Paprika u želatinu
SASTOJCI
• po 2 crvene, žute i zelene paprike
• 1/2 kesice želatina u prahu
• 6 kašika maslinovog ulja
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Paprike oprati, iseći ih na polovine, očistiti ih i 15 minuta peći na grilu sa presečenom stranom okrenutom nadole. Prekriti vlažnom krpom da bi omekšale, pa oguliti kožicu.
Paprike razvrstati prema boji i iseći na kockice. Svakoj boji dodati po dve kašike ulja, posoliti i pobiberiti. Želatin razmutiti prema uputstvu na kesici i rasporediti ravnomerno u pripremljene paprike. Masu puniti u šoljice za kapućino i staviti u frižider da bi se želatin stegnuo. Izručiti iz šoljica i poslužiti.
Pita od pilećeg mesa
SASTOJCI
• 5-6 komada belog mesa
• 2 čaše kisele pavlake
• oko 1-2 kg sira koji se može rendati
• 4-5 jaja
• brašno
• puter ili margarin
• so i biber
• začin
NAČIN PRIPREME
Pileće odvojiti od kostiju, odstraniti mu kožicu i iseckati na filete. Od jednog belog mesa treba napraviti 4 fileta. Dobro posoliti, malo pobiberiti i ostaviti u frižideru sat-dva ili da prenoći. Pre pečenja, od pavlake, 1-2 jajeta, jedne ravne kašike brašna, soli, bibera i začina napraviti preliv za . Okruglu posudu od vatrostalnog stakla dobro podmazati puterom.
Svaki filet uvaljati u brašno, umućena jaja i puno rendanog sira. Filete potom ređati u posudu, i to u slojevima. Preporučuje se da se ređaju unakrst - jedan uzduž, drugi popreko. Na kraju sve preliti sosom od pavlake. Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od količine, peći 50-60 minuta, sve dok jelo lepo ne porumeni. Pošto se posuda izvadi iz rerne, trebalo bi sačekati nekoliko minuta, a zatim izručiti u ovalnu posudu za serviranje. Kako se ova slana torta od piletine teško seče dok je vrela, sačekati da se malo ohladi, a sir stegne.
Torta od palačinaka sa spanaćem
SASTOJCI
• 15 palačinki
• 1 kg spanaća
• 200 grama parmezana
• 200 grama mlevenog mesa
• 2 kašike pirea od paradajza
• ulje
• so i biber
NAČIN PRIPREME
Ispeći deblje palačinke. Obariti spanać u slanoj vodi, pa ga propasirati. Propržiti mleveno , dodati spanać i pire od paradajza. Posoliti i pobiberiti. Palačinke slagati naizmenično s pripremljenim nadevom u vidu torte. Posuti rendanim parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni. Služiti toplo.
HORTOBAĐ PALAĆINKE
Nastavak iz orginala- postupak- pikantni zalogaji. -Mita
Hortobađ palačinke
Mađarska kuhinja
Sastojci za 2 porcije
Za paprikaš:
-50 gr sitno seckanog luka
-50 gr na kockice sečene zelene paprike
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-1/2 pileta(oko 450 gr)
-1/2 šolje vode
-50 gr paradajza naseckanog na kockice
-soli
-ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-soli i ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašika ulja
-kajmaka
1/2 šolje slatke pavlake
-20 gr brašna
Za palačinke:
-70 gr brašna
-1 jaje
-1/2 šolje mleka
-malo soli
-3 kašike ulja (za pečenje palačinki)
Način pripremanja:
Priprema paprikaša:
1. Na ulju propržimo luk da dobije zlatno žućkastu boju. Skinemo sa vatre, pospemo alevom paprikom, zalijemo sa pola šolje vode i vratimo na tihu vatru. Potom dodamo piletinu nasečenu na četiri dela, paradajz i zelenu papriku. Po ukusu začinimo šolju i ljutom paprikom i kuvamo oko 20 minuta(da se skuva). Potom izvadimo, a softu dodamo dobro umešanu smesu od kajmaka, slatke pavlake i brašna i pustimo da provri. Po potrebi još možemo začiniti a potom soft procedimo.
2. Pažljivo odvojimo kosti od mesa i narežemo na sasvim sitne komade. Sitno narezanu piletinu pomešamo sa malo softa, da fil ne bude suv. Ako je potrebno začinimo ga još šolju i paprikom.
______________________________________________________
Priprema palačinki:
1. Pomešajmo sve potrebne sastojke za palačinke. Ako je smesa gusta, razredimo je sa malo soda vode, a ako je retka dodamo malo brašna.
2. Zagrejemo nauljeni tiganj. Ulijmo tanak sloj smese za palačinke, tako da pokrije dno tiganja. Pecimo od prilike 10 sekundi pa potom okrenimo palačinku i pecimo drugu stranu. Ovako spremimo 4.-kom.- lepe palačinke.
______________________________________________________
Služenje:
Već pripremljeni fil, ravnomerno podelimo na četiri dela i stavimo ga po sredini palačinki. Pokupimo krajeve palačinki i svaku palačinku formirajmo u obliku naramka. Probodimo čackalicom da bi zadržalo palačinku u tom obliku. Tako formirani naramak svežemo sa oparnim perom luka vlašca. Pre serviranja, tako formirane naramke od palačinki stavimo na par minuta u zagrejanu rernu (srednja temperatura). Na vreli tanjir stavimo preostali saft od paprikaša i u njih postavimo punjene palačinke. Izvadimo čačkalice.
Jaja u lisnatom testu na moderan način.
Za finger food
Sastojci: za 3 porcije
6 jaja
1 pakovanje lisnatog testa (450 g)
peršun
tanko isečen losos
biber
Način pripremanja:
Jaja tvrdo skuvati, oljuštiti, oprati i ostaviti da se hlade. Lisnato testo rastanjiti i iseći na kvadrate 13X13 cm. Testo prektiri sa lososom, posuti sa grubo isečenim peršunom, pobiberiti i na kraju staviti jaje .
Peći na 220°C 20-ak minuta.
Kiš loren za- finger food
Sastojci za 4 porcije
150 gr.- belog brašna
100 gr.- margarina
pola kašikice soli
1 žumanjak
60 gr.- slanine
10 g margarina
100 g šunke
200 gr.- pavlake
3.- kom.- jaja
biber, soli
muškantni oraščić
Način pripremanja:
Izmješajte brašno, margarin, soli i žumanjak do rahle mase.
Stavite testo u kesu i držite u frižideru oko 30 min.
U međuvremenu iseckajte slaninu i na margarinu je ispržite da bude hrskava.
Masnoću od slanine iskoristite i podmažite dublju tepsiju u kojoj ćete peći kiš.
Testo izvadite i obložite dno i strane tepsije. Sa viljuškom pritisnite testo uz tepsiju.
Pospite zatim slaninom i seckanom šunkom. Izmješajte jaja i pavlaku, dodajte soli, biber i muškantni oraščić. Izlijte sadržaj u tepsiju i u zagrijanoj rerni na 200°C pecite oko 55-60 min.
Služi se toplo.
Kuglice od sira
Sastojci :za više od 10 porcija
200 gr.- mokrinskog sira
2 kašike putera
razni sastojci po želji
Način pripremanja:
Osnova za kuglice:
Izmešati 200 gr.- mokrinskog sira sira sa 2 kašike omekšalog putera.
Dodaci po želji:
- S alevom paprikom: dodati u sir dobro sitno iseckanu glavicu crng luka i 1/2 kašike aleve paprike pa praviti loptice veličine oraha.
- S peršunom: dodati u sir seckani peršun, praviti loptice pa ih uvaljati u peršun.
- S mladim lukom: Dodati iseckane listove mladog luka i malo iseckanog belog luka.
- Sa senfom i jajima: dodati u sir 2 tvrdo kuvana jajeta propasirana i malo senfa.
- Sa paprikom: narendati svežu crvenu papriku pa dodati u sir.
Kuglice od spanaća
Sastojci: za više od 10 porcija
400 gr spanaća
1 1/2 šolja riže
100 gr, nog sira (gouda, Edammer svejedno)
2 jaja
1/2 šolja mrvica ili prezle
malo soli
malo senfa
Način pripremanja:
Spanać obariti i iseckati, dodati obarenu rižu, rendani ili strugani sir, jaja prezle i so. Sve zamesiti dobro i praviti loptice (veličinu odredite sami).
Pravljene loptice odmah ređati u podmazan pleh i peći na 180c oko 15 min.
Služiti toplo.
Kroketi od krompira
Sastojci za: 6 porcija
600 g izgnječenog kuvanog krompira
1 kafena šolja svežeg mleka
2 jaja
2 šolje (za čaj) izrendanog sira tipa "gravjera"
1 kafena šolja sitno iseckanog peršuna
2 šolje (za čaj) galete
ulje za prženje
Način pripremanja:
Stavite izgnječeni krompir u dublji sud, dodajte mlako mleko, jaja i izmešajte dok masa ne postane izjednačena.
Dodajte izrendisani tvrdi sir i na kraju sitno iseckan peršun. Smesu ostavite 1 sat u frižideru. Nakon toga, uzimati komade, davati oblik kugle, uvaljivati u galetu i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
Servirati toplo.
Kroketi od sira- za finger food
Sastojci za: 3 porcije
1/4 l mleka
2 kaš. brašna
1 kaš. putera
150.- gr.-. plavog sira (buđavog)
200-. gr.- mljevenih badema
2.-kom.- jaja
so i ulje
Način pripremanja:
Od putera, brašna i mleka napravite gusti bešamel bez grudvica pa dodajte sir, izmešajte dobro, isprobajte slanost i sklonite sa vatre. Naglo rashladite, pa kad se masa stegne pravite loptice veličine oraha ili valjka, uvaljajte u brašno, u jaja i bademe pa ostavite u frižider nekoliko minuta. Pržiti na vrelom ulju i vaditi na papir da upije višak masnoće.
Okruglice od pilećeg mesa
Sastojci:
500.- gr.- kuvanog belog mesa
1.-kom.- veza kuvane zeleni
200.- gr.- krem sira
4.- kom.- kisela krastavca
1 kašika milerama
1 glavica crnog luka
1 kašika majoneza
so, biber
seckan peršun
Način pripremanja:
Sve sastojke iseckati jako sitno ili samleti u multipraktiku. Praviti loptice od smese i ređati na tacnu. Uvaljati ih po želji u parmezan.
Srpski namaz od sira
Sastojci:
5 l. mleka
2,5 kašika sirišta
so
Način pripremanja:
Mleko zagrejati do 37° pomeriti sa ringle i dodati sirište. Dobro promešati, poklopiti i sud u kome je mleko sa surutkom, zaviti u neku tkaninu. Ostaviti 2 sata da stoji. Procediti kroz čistu gazu ili specijalno sito i poklopiti težim predmetom i još dva sata ostaviti da stoji. Izvaditi iz gaze -sita po želji posoliti i naliti surutkom.
Kanape
Za finger food
Kanape za svečane prigode
Sastojci za više od 10 porcija
hljeb različitih oblika
sir brie
pečena piletina, teletina, ćuretina
kivi
krem sir, mascarpone
jagoda
Način pripremanja:
Na manje kolutiće od hleba namazati sir brie, tanko isečeno koje imate, kriška kivija te krem sir na vrhu koji ćete ukrasiti jagodom.
Vojvođanska pita od mesa.
Vojvođanska pita – prilagođena.
ova pita može poslužiti kao predjelo, posebno u svečanim prilikama, jer se spravlja od kvalitetnih namirnica, a takođe je i lepog izgleda. Može se, međutim, servirati uz izbor salata i uz pitu služiti prikladno vino, i kao jelo, kome će prethoditi laki potaž od graška, karfiola, ili slično. Sitno posluženje za.- finger food.
Način pripremanja:
Za testo:
12 jaja
12 kašika kisele pavlake
12 kašika brašna
Za nadev:
400 g mlevenog mesa po izboru
glavica luka
so, biber
peršunov list
ulje
pavlaka i ni tvrdi sir za ukrašavanje.
Umuti čvrst sneg od belanaca (uz prstovet soli, da se sneg što bolje ulupa), te dodati jedno po jedno žumance, kašiku po kašiku pavlake i na kraju laganim pokretima u penastu masu umutiti brašno.
Ispeći pola ove mase u vatrostalnoj posudi namazanoj margarinom i posutoj brašnom, na 220°, u već zagrejanoj pećnici. Za ovu pitu je najpogodnija pravougana posuda, lepog izgleda, koja se može izneti na sto.
U međuvremenu, izdinstati na glavici luka proprženoj na ulju, dodati so, biber i seckani prešunov list.
Kada testo u pećnici blago porumeni, izvaditi ga i rasporediti nadev, a zatim prekriti drugom polovinom pripremljenog testa. Ispeći do kraja, to jest dok i gornja kora ne bude sasvim rumena. Izvaditi pitu, ostaviti da se malo prohladi, bogato je premazati kiseom pavlakom i posuti sitno nim sirom. Izneti na sto i seći na kvadrate.
Tunjevina sa maslinkama
Sastojci:
maslina
maslinovo ulje
tuna
lisnato testo
želatina u listu
marinirani inćun
začini
Način pripremanja.:
Maslinu očistiti od koščica i ispasirati sa dodatcima maslinovog ulja, tune, mariniranih inćuna i začina. Penasto razraditi u paštetu. Od lisnatog tijesta oblikovati rombove lisnatog testa i ispeći. Rombove punimo sa paštetom.
Dekoracija: Podloga obojenog aspika umetnim bojama boje maslinovog ulja.
Goveđa pisanica Wellington (glavno jelo
Sastojci:
1 kg goveđe pisanice
1 kašika senfa
100 gr.- ulja
2 glavice luka
50 gr.- maslaca
300 gr.- šampinjona
150 gr.- kiselih krastavaca
2 vezice peršuna
3 jaja
500 gr.- lisnatog testa
soli
bibera
Način pripremanja:
Pisanicu posoliti, pobiberiti, premazati senfom i popeći u vrelom ulju. Izvaditi je i ostaviti da se ohladi. Ulje u kojem se pisanica pekla procediti u posebnu posudu i dodati seckani luk. Pržiti ga dok ne zažuti, a zatim dodati maslac, oprane, očišćene i narezane pečurke i kisele krastavce. Posoliti, pobiberitii posuti sitno seckanim peršunom. Promešati, pa pirjati na tihoj vatri 10 minuta. Maknuti s vatre, dodati 2 jaja i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi. Pečenu pisanicu namazati s gornje strane pripremljenom sm. Lisnato testo rastanjiti na veličinu pisanice, pa premazanu pisanicu zaviti u testo. Testo sa svih strana premazati istučenim jajem. Peći u plehu ili formi u zagrijanoj pećnici na 250 oC, oko 20-25 minuta. Ako je vatra suviše jaka, smanjiti je. Pisanica mora ostati krvava i sočna.
Kamenice Mornay (predjelo),
Sastojci:
20-24 kamenice
120.- gr.- sira nca
4.-kom.- žumanjka
50 gr.- brašna
60.- gr.- maslaca
4.- dcl.- mleka
Način pripremanja:
Rastopite 50.- gr.- maslaca na tihoj vatri, pa polako dodajte brašno, neprekidno mešajući. Smesi ćete tada polako dodati i mleko i malo soli. Pustite umak da se zgusne, neprekidno mešajući i prohladite.
Dodajte žumanjke i nac. Po potrebi dosolite. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kamenice otvorite, ostavivši u oblijem delu oklopa, pa ih operite i osušite. Kamenice tada složite u vatrostalnu posudu koju ste lagano namastili maslacem i napunite ih umakom. Pecite desetak minuta, sve dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Pečurke punjene povrćem
Sastojci: 300.- gr. šampinjona, 250.- gr.- plavog patlidžana narezanog na kocke, 150.- gr.- zelenih paprika narezanih na kocke, 100.- gr.- naseckanog crnog luka, 25.- gr.- naseckanog belog luka, ½.- dcl.- maslinovog ulja, 1.- dcl.- gustog sosa od paradajza, ½.- dcl.- vode, ½.- dcl.- jabukovog sirćeta., 1.- gr.- timjana , 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja:pečurkama skinuti nožice pa naseckajte pola količine, ostatak upotrebiti za druga jela. Povrće polagano pirjati na ulju. kad postane mekano dodajte začine. Tom sm punite klobuke šampinjona pa ih pecite u pećnici oko pola sata.
Losos s rikulom
Sastojci :200.- gr.- dimljenog lososa, 1.- kom.- avokado, 1.- kom.- grejpfrut, 150.- gr.- sveže rikule, 2.- kom.- limuna, 5- 6.- kom.- kapi sosa worcester, ½.- dcl.- ulja, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- zeleni biber iz rasola.
Način pripremanja: Rikulu očistite , operite, narežite na trake i položite u činiju.Začiniti sa uljem i pokriti folijom. Ostaviti da odstoji dva sata. Grejpfrut očistiti od kore, izvaditi koštice i narezati na kockice. Avokado očistiti od kore, prepolovite, izvadite košticu i narežite na kriške.Odmah ga poprskajte limunovim sokom . Složite kriške lososa na tanjir , prekrite kriškama avokada i kockicama grejpfruta. Rikulu ocedite od ulja u kojem se namakala.Izmešati ulje sa ostatkom limuna , sosa vočedtera i malo sol.Kriške lososa i avokada prelite umakom i pospite s nekoliko zrna oceđenog zelenog bibera.
------ Sendviči------
Pat food – sendvič
... pecivo, namaz, šunka, sir, krastavci, sos aurora....
Mortadela – Sir
... pecivo, namaz, mortadela, sir, krastavci, sveži paradajz , zelena salata-----
Pršut – Sir
---- pecivo , namaz, pršut, sir, sveži krastavci, sveži paradajz , zelena salata.
Sir
... pecivo , nmaz, sir, sveži krastavci, sveži paradajz , zelena salata.
Mikado- mix
--- lepinja, namaz, sir, salama , pršut, salsa, šampinjoni, zelena salata, svež paradajz.
Prolećni
... pecivo, namaz, kuvano jaje,sir, sveža šargarepa, sveži paradajz, sveži krastavci.
Ćureći fini- sendvič
... pecivo, namaz, panirani ćureći file.
Pohovane tikvice
... pecivo, namaz, panirane tikvice.
Bečka šnicla
... pecivo, namaz, panirani odrezak.
Pohovani oslić
.. pecivo, namaz, i panirani oslić.
Pohovani celer
... pecivo, namaz, panirani celer.
Pohovani sir
... pecivo, namaz, panirani sir.
Pržene lignje
...lepinja i lignje.
Kulen
.. pecivo , namaz, kulen, sveži krastavci, sveži paradajz, zelena salata.
MOZZARELLA
... pecivo,namaz, mozzrella.
Mešani veliki- sendvič
... trajna salama , mortadela , sir.
Mešani mali –sendvič
.. trajna salama , mortadela i sir.
Tuna . bečki
... pohovana tunjevina , lepinja, namaz.
Pizza sendvič.
testo , nadev , jaja, šunka, sir . zatvorena pica sendvič
Šunka sir –tost
... šunka sir.
Rozbif- sa jabukama- i radič
Sastojci:200.- gr.- rozbifa, 150.- gr.- zelena jabuka, 100.- gr.- motovilca, 300.- gr.- crvenog radiča, 150.- gr.- svežeg paradajza, 120.- gr.- rotkvica, 1.- kom.- limuna.
Za sos:150.- gr.- crnog luka, 20.- gr.-seckanog peršuna, 1.- kom.- žumance, 2.- kom.- pasiranog paradajza, 50.- gr.- naseckane zelene salate, ½.- dcl.- ulja, ½.- dcl.- sirćeta, 5.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera.
Način pripremanja: ispecite tako da ostane iznutra ružičasto, dobro ohladite pa narežite na vrlo tanke šnite. Očistite operite i osušite sve povrće, rdić razdeliti na posebne listovr, pazeći da odtanu celi. Paradajz narezati na kriške, rotkvice na šnite, neoljuštenu jabuku na tanke šnite, i poprskajte s nekoliko kapi soka od limuna. Rozbif i sve povrće lepo posložite na tanjir, a odozgo stavite kriške jabuke. U uspravnom kuhinjskom mikseru samleti sve sastojke za sos. Jednim delom sosa začinite salatu , a ostatak poslužite posebnou sosijeri.
Pita s mesom
Sastojci:600.- gr.- tankih kora,150.-gr.- crnog luka, 650.- gr.- mlevenog mesa, 6.- kom.- jaja, 1.- dcl.- ulja, 5.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 2.- dcl.- mleka.
Način pripremanja:Pripremiti 600.- gr.- tankih kora, propržiti crni luk na ulju koji je seckan sitno na kocke, dodati mlevenosoli, bibera, i propržiti sve zajedno. Ređajte kore u podmazanu tepsiju tako da se svaka polije sa malo mleka i lagano zgužva. Svaka treća kora se pokrije sa nadevom od mesa.Ovako postupati dok sa utroše predviđene namirnice , a kore moraju biti završni deo. Iseći pitu na kocke i umutiti jaja i preliti pitu. Peći na tihoj vatri .
Gastronomska prolećna –verzija.
sastojci:1.- kg.- zelenih pečenih paprika, 1.- kg.- crvenih pečenih paprika, 1.- kg.- karfiola, 4.- kom.- kuvanih jaja, 100.- gr.- nanog kačkavalja, 120.- gr.- majoneza, ½.- lit.- jogurta,25.- gr.- sitno seckanog peršuna, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 25.- gr.- vegete.
Način pripremanja:Skuvati karfiol pa ga propasirati, malo posoliti dodati malo peršuna i sjediniti sa malo jogurta. Pečene paprike očistiti od semena i ljuske, odstraniti im peteljke pa ih pohovati , a zatim poređati na papirnu salvetu koja će upiti masnoću. Svaku pohovanu papriku iseći po dužini.Od kuvanih jaja odvojiti žumanca pa ih izmešati sa majonezom, malo posoliti , pobiberiti, i dodati ostatak peršuna.belance izmrviti i dodati propasiranom karfiolu. U dublji četvrtasti pleh ređati crvene paprike tako da pohovani deo bude nja dnu pleha. Svaku papriku premazati filom od žumanaca, preko toga staviti pola mase pirea od karfiola, pa preliti polovinom jogurta.Na to poređati zelene paprike, pa ih premazati ostatkom fila od žumanaca, a preko njih rasporediti preostali pire od karfiola.Sve preliti preostalim jogurtom i posuti rendanim sirom i sitno sečenim peršunom.Ostaviti nekoliko sati u frižideru da upije jogurt. Ovo jelo iseći na male i jednake kocke poređati na pladanj i poslužiti .
Ostrige
Sastojci:12.- kom.- ostrige, 2.- kom.- limuna, ostrige moraju biti sveže i zatvorene, ostrigesu upravo žive kad se jedu .Nisu u ovom slučaju termički obrađene.
Način pripremanja:Otvaranje ostriga je umetnost.Verovatno samo profesionalni ri i kuvari znaju da ih otvore bez problema .Postoji specijalni nož koji se može kupiti a sliži da se lakše ostrige otvore. To je zato što je ostriga živa i što je veći pritisak to njeni mišići jače stežu.nadamo se da znate otvoriti ostrige a ko ne, potražite taj specijalni nožić.Ako su iz jadrana, nemojte ih prati ako su iz drugih mora operite ihpod hladnom vodom .Otvorite ostrige iznad neke posude da biste uhvatili sok, ( morsku vodu) koju će da puste.Sada pažljivo odvojite od oklopa sekući mišić kojim je vezana. Izaberite dublje oklope i vratite u oklpe. Poređajte ih u krug i servirajte na posebnom namenskom tanjiru, i u svaki oklop malite po malo sika.Poređajte četvrti limuna . Služite na lomljenom ledu.
Lisnato testo s ribom
Sastojci:500.- gr.- duboko smrznutog testa lisnatog, 300.- gr.- očišćene ribe, 120.- gr.- crnog seckanog luka, ½.- limuna, 60.- gr.- margarina, 2.- kom.- tvrdo kuvana jaja, 1.- kom.- sirovo jaje, soli, bibera, 100.- gr.- brašna, 1.- kom.- lovorov list, 30.- gr.- peršunov list.
Način pripremanja:Ribu očistite operite i ispržite.Kad se ohladi, odvojite od kostiju i usitnite.Na margarinu prepržite naseckani crni luk,dodati malo brašna i pržiti dalje da dobije boju, pa zalite vodom ili supom.U sos dodajte ribu, lovorov list ,soli i bibera, pa kuvajte da dobijete gustu mešavinu .kad se ohladi, umešajte naseckan peršun i tvrdo kuvana jaja. Razvaljajte testo , narežite na kocke ,stavite nadev presavite, slepite krajeve, premažite umučenim sirovim jajetom i pecite dvadeset minuta na 200.- stepeni. Toplo servirati.
Pihtije od boba
Sastojci :1.- kg.- boba, 1.- dcl.- ulja, 40.- gr.- belog luka,1.- kom.- lista lovorovog, 15.- gr.- aleve paprike, 5.- gr.- soli.
Način pripremanja:Bob staviti u šerpu, zaliti toplom vodom,poklopiti i ostaviti dase natapa ceo dan.Oljuštitga , oprati i naliti hladnom vodom da ogrezne. Ostaviti da prenoći. Sutra dan posoliti ,dodati lovorov list , malo ulja i staviti da se kuva. Bob kuvati na laganoj vatri sve dok bob neomekša. Kad bob postane mekan, izvaditi listove lovora, bob propasirati i vratiti ponovo na ringlu dase kuva u istoj vodi. Kuvana je kad se malo mase stavi na tanjir i ako se masa steže pihtije su kuvane.Beli luk sitno iseckati i pomešati sa pihtijama. Pihtije razliti u plitke sudove i ostaviti da se stegnu. Pre služenja prepržiti alevu papriku sa malo ulja, iseći pihtije na kocke i preliti nih . U finger foodu ,pored suda sa pihtijama staviti malu posudicu za sos od paprike i ulja. Posebno napraviti male činije od testa u koje ćemo staviti komade pihtije koja ja sečena prikladno za finger food-.
Veliki sendvič
Sastojci:4.- kom.- velike kifle, 250.- gr.- svežeg paradajza, 120.- gr.- šampinjona, 150.- gr.- crnog luka, ½.- dcl.- ulja, 30.- gr.- belog luka, soli, bibera, 150.- gr.- mekog sira, 20.- gr.- parmezana, 100.- gr.- šunke.
Način pripremanja: zagrejati rernu na 200.- stepeni. Razrezati kifle na pola. Paradajz iseći na kolutove, iseći šampinjone i luk na tanke fine delove. Zagrejte ulje u tiganju i dinstati luk , dodati šampinjone.Začinite sa solju, biberom i belim lukom. Smanjiti temperaturu na najniže i dodati isečen paradajz.U šerpi izmešati mekani sir sa parmezanom i premažite kifle.Sadržaj iz tiganja staviti preko sira , a na vrh svega isečenu šunku,.pospite sve parmazanom . Pecite u rerni deset minuta na 200.- stepeni.
Panino brušeta
Jako jednostavno i lako talijansko predjelo, iako ima više načina i sastojaka. Ovo je jedan od načina.
Sastojci : 1.- kom.- francuski hlebili neki drugi, 1.- kom.- loptica sira mocarela
sir ili srpska varijanta sira., 25.- gr.- belog luka, 200.- gr.- svežeg paradajza, 20.- gr.- listića svežeg bosiljka, ljuta papričica, soli malo.
Način pripremanja:Hleb tostirati sa obe strane, pri tome paziti da se neprepeče. Dok se hleb tostira, iseći sir i paradajz na tanke kolutove. Kad je hleb tostiran premazati ga malo belim lukom ( u ljutoj varijanti i papričića i beli luk). Potom staviti kolut sira i kolut paradajza.Nakraju staviti listove svežeg bosiljka, a može i iseckanog. posoliti vrlo malo.
Pita kruševačka
Sastojci :4.- kom-jaja, 2.- dcl.- jogurta, 450.- gr.- brašna, 10.- gr.- praška peciva 5.- gr.- soli, 200.- gr.- trapista ili mkačkavalja sira, 200.- gr.- suhomesnatih proizvoda sitno seckanog( šunka, viršla, suvo )100.- gr.- kiselih krastavaca sitno seckanih.
Način pripremanja:Umutiti jaja ucelo i dodati jogurt, ulje pa malo umutiti. Zatim dodati brašno , prašak pecivo , posoliti i mutit dok se masa izjednači. Zatim dodati ostale seckane sastojke i kašikom izjednačiti. Sipati u podmazan pleh i peći dok porumeni .Kad smesu saspete u pleh možete posuti sa malo susama ili kad je skoro gotovo malo nati sira.
Pita kukavica - leskovačka
Sastojci:6.- kom.- jaja, 5.- gr.- soli, 10.- gr.- prašak pecivo, 200.- gr.- iseckanog tvrdog sirana sitne kocke, 150.- gr.- ljute zelene paprike, 100.- gr.- crvene seckane paprike, 80.- gr.- margarina, 25.- gr.- peršuna.
Način pripremanja: u veliku šerpu staviti soli i prašak za pecivo i izmešati s jajima. Dodati preostale namirnice. Izliti u podmazanu tepsiju i peći na .-200.- stepeni, sve dok nož koji se ubode u centar smese izađe čist, oko 35’.- minuta se peče. Pre serviranja treba da odstoji oko pet minuta.Isecite na trouglove male. Može se servirati uz neki sos od majoneza i pavlake.
Slana savijača
Poslužuje se kao predjelo , ili laki obrok, ova savijača je i lepog izgleda. Ukusna je i dekorativna.
Sastojci :Za testo: 250.- gr.- brašna, 1.- kom.- jaje, 3.- gr.- soli, ½.- dcl,.ulja, 1.-dcl.- mlake vode.
Za nadev :800.- gr.- spanaća, 150.- gr.- crnog luka, 1.- dcl.- ulja, 100.- gr.- crvena sveža paprika, 300.- gr.- sira ementalera, 1.- gr.- bibera, 1.- muškatnog oraha, 100.- gr.- rastopljenog margarina.
Za premaz:1.- kom.- jaje, ½.- dcl.- mleka, 3.- gr.- susama.
Način pripremanja: zamesiti testo od navedenih sastojaska i ostaviti da postoji .Zato vreme spermiti nadev _:Na malo ulja ipropržiti luk i dodati spanać i prodinstati.Tanko razvijeno testo premazati rastopljenim margarinom. Staviti pripremljeni spanać seckanu crvenu papriku, na kocke sečeni ementaler, te začinit biberom i oraščićem .Savijaču urolati , premazati jajetom i mlekom, posuti susamom i peći na jačoj vatri 230.- stepeni oko 20’.- minuta.
JAJA LEPO PUNJENA
Sastojci: 6.- kom.- jaja, 100.- gr.- majoneza, 35.- gr.- kečapa, 3.- gr.- soli,.
Način pripremanja: jaja tvrdo skuvati , kad se ohlade oljuštiti ih , i raseći na pola.iz svake polovine izvaditi žumance. U posebnoj posudi pomešati žumanca, majonez i soli. Kad se dobije jedna glatka masa, puniti šupljine belanaca sa špricom. Kao ukras na kraju staviti po tačkicu kečapa. Servirati hladno.
Riblji zalogaji
Sastojci :500.- gr.- file oslića, 4.- dcl.- kisele pavlake, 60.- gr.- maslaca, 100.- gr.- mrvica od hleba, 4.- kom.- jajeta, 3.- dcl.- majoneza, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera.
Način pripremanja:Ribu prosušite i propasirajte. Dodajte jaja, kiselu pavlaku, soli, bibera.Umutite .Podmažite maslacem uzdužni pleh za rolat i pospite mrvicama. Sipajte ribu i pecite sat vremena na 180.- stepeni ohladite. aaaapremažite majonezom.
Suncokretova moć malih zalogaja
Sastojci :150.-gr.- listova zelene salate, 500.- gr.- svežeg kravljeg sira, 1.- dcl.- kisele pavlake, 100.- gr.- sveža zelena paprika, 100.- gr.- suncokretovih semenki bez ljuske, 4.- kom.- kuvanih jaja.
Način pripremanja:Salatu dobro oprati , i prosušiti . Salatu poređati na pliticu za serviranje. Jaja oljuštiti i prepoloviti . Sir izgnječiti , dodati kiselu pavlaku i na male kockice isečenu zelenu papriku,.Masu izjednačiti , kašikom za sladoled vaditi kuglice i uvaljati ih u suncokretove semenke. Na pliticu sa zelenom salatom po listovima raporediti jaja i kuglice.
Postavka cateringa – finger food – hrana se uzima prstima i jede. U okviru cateringa mnogi hoteli imaju i kao ponudu: finger food , hladni deo i topli deo ili nude samo pikantne hladne male zalogaje. Kako je catering širi pojam spominjem i ostalo što znači postavku ovakog načina usluživanja hrane i pića.
Ako se u ponudi navede naziv vaše firme čija je osnovna delatnost catering party, time svoje usluge celovite organizacije prijema , protežu se do umetnosti. A ovu vrstu umetnosti poštuju i najistančaniji ukusi , pružajući užitak, i razvijaju lepo raspoloženje, te pridonose vrhunac vašg prijema koji mora imati povod. Morate stvoriti veliki ugled u kratkom vremenu svog poslovanja, i potvrditi se kao ime koje pruža vaša firma koja je simbol prestižnosti i poštenja kao i elegancije. Vrlo otmena pa i manje od toga društva vaše ime prepoznaju da sigurno , organizovanje prijema mora da znači i osvajanje gostiju i njihovo vrlo zadovoljstvo u toku i posle prijema što pruža zadovoljstvo i vama kao organizatoru i izvođaču tako i svima ostalima. Tako će vaši komitenti svoje oduševljenje i zadovoljstvo prenositi u svojim krugovima i time ukazati na vaš uspeh . Još jednom se potvrđuje da je živa reklama najbolja reklama. Dakle vaša specijalnost je i organizovanje. koktel party, proslava sa povodom , poslovnih ručkova , na svim nivojima specijalnosti . Posedovanje znanja iz oblasti cateringa, stručno obučeno osoblje, opremu za ovakav rad inventar specifični i smisao za organizaciju tako da budete u stanju da organizujete i udovoljite traženim zahtevima.
Morate biti tako organizovani da odgovorite svakom zahtevu vaših potrošača, uljučujući vašu uslugu ili bez nje. Sa vašim priborom i inventarom ili bez njega, sa dostavom ili bez nje. Evo nekoliko primera menija koji su potvrđeni u praksi :
Meni- 1
Rolovana ćureća rolada sa voćem
Kanapei
Volovani
Pite po izboru, sa sirom , sa m , sa krompirom
pita sa kupusom i zeljem
Nadeveni klobuci pečuraka
Kroketi od krompira
Smotuljci od lososa
Popijeti od smuđa
Punjene lignje sa sirom i rižom
Pirotski kačkavalj , – kamember,Mokrinski
Rolnice rozbifa sa vršcima špargli
Savijača od spanaća,
File od pastrmke u aspiku
Pileće belo ’’ Orly’’
Režnjći mesa od teleće ruže ’’Parizijen’’
Juneći file u lisnatom testu
Škampi an žaru
Školjke svetog Jakova- San Džekob
Kroken buš
Tiramisu,- Izbor egzotičnog voća
Meni- 2
Pileća pašteta u lisnatom testu
Teleći frikando s smokvama
Ćureći medaljoni u aspiku
šu- dolma
Rolnice od ribe- Provansalski
Srpska pita ’’ loparnica’’
Punjeni jagnjeći but
Režnjići svinjskog filea sa žara
Leskovački uštipak
Okruglice od sira na salati
Šampinjoni sa žara
Suva pita s orasima
MENI- 3
Pastrmka filirana ’’Jošanica’’
Filirani smuđ ’’Orly“
Srce artičoka sa škampima
Meloni s domaćom šunkom
Pohovani celer sa šunkom
Banatske pogačice sa sirom
Rolnice dimljenog lososa ’’Norveški’’
Srpska pita sa čvarcima i pečurkama
Špargle u vinegretu
Čvarci od somovine
Pileća pašteta od džigerice u aspiku
Mus od divljači na tostu s ananasom
Ćureći medaljoni sa žara
Rolovana piletina s borovnicama
Rolnice bakalara s kaprima i kivijem
Dekorativni minjoni
Izbor kandiranog i suvog voća
MENI – 4
Užički pršut
Punjena kuvana šunka
Rozbif -midijum
Presovana prasetina- sos od hrena
Rolovana prasetina na podlozi
Pileće belo u aspiku
Rolovano ćureće sa voćem
Punjene pečurke na žaru
Koktel od morskih plodova
Dimljena vešalica sa žara
Filirani losos – Karpađo
Pileća džigerica u maramici sa žara
Otrige u slanini sa žara
Punjene lignje sa žara
Pita zeljanica
Salate prilagođene sezonske
Izbor domaćih sireva
Suvi kolači - orasnice
Meni- 5
kanapei sa rozbifom
kanapei sa gamberima
kanapei sa sirom kamember
kanapei sa sirom gorgonzolom
kanapei s pršutom
kanapei s dimljenim šaranom
kanapei sa kuvanom šunkom
kanapei sa ćuretinom dimljenom
kanapei sa dimljenim lososom
Varijanta – finger food- party- 6
Čips, bademi, maslinke punjene
Canape’ od sira i oraha
Canape’ od šunke
Canape’ od pršuta
Canape’ od tunjevine
Canape ’ od kavijara
Canape’ od jaja
Topli sendvič – CROGNE MONSIEUR
Režnjici pilećeg mesa sa žara
Čevapčić
Koktel kobasica
Minjon
Varijanta - 7
Tatarski dukat na tostu
Šljiva u slanini
Mali bušei s m
Minjon od marcipana i voća
Varijanta- 8
Slani bademi, čips, punjene maslinke
Rzni canape’ sendviči
Kamenice na ledu
Punjena šunka
Rolnica ananasa u slanini
Piceta od sira, šunke i mirođije
Ražnić od škampa
Ražnjić od dagnji
Kockica hladnog prasećeg pečenja
Rolnica telećeg frikandoa
Kobasica u testu
Hladni medaljoni od pisanice u aspiku
Rolnica od rozbifa s šparglama
Luksuzni minjon
Minjon od marcipana
Kafa
Varijanta- 9
Čips, bademi, punjene maslinke
Canape’ od lososa
Canape’ od guščije džigerice
Canape’ od kavijara
Canape’ od jastoga
Canape od pršuta
Štanglica od lisnatrog testa sa sirom
Minjon
Kafa
Kombinacije za – Canape i sendviče
.............. Tost – hleb , salama, feferona, sir , kačkavaljnani –
.............. Frncuski hleb – baget, šnite, začinjen biftek tatar, kolitići krastavaca, i crni luk.
............ Integralne kajzerice – na pola, fileti sardona, koca tofu sira, motovilac zeleni.
............. Crni hleb – maslac marseljez, šunka, kiseli krastavac.
............ Kukuruzno - pšenični hleb, dimljeni losos, kuvana šunka, šnita paradajza, majonez izmešan sa pavlakom i zelenim biberom iz sirćrta.
........... Pekarska kifla uzduž inapola sečena, list cukorije , majonez , sardina, nano jaje, praziluk.
........... Slani kreker ,maslac, krem sir , mirođija , listić estragona, sveža paprika crvena.
------- tost – majonez , dimljeni šaran iz ulja , seckanicrni luk, beli sir, papričica ljuta.
........... Euro- hleb, šnite , šunka, rokfor sir, pavlaka izmešana s majonezom , sečeni peršun .
.......... Pšenični hleb, list zelene salate, salata od rozbifa, mkečap, majonez , grančica kpra.
.......... Tost , tzeleće pečenje , vrhovi špargle , sečeni paradajz na kocke.
.......... Ražani hleb, maslac s kozjakom , galantin s pistacijom , kukuruz šećerac u malom klipu.
.......... Hleb s aromatičnimbiljem, domaća šunka , list endivije, sveži kravlji sirs crnim lukom i ajvarom.
---------- slani veliki kreker, maslac s kaprima, salata od salame , kiseli krastavci .
........... Ražano – pšenični hleb, sos remulad, kuvana šunka, kiseli krastavci , marinirani šamponjoni.
--------- tost, sir urnebes, papričice , kiseli krastavci ,.
........... Pšenični hleb, majonez , haringa, senf krem s kuvanim žumancetom.
........... Beli hleb , maslac , sir gorgonzola, list zelene salate, koktel paradajz , i list kopra.
.......... Tost , maslac, salata od pilećeg mesa, dimljeni sir, sir feta, sveža paprika zelena.
........... Ražani hleb, čajna kobasica, majonez , rotkvice, šnite paradajza.
........... Francuski hleb – baget, dimljeni losos, sir gauda, ananas sečen u komadiće.
............ Euro –hleb , suva svinjska pečenica, krem sir, paradajz sečen na kocke.
........... Tost, začinjeno tatr , kolut crnog luka, kavijar, sečena jaja.
--------- tost , list endivije, filirani gamberi kuvani , majonez s pavlakom , sečeni crni luk,.
--------- ražani hleb , sir sa orasima , sir sa pečurkama, sir kamambert sa začinima.
........... Crni hleb , goveđi jezik iz salamure, paradajz sečen na kocke, hren u pavlaci , i list kopra.
........... Slani veliki kreker , krem sir , suvi vrat, kolut paradajza,
--------------- Rolnice od šunke sa šparglom.- za .- 4.- osobe----------
Sastojci . : 240.- gr.- kuvane šunke sečene na režnjeve, 300.- gr.- kuvane špargle, 1.kom.- tvrdo kuvano jaje, ½.- kom.- sok od limuna, ½.- dcl.—ulja, 20.- gr.- peršunovog lista , 3.- kom.- kapi tabasko sos, 50.- gr.- zrna grožđa , 20.- gr.- rotkvice.
Način pripremanja: sečenu šunku na režnjeve poređati na radnu površinu. Odsečene špargle na štapiće ijaja kuvanih sečenih na kocke , uz dodatak limunovog soka itabaska , uljai peršuna napraviti mešavinu. U mešavinu uvaljati špargle . Zatim komad po komad špargle umotavati u šunku, ukrasiti rotkvicama i zrnima grožđa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment