. Porađati ih na zagrejanu činiju i ukrasiti kriškama limuna. Služiti sa kuvanim krompirom i zelenom salatom.
........... Teleći odresci s r uzmarinom i vinom .- 6.- osoba...
Sastojci : 6.- kom.- podjednakih odrezaka -po 120.- gr, 6.- gr.- soli, 1.- gr.- beli biber, 60 .- gr.- brašna, 50.- gr.- pretopljenog maslaca ili ulja, 2.- dcl.- belog vina, 1.- gr.- ruzmarina.
Način pripremanja : odreske posoliti , pobiberiti belim biberom, lako uvaljati u brašno i naglo propržiti na dobro zagrejanom maslacu. Usuti vino, dodati ruzmarin, protresti snažno posudu, poklopiti i dinstati odreske istiha oko 20’.- min. vino ne sme da vri . Gotove odreske poređati na zagrejanu činiju i preliti sopstvenim sokom. Služiti sa rižom.
........... Teleći odrezak na francuski način .- za .- 6.- osoba..
Sastojci: 6.- kom.- telećih odrezaka .-po – 120.- gr, 6.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 60.-gr.- maslaca, 200.- gr.- šargarepe isečene na kockice, 150.- gr.- crnog luka seckanog, 50.- gr.- celera seckanog, 120.- gr.- sitno sečene šunke, 25.- gr.- mirisljavog bilja( majčina dušica, peršuna, lovorov list, ruzmarin) , 2.- kom.- jajeta, 150.- gr.- prezle, 2.- dcl.- ulja, 1.- dcl.- supe, ½.- dcl. madera vino, 20.- gr.- maslaca, 1.- kg. krompira ’’ alimet’’.
Način pripremanja: Odreske izlupati lako tučkom , posoliti , pobiberiti i ostaviti na stranu. Zagrejati maslac, spustiti šargarepu, crni luk, celer, šunku i vezicu mirisnog bilja i dinstati dok se povrće neraskuva. Izmaći s vatre, izbaciti mirisno bilje, pa ovom masom , kad se ohladi, premezati pripremljene odreske. Zatim ih pažljivo umotati u raznućena jaja, uvaljati u prezlu i ispržiti na ulju.pripremljen krompir ’’ alimet’’ staviti na činiju, poređati preko njega odreske i držati na toplom mestu. Odliti suvišnu masnoću iz posude dodati supu , maderu i maslac i kuvati kratko mešajući i skidajući varjačom sa dna i zidova zapečen sok. Preliti odreske na činiju i služiti.
....Uvijeni teleći odrezak sa šunkom i jajaima -. za 6.- osoba.
Sastojci : 6.- kom.- telećih odrezaka za uvijanje – po .120.- gr, 6.- gr.- soli,1.- gr.- bibera, 10..- gr. seckanog peršuna, 10.- gr.- sitno seckanog estragona, 100.-. gr.- sitno seckaniog crnog luka, 6.- tankih režnjeva šunke, 3.- kom.- tvrdo
kuvanih jaja, 100.- gr.- maslaca, 1.- gr.- majčune dušice, 2.- dcl.- belog vina , 20.- gr.- maslaca, 200.- gr.- svinjske maramice.
Način pripremanja: Teleće odreske izlupati tučkom za , posoliti i pobiberiti . Posuti mirisnim biljem i crnim lukom. Na svaki odrezak staviti po jedan reženj šunke i pola jajeta, uviti u rolnu i zaviti u parče svinjske maramice odgovarajuće veličine. Ovako pripremljene odreske spustiti na maslac, dodati majčinu dušicu, poklopiti i pirjati deset minuta, ili dok neomekša. Temperatura treba da je umerena i ujednačena. gotove odreske poređati na zagrejanu činiju za služenjwe i držati na toplom mestu. U preostali sok u posudi sipati belo vino i kuvati dok neuvri na pola, mešajući za to vreme i skidajući varjačom zapečeni sok sa dna i zidova posude. dodati malo svežeg maslaca, pa ovim sosom preliti odreske na činiji. Služiti vrlo toplo.
....... Uvijeni teleći odresci s estragonom .- za .- 6.-osoba.
Sastojci : 6.- kom.- telećih odrezaka .- po 120.- gr, 8.- gr.-. soli, 1.- gr.- bibera, 20.- gr.- seckanog peršunovog lista, 25.- gr.- sitno seckanog estragona, 25.- gr.- sitno seckanog ’’šnitlinga’’, 6.- kom.- tankih režnjeva šunke, 6.-kom. tankih režnjeva slanine, 60.- gr.- maslaca, 150.- gr.-. crnog luka sečenog na prstenove, 6.- kom.- svežih šampinjona sečenih na listiće, 1.- dcl.-vina, 25.- gr.- brašna, 3.- dcl .- fond voda od telećih kostiju.
Način pripremanja: teleće odreske izlupati tučkom , posoliti , pobiberiti i posuti mirisnim biljem.Staviti na svaki odrezak po režanj šunke, uviti ih u rolnu, omotati režnje slanine i spojiti čačkalicom. Manju posudu premazati maslacem i rasporediti po dnu crni luk i pečurke,. Spustiti uvijene odreske, poklopiti i staviti na štednjak da se dobro zagreje. Dodati vino, protresti posudu i kuvati dok vino neuvri. Zatim posuti brašnom , pa kad porumeni, usuti fond od kostiju , poklopiti i kuvati u pećnici na 225.- stepeni jedan sat. Gotove odreske izvaditi , izvaditi čačkalice, poređati ih na činiju za služenje i držati na toplom mestu. Preostali sok u posudi mešati još malo na štednjaku dase zgusne , a zatim ga sipati preko mesa. Služiti sa pire krompirom ili graškom i salatom .
........... Uvijeni teleći odresci s mirisnim biljem iz Božije
bašte.- za .- 6.- osoba.
Sastojci : 6. kom.- telećih odrezaka .- po 120.-gr, 8.-. gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 200.- gr.- mlevenog pilećeg mesa, 200.- pirea od pečuraka ’’ diksel’’, 20.-. gr.- sitno sečenog peršuna, 1.- kom.- jaje, 6.- kom.- tankih režnjeva suve slanine, 60.- gr.- maslaca, 150.- gr.- šargarepe seckanena kolutove, 150.- gr.- crnog luka sečenog na režnjeve, 1.- kom.- veza mirisnog bilja iz božije bašte ( peršun list, majčina dušica, majorana, kopar, salvia, celerov list) , 2.- dcl.- belog vina, 3.- dcl.- telećeg fonda od kostiju.
Način pripremanja :Odreske izlupati tučkom za , posoliti , pobiberiti i ostaviti na stranu . U mleveno pileće dodati pire od pečuraka, peršun o jaje. Posoliti, pobiberiti , i dobro izmešaqti . Ovim nadevom namazati pripremljene odreske, uviti ih u rolnu, obložiti slaninom i vezati čačkalicom . Podmazanu posudu sa maslacem , prekriti dno šargarepom i crnim lukom.
St.- 229.-
Spustit uvijene odreske i staviti u sredinu vezicu mirisnog bilja. Poklopiti i držati na tihoj vatri dok se zagreje.Usuti vino i kuvati na jačoj vatri dok neuvri . Naliti fondom od telećih kostiju da sasvim ogrezne, dobro poklopiti , staviti u umereno zagrejanu pećnicu na .-225.- stepeni i ostaviti jelo da lagano vri u soku .- 40- 60’ min. Gotove odreske izvaditi i osloboditi ih od čačakalica , poređati na zagrejanu činiju za služenje. Sos ostaviti još malo da
se zgusne , propasirati ga i preliti preo mesa na činiji. Služiti sa povrćem ili pire krompirom.
............ Teleći kotleti ...........
Teleći kotleti se seku iz sredine karea ili bubrežnjaka. Kotlet je obično težak 180.- gr. i netreba da bude tanak. Kotlete pripremamo pržene i pečenei pečene na žaru tj roštilju. Kotleti se serviraju sa raznim garniturama ali sok mora biti prirodan a nikako kombinovan . Uz kotlete pečene na roštilju obično se daje maslac sa pečurkama i kaprima ’’ Metr d’ otel – Maitre d’ hotel- ili neki pikantni sos koji se služi uz mesa sa roštilja.
........... Teleći kotlet s pavlakom .- za .-6 osoba ..........
Sastojci : 6.- kom.- telećih kotleta obrađenih –po 130.- gr, 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 80.- gr.- maslaca, 2- dcl.- belog vina , 3.- dcl.- fond vode od telećih kostiju , 2.- dcl.- pavlake kisele.
način pripremanja: Ktlete izlupamo tučkom, posoliti , pobiberiti i naglo ispržiti na maslacu da porumene. Staviti ih na zagrejanu činiju i držati na toplom mestu .Na preostali maslac u posudi sipati vino i fond vodu i kuvati dok neuvri na jednu trećinu , mešajući za to veme skidajući varjačom zapečeni sok sa dna posude. Umešati pavlaku i kuvati još minut dva. propasirati sos preliti preko kotleta i odmah služiti .
....................Teleći kotlet s bosiljkom.- za .- 6.- osoba,..........
Sastojci : 6.- kom.- telećih kotleta, 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 100.- gr.- maslaca, 1.-dcl- belog vina, 3.- dcl.- fonda od telećih kostiju, 15.- gr.- svežeg bosiljka, 25.- gr.- svežeg maslaca.
Način pripremanja: kotlete izlupati tučkom, posoliti i pobiberiti i naglo propržiti na zagrejanom maslacu. Kad porumeni sa jedne i druge strane, smanjiti temperaturu i pržiti istiha još petnaest minuta. Poređati ih na činilu za služenje i držati na toplom mestu. Na preostali maslac u posudi usuti vino i fond vode i kuvati dok neuvri za jednu trećinu, mešajući za to vreme i skidajući varjačom zapečeni sok sa zidova i dna posude. Dodati bosiljka, pustiti da provri , pa umešati maslac. Preliti kotlete na činiji i odmah služiti.
........... Teleći kotleti s pečurkama .- za .- 6.- osoba .............
Sastojci : 6.-kom.- telećih kotleta, 20.- gr.- aleve paprike, 8.-gr.- soli, 1.- gr,. bibera, 150.-gr.-maslaca, 1.- kg.- sečenih pečuraka, ½.-lit.- slatke pavlake.
Način pripremanja : teleće kotlete izlupati tučkom za , posuti alevom paprikom, posoliti i pobiberiti. Spustiti na zagrejan maslac i popržiti s jedne i druge strane. Dodati pečurke, poklopiti i dinstati deset minutaili dok neomekša. Izvaditi kotlete na zagrajanu činiju za služenje i držati na toplom
St.- 230.
mestu. Na preostale pečurke u posudi spustit pavlaku , mešati na tihoj vatri da se zagreje , pa ovom masom od pečuraka preliti kotlete na činiji i odmah služiti .
......Teleći kotleti s paradajzom i pečurkama.- za .- 8.- osoba.
Sastojci : 8.- kom.- telećih kotleta, 8.- r.- soli, 1.- gr.- bibera, 100.- gr.- brašna, 200.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- belog vina , 150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 20.- gr.- sitnoseckanog belog luka, 800.- gr.- svežeg paradajzasitno seckanog , 100.- gr.- pečuraka isečenih na listiće, 2.- dcl.- telećeg fonda od kostiju , 2.- dcl kisele pavlake.
Način pripremanja :Kotlete pripremiti i obraditi tučkom za , posoliti i pobiberiti . Uvaljati ih u brašno , spustitna 150.- gr.- zagrejanog maslaca i naglo prpržiti s obe strane. Zatim smanjiti temperaturu i lagano pržiti još petnaest minuta. Gotove kotlete izvaditi na činiju za služenje i držati na toplom mestu. Na preostali maslac u posudi sipati vino , prokuvati kratko , pa dodati crni i beli luk , paradaju i pečurke, .Naliti fond vodom i kuvati zajedno deset minuta. Zatim propapsirati masu i umešati pavlaku. Gotov sos služiti posebno.Preostali 50.- gr.- maslaca zagrejati do boje lešnika i preliti preko kotleta. Služiti sa barketama od lisnatog testa napunjenim pireom od pečuraka.
...............Teleći kotleti na lovački način.- za .- 6.-osoba.
Sastojci : 6.- kom.- telećih kotleta, 6.- gr.- soli, 1.- gr.-bibera, 80.-gr.- maslaca, 150.- gr.- sino seckanog crnog luka, 20.-gr.-belog luka sitno seckanog , 150.- gr.- sitno sečenih pečuraka, 2.-dcl.-belog vina, 3.- dcl.- teleći fond od kostiju, 1.- dcl.- soka od telečeg pečenja, 25.- gr.- pire paradajza, 20.- gr.- sitno seckanog peršuna, 10.- gr.- sitno seckanog estragona, 200.- gr.- pileće džigerice, 100.- gr.- suve slanine sečene na sitne kocke.
Način pripremanja:kotlete pripremiti za obradu i istući ih lagano tučkom za , posoliti i pobiberiti i naglo ispržiti na 60.- gr.- maslaca. poređati ih na zagrejanu činiju za služenje i ostaviti na toplom mestu. Na preostali maslac u posudi dodati crni i beli luk slaninu pečurke i džigericu i pirjati na jačoj vatri deset minuta. Usutu vino i kuvati dok potpuno neuvri. Umešati fond vodu , sok od pečenja i pire od paradajza i ostaviti masu na tihoj vatri da lagano krčka nekoliko minuta. Dodati preostali maslac, peršun i estragon , preliti kotlete i služiti .
............Teleći kotleti u vinu s parmezanom.- za 6.- osoba......
Sastojci : 1.- kg.- telećih kotleta, 10.- gr.- oli, 1.- gr.-bibera, 10.-gr.- aleve paprike, 100.- gr.- nasruganog parmezana sira, 1.- dcl.- maslinovog ulja, 20.- gr.- belog luka zgnječenog, 2.- dcl.- ’’ šeri vina’’ ( sherry) , 200.- gr.- graška spremljenog na maslacu , 25.- maslaca, 60.- gr.- nastruganog parmezana za posipavanje.
Način pripremanja:kotlete istući tučkom , posoliti i pobiberiti i posuti alevom paprikom i nastruganim parmrzanom. U većoj posudi zagrejati maslinovo ulje zajedno s belim lukom , spustiti kotlete i naglo ih ispržiti. Zatim usuti vino pustit da provri i kuvati na jačoj vatri da provri još koji minut. Ovako pripremljene
. kotlete poređati na zagrejanu činiju , preliti proceđenim sosom , garnirati mladim graškom i posuti struganim sirom .
...............Teleći kotlet s karijem .- za.- 6.- osoba,..........
Sastojci: 6.- kom.- telećih kotleta, 6.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 100.- gr.- maslaca, 150.- gr.- sitno iseckanog crnog luka, 20.- gr.- karija u prahu, 2.- dcl.- belog vina, 2.- dcl.- kisele pavlake, 1.- kom.- limunov sok.
Način pripremanja: kotlete obraditi i izlupati tučkom za , posoliti i pobiberiti, i propržiti na maslacu da porumene. Dodati crni luk i kari , poklopiti i pirjati na tihoj vatri dok luk omekša. Izvaditi kotlete, poređati na zagrejanu činiju za služanje i držati na toplom mestu. U preostali maslac u posudi usuti vinio i kuvati dok uvri na jednu trečinu, mešajući i skidajući varjačom zapečen sok sadna posude. Umešati pavlaku i kuvati dalje dok sos uvri dosrednje gustine. Dodati sok od limuna, proveriti dali je dovoljno slan i pobiberen pa preliti njime kotlete. Služi se sa kari rižom.
.................. Teleće kolenice s narandžom.- za .- 4.- osobe.
Sastojci : 2.- kom.- teleće kolenice rasečene svaka na polovinu,150.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 25.- gr.- brašna, 10.- gr.- soli,2.- gr.- belog bibera, 1.- gr.- majorana, ,100.- gr.- maslaca, ½.-dcl ulja, 2.- dcl.- belog vina, 200.- gr.- narandže, 20.- gr.- nane limunove kore, 2.- dcl./ fonda od telećih kostiju, 1.- gr.- muškatnog oraščić.
Način pripremanja: Luk ogiljimo i narežemo na kolutiće. Beli luk narezati na sitne kockice. Brašno pomešamo sa soli , biberom, majoranom. U to uvaljamo kolenice i otresemo suvišno brašno .Polovinu maslaca rastopimo u tiganu i dodamo malo ulja, na njemu staklasto dinstamo kolutove luka i komadi’e belog luka, dodamo polovice mesa i sa svake strane ispržimo da porumene jednako. Dodamo vino, narandžinu i limunovu koru i sve to dinstamo na blagoj vatri sat vremena. Dodamo isečenu narndžu i limun dolijemo fond vode i još kratko dogotovimo u pećnici na 250.-stepeni. U sos od kolenica dodamo začine i pasiramo , pa prelijemo kod serviranja svaki komad mesa. uz ovo jelo se daju pariske knedle od griza, i dinstane pečurke najbolje šampinjoni.
.............. Teleći odrezak sa salvijom .- za .- 4- osobe .......
Sastojci : 4.- kom.- telećih odrezaka po – 120.- gr, 8.- kom.- listova sveže salvije na svaki odrezak po dva lista, 4.- kom.- kuvane šunke po .- 30.- gr.- svaki režanj.20.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- ulja, 6.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, ½.- dcl.- belog vina, 10.-gr.- maslaca za sos.
Način pripremanja : Teleće odreske dobro obradimo tučkom za eda budu vrlo tanki. Listove salvije operemo istavimo po dva lista na svaki od četiri odreska. Na listove stavimo šnite šunke , svaki odrezak preklopimo i spojimo čačkalicom . U povećem tiganju zagrejemo ulje i maslac , pa odreske pržimo sa svake strane po tri minuta sa svake strane na srednje jakoj temperaturi. Posolimo i pobiberimo , dolijemo malo vina i kuvamo malo da vino ispri. Zatim dodamo preostali maslac i vino i kad prokuva izvadimo i okrenemo odreske i poređamo ih na vatrostalnu činiju . Dobivenim saftom prelijemo
odreske i serviramo nakon kratkog dogotovljavanja u pećnici . Uz ovo jelo se daje rižoto na razne načine kao i pire krompir i povrvće koje je gratinirano .
................ Teleća džigerica – venecijanski način ...............
( fegato di vitello a’ la veneziana )
za .- 6.- osoba
Sastojci : 600.- gr.- teleće jetre, 400.- gr.- crnog luka, ½.- dcl.- maslinovog ulja, 10.- gr.- seckanog peršunovog lista, 2.- dcl.- suvog belog vina, 6.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, 40.- gr.- maslaca.
Način pripremanja : jetru operemo i narežemo na tanke štapiće, ( kao pomfrit dupli ) . Luk očistiti i narezati na tanke kolitiće. U tiganju zagrejeti maslinovo ulje i na njem staklasto ispržimo kolutiće luka uz više kratno prevrtanje na blagoj vatri za 30.- min. Luk pri tome netreba da bude smeđ nego mora da omekša. Zatim dodamo peršun . U tiganj dolivamo belo vino, pojačamo vatru. Čim vino provri , dodamo jetru i pirjanimo je s lukom oko 4’ min. Posolimo i pobiberimo . Dodamo maslac i pustimo da se rastopi. Jetru poslužujemo u predhodno dobro zagrejanoj zdeli. Uz to se kao prlilog daje dinstana riža, restovan krompir, pire krompir, palenta. Samo jedan od ovih priloga po izboru.
.......Teleći ragu - starobanatski način.- za .- 4.- osobe........
Sastojci : 600.- gr.- telećeg mesa bez kostiju od plećke, 100.- gr.- šargarepe, 120.- gr.- crnog luka, 150.- gr.- praziluka, 120.- gr.- celerov koren , 6.- gr.- soli, 1.- gr.- sušene majčine dušice, 1.- lit.- fond vode od pilećih kostiju , 200.- gr.- kozjaka luka, 400.- gr.- šampinjona. 60.- gr.- maslaca, 40.- gr.- brašna, 1.- kom.- žumanjak, 2.- dcl.- slatke pavlake, 2.- gr.- soli, 1.- gr.- belog bibera, 10.- gr.- naseckanog peršuna.
Način pripremanja : izrežemo na komade oko .- 3.-cm. povrće sitno narežemo i kuvamo u pola litre s m, solju i majčinom dušicom, kuvamo oko sat vremenau otvorenoj posudi. Kozjak očistomo , kuvamo ga u ostatku od peradi , izvadimo kozjak iz i stavimo na tolo. Pečurke očistimo , sečemo na pola, kuvamo ih u supi od pilećih kostiju 7’.- min. , izvadimo ih i stavimo na toplo sa kozjakom. s povrćem uspemo u isto i stavimo k pečurkama. Celokupnu supu od kostiji ukuvamo na pola. Brašno zapržimo na maslacu , polijemo ga sa supom i zakuvamo . Legiramo žumanjkom i pavlakom, posolimo , pobiberimo . pečurke i kozjak stavimo u sos pospemo peršunom. .
Teleći kotlet s kalvadosom .- ( calvadosom ) . za .- 4.- osobe Sastojci : 4.- kom.- teleća kotleta -. po 130.- gr, 5.- gr.- soli, 1.- gr.- belog bibera, 40.-gr.- brašna, 40.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- ulja, ½.- dcl.- calvadosa, 50.- gr.- pire paradajza, 1.- dcl.- slatke pavlake, 80.- gr.- maslaca, 2.- om.- žumanjka, 2.-gr.- soli, 1.-. gr.-. belog bibera, ½.- limunovog soka, ½.- dcl.- šampanjca.
Način pripremanja : kotelete operemo i obrišemo , posolimo i pobiberimo ,
- pa uvaljamo u brašno. Maslac ugrejemo s uljem u tiganju. Na tom pržimo kotlete sa svake strane po pet minuta, pa ih stavimo na toplo. . preostalo brašno popržimo na masnoći . Dodamo kalvados , umešamo pire paradajza i kratko prokuvamo. U sos dodamo pavlaku pa ga stavimo na toplo mesto. maslac otopimo . Žumanjke razmutimo sa solju i limunovim sokom u maloj posudi , posudu stavimo na lonac sa kipućom vodom uz stalno mešanje dodajemo rastopljeni maslac. kad se maslac umeša lonac se skine sa štednjaka. Smesu maslaca i žumanjaka pomešamo sa biberom i šampanjcem i sosom od paradajza . ovako pripremljeni sos prelijemo preko kotleta. Kao prilog se obično servira riža, rezanci na maslacu , i salata glavatica.
............Teleći odrezak s vrganjima.- za .- 4.- osobe .........
Sastojci : 120.- luka kozjaka, ½.- dcl.- ulja, 6.- gr.- soli, 1.- gr.- sušene majčine dušice, 25.- gr.- brašna, 1.- dcl.- hladong telećeg fonda od kostiju, ½.- dcl.- slatke pavlake, 4.- kom.- telećih odrezaka- po 130.- gr, 2.- gr.- soli, 1.- bibera, 20.- gr.- senfa, 25.- gr.- pire paradajza, 20.- gr.- brašna, 60.- gr.- maslaca, 10.- gr.- seckanog peršuna.
Način pripremanja: luk kozjak narežemo na kocke. pečurke očistimo i narežemo na listiće. U posudu zagrejemo malo ulja i na njemu staklasto popržimo nasekani luk vlasca na kocke. Dodamo pečurke, posolimo, i dodamo majčinu dušicu, pa uz stalno okretanje dinstamo oko osam minuta. Sve to na blagoj vatri. Brašno pomešamo sa sa malo telećeg fondai sa pavlakom , pa time prelijemo pečurke. Zatim pečurke dinstamo na blagoj vatri daljnih 10.- minuta. Teleće odreske obradimo i posolimo pobiberimo i namažemo mešavinom senfa i pire paradajza. Zatim odreske pospemo brašnom . Ostatk ulja zagrejemo u tiganju , pa tako ispržimo odreske da porumene sa obe strane. to traje nekih pet minuta svaka strana odreska. poslažemo na tanjire i prelijemo pečurkama i pospemo peršunom.
.............Iriški teleći odresci .- za .- 6.- osoba...................
Sastojci : 900.- gr. telećeg frikandoa izrezano na 6.- kom.- oderzaka – po – 150.- gr, 200.- gr.- crnog luka, 300.- gr.- pečurki, 40.- gr.-maslaca, ½.- dcl.-ulja, 25.- gr.- brašna, 1.- dcl.- belog vina, 2.- dcl slatke pavlake, 10.- gr.- soli, 2.-. gr.- belog bibera.
Način pripremanja : Crni luk očistiti i narezati ga na sitne kocke. Pečurke očistiti i narezati na listiće. Maslac zamesiti s brašnom . Ulje ugrejemo, n anjemu na više puta a nikako odjednom ispržiti odreske, izvadimo ih iz tiganja i staviti po strani. Kockice luka staklasto popržiti na ulju . Dodati sečane pečurke i pržiti ih s lukom. Politi svino i dodati pavlaku . U to umešati valuške od brašna .Sos pustiti da prokuva nekoliko minuta , posoliti i pobiberiti. dodati u sos i sve to još jdnom ugrejati. kao prolog ovom jelu se daje : prženi krompir ili drugo povrće na maslacu i zelena salata.
.............. Teletina u povrću i vinu - za .- 6-. osoba .............
Sastojci : 900.- gr.- telećeg mesa od plećke, 8.- gr.- soli, 1.- gr.-. bibera, 2.- dcl. ulja, 2.- dcl.- belog vina, 40-.gr.- brašna, 6.- dcl.- fonda od telećih kostiju, 20. gr.- peršunalista, 1.-. gr.- majčine dušice, 250.- gr svežin pećuraka, 150.- gr šargarepe, 200.-. gr.- krompira veličine maslinki, 200.- gr.- arpadžika iz sirćeta, 250.- gr.- mladog graška očišćenog .
.
Način pripremanja : isečemo na manju parčad , posoliti i pobiberiti , zatim naglo popržiti na malo uljada porumeni.Odliti suvišnu masnoću , usuti vino dok neuvri na pola. Zato vreme mešati i skidati zapečen sok sa dna posude. Posuti brašnom, pa kad porumeni, naliti fond vodom .Dodati mirisno bilje, poklopiti ikuvati istiha sat ipo. U međuvremenu poprjati pečurke na ulju. Šargarepu očistiti , iseći na loptice veličine lešnika i popržiti na ulju. Mlade krompiriće i glavice luka popržiti na ulju. Grašak obariti na pola u slaqnoj vodi i ocediti. Kuvano premestiti u drugu posudu i dodati pripremljeno povrće. preostali sos u posudi propasirati i sipati na i povrće. Polopiti iostaviti jelo na tihoj vatri da vri još petnaest minuta. Sipati u zagrejenu činiju i sližiti sa zelenom salatom.
..............Teletina na čokanski način.- za .- 6.- osoba ........
Sastojci : 1.- kg.- telećeg mesa od buta u komadu, 10.- gr.- soli, 1.- gr.-. bibera, 25.- gr.- brašna, 300.- gr.- krompira, 100.- gr.-. sitno seckanog luka, 40.- gr.- maslaca, 100.-. domače šunke suve sečane na režnjeve, 2.-dcl.- belog vina, 2.- dcl.- vode, 20.-gr.-belog luka, ½.- kom.- kore nane od limuna, 1.- gr.- muškatnog oraščića, ½.- dcl..- ulja.
Način pripremanja: očistiti od kožice i žilica, posoliti , pobiberiti, uvaljati u brašno , te uvezati taqnkim kanapom da zarži lep oblik. krompir oljuštiti , iseći na kriške i obariti u slanoj vodi . Popržiti crni luk na ulju i maslacu .Spustiti i naglo ga popržiti sa svih strana da porumeni. Zatim dodati šunku, popržiti sve zajedno još koji minut, pa usuti postepeno vino. Kad vino skoro potpuno uvri , sipati vodu, poklopiti i pirjati istiha dok neomekša, okrećući ga povremeno.Nešto pre služenja dodati kuvan krompir , beli luk, koru od limuna, i morski oraščić i lako pomešati . Ostaviti jelo na tihoj vatri još deset minuta, a zatim izvaditi na zagrejanu činiju , garnirati krompirom , preliti sosom i odmah služiti.
............... Teletina na lovački način –„Mlaka’’.- za 6.- osoba ..........
Sastojci : 1.- kg.- telećeg mesa, 8.- gr.- soli, 100.- gr.-maslaca, 150.- gr.-. seckanog crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 500.- gr.- šampinjona sečenih na listiće, 2.- dcl.- belog vina, 3.- dcl.- sos demi- glas, 20.- gr.- sitno seckanog peršuna, 2.- gr.- bibera, ½.- dcl.- lja.
Način pripremanja : Teleće oprati , iseći na parčad, posoliti i popržiti na maslacu
i na ulju da porimeni. Prženo izvaditi i držati na toplo mesto. Na preostalom maslacu i ulju u posudi propržiti crni luk, beli luk i pečurke. Usuti vino i kuvati dok neuvri na pola. Dodati sos demi- gals i peršun , po potrebi posoliti i pobiberiti. odliti suvišnu masnoću, spustiti popženo i ostaviti jelo da krčka na tihoj vatri jedan sat, ili dok neomekša. Kao prilog servirati knedle na mokrinski način , knedle od zemički, testeninu sa sirom i pavlakom .
......... Teletina ’’Mediteranija’’.- .- 6.. osoba.-....................
Sastojci : 900. gr.- teletine od plećke isečene na 6.-kom.- po .- 150.- gr, 8. gr.- soli,,m 1.- gr.- bibera, 1.- dcl.- ulja, 50.- gr.- maslaca, 50.- gr.-. brašna, 2-. dcl.- belog vina, 1.- dcl.- telećeg fonda od kostiju, 25.- gr.- peršunova lista, 1.- gr.- majčine
dušice, 1.- kom.- lovorov list, 1.- dcl.- sosa od paradajza, 200.- gr.- crnog luka sitno seckanog, 200.- gr.- sveže paprike seckane na kocke, 250.- gr.- sečena paradajza oljuštena, 20.- gr.- belog luka.
Način pripremanja: posoliti pobiberiti i propržiti nazagrejanom ulu i maslacu. Odliti suvišnu masnoću iz posude, posuti brašnom i staviti u pećnicu da brašno porumeni. Usuti vino i supu i dodati mirisno bilje i sos od paradajza. u drugoj posudi na odlivenoj masnoći , popržiti crni luk. Dodati papriku svežu , paradajz , i iseckani beli luk, kuvati deset minuta, pa izručiti masu u posudu s m . Dodati peršun i dosoliti po potrebi. Pokriti posudu folijom , poklopiti i nostaviti jelo da krčka istiha sat ipo , ili dok neomekša.
.............. Teletina na istarski način u crnom vinu .- za 6.- osoba.
sastojci : 900.- gr.- teletine od grudi, 10.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 100.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- ulja, 70.- gr.-. brašna, 1.- lit. crnog vina, 300.- gr.- arpadžika u sirćetu, 250.- gr. šargarepe isečene na kockice, 25.- gr.- peršunova lista, 2.- gr.- majčine dušice, 1.- kom.- lovorov list.
Način pripremanja: iseći na parčad po – 150.- gr, posoliti i pobiberiti. Napraviti rumenu zapršku od maslaca i brašna i zaliti je vinom dase razredi. U ovaj sos od vina spustit , crni luk, šargarepu, i mirisno bilje i kuvati polako sat ipo vremena. Izvaditi na činiju za služenje, poređati oko njega glavice luka i držati na toplom mestu. Sos kuvati dalje do željene gustine, propasirati i preliti na činiji.
......... Teleći perkelt s paradajzom .- za .- 6.- osoba.- ..........
Sastojci : 1.- kg. telećeg mesa od plećke a može i od ribića, 100.- telećeg sala od bubrega isečeno na komadiće, 1.- dcl.- ulja, 500.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 2.- kom.- zelene sečene paprike, 400.- gr.- oluštena i isečena paradajza, 20.- gr.- sitno seckanog peršunovog lista, 10.- gr.- sitno sečenog celerovog lista, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- aleve paprike, 1.-lit.-belog vina.
Način pripremanja: Uzeti manju zemljanu posudu tako da bude puna kad se svi sastojci satave u nju, i obilno je premazati uljem . Staviti na dno malo crnog luka, papričica, paradajza, i mirisnog bilja.Preko toga raporediti jedan deo mesa i sala, posoliti , pobiberritii posuti alevom paprikom. ponoviti ovaj postupak još jedan put ili dok se sastojci utroše i završiti s paradajzom. Naliti sve vinom da ogrezne, poklopiti i staviti na laganu vatru da lagano kuva . Kuvase dva do tri sata. Služiti sa kuvanim krompirom ili testom .
.......... Teletina na slavonski način.- za .- 6.- osoba................
Sastojci : 900.- gr.- teletine isečene na manju parčad, 100.- gr.- maslaca, 8.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 800.- gr.- oljuštenig i isečenog pparadajza, ½.- dcl.- maslinova ulja, 150.- gr.- crnog luka isečenog na kolutove, 250.- gr.- sveže paprike isečene na trake, 5.- dcl.- belog vina.
Način pripremanja : Zagrejati maslac, spustiti isečenu teletinu i pržiti deset minuta. Posoliti , pobiberiti, dodati paradajz i pirjati na tihoj vatri polasata ili dok omekša. Posebno popržiti na ulju crni luk i babure. Izručiti u posudu s teletinom , usuti vino , poklopiti i ostaviti perkelt na tihoj vatri da krčka još petnaest minuta .
Monday, January 8, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment