Saturday, January 6, 2007

Finger food - Slow food -nastavak 3

Carpaccio od teletine (predjelo),

Sastojci:
400 gr. tanko narezane teleće ruže
400 gr. listova špinata,
100 gr. sira Bilogorac
brašno
limun
mali beli tartuf (po želji)
Sladunjavo vino
maslinovo ulje

Način pripremanja.:
Očistite, operite i osušite nasjeckani špinat.
Izravnajte odreske i narežite ih na komade, posložite na tanjur, začinite dobrim uljem, soli, bijelim paprom u zrnu i pola čaše prošeka.
Iznad posložite špinat i tanko narezani sir, a volite li, najte beli tartuf.

Carpaccio od tikvica (predjelo),
Vegetarijanski
Sastojci:
glavica crvenog radiča
3 tikvice
crvena paprika
120 gr./ sira Pekorelo,
2 vezice raznih radiča
polovica patlidžana
pinjoli
aceto balsamico
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Operite i očistite te narežite sve vrste radiča.
Oprane tikvice tanko narežite. Operite, očistite i narežite papriku na rezance.
Operite patlidžan i narežite ga na kockice.
Narežite sir. Složite tanjur: stavite radič pa tikvice, papriku, patlidžan, pinjole i sir. Začinite uljem, soli i sirćetom.
Radič možete zamijeniti različitim zelenim salatama.

Carpaccio od teletine (predjelo),
Nina
Sastojci:
200 gr.- vrganja
2 stručka rige
1 mogranj (nar)
300 gr.- telećeih fileta
sirće od mogranja
maslinovo ulje (po želji)

Način pripremanja:
Vrganje očistite i narežite ih na vrlo tanke listiće. Na tanjure posložite narezano na vrlo tanke kriške (možda je najbolje da kupite filete koji je već narezan reznicom) i začinite s malo soli i bibera.
nadjenite dobro opranom i fino usitnjenom rigom, bobicama mogranja i začinite s nekoliko kapi sirćeta. Na kraju dodajte i gljive.
Ovako pripremljeni karpačo ostavite petnaestak minuta da počiva i poslužite s kvalitetnim maslinovim uljem i belim biberom, kojeg ćete, već prema želji samleti neposredno pre jela.
Ovo je idealan recept za lagani i hranjivi ljetni ručak.
Kao zamjena teletini, može se poslužiti i usoljeno . Ako više volite ribu, filet sabljarke narežite na tanke kriške i začinite uljem i sokom od limuna.

Hladno predjelo –‘’Mediteran’’za- 6.- osoba.
Sastojci:
1 kg liganja
0,30 kg ribljeg mleka
1,10 kg jastoga
0,70 kg škampi
0,30 kg griza
0,50 kg luka
0,20 kg maslinova ulja
sol, papar, peršin
0,30 kg tartar sosa,
0,50 kg limuna
glavica salate
0,40 kg crnih maslina,
0,02 kg kavijara
0,50 kg -paradajza

Način pripremanja:
Očišćene, poširane lignje napuniti s pirjanim krakovima od liganja, griza, luka, petrusina. Dodati sol i papar. Ohladiti i preliti umakom “Chufrad”. Riblje mleko skuvati u slanoj kipućoj vodi, ocijediti i dodati začine: maslinovo ulje , sol i papar, te servirati u školjki lakirki. Jastoga skuvati, ohladiti, očistiti i iseći na medaljone, šemizirati aspikom i ukrasiti kavijarom i majonezom. Škampe poširati u slanoj vodi u koju se doda sjećeno povrće, ohladiti i šemizirati aspikom. Lignje, riblje mleko, jastoga i škampe posložiti na hladni tanjir ukrasiti zelenom salatom, limunom, pršunom, crnim maslinama, svežim paradajza i tartar umakom u školjci od dagnje.

Ostrige s jabukama (predjelo),

Sastojci:
20-24 kamenice- ostrige
1 sveži luk
3 jabuke (i još jedna za garniranje)
2 dcl .- pavlake za kuvanje
curry u prahu
skrobno brašno
1 limun
suvo belo vino
60 gr.- maslaca

Način pripremanja:
Kamenice otvorite oštrom lopaticom ili jačim nožem. školjke nemojte vaditi iz dela oklopa za koji se drži, pa ih operite i osušite.
Školjke začinite solju i biberom i složite u vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 160°C. Jabuke ogulite i izvadite im košticu. Jabuke narežite na komadiće i ispasirajte mikserom. Usitnjeni luk pirjajte polako na rastopljenom maslacu. Podlijte s pola čaše vina, dodajte kašu od jabuka i malo curryja. Posolite, pobiberite i povežite dodavši kašiku skrobnog brašna. Dodajte pavlaku za kuvanje, i pustite sos da se poveže neprekidno mešajući. Maknite s vatre i pustite da se prohladi. Vatrostalnu posudu s kamenicama koje ste poškropili limunovim sokom stavite u pećnicu i pecite 5-6 minuta. Kamenice poslužite tople, prelivene sosom i garnirane komadićima jabuke koje ste uronili u vodu koju ste začinili kriškicama limuna.


Kanapei provala (predjelo), Predejane
Sastojci:
300 gr.- šampinjona
250 gr.- hleba
3.- kom. artičoka
1 režanj belog luka
3 limuna
ni Parmezan
peršun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.
Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako. Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku nanog parmezana i malo soli.
Treću artičoku narežite na male komadiće, začinite uljem, sokom limuna i posolite. Hleb narežite na kriške (4 kriške po osobi). Polovicu kriški premažite paštetom od artičoka i ukrasite šnitama sirovih gljiva.
Drugu polovicu kriški nadjenite pirjanim gljivama. Kanapee poslužite s komadićima artičoke i ukrasite šniticama limuna.

Pastrmka u limunu (predjelo),
Jošanica
Sastojci:
pastrmka sveža 1 kg
sok od limuna 0,40 kg
beli biber, soli
maslinovo ulje 0,05 l
hren 0,05 kg
rikula
masline
rotkvica
mladi luk

Način pripremanja:
Očišćenu pastrmku po dužini prepoloviti. Oguliti kožu i pincetom povaditi sitne drače koje su ostale u ribi. Iseći na fine tanke filete, posoliti ipobiberiti, te umočiti u limunov sok. treba biti cela pokrivena sokom od limuna. Držati u marinadi 36 sati. Poslužuje se na podlozi od rikule, te pospe komadićima mladog luka. Za dekoraciju masline, rotkvice, kriške limuna i hren.

Slani kroasani

SASTOJCI:
1 kg brašna
1 jogurt
50 grama ulja
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kvasac
1 jaje
NAČIN PRIPREME
Zamesiti testo i podeliti
ga na 2 dela. Svaki deo podeliti na 7 loptica, pa ih razvući oklagijom i premazati margarinom. Rastanjeno testo poslagati jedno na drugo. Poslednje ne mazati margarinom. Razviti tako celu koru, praviti kroasane i filovati sirom ili drugim slanim nadevom. Svaki kroasan pre pečenja premazati jajetom.

Slana torta punjena mozgom i šampinjonima

SASTOJCI
1 pakovanje lisnatog testa
300 grama mozga
1 glavica crnog luka
250 grama šampinjona
150 grama struganog sira
ulje
so, biber
peršun
1 žumance
NAČIN PRIPREME
Polovinu lisnatog testa rastanjiti oklagijom na pola santimetra, a zatim njime obložiti dno i stranice okruglog kalupa za pite ili torte. Ostatak testa takođe rastanjiti i iseći na luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.
Ovu masu sipati u kalup obložen testom, odozgo posuti narendan sir i obložiti rombovima od testa u obliku zvezde (kao na slici). Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni ili 180 stepeni i peći još oko jedan sat. Torta se može služiti i topla i hladna

Pita od plavih patlidžana
SASTOJCI
• 300 grama tankih kora za pitu
• 500 grama plavih patlidžana
• 2 supene kašike ulja
• so, biber
• 3 jaja
• 1 šolja mleka
• malo aleve paprike
NAČIN PRIPREME
Oljuštiti plavi patlidžan, staviti ga u vrelu vodu i kuvati 5-10 minuta. Dobro iscediti i iseckati na kockice. Staviti ga potom u zagrejano ulje, posoliti, pobiberiti, dodati malo aleve paprike i dinstati dok ne omekša. Ostaviti da se ohladi, pa dodati dobro umućena jaja i mleko.
Pleh namastiti uljem, kore iseći prema veličini pleha i na dno staviti dve kore (poprskati ih uljem), pa potom nadev od patlidžana. Ređati naizmenično po dve kore i nadev, a gornju koru namazati uljem i sve preliti sa malo mleka. Peći u srednje zagrejanoj rerni. Ostaviti da se prohladi, pa tek onda seći i služiti.

Uštipci sa sirom

SASTOJCI
Testo
• 400 grama brašna
• 50 grama šećera
• 120 grama mleka
• 2 jaja
• 80 grama margarina
• 20 grama svežeg kvasca
Fil
• 250 grama sira
• 100 grama pavlake
• 1 žumance
• 50 grama putera
• malo soli
Premaz
• 1 jaje
• malo mleka
NAČIN PRIPREME
Zamesiti kvasac sa malo mleka i ostaviti na toplom desetak minuta. Brašno usuti u činiju, dodati so i ostale sastojke, kvasac, pa dobro izmešati varjačom dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno na nekom toplom mestu barem jedan sat.
Kad se testo podigne, izručiti ga na dasku i istanjiti oklagijom. Iseći kvadratiće, pa u sredinu staviti fil.
Fil se priprema tako što se pomeša umućen puter sa pasiranim sirom, pavlakom i žumancetom. Vrhove kvadrata skupiti na sredini, poređati ih na namašćeni pleh, pa premazati jajetom i mlekom. Kad malo nadođu, peći ih oko 40 minuta na 200-220 stepeni


Paprika u želatinu

SASTOJCI
• po 2 crvene, žute i zelene paprike
• 1/2 kesice želatina u prahu
• 6 kašika maslinovog ulja
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Paprike oprati, iseći ih na polovine, očistiti ih i 15 minuta peći na grilu sa presečenom stranom okrenutom nadole. Prekriti vlažnom krpom da bi omekšale, pa oguliti kožicu.
Paprike razvrstati prema boji i iseći na kockice. Svakoj boji dodati po dve kašike ulja, posoliti i pobiberiti. Želatin razmutiti prema uputstvu na kesici i rasporediti ravnomerno u pripremljene paprike. Masu puniti u šoljice za kapućino i staviti u frižider da bi se želatin stegnuo. Izručiti iz šoljica i poslužiti.

Zelena štrudla
SASTOJCI:
• 225 grama testa za štrudlu
• 2 šargarepe
• 1/2 kelerabe
• 175 grama brokula
• puter
• 100 grama graška
• 200 grama krem sira sa začinima
• jaje
• so, biber
• 200 ml mleka
• senf
• kašika limunovog soka
• kašika iseckanog estragona
NAČIN PRIPREME
Povrće iseći na manje komade. Šargarepu i kelerabu prodinstati 6 minuta na puteru. Posle 2 minuta dodati brokule i grašak. Izmešati 100 grama krem sira sa jajetom i dodati masti. Posoliti, pobiberiti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Razvući testo preko krpe. Obložiti testo povrćem, ostavljajući slobodnu ivicu od oko 3 cm. Uviti štrudlu, a ivice pritisnuti. Peći 30 minuta.
Preostali sir rastopiti u mleku. Začiniti sos senfom, limunovim sokom, solju i biberom. Dodati estragon. Iseći štrudlu na kriške i preliti sosom.


Pita od pilećeg mesa
SASTOJCI
• 5-6 komada belog mesa
• 2 čaše kisele pavlake
• oko 1-2 kg sira koji se može rendati
• 4-5 jaja
• brašno
• puter ili margarin
• so i biber
• začin
NAČIN PRIPREME
Pileće odvojiti od kostiju, odstraniti mu kožicu i iseckati na filete. Od jednog belog mesa treba napraviti 4 fileta. Dobro posoliti, malo pobiberiti i ostaviti u frižideru sat-dva ili da prenoći. Pre pečenja, od pavlake, 1-2 jajeta, jedne ravne kašike brašna, soli, bibera i začina napraviti preliv za . Okruglu posudu od vatrostalnog stakla dobro podmazati puterom.
Svaki filet uvaljati u brašno, umućena jaja i puno rendanog sira. Filete potom ređati u posudu, i to u slojevima. Preporučuje se da se ređaju unakrst - jedan uzduž, drugi popreko. Na kraju sve preliti sosom od pavlake. Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od količine, peći 50-60 minuta, sve dok jelo lepo ne porumeni. Pošto se posuda izvadi iz rerne, trebalo bi sačekati nekoliko minuta, a zatim izručiti u ovalnu posudu za serviranje. Kako se ova slana torta od piletine teško seče dok je vrela, sačekati da se malo ohladi, a sir stegne.

Plodovi mora s morskim algama (predjelo),

Sastojci:
(za 4 osobe)
100 gr.- mesa školjaka (dagnje, rovanice)
150 gr. očišćenih repovi škampa
100 gr. čistog mesa rakova (grmalja, grancigula ili jastoga)
150 gr. riže
zeleni papar
sol
16 listova morske alge

Način pripremanja_:
školjaka (dagnje, rovanice), repove škampa, rakova (grmalj, granceula, jastog…) i rižu prve kvalitete začinimo zelenim biberom, malo poslolimo i dobro izmešamo. Smesu umotamo u listove morskih alga. Kuvamo na laganoj vatri dodajući riblju supu i umak od prokuvanih škampi. Poslužimo toplo uz palentu.

Torta od palačinaka sa spanaćem
SASTOJCI
• 15 palačinki
• 1 kg spanaća
• 200 mlevenog mesa
• 2 kašike pirea grama parmezana
• 200 grama od paradajza
• ulje
• so i biber
NAČIN PRIPREME
Ispeći deblje palačinke. Obariti spanać u slanoj vodi, pa ga propasirati. Propržiti mleveno , dodati spanać i pire od paradajza. Posoliti i pobiberiti. Palačinke slagati naizmenično s pripremljenim nadevom u vidu torte. Posuti rendanim parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni. Služiti toplo.


Pita od mesa * ( pitu iseći i servirati )
Potrebno je:
- 250 gr.- oštrog brašna T -500, 1 kašičica soli
- 1/2 praška za pecivo, 120 gr. maslaca, 5 kašika vode
Za fil: 600 gr.- sitno seckane teletine, 50 gr.- maslaca
- 150 g crnog luka, 1 kašičica ruzmarina
- 200 gr.- šampinjona, 150 gr.- kukuruza sećerca
- po želji 1 ljuta papričica, 1 kašika vegete
- 1 kašika ostrog brašna,
Za premazivanje: 1 žumance i 2 kašike mleka

Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati maslac isečen na listiće, so, vodu i zamesiti glatko testo, ostaviti ga u frižider da stoji 1 sat. Na maslacu propržiti sitno seckan crni luk, dodati teletinu, vegetu (ljutu papričicu po želji), ruzmarin i dinstati sa vodom oko 40 minuta. Pred kraj kuvanja dodati kukuruz šecerac, isečene na listiće šampinjone i nastaviti sa dinstanjem jos 15 minuta. Dodati brašno razmućeno u oko 50 ml vode i kuvati 5 minuta. Ovako pripremljen fil za pitu ostaviti da se hladi. Deo testa rastanjiti na pobrašnjenoj površini radnog stola i staviti ga u okrugli kalup prečnika 25-30 cm, testom obložiti dno i stranice kalupa. Na testo rasporediti fil od mesa, a drugi deo testa rastanjiti i staviti preko fila. Žumance pomešati sa mlekom i premazati testo, izbosti ga viljuškom i peći u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu poslužiti sa zelenom salatom.

Ukusna pletenica
Potrebno je:
- 300 gr.- oštrog brašna T- 500, 200 gr.- mekog brašna T 500, kesica suvog kvasca, 2 jaja, so, 50 gr.- maslaca, 50 gr. sećera, 1 vanilin šećer
- 200 ml mleka, kora od limuna, za premazivanje belance
Brašno dobro pomešati sa suvim kvascem, dodati šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, umucena jaja, malo soli i rendanu koru od limuna. Malo pomesati sa toplim mlekom i zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da nadodje. Nadoslo testo podeliti u dva dela, jedan od 2/3 a drugi od 1/3. Oba dela oblikovati duguljasto, svaki zarezati po duzini skoro do vrha na tri dela i isplesti dve pletenice, jednake duzine. Uzu staviti na siru, ostaviti jos malo da raste , premazati belancetom, posuti secerom i staviti da se pece oko 50 minuta na 180 stepeni. Ukusnu pletenicu sluziti sa sunkom, barenim jajima i mladim lukom.

Šampinjoni s jajima
Potrebno je:
- 500 gr.- šampinjona, 4 kašike ulja, 4 tvrdo kuvana jaja, 150 gr.- majoneza, 80 gr.- sira gaude
- so, biber, 1 kašika vegete, po želji 1 ljutu papriku, I malo tabaska sosa ljutog po želji.
Šampinjone oprati, očistiti, osušiti i iseći na tanke listiće. U većem tiganju zagrejati ulje, dodati šampinjone i dinstati dok voda ne ispari. Pred kraj dinstanja dodati so, biber, malo ljute papričice ili nekoliko kapi tabasca i vegetu. Sve promešati i još kratko prodinstati i ohladiti. Zatim dodati sitno isečena jaja i majonez, sve lagano promešati i staviti u vatrostalnu posudu, a na vrh gaudu na listice. Staviti u rernu i zapeći oko 5 minuta na 200 stepeni. Uz ovo predjelo poslužiti salate po želji od svežeg ili kiselog povrća.

Rolat sa lososom
Potrebno je:
Za koru: 5 jaja, 100 gr.- mekog brašna T- 500
- 200 ml mleka, so, biber, 1/2 praška za pecivo
Za fil: 250 gr. dimnjenog lososa, 100 gr. sira marskaponea, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika kapra, 1 kašika hrena, 1 kašika senfa
Način pripremanja:
Umutiti jaja penasto, dodati so i biber, a zatim naizmenično mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pripremljenu masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru malo ohladiti skinuti papir za pečenje i staviti na kuhinjsku krpu i saviti u rolat. Sir marskapone pomešati sa pavlakom, 1 kašikom kapra, rena, senfa i sve dobro izmešati. Koru premazati sa sm od sira a preko staviti listove dimnjenog lososa i uviti rolat. Pre služenja rolat posuti sa prepečenim susamom.

Pita sa m i pirinčem
Potrebno je:
Za testo: 500 gr. brašna, 250 gr. maslaca, 1 kašičica praška za pecivo, 120 ml vode
Za fil: 1 kg junetine, 150 gr. pirinča, 100 gr. maslaca
- 400 ml jogurta, 100 g luka, so, 1 kašika seckanog peršuna, seckani celerov list
- 1 kašika vegete, jaje za premazivanje
u komadu kuvati u posoljenoj vodi sa grančicom celera. Pirinač skuvati u posoljenoj vodi. U medjuvremenu zamesiti testo od navedenih sastojaka. iseći na manje komade, a isečen luk prodinstati na maslacu, a zatim dodati , pirinač, persun i vegetu. Sve dobro izmesati, skinuti sa vatre, dodati jogurt i polako promešati. Testo podeliti na dva dela (jedan nesto veći nego drugi), veći deo rastanjiti i staviti u kalup, koji je pouljen, tako da prekrije stranice kalupa. Po testu rasporediti fil, a zatim preko staviti rastanjen drugi deo testa, premazati jajem, zarezati na nekoliko mesta i staviti da se peče na 200 stepeni 1 sat . Pečenu pitu poslužiti sa jogurtom ili mlekom.

Pužići od lisnatog testa
Potrebno je:
- 500 gr.- lisnatog testa, 200 gr.- sira ementalera
- 1 kašičica vegete, 1 jaje za premazivanje
U posudu narendati ementaler, dodati vegetu i sve zajedno dobro promešati. Odmrznuto lisnato testo rastanjiti na velicinu 25 x 35 cm i premazati razmućenim jajem posuti sa polovinom sira i uviti u rolnu. Iseci je na 12 jednakih sirokih krugova u obliku pužića i staviti na pobrašnjen pleh. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Pužice od lisnatog testa premazati razmućenim jajem i staviti da se peče na 220 stepeni oko 20 minuta.

Namaz od sira i gorgonzole
Potrebno je:
- 100 gr.- gorgonzole, 200 gr. svežeg kravljeg sira
- 2 kašike kisele pavlake, so, 1 kašika maslinovog ulja, 5 lista nane, 1 kašika isečenog luka vlasca
- 1 grančica timijana
U posudi viljuškom isitniti gorgonzolu, dodati iscedjen i ispasiran beli sir i kiselu pavlaku i dobro promešati. Dodati ulje, so, isečene listove mente i timijana i isečen luk vlasac pa sve zajedno dobro promešati. Ovako spremljen namaz služiti uz crni hleb ili beli francuski.

Kis sa povrćem
Potrebno je:
- 250 gr. brašna, so, biber, 125 g maslaca
- 2 glavice luka, čen belog luka, 2 paradajza
- 2 tikvice, 2 kašike ulja, 4 kašike peršuna
- 150 gr.- kačkavalja, 150 gr. kisele pavlake
- 50 ml slatke pavlake
Umesiti brašno, malo soli, maslac, jaje, 3 kašike mlake vode i hladiti oko 30 minuta. Iseckati crni i beli luk. Paradajz oljuštiti, odstraniti semenke i iseći na krupno. Tikvice iseći na kolutove, propržiti ih na ulju zajedno sa crnim lukom pa sve izvaditi da se ocedi od ulja. Izrendati kačkavalj, dodati peršun, 2 jajeta, kiselu i slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti. Zagrejati rernu na 200 stepeni, testo razviti i obložiti okrugli pleh za kolače prečnika oko 25 cm. Nekoliko puta probosti viljuškom testo. Poređati povrće i peći oko 40 minuta. Ukrasiti po želji začinskim biljem.

Brzi kroasani
Potrebno je:
- 40 gr. svežeg pekarskog kvasca , 1 kašičica šećera
- 500 ml mleka ,1 jaje, 1 žumance, 3 kašike ulja
- 1 margarin (250 gr), 1 kašičica soli
- 800 gr. namenskog brašna za kisela testa, 1 jaje za premazivanje

Kvasac pomešati sa mlekom, šećerom i malo brašna i ostaviti da naraste. U brašno dodati ulje, jaje, žumance, so, promešati pa dodati nadošli kvasac. Nakon toga dodati toplo mleko, izradite glatko testo i staviti ga na toplo mesto da raste. Kada se testo udvostruči, rastanjiti ga na debljinu 1 cm. Po površini testa izrendati margarin i testo saviti u rolat, iseći na 5 delova i ostaviti jos 20 minuta na toplom da testo raste. Rastanjiti svaku loptu i iseći na 8 trouglova i praviti kifle (kroasane). Premazati ih razmućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta.

Male pletenice
Sastojci:

- 40 gr. svežeg kvasca, 500 gr. namenskog brašna
- 100 ml ulja, 50 gr. šecera, 1 vanilin šećer
- 2 jaja, 200 ml mleka, 1 jaje za premazivanje
Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlake vode, pa ostaviti 10-ak minuta. U brašno staviti ulje, sećer, vanilin sećer, malo soli i umućena jaja. Sve promesati i dodati kvasac. Dodavanjem toplog mleka umesiti glatko testo i ostaviti da narasta oko 20 minuta na toplom. Premesiti testo, podeliti na jednake delove, malo veće od oraha i svaki oblikovati u valjak i praviti male pletenice i podviti kako bi se dobili okrugli oblici. Staviti ih na pouljen i pobrašnjen pleh i ostaviti da narastaju još 10 minuta. Premazati ih umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Služiti ih uz namaze.

Napuljske palačinke
Sastojci:
Za palačinke: 1 jaje, 100 gr. brašna, 250 ml mleka
- so, ulje za pečenje
Za fil: 100 gr. paštete po izboru, 2 sveža paradajiza
- 100 gr. mozzarelle, so, biber, origano, 100 gr. kisele pavlake
Žumance i mleko dobro izmešati, dodati brašno i malo soli, pa umutiti jednoličnu masu električnim mikserom i ostaviti da stoji oko 1 sat. Dodati čvrst sneg od belanceta i ispeći 8.- palačinki. Mozzarellu i paradajiz iseći na tanke kolutove. Svaku palačinku premazati paštetom, složiti kolutove paradajiza i sira, posoliti, pobiberiti i posuti sa origanom. Palačinke preklopiti na pola, staviti ih u pouljenu vatrostalnu posudu i peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta. Pred kraj pečenja preliti ih kiselom pavlakom i jos krako peći. Vruće palačinke služiti sa zelenom salatom.

Punjeno povrće
Sastojci:
- 2 juneće paštete po 100 gr, 4 sveže paprike
- 2 sveža krastavca, 100 gr.- kukuruza sećerca
- 100 gr.- svežeg kravljeg sira, 1 veza luka vlasca
- so, biber

Paprike i krastavac dobro oprati i iseći na pola po dužini. Paprike očistiti od semenki i žilica, a jednu papriku iseći na kockice. Malom kašicicom izdubiti sredinu krastavaca, pa ih zatim iseći na 2-3 dela. U dublju posudu staviti paštete, dodati ocedjen kravlji sir, isprani kukuruz i isečnu papriku i vlasac. Sve dobro izmešati i po želji posoliti i pobiberiti. Ovim filom napuniti polovine paprika i krastavaca i ostaviti u frižider.

Rolat sa paštetom
Potrebno je:
- 1 beli hleb (750 g), 5 čajnih pašteta od po 50 gr
- 100 gr. zelenih maslina punjenih paprikom
Hleb koji je odstojao jedan dan iseći mu koru i tanko vodoravno iseci 5-6 slojeva. Na vlažnu salvetu staviti jedan sloj i stanjiti ga valjkom. Namazati ga slojem paštete i malo od kraja uzeg ruba hleba poslagati jednu do druge punjene masline, pa saviti hleb u rolnu. Zamotati ga u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Ponoviti postupak sa preostalim slojevima hleba. Po želji preko sloja paštete staviti tanko isečen tvrdi beli sir.
Ražani hleb
Potrebno je:
- 40 gr.- svežeg kvasca, 500 gr. ražanog brašna
- 250 gr. oštrog brašna, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, 500 ml mlake vode, 1 jaje za premazivanje
Kvasac izmrviti, dodati malo sećera, brašna i mlake vode i ostaviti na toplom mestu 10 minuta. Pomešati ražano i oštro brašno, dodati so i šećer. Napraviti udubljenje u sredini, staviti kvasac, ulje i postupno mešajući dodati mlaku vodu. Zamesiti testo i izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga dok ne postane glatko. Napraviti loptu od testa i staviti u podmazan okrugao pleh i ostaviti da narasta oko 2 sata. Staviti u zagrejanu renu na 200 stepeni da se peče oko 1 sat i premazivati jajetom sa malo mleka svakih 20 minuta.

Cannelloni punjeni spanaćem i sirom
Sastojci :
- 200 gr.- cannellona, 600 gr.- umaka sa paradajzom i šampinjonima, 500 gr.- spanaća, 100 gr.- luka
- 50 gr. maslaca, 1 kašika vegete, 300 gr. kačkavalja
- 200 gr.- mozzarelle, 4 kašike rendanog parmezana

Na zagrejanom maslacu propržiti iseckan luk, dodati vegetu,očišcćen i opran spanać (može i zaleđen) i dinstati, a pred kraj dodati kačkavalj. U vatrostalnu posudu staviti umak od paradajiza i pečurki i u njega staviti cannellone koje su predhodno napunjene pripremljenim filom, prekriti ih isečenom mozzarellom i na kraju posuti sa rendanim parmezanom. Staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni. Gotove cannellone poslužiti sa zelenom salatom.

Kuglice od pirinča i lososa
Potrebno je:
-200 gr.- dimnjenog lososa, 1 kašika soli, 400 ml vode, 1 ravna kašika sećera, 220 gr.- pirinča, 2 kašičice rena, 1 kuvano žumance za ukrašavanje

U veću posudu staviti pirinač i naliti hladnu vodu da pokrije ceo pirinač i staviti na laganu vatru da se kuva, oko 10 minuta, zatim skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Kada je ohladjen staviti u cediljku i ostaviti da se ocedi. Tako ocedjen pirinač sipati u drvenu posudu, posoliti i staviti šećer, lagano promešati. Losos iseći na kvadrate 4 x 4 cm, a od pirinča formirati loptice prečnika oko 3 cm i to ih oblikovati vlažnim rukama. Na radnu površinu staviti mokru gazu, zatim staviti list lososa, preko malo rena i preko staviti kuglicu od pirinča. Skinuti gazu i sa gornje strane loptice, gde se nalazi losos, napraviti malo udubljenje. Na kraju posuti sa rendanim žumancetom i poslužiti kao hladno predjelo.

Tufahije
Sastojci
• 5 jabuka (delišes)
• 500 gr..- prah šećera
• 0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
• 0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
• 150 gr.- šećera
• 100 gr.- oraha
• 50 gr.- badema
• 1 limunova kora

Način pripremanja:
Pola litre vode, 500 gr. šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i kuvati. Jabukama iz sredine povaditi semenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i sečerom i kuvati 10 minuta.
Zatim skinuti sa štednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mlevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i sećera.
Masa se pripremi tako da se sastave mleveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmješaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom. Serviraju se hladne.
Jabuke delišes (zlatni) su jabuke koje se kuvanjem neće raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuvanja neće raspasti.

Baklava

Sastojci
• 3 Jufke, odnosno toliko da se tepsija prekriti 12 puta
• Maslac za začin
• 1kg.- sećera (a može i manje) za preliv (šerbe)
• Malo limuna
• Tirit (nadev):
• 1/4 kg maslaca (butera, margarina)
• 1/4 kg brašna
• 6 jaja
• 1/4 kg sećera

Nacin pripremanja:
Rasuču se jufke i puste da se prošuše. U medjuvremenu se spremi tirit. Ulupaju se jaja sa polovinom sećera (12.5 dkg.). Posebno se ulupa maslo (ili buter ili margarin). Zatim se sastave maslac i jaja i doda brašno, izmešamo sve to, dodamo drugu polovicu sećera (12.5 dkg), izmešamo i dobijemo tirit.
Tepsija se pomasti i prekrije 6 puta jufkom, a svaka jufka se začini (poškropi) maslacem. Tirit se izlije i ravnomjerno rasporedi po tepsiji. Potom se tirit prekriva 6 puta jufkom, a svaka se poškropi rastopljenim maslacem. Začini se i gornja jufka, te se baklava peče.
Za to vreme se spravi šerbe od pola litra vode i kilogram šecćera uz dodatak limunova soka.
Pečena baklava se izreže na dilume ili kvadratiće, zalije ukuvanim šećerom (šerbetom) i hladi.

Meksičke palačinke
(za 4 osobe)
Sastojci:
• 1 manja glavica crnog luka
• 1 kašika ulja
• 125 gr.- mlevene govedine
• soli, bibera
• 1 ljuta crvena paprika
• 2 kašika pasulja iz konzerve
• 3 kašike kukuruza šećerca
• 1 ljuta papričica
• 2 .- kom.- paradajza
• 3-4 slane palačinke
• 40 gr.- Gauda sira
• peršun za ukras

Način pripremanja:

Očistiti crni luk, oprati ga, a zatim sitno iseckati. Luk dinstati na ulju dok ne postane staklast. Dodati mleveno i sve peći na tihoj vatri. U ovu smjesu dodati soli, bibera i crvenu papriku. Ocediti pasulj I kukuruz. Papričice oprati, očistiti i iseći na kolutiće.

paradajz oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Sve dodati u , pažljivo promešati, pa peći oko 10 minuta. Pećnicu zagrijati na 200 stepeni. Ispeći 3-4 slane palačinke. Svaku palačinku filovati pripremljenim mlevenim m, pa ih poređati jednu do druge. Nati sir preko palačinki, pa ih zapeći 10 minuta.

Peršun oprati, osušiti i iseckati nekoliko listića. Palačinke ukrasiti iseckanim peršunovim listom. Služiti dok je toplo. Za ljuti ukus ovog specijaliteta mogu se koristiti meksički chili umak ili domaći ljuti pinđur i ljutenica iz zimnice.


Palačinke s piletinom
Sastojci:

Nadev:
• 12 palačinki
• 2 pileća bela mesa
• 120 gr.- majoneza
• 2 dcl.-pavlake
• 2 manja kisela krastavca
• 1 šargarepa
• malo crvene paprike
• soli, bibera
• hlebne mrvice
• mešani začini
rašno, hlebne mrvice
Način pripremanja:

Umutiti i ispeći palačinke.

Piletinu skuvati, odvojiti je od kostiju i iseckati na kockice. Obariti grašak i šargarepu i dodati začine. Pomešati piletinu s povrćem, majonezom, iseckanim krastavčićima i vrhnjem.

Ovim filom nadevati palačinke i uvijati ih kao sarmice.

Zatim ih uvaljati u brašno, jaja, hlebne mrvice i pržiti na vrelom ulju.


Palačinke sa šljivovicom
Za 6 osoba

Sastojci:
• 1.- dcl.- mleka
• 25.- gr.- maslaca
• 25.- gr.- kukuruznog brašna
• 4-5.- kom. jaja
• 150 gr.- pekmeza od šljiva
• 30 .- kom.suvih šljiva
• 3 .- kom. karanfilića
• kora od pola limuna
• mali komad cimeta
• malo cimeta u prahu
• 150 gr.- šećera
• 4 .-cl vinjaka
• 5 .-cl šljivovice
• 1 .-dl šlaga

Način pripremanja:

Od mleka, maslaca i kukuruznog brašna umesite testo i postupno mu dodajte 4-5 jaja. Od te mase ispecite 12 malih tankih palačinki, svaku tanko premažite pekmezom, uvijte ih i stavite na štednjak da bi ostale tople. Od 1/2 l vode, 120 g šećera, karanfilića, cimeta i limunove kore skuhajte šećerni sirup, procedite ga, pa u njemu prokuvajte suve šljive koje ste već pre toga namočili, ocedite ih i izvadite im koštice. Sirup ponovo procedite, ukuvajte i aromatizirajte s vinjakom i 4 cl šljivovice.
Serviranje:
U bakarnoj tavici sa drškom zagrijte 50 g maslaca, položite filovane palačinke, dodajte šljive iz kojih ste izvadili koštice i malo pripremljenog sirupa, pa sve to zagrijte do ključanja. Flambirajte ostatkom šljivovice. Na tople tanjire postavite po 2 palačinke i po 5 šljiva, prelijte ih kašikicom soka, ukrasite kašikicom šlaga i posipajte s malo šećera i cimeta.

Tiramisu
Potrebno je:
- pakovanje od 40 piškota
- 4 sveža jajeta
- 8 kašika sećera
- dobra kašika Nescafe kafe
- oko 1/2 l mleka
- malo ruma-malo kakaa
- pakovanje od 500 g Mascarponea (italijanski sir)Priprema:
umutiti sneg od belanaca, dodavši 4.- kašike šećera. Odvojeno umutiti 4 žumanceta s 4 kašike šećera i u to dodati Mascarpone. Posle sjediniti tu masu s snegom od belanceta (ovog puta lagano mešajuci, ne mixerom). Time je gotov fil.U mlako mleko dodati Nescafe da se dobro sjedini i tome dodati rum. Piškote umakati u mleko (da budu solidno natopljene, ne suve, ali ni previše natopljene) i redjati u neku činiju. Kad se pokrije dno činije preko piškota staviti fil, onda opet piškote, pa fil... Sve zavisi od veličine posude. Poslednji sloj treba da bude fil, a onda odozgo posuti kakao (staviti u malu cediljku i posuti mešajući kakao npr. kašičicom).
Staviti u frižider da odstoji nekoliko sati. Najbolje je napraviti ga
danas za sutra.
Važno je da se navikne koliko treba natopiti piškote, inače greške nema.

. Punjeno pecivo od lisnatog testa
Potrebno je:
- pakovanje lisnatog testa, 1 jaje
- nadev od mesa ili povrća
Nadev - : 150 gr.- paštete od šunke, 50 gr.- mrvica
- peršun, biber, bosiljak
Nadev - povrće: šargarepa, prazilik, crni luk, kečap sve izdinstati i propasirati, posoliti po ukusu, dodati začine i mrvice da bi se dobila gusta masa. Umesto ovih nadeva može se koristiti jetrena pašteta, šunka, viršla ili kobasica.
Lisnato testo razviti na debljinu 2-3 mm. Modlicom seći srca, na sredinu staviti nadev, ivice premazati jajetom i prekriti drugim srcem. Testo se može seći i na kvadrate - u sredinu staviti komadić rolovane šunke ili 2 koluta kobasice.
Pecivo premazati jajetom i peći na temperaturi od 200 stepeni

Rolat sa spanaćem
Potrebno je:
- 1 kg spanaća, 6 jaja, 6 kašika brašna
- 2 čase kisele pavlake, 200 g belog sira
- so, biber, 4 kašike ulja
Obariti spanać i sasvim sitno iseckati. Odvojiti belanca od žumanjka a žumanca umutiti sa uljem i pomešati sa spanaćem. Posoliti i pobiberiti. Dodati brašno i čvrsto umućen sneg od belanaca. Izjednačiti masu mešanjem i staviti u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni i posle 15 minuta izvaditi koru iz rerne i uviti u vlažnu platnenu salvetu i ostaviti da se ohladi. Sir izdrobiti i pomešati sa jednom pavlakom. Ovim nadevom filovati koru i formirati rolat. Pre služenja preliti sa pavlakom.

Palačinke sa povrćem
Potrebno je:
- 3 jaja, 150 gr. brašna, 6 dcl.- mleka
- 1,5 dcl.- jogurta, 50 gr.- maslaca, 400 gr. tikvica
- 1 glavica luka, seckan peršun, 2 kašike rendanog kačkavalja
- ulje, so, biber
U blago ulupana jaja umešati jogurt, 2 kašike ulja, 125 gr.- brašna, so, biber i 1 dcl mleka. Pripremljeno testo ostaviti 15 minuta da odstoji, pa ispržiti palačinke u tiganju podmazanom maslacem. Na 3 kašike ulja prodinstati luk isečen na kolutove, kada omekša spustiti oljuštene i na kolutove isečene tikvice, nekoliko minuta mešati na vatri, poklopiti i ostavaiti da se dinsta oko 15 minuta. Posebno u šerpi u 30 gr.- rastopljenog maslaca umešati preostalo brašno, posoliti i uz mešanje naliti preostalim mlekom uz mešanje kuvati na tihoj vatri dok ne počne da se zgrušnjava skinuti sa vatre, umešati sir i peršun. Polovinu bešamela umešati u tikvice i filovati palačinke. Poređati ih u vatrostalnu činiju, preliti preostalim bešamelom i zapeći u predhodno zagrejanoj rerni.

Gibanica sa povrćem
Potrebno je:
- 350 dcl jogurta, 500 gr. Mokrinskog sira
- 30 gr. struganog kačkavalja, 500 gr.- kora za pitu
- 1 šargarepa, 2 tikvice, 100 gr. očišćenog graška
- 4 jaja, ulje, 10 gr. maslaca, so, biber i sirće
Povrće očistiti, tikvice i šargarepu iseći na kockice i zajedno sa graškom spustiti u osoljenu ključalu vodu i kuvati 3 minuta. Ocediti vodu i u povrće umešati maslac pa ga ostaviti 5 minuta da odstoji. Pleh podmazati uljem, i u njega staviti 4.- kore i njima obložiti i ivice pleha. Posebno pripremiti još 3.- kore tako što svaku, takođe poprskati uljem,uviti ih u čistu krpu da se ne osuše. Preko kora u plehu izručiti jogurt u kojeg su umešana žumanca, umućena pavlaka, sneg od belanaca, so, biber, povrće i iseckane komade preostalih kora. Prekriti pripremljenim korama, ivice donjih i gornjih kora uvijanjem staviti i u rerni peći oko 1 sat.

Pita od makarona
Potrebno je:
- 500 gr. makarona ili špageta, 750 gr. mlevenog junećeg mesa
- 1 šolja ulja, glavica crnog luka, 2 cena belog luka
- 3 dcl. soka od paradajza, list peršuna, lorbera, origano, so i biber
za bešamel sos: 50 gr.-margarina, 2 kašike brasna, 0.5 l mleka
- 2 žumanca, 50 gr.- kačkavalja, so, biber i vegeta
Makarone skuvati u slanoj vodi, isprati i ostaviti da se cede. Na ulju ispržiti sitno seckan crni i beli luk, dodati , sitno seckan peršun i dinstati dok ne pobeli. Naliti paradajzom, dodati začine i na tihoj vatri dinstati dok ne omekša a sok ne uvri. Zatim pomešati makarone sa nadevom i sipati u podmazanu vatrostalnu činiju. Zatim pripremiti bešamel sos na sledeći način. Na rastopljen margarin dodati brašno, kratko propržiti na tihoj vatri, zaliti hladnim mlekom i kuvati dok ne proključa. Dodati žumanca, rendani sir, so i biber. Sve pomešati gotovim sosom preliti makarone. Staviti u zagrejenu rernu i peći oko 40 minuta da dobije lepurumenu boju. Izvaditi iz rerne, ostaviti oko 10 minuta da odstoji pa iseći na kocke.

Kajgana sa pečurkama
Potrebno je:
- 1 kg pečurki,300 gr.- crnog luka
- 3-4 čena belog luka, 2 dcl.- ulja, 8 jaja
- so, biber, list peršuna
Od pečurki se može koristiti šampinjoni, bukovače, lisičarke, vrganji... Gljive očistiti, oprati, iseći na listiće, prziti sa iseckanim crnim i belim lukom. Kada gljive omekšaju voda uvri, posoliti, pobiberiti, dodati iseckan peršun i skloniti sa vatre.Zatim razmutiti jaja i sipati u pečurke. Propržiti malo i služiti uz zelenu salatu.


Uštipci od krompira
Potrebno je:
- 2 veća krompira, jedno jaje, 50 gr.- brašna
- 1 dcl. mleka, 40 gr.- margarina, kašika struganog kačkavalja
- so, biber i vegeta
Oljušten krompir skuvati u slanoj vodi. U posudi razmutiti jaja pa dodati brašno pazeći da se ne naprave grudvice, sipati malko mleko, dodati strugani sir, posoliti i pobiberiti po ukusu. Ohlađen krompir propasirati i pomešati sa brašnom i jajima. Sve dobro promešati sa viljuškom da se dobije kremasta masa. Margarin zagrejati u tiganju i pržiti uštipke. Prziti nekoliko minuta okretajući sa jedne na drugu stranu. Služiti tople.

Pica palačinke
Potrebno je:
- 150 gr.- brašna, 3,5 dl mleka, 1 jaje
- malo soli, biber, vegeta i origano
za nadev: 100 gr.- pečurki, 100 gr.- šunke, 100 g sira trapista
- kečap po ukusu
Napraviti testo za palačinke, pa u njega dodati pečurke i šunku isečene na kockice, narendan sir i kečap ili sok od paradajza sve dobro umesati

i peci u podmazanom tiganju kao palačinke.

Čaršijski krompir
Potrebno je:
- 1 kg pšeničnog oštrog brašna, 500 gr.- krompira
- 6 dcl.- mleka, 200 gr. masti, 1 dcl. pavlake
- 2 čena belog luka, so, biber
Krompir očistiti, iseći na kocke, posoliti i po ukusu pobiberiti. Brašno zamesiti sa mlekom tako da ne bude suviše gusto, dodati krompir i kašiku masti. Razliti u podmazan pleh i peći oko 30 minuta. U 2 dcl.- vode prokuvatipavlaku, dodati ostatak masti i preliti preko mase i posuti sitno seckanim belim lukom.

Jastučići sa sirom
Potrebno je:
- pakovanje lisnatog testa 500 gr, 250 gr sira
- pola čase pavlake, 1 žumance, 50 gr.- margarina
- malo soli,
za premazivanje: 1 jaje, 1 kašika mleka
Od testa rastanjenog na pobrašnjenoj dasci iseći kvadrate sa dimenzijama 12x12 cm. Na sredinu svakog kvadrata staviti kašiku nadeva koji se napravi od umućenog sira, maragarina, pavlake, žumanceta i malo soli. Ćoškove kvadrata skupiti ka sredini uvrteti na vrhu premazati jajetom umucenim sa mleko. Peći jastučicće na 220 stepeni dok ne porumene.
Pita bez kora
Potrebno je:
- 300 gr.- mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka
- so, biber, vegeta, pola čase ulja i 3 jajeta
- caša jogurta ili kiselog mleka, prašak za pecivo
- 15 kašika brašna
Sve sastojke sjediniti i pitu peći 20 minuta na 200 stepeni.

Pita sa šampinjonima
Sastojci:
- 300 gr.- šampinjona, glavica crnog luka
- 4 jajeta, 2,5 dc.-l kiselog mleka, 10 kašika brašna
- veza peršuna, 1 prašak za pecivo, ulje
- so, biber i aleva papr ika
Iseckane šampinjone, popržiti sa seckanim lukom, posolit, pobiberiti i dodati alevu papriku i ohladiti. Ohladjene šampinjone dodati u masu od umućenih jaja, kiselog mleka, brašna, praška za pecivo i seckanog peršuna. Izliti u dublji pleh ili kalup i peći na 175 stepeni oko 40 minuta.
Projice Potrebno je:
- dve šolje projinog brašna, 1 šolja pšeničnog brašna
- 300 gr.- sira, pola šolje ulja, 3 jajeta
- pola kesice praška za pecivo,mleka ili kisele vode
-malo soli
Sir izgnječiti, dodati mu jaja, ulje, prašak za pecivo i sve to dobro umutiti. tome dodati brašno i mesiti testo dolivajući mleko ili kiselu vodu. Testo mora da bude žitko kao pekmez. Umešati testo sipati u kalupčiće podmazane maslacem i peći na temperaturi od 200 stepeni C.

Mesna pašteta
Potrebno je:
- oko 500 gr.- kuvanog mesa iz supe, 100 gr.- majoneza
- kašika senfa, so, bibera, vegeta, aleva paprika
- po želji: mala glavica crnog luka, kuvano jaje
Sitno samleti na mašini, dodati majonez, senf, biber, so, alevu papriku.Zbog ukusa se mogu dodati crni luk i kuvano jaje. Po volji se dodaju i drugi dodaci, važno je da masa bude sto gušća.Na ovaj način se potroše svi ostaci mesa.

Pohovane bukovače (predjelo),
Sastojci:
0,25 kg bukovača
1 jaje
soli
brašno
hlebne mrvice
ulje
tartar sos
limun
Način pripremanja:
Očišćene bukovače posoliti i pobiberiti. Uvaljati u brašno, jaja i mrvice. Pohovati u vrućem ulju. Servirati s limunom i tartar sosom.

Male – punjene zemičke (predjelo),
Sastojci:
okrugle zemičke
pečena svinjetina
kiseli krastavci
kuvana šargarepa
kiselo vrhnje ili majonez
malo mleka
soli I biber
vlasac, peršun, kapari
Način pripremanja:
Razrezati zemičke, izvaditi im sredinu i namočiti je s mlekom. Zemičke staviti u zagrijanu pećnicu, da se prepeku. Pečenu hladnu svinjetinu samleti zajedno s namočenom i oceđenom sredinom zemička. Šargarepu i krastavce izrezati na sitne kockice, dodati mesu zajedno s kiselim vrhnjem i dobro izmiješati. Posoliti i pobiberiti. Sm napuniti zemičke, posuti seckanim vlascem i ukrasiti peršunom i kaprima.

Mozaik hleb (predjelo),
Sastojci: uske vekne hleba
200 gr.- maslaca
4-5 slanih sardela (fileta)
100 gr.- kuvane šunke
4 kisela krastavca
100 gr.- mekanog sira
100 gr.- tvrdog sira
100 gr.- salame (kvalitetne)
3 tvrdo kuvana
Način pripremanja:
Izdubiti sredinu hleba. Sve sastojke izrezati na kockice, dodati maslac, lagano promešati i dobivenim nadevom napuniti hleb. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja izrezati na tanke šnite.

TOPLI SENDVIČ
SASTOJCI:
4 deblje šnite šunke
4 šnite trapista ili sl.
2 tvrdo kuvana jaja
2 kašike ajvar
Za paniranje:
2 jaja, brašno
malo meka
2 kašike nog sira
crvena paprika, sol
ulje za prženje

PRIPREMA:

Sir i šunku izrežite pola centimetra debelo, vel. 8x8 cm, a jaja na šnite. Na šnite sira složite narezana jaja, jednu do druge, premažite ajvarom pa na to stavite šnitu šunke. Tako napravite i s preostalim šnitama da dobijete četiri sendviča. Svaki sendvič posebno stavite na lopaticu, dobro umočite u pripremljeno testo pa stavite u vruće ulje i kratko ih popržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Pržene sendviče poslužite tople uz zelenu salatu.

TESTO ZA PANIRANJE:

U istučena jaja umešajte brašno, malo mleka i sir da dobijete tekuće testo, malo gušće od palačinkina. Zatim umešajte papriku i soli.

Predjelo od kravljeg mekanog sira- namz u finger food – za 4.- osobe

SASTOJCI:

225 g omekšanog mekanog punomasnog sira
3 kašike omekšanog maslaca
1 kašike seckanih kapara
1 kašika paprike
1 kašika svežeg peršuna, seckanog
1 kašika soka od limuna
1 kašika seckanog crnog luka

Način pripremanja:

U posudi varjačom izmešajte punomasni sir i maslac. Dodajte kapare, sok od limuna, peršun i luk. Sve to dobro pomešajte. Stavite na pleh obložen masnim papirom i oblikujte kupolu. Zatim stavite u frižider na sat vremena. Izvadite iz frižidera, skinite papir oko kupole i režite na šnite. Poslužite sa raznim vrstama peciva.

.


ŠTAPIĆI OD LISTA S KOPROM

SASTOJCI:

500/. gr./ namenskog brašna
1./ kg./ kukuruznog brašna
15.- gr. soli
2.- dcl. ledene vode
500.- gr. fileta od lista
100.- gr.- kopra, naseckanog
½.- dcl. ulje
10.- gr.- praška za peciva
soli, beli biber
½.-kom .-limuna .

Način pripremanja:

U činiju uspite pola namenskog brašna, kukuruzno brašno i soli, umešajte s vodom da dobijete glatku masu. Sve prekrite plastičnom folijom i ostavite da odstoji 1 sat. Filete lista narežite na trake od 10 cm, trake uvaljajte u kopar. Nakon 1 sat u masu umešajte pecivni prašak i dobro promešajte. Preostalo brašno stavite u drugu posudu i začinite solju i biberom. Trake lista pospite začinjenim brašnom i zatim umočite u masu. Ulje zagrijte u tiganju i pržite 2 ili 3 minuta dok ne postane hrskavo. Izvadite iz ulja i odcedite na papirnatim ubrusima. Poslužite vruće sa šnitama limuna.


Jaja boje oranž pekoa- ’’Darđilinga’’

SASTOJCI:

6 jaja
kašika korica od naranče
kašika listova crnog čaja
50 ml tamnog sosa od soje
1 0.- gr.- anisa
20.- gr.- bibera u zrnu
40.- gr.- šećera
1 0.- gr.- soli

Način pripremanja:

U posudu stavite jaja i dodajte hladne vode tako da prekrije jaja. Kad zakuva voda smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta na laganoj vatri. Jaja izvadite i ohladite pod hladnom vodom. Kašikom istucajte ljusku jajeta, ali je nemojte skidati. Jaja stavite u drugi lonac, ponovno dodajte vode tako da prekriju jaja, tome dodajte sve ostale sastojke. Ponovno zakuajte vodu, kad zakuva smanjite vatru i kuvajte 45 minuta dok jaja ne poprime smeđu boju. Skinite s vatre i ostavite jaja u tekućini u kojoj su se kuvala preko noći u frižideru. Sledeći dan skinite ljusku i poslužite.

ORIJENTALNI UŽITAK OD KAJGANE

SASTOJCI:

1/2 .- dcl.- ulja
250.- gr.- tofua, oceđenog i izrezanog na kockice
8.-kom.- jaja Sastojci

½.- dcl.- soja sos
120.- gr,cveta od bundeve dobro opranih i oceđenih
100.- gr.- seckanog luka

Način pripremanja:

U tiganju zagrijte ulje na srednju temperaturu, dodajte tofu i pirjajte 5 minuta uz stalno mešanje. U posudu umutite jaja u sosu od soje, zatim dodajte na tofu u tiganj. Pržite 4 minuta dok se jaja skoro ne stisnu, povremeno mešajući. Pospite laticama bundevinog cveta , zelenim lukom i tako poslužite.


PRŽENA PILEĆA KRILCA U PARMEZANU

SASTOJCI:

350./ gr./ hlebnih mrvica
175.- gr .- svežeg parmezana
25.-gr.- svežeg seckanog peršuna
8.- gr.- soli
3.- gr.- crnog bibera
20.- gr.-crvene paprike
15.- gr.- belog luka u prahu
24 komada pilećih krilca
250 .- gr .-maslaca, rastopljenog i rashlađenog

Način pripremanja:

Zagrijte pećnicu na 180 C. U posudi izmešajte mrvice, peršun, soli, biber, parmezan, papriku ibeli luk. Krilca razrežite po dužini i premažite maslacem. Uvaljajte ih u smesu mrvica te posložite na pleh za pečenje i poškropite s ostalim maslacem. Pecite oko pola sata dok ne porumeni. Poslužite vruće.


PIKANTNA JAJA.-’’Minorka’’

SASTOJCI:

4 tvrdo kuvana jaja
25.- gr.- senfa
20.- gr.- kečapa
100.- gr.- majoneza
10.- kom.- kapi Worcester sosa
8.- gr.- soli
2.- gr.- bibera

Način pripremanja:

Tvrdo kuvana jaja razrežite po pola i izvadite žumanjke. Žumanjke stavite u posudu i dodajte im senf, kečap, majonez i Worcester sos. Dobro izmiksajte i začinite solju i bibera. Stavite smesu u vrećicu za ukrašavanje i stisnite punjenje u polovice belanjaka i tako poslužite.

Način pripremanja:

Skuvajte torteline i dobro ih ocedite. U posudi izmešajte maslinovo ulje, papriku i parmezan. Dok su torteline vruće istresite ih u smesu parmezana. Začinite po želji, solju i biberom. Nabodite torteline na drvene štapiće i poslužite


PALAČINKE

SASTOJCI:

140 .- gr.- maslaca
7.- kom.- jaja
9.- dcl.- mleka
400.-gr.- namenskog brašna brašna
8.- gr.- soli
2.- gr.- muškatnog oraščića
1 /2.-dcl,.- Worcestershire sosa
sol,biber
250.- gr.- nog Grojera
200.-gr.- hlebnih mrvica- prezli
ulje za prženje

Način pripremanja :


U posudu stavite jednu kašiku rastopljenog maslaca, dodajte 4 jaja, 375 ml mleka, 250 g brašna i soli. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku masu. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena.
U tiganj rastopite preostali maslac i dodajte preostalo brašno te kuvajte 3 minuta u stalno mešanje. Dodajte preostalo mleko neprekidnim dolivanjem i mešanjem. Zatim dodajte muškatni oraščić, Worcestershire sos, sol i biber, I sve dobro izmešajte. Smjesu premestite u veliku posudu te ju isto prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Izvadite smjesu za palačinke iz frižidera te ih ispecite u malo nauljenom tiganju. Palačinke stavite na suvi tanjir i držite na toplom. Izvadite smesu za nadev i u nju umešajte nani sir Grojer te izmešajte. Na svaku palačinku stavite oko 3 .- kašike nadjeva u sredinu. Smotajte palačinke preko nadeva a rubove preklopite tako da se nadev zatvori. U maloj posudi umutite preostala 3 jaja i s tim jajima premažite smotane palačinke i uvaljajte u hlebne mrvice. U tiganju zagrijte ulje i u njemu pržite palačinke oko 4 minuta tj. dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite iz ulja, ocijedite na papirnatim ubrusima i poslužite vruće


Viršle u slanini

SASTOJCI:

400.- gr.- viršli
100.- gr.- sira (trapista ili sl.)
400.- gr.- tankih šnita suve slanine .8.- kom.

Način pripremanja:

Viršle dobro obrišite i svaki komad razrežite po dužini napola. Sir izrežite na 8 .- šnita širokih i dugih kao viršla, a slaninu na tanke duže šnite. U svaku viršlu stavite jednu šnitu sira pa je obavijte spiralno šnitama slanine. Pričvrstite je na kraju čačkalicom. Pripremljene viršle stavljajte na vrući roštilj pa ih pecite nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi.

Poslužite ih uz ajvar i krompirovu salatu.

NAPOMENA:
Ovako pripremljene viršle možete pržiti i na slabo namašćenom tiganju. Predpriprema se može obaviti nekoliko sati pre pečenja.

Majonez s tunjevinom- za.- 4- osobe

SASTOJCI:
6 velikih tvrdo kuvanih jaja
10.- gr.- pimenta
100.- gr.- fileta inćuna, oceđenih
grančice svježek kopra
nekoliko kapara

SASTOJCI ZA sos

0,7 dcl majoneza sa senfom
1 mala konzerva tunjevine (oko 100.- gr), oceđene
½.-dcl.- limunovog soka
1 .- dcl.- jogurta
1 0.- gr.-, oceđenih i naseckanih kapri

Način pripremanja:

Pripremi se sos tako da se u posudu za mešanje stavi majoneza, tunjevina, limunov sok i jogurt te dobro izmeša mešalicom. Pri kraju se umešaju i kapare. Jaja se prerežu uzdužno na polovice i po 3 polovice se stave na svaki tanjir. Preliju se sosom i pospu pimentom. Zatim se uzdužno raspolove fileti inćuna, te se polovice saviju i stave između jaja. Dodaju se još kapare i grančica kopra.

PLATA SA DIMLJENIM MA .-za-.4.- osobe
SASTOJCI:
2 dimljena fileta pastrmke
2 pobiberena dimljena fileta skuše ili bele morske ribe
3 kom prepečenog tosta
2 kašike maslaca, držanog na sobnoj temperaturi
½.-kom.- limunovog soka
1 konzerva (200.- gr) dimljenih ostriga, oceđenih
mali listovi salate, po izboru
kriške limuna i grančice kopra
sos od hrena
SASTOJCI ZA sos:
6 kašika jogurta
4 kašike nanog hrena
2 kašike limunovog soka
4 kašike seckanog peršuna
crni biber po ukusu

Način pripremanja:

Oguli se koža s fileta pastrmke te ih se izreže na komadiće. Iz tosta se pomoću modle za kekse izrežu krugovi. Na svaki takav tost stavi se dimljena ostriga. Ribe i tostovi s ostrigama rasporede se na 4 tanjira. Ukrase se listovima salate, kriškama limuna i grančicama kopra. Umak od hrena pripremi se tako da se pomno pomešaju svi sastojci. Sos se stavi u posudu za posluživanje sosova i posluži uz salatu.

Slani kroasani


SASTOJCI
• 1 kg brašna
• 1 jogurt
• 50 grama ulja
• 1 kašika soli
• 1 kašika šećera
• 1 kvasac
• 1 jaje
NAČIN PRIPREME
Zamesiti testo i podeliti ga na 2 dela. Svaki deo podeliti na 7 loptica, pa ih razvući oklagijom i premazati margarinom. Rastanjeno testo poslagati jedno na drugo. Poslednje ne mazati margarinom. Razviti tako celu koru, praviti kroasane i filovati sirom ili drugim slanim nadevom. Svaki kroasan pre pečenja premazati jajetom.

Slana torta punjena mozgom i šampinjonima

SASTOJCI
• 1 pakovanje lisnatog testa
• 300 grama mozga
• 1 glavica crnog luka
• 250 grama šampinjona
• 150 grama struganog sira
• ulje
• so, biber
• peršun
• 1 žumance
NAČIN PRIPREME
Polovinu lisnatog testa rastanjiti oklagijom na pola santimetra, a zatim njime obložiti dno i stranice okruglog kalupa za pite ili torte. Ostatak testa takođe rastanjiti i iseći na luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.

Mozak oprati, spustiti u kipuću vodu i bariti pet minuta, a zatim ocediti, očistiti od opne i žilica i usitniti. Na ulju kratko propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.
Ovu masu sipati u kalup obložen testom, odozgo posuti narendan sir i obložiti rombovima od testa u obliku zvezde (kao na slici). Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni ili 180 stepeni i peći još oko jedan sat. Torta se može služiti i topla i hladna

Uštipci sa sirom

SASTOJCI
Testo
• 400 grama brašna
• 50 grama šećera
• 120 grama mleka
• 2 jaja
• 80 grama margarina
• 20 grama svežeg kvasca
Fil
• 250 grama sira
• 100 grama pavlake
• 1 žumance
• 50 grama putera
• malo soli
Premaz
• 1 jaje
• malo mleka
NAČIN PRIPREME
Zamesiti kvasac sa malo mleka i ostaviti na toplom desetak minuta. Brašno usuti u činiju, dodati so i ostale sastojke, kvasac, pa dobro izmešati varjačom dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno na nekom toplom mestu barem jedan sat.
Kad se testo podigne, izručiti ga na dasku i istanjiti oklagijom. Iseći kvadratiće, pa u sredinu staviti fil.
Fil se priprema tako što se pomeša umućen puter sa pasiranim sirom, pavlakom i žumancetom. Vrhove kvadrata skupiti na sredini, poređati ih na namašćeni pleh, pa premazati jajetom i mlekom. Kad malo nadođu, peći ih oko 40 minuta na 200-220 stepeni

No comments: