Saturday, January 6, 2007

Nastavak -finger food -Slow food 2

Proja na užički način
SASTOJCI
• 500 grama kukuruznog brašna
• 250 grama starijeg kajmaka
• 250 grama masti
• 6 jaja
• 1 litar mleka
• 10 grama kvasca
NAČIN PRIPREMANJA:
Razmutiti 200 grama masti i kajmak, dodati umućena jaja i ostaviti to na stranu. Rastopiti kvasac u malo mlakog mleka i pomešati ga u jednom loncu s preostalim mlakim mlekom. Staviti lonac na šporet i polako sipati u mleko kukuruzno brašno, mešajući neprestano sve dok masa ne postane gusta kao za kačamak. Skloniti lonac sa šporeta, dodati u kačamak izmućena jaja, mast i kajmak i sve dobro izmešati. Ovu masu sipati u sud namazan mašću tako da bude pun samo 2/3. Peći u dobro zagrejanoj rerni 30-tak minuta.

Lepinjice sa sirom i slaninom
SASTOJCI
• 200 grama brašna
• 100 grama margarina
• 100 grama slanine
• 2 glavice crnog luka
• 2 jajeta
• 1,5 dl mleka
• 50 grama sira
• aleva paprika, kim
• so
NAČIN PRIPREMANJA:
Slaninu i luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne porumene. Zatim umešajte umućena jaja kojima ste prethodno dodali mleko i izdrobljen sir. Posolite i pobiberite.
Zamesite testo od brašna, razmekšalog margarina i malo vode. Testo razvucite, pa pomoću modle vadite lepinjice koje ćete filovati pripremljenim nadevom od slanine i sira. Lepinjice poređajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Pita sa šampinjonima
SASTOJCI:
• 200 grama pšeničnog brašna
• 80 grama putera
• 350 grama sremskog sira
• 250 grama šampinjona
• 2 kašike soka od limuna
• 3 mlada crna luka
• 1 čen belog luka
• 1 vezica peršuna
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 jaja
• 100 grama pšeničnih klica
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Umutiti brašno, puter i dodati pola kašičice soli. Sve to pomešati sa 100 grama sremskog sira i 2 kašike hladne vode. Testo oblikovati u lopticu, uviti u kesu za zamrzivač i ostaviti oko pola sata u zamrzivaču da bi se ohladilo.
Oprati pečurke i očistiti ih dok su vlažne, a zatim iseći na tanke kolutove. Preliti ih sa nekoliko kapi soka od limuna. Oljuštiti mladi crni luk i iseckati ga na komadiće. Oprati peršun, prosušiti trešenjem i listiće sitno iseckati.
Pečurke i crni luk staviti u već zagrejano ulje. Zatim dodati beli luk i sve dinstati 3-4 minuta, pa začiniti i dodati peršun.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odvojiti belance od žumanceta jednog jajeta. Pomešati žumance sa sremskim sirom. Napraviti smesu od pečuraka, umutiti belance i dodati ga siru.
Podmazati pleh prečnika 28 cm. Razviti testo na površini posutoj brašnom, a ivice testa malo podići. U testu napraviti nekoliko udubljenja i dodati pripremljen nadev.
Pitu peći u rerni oko 40 minuta. Pšenične klice oprati, osušiti i rasporediti po kolaču, pa servirati.
Kolač sa vlašcem i slaninom
SASTOJCI (za 12 komada)
• 200 grama brašna
• 100 grama hladnog putera
• 100 grama švapskog sira
• 1/2 kašičice soli
• 1/2 kašičice praška za pecivo
• 750 grama praziluka
• 100 grama dimljene slanine
• 1 kašika ulja
• 2 kašike prezli
• 3 jajeta
• 200 ml pavlake
• 100 grama ementalera
• so, biber
• muskatni oraščić
NAČIN PRIPREMANJA:
Od brašna, putera, švapskog sira, soli i praška za pecivo zamesiti testo. Uviti ga u foliju i hladiti otprilike 30 minuta.
Praziluk iseći na kolutove širine oko 1/2 cm. Iseckati slaninu i propržiti je na vrelom ulju. Dodati praziluk i dinstati ga u poklopljenoj posudi oko 10 minuta. Zatim ga ocediti.
Podmazati kalup prečnika 26 cm. Razviti testo i njime obložiti kalup. Pri tom formirati ivicu visoku oko 3 cm. Testo na više mesta probosti viljuškom, a zatim ravnomerno posuti prezlama.
Rernu zagrejati na 180 stpeni. Masu sa prazilukom rasporediti po testu. Dodati jaja, pavlaku i ementaler. Začiniti solju, biberom i muskatom. Preko praziluka preliti pavlaku sa jajima. Kolač peći oko 35 minuta i odmah servirati. Uz njega se služi i mešana salata.


Kreativni kanapei

Sastojci:
300 Gr.- šampinjona
250 gr.- hleba
3 artičoka
1 režanj belog luka
3 limuna
ni Parmezan
peršun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.
Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako. Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku nanog parmezana i malo soli.
Treću artičoku narežite na male komadiće, začinite uljem, sokom limuna i posolite.Hleb narežite na kriške (4 kriške po osobi). Polovicu kriški premažite paštetom od artičoka i ukrasite
šnitama sirovih pečuraka.
Drugu polovicu kriški nadjenite pirjanim pečurkama. Kanapee poslužite s komadićima artičoke i ukrasite šnitama limuna.

TROUGLOVI
. SASTOJCI
• 200 grama brašna
• 150 grama margarina
• 1 jaje
• so
• šunka ili sir
NAČIN PRIPREMANJA:
Zamesiti brašno sa margarinom i jednim jajetom, posoliti, dobro umesiti testo i ostaviti sa da stoji jedan sat u frižideru. Zatim razvući testo na rezance i iseći ih na kocke. Na svaku kocku staviti po kockicu šunke ili parče sira, saviti u trougao, premazati žumancetom i peći.

Pita od spanaća i praziluka
SASTOJCI
Testo
• 175 grama brašna
• 90 grama putera
• 2 kašike hladne vode
• zrna pasulja
Fil
• 30 grama putera
• 175 grama praziluka
• 250 grama spanaća
• 2 jajeta
• 150 ml mleka
• 150 ml polumasne pavlake
• 90 grama sira
• so i biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Zamesite meko testo od brašna, putera i vode. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider da bi se ohladilo. Rastanjite testo oklagijom i njime obložite vatrostalnu posudu. Dno testa izbodite viljuškom. Testo prekrijte folijom, a preko folije rasporedite pasulj. Posudu stavite u zagrejanu plitku tepsiju i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, poslednjih 10 minuta bez folije i pasulja.
Pripremite fil za pitu. Rastopite puter, dodajte sitno naseckan praziluk i pržite na jakoj vatri oko 5 minuta, tj. dok ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Dodajte krupno nasečen spanać i pržite oko 2 minuta. Rasporedite fil po kori od testa.
Izmešajte jaja, mleko, pavlaku i sir, posolite i pobiberite, pa izlijte u koru.
Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 25 minuta, tj. dok fil ne poprimi zlatnu boju. Pitu možete poslužiti i toplu i hladnu.

Paradajz na andaluški način
SASTOJCI
• 4 paradajza
• 50 grama kuvanog pirinča
• 2 zelene paprike
• 1 kašičica iseckanog luka
• 2 dl majoneza
• malo peršuna
NAČIN PRIPREMANJA:
Iz paprika izvadite semenke, pa paprike narežite na sasvim sitne kocke. Luk propržite na ulju i ostavite ga da se ohladi. Pirinač, luk i papriku pomešajte sa majonezom, napunite time paradajz i ukrasite peršunom ili pokrijte kapicama paradajza.

Pogačice s kajmakom
SASTOJCI
• 1/2 kg brašna
• 200 grama kajmaka
• 150 grama margarina
• 4 dcl mleka
• 25 grama kvasca
• 1 jaje
• so, šećer
NAČIN PRIPREMANJA:
Umutite margarin, pa mu dodajte kajmak. U malo mleka razmutite kvasac sa kašičicom šećera i soli. Razmućenu smesu dodajte margarinu, zajedno sa brašnom, i dobro zamesite testo. Testo razvucite na debljinu jednog prsta, a zatim okruglom modlom vadite pogačice. Umutitite jaje, pa premažite pogačice. Poređajte ih uprethodno namašćen pleh i ostavite da odstoje sat vremena. Zatim ih pecite u toploj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Sendviči sa kapom

SASTOJCI
• 150 grama ementaler sira
• 1 veza peršuna
• 4 supene kašike majoneza
• 2 supene kašike mekog sira
• 1 supena kašika vinskog sirćeta
• 12 tankih režnjeva salame
• 12 kriški belog francuskog hleba
NAČIN PRIPREMANJA:
Iseći sir na kockice. Oprati peršun i ocediti. Nekoliko grančica zadržati, a ostatak peršuna iseckati. U činijici izmešati majonez sa mekim sirom, sirćetom i naseckanim peršunom. Dodati i umešati kockice ementalera. Svaki režanj salame zaseći do centra. Ispeći kriške francuskog hleba na tostu, ostaviti ih da se malo ohlade i namazati puterom. Salatu od sira postaviti na kriške hleba u gomilicama i na vrh staviti režanj salame, kao kapu. Sendviče dekorisati peršunom. Kapa se može napraviti od mortadele ili parizera.


Rolnice s lososom

SASTOJCI (za 8 komada)
• 80 grama pirinča
• 1 kašika sirćeta
• 1/2 kašičice soli
• 1/2 kašičice šećera
• 1 struk praziluka
• 8 tankih listova dimljenog lososa
• 2 kašičice rena s pavlakom
• soja sos
NAČIN PRIPREME
Staviti u lonac 125 ml vode i kuvati pirinač oko 10 minuta na najslabijoj temperaturi. Skloniti ga sa šporeta i ostaviti oko 5 minuta da bubri.
Zagrejati sirće i pomešati sa solju i šećerom. Staviti pirinač u jednu šerpu. Umešati smesu sa sirćetom. Oprati tri svetlija lista praziluka, iseckati ih na duže trake i blanširati. Režnjeve lososa premazati renom, dodati pirinač, pa pokapati sa malo soja sosa. Urolati, a zatim rolnice vezati listićima praziluka.


Kanape sa piletinom
SASTOJCI
• 250 grama crnog hleba
• 425 ml kajsija iz konzerve
• 100 ml pavlake
• 600 grama pilećih fileta
• puter, mast
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Iseći 250 grama crnog hleba na kvadrate, ivice 4 cm. Ravnomerno ih ispržiti na dve kašike putera. Pažljivo oprati 600 grama pilećih fileta, osušiti ih i peći na dve kašike masti. Posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se ohladi, pa iseći na režnjeve.
Ocediti 425 ml kajsija iz konzerve, pa ih iseći na kriške. Komadiće hleba obložiti filetima i kajsijama. Čvrsto ulupati 100 ml pavlake. Pomoću šprica ukrasiti koktel posluženje pavlakom. Garnirati zrnima zelenog bibera.

Jaja punjena kavijarom
SAST
• 6 jaja
• oko 25 grama kavijara
• 6 zemički
• 1 kašika senfa
• 2 kašike gotovog sosa za salatu
• 2 kašike luka vlašca isečenog na kolutiće
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Zemičke preseći napola i izvaditi sredinu da bi se dobilo udubljenje za jaja. Skuvana jaja oljuštiti i iseći napola po dužini. Žumanca povaditi kašičicom u posudu i kremasto zamutiti sa senfom i gotovim sosom za salatu. Začiniti solju, biberom, pa u masu umešati kavijar. Napuniti sm špric za kolače i puniti pripremljenom masom polutke od jaja, pa ih potom stavljati u izdubljene polovine zemički. Ukrasiti lukom vlašcem.

Kanapeje
SASTOJCI
• kriške belog hleba
• majonez
• senf
• šunka, salama ili kobasica
• tvrdo kuvana jaja
• sir, odn. kačkavalj
• kavijar
• sardela fileti
• fileti od raznih vrsta (tunj, dimljeni losos...)
• škampi i dagnje
• krastavac
• paprika
• peršun
NAČIN PRIPREMANJA:
Kanapeje se oblikuju tako što se kriškama hleba odreže kora, a onda se oštrom okruglom modlom ili nožem seku kriščice hleba ovalnog ili četvrtastog oblika veličine jednog zalogaja. Hleb se namaže majonezom ili senfom, pa se dodaju šunka, salama, sir, kavijar, škampi, fileti od , dimljeni losos, komad jaja itd.
Kanapeje se nadevaju delikatesima u boji, što im daje lepši izgled. Za dekoraciju se koriste rotkvice, peršun, kisele pečurke, masline, paprike, listovi salate, kiseli krastavci. Kanapeje se služe na dekorisanim velikim poslužavnicima. Pogodne su za posluženje na velikim skupovima i slavljima, koktelima, prezentacijama itd.

Viršle u testu od krompira
SASTOJCI
• 250 grama krompira
• 250 grama brašna
• 200 grama margarina
• 1 jaje
• so
• viršle
• sir
NAČIN PRIPREME
Propasirati 250 grama obarenog krompira, dodati 250 grama brašna, 200 grama margarina, jedno jaje i malo soli. Ostaviti da stoji jedan sat. Od testa razvući koru debljine jednog prsta, viršle preseći napola da budu kraće, pa ih uvijati u testo tako da se viršla ne vidi. U namazan pleh staviti viršle, namazati jajetom, posuti struganim sirom i peći na jakoj vatri. Služiti sa senfom.

Prolećni zalogaji
SASTOJCI (za 4 sobe)
• 1 veza mladog luka
• 1 čen belog luka
• po 3 struka peršuna i nane
• 50 grama potočarke
• 4 kašike sremskog sira
• 2 kašike rendanog ementalera
• so, biber
• začini
• 8 kriški tosta
• 2 paradajza
NAČIN PRIPREMANJA:
Mladi i beli luk sitno iseckati. Pokidati listiće peršuna i nane i sitno iseckati sve osim nekoliko listića nane. Iseckati potočarku. Sve pomešati sa sremskim sirom i ementalerom. Krem od sremskog sira začiniti solju, biberom i drugim začinima.
Hleb ispeći u tosteru, pa 4 kriške premazati kremom od sremskog sira. Odozgo staviti preostale kriške. Preseći svaki komad napola i servirati. Iseći paradajz na kriške. Kada sve bude gotovo, posuti ove ukusne zalogajčiće preostalim listićima nane i garnirati kriškama paradajza

Zemičke sa avokadom

SASTOJCI (za 4 sobe)
• 1 ljuta papričica
• 1 veza mladog luka
• 80 grama punomasnog mladog sira
• 2 kašike limunovog soka
• so, biber
• zreli avokado
• 1 kašika putera
• 4 zemičke
NAČIN PRIPREMANJA:
Izvaditi seme iz papričica i sitno ih iseckati. Mladi luk iseći na kolutove. Izmešati sir sa kašikom limunovog soka. Dodati papričicu i kolutove luka. Krem začiniti solju i biberom.
Avokado preseći napola i oljuštiti ga. Zatim ga iseći na kriške i poprskati preostalim limunovim sokom.
Nakon toga, preseći zemičke napola i gornje površine premazati tankim slojem putera, pa propržiti u tiganju. Donje polovine premazati pripremljenim kremom od sira. Staviti odozgo kriške avokada, garnirati kolutićima mladog luka i pokriti gornjim polovinama zemički.

Zeljanica na starinski način
SASTOJCI
• 1/2 kg kukuruznog brašna
• 1 kg zelja
• 1/4 kg sira (mekog, punomasnog)
• 1-2 kašike kajmaka
• 4 jaja
• soda bikarbona
• svinjska mast
NAČIN PRIPREMANJA:
Zelje očistiti i oprati u više voda. Iseći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda.
Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmešati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti belanca i sve pažljivo izmešati.
U sud za mešanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dve ulja ili rastopljene svinjske masti. Testo zamesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).
U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umešanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadev. Zatim izručiti i drugu polovinu testa. Preko testa preliti malo rastopljene masti. Peći na jakoj vatri. Služiti toplo ili hladno.

Pita od spanaća
SASTOJCI
• 500 grama kora za pitu
• 400 grama spanaća
• 250 grama sira
• 4 jaja
• 2 dl ulja
• 2 dl kisele pavlake
• kukuruzno brašno
• so
NAČIN PRIPREME
Poslagati u pripremljen pleh 3 kore za pitu, jednu na drugu. Svaku koru posuti uljem i s malo kukuruznog brašna, a zatim nadevom od pomešanog barenog i iseckanog spanaća, pavlake, sira, jaja i soli. Slagati tako da poslednji red čine kore. Peći u umereno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, a zatim izvaditi i iseći na kocke. Zagrejati malo ulja i vode, pa ovim preliti pitu i vratiti u rernu da se zapeče (10 minuta). Poslužiti vruće.
Pita sa slaninom, lukom i kupusom
SASTOJCI:
• 40 grama putera
• 300 grama iseckanog luka
• 300 grama iseckane mesnate slanine
• 370 grama narendanog kupusa
• 2 kašike peršuna
• 8 tankih kora
• 50 grama rastopljenog putera
• 2 iseckana tvrdo kuvana jaja
• kašičica maka
NAČIN PRIPREMANJA:
Na puteru dinstati luk i slaninu dok luk ne omekša. Dodati kupus i začine, pa dinstati još 5-6 minuta. Pustiti da se ohladi.
Slagati kore jednu na drugu prskajući ih puterom. Na poslednju koru složiti fil, rolati, premazati s još malo putera, posuti makom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Perece
SASTOJCI
• 10 jaja
• 1 kg brašna
• 1 kašičica šećera
• 8 kašika ulja
• 1 kesica praška za pecivo
NAČIN PRIPREMANJA
Zamesite testo tako što ćete najpre umutiti jaja i šećer, pa dobijenoj smesi dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Mesite dok ne dobijete glatko testo, a zatim oblikujte oble tračice od testa i potom formirajte perece. Svaku perecu spuštati u slanu proključalu vodu. Kada perece isplivaju na površinu, vaditi ih i ređati u podmazan pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Pečeni škampi

SASTOJCI (za 3-4 osobe)
• 500 grama očišćenih škampa
• 20 grama putera
• 125 grama sitno seckanog crvenog luka
• 50 grama sitno seckane crvene paprike
• 50 grama seckanog celera
• 2 čena belog luka
• 175 grama svežih hlebnih mrvica
• 2 kašičice limunovog soka
• 1 kašičica seckanog svežeg majorana ili 1/2 kašičice suvog
• malo aleve paprike
• so i biber
• 1 kašika maslinovog ulja
• 4 kriške limuna
NAČIN PRIPREME
Zagrejte rernu na 260 stepeni. Rasporite škampe od glave ka repu duž unutrašnje strane i očistite ih.
Istopite puter, dodajte luk, crvenu papriku, celer i beli luk. Pržite i mešajte sve dok povrće ne omekša. Dodajte mrvice, limunov sok, majoran, majčinu dušicu i alevu papriku. Dobro izmešajte, sklonite sa vatre i začinite solju i biberom.
Škampe poređajte u pleh premazan sa malo ulja. Poređajte ih tako da rasečena strana bude okrenuta nagore. Na svaki škamp stavite jednaku količinu nadeva i pritisnite ga da bi se izjednačio (škampi će se pri pečenju saviti oko nadeva).
Poprskajte nadev kašikom maslinovog ulja. Pecite oko 8 minuta. Poslužite odmah sa kriškama limuna.

Pogačice od krompira
SASTOJCI
• 1 kg krompi
• 3 jajeta
• brašno po potrebi
• malo maslaca
• 1/2 šoljice kisele pavlake
• 2 šoljice ulja
• kačkavalj
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Oljušten i opran krompir skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga od vode, propasirajte, dodajte malo maslaca, jaja i pavlaku. Posolite i pobiberite. Lagano dodajući brašno, zamesite testo i razvucite ga na koru debelu oko pola santimetra. Čašom vadite pogačice od testa i pržite ih na prethodno zagrejanom ulju. Pržene pogačice vadite na papirni salvet da bi se ocedile od masnoće, a zatim preko njih narendajte kačkavalj.

Pogačice sa čvarcima
SASTOJCI:
600 grama brašna
330 grama čvaraka
30 grama kvasca
1,25 dl mleka
5 grama soli
3 žumanca
1 dl sveže isceđenog soka od jabuke
1 dl kisele pavlake
1 jaje za mazanje
so, kim
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 40 pogačica
NAČIN PRIPREMANJA:
Fino samleti čvarke. U zagrejanom mleku razmutiti kvasac. Dodati sve ostale sastojke, pa umesiti glatko testo. Staviti ga na toplo da se podiže oko 30 minuta.
Rernu zagrejte na 180°C. Pleh u kome ćete peći obložite masnim papirom. Dignuto testo razvaljajte na brašnom posutom radnom stolu, tako da bude debelo oko 1cm. Kalupom za pogačice izrezati krugove, pa ih slagati na pripremljeni pleh. Premazati ih razmućenim jajetom, posuti solju i kimom, te staviti na toplo da malo narastu.
Peći u toploj rerni oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, kratko ohladiti, pa ih tek tada odvojiti pogačice od pleha

KANAPEI OD DIMLJENOG LOSOSA
Ovo je samo malo složenija i ukusnija varijanta standardnog načina spremanja dimljenog lososa (kriška tosta premazana puterom sa šnitom lososa i komadom limuna ili malo limunovog soka odgore)
Sastojci:
120 g dimljenog lososa,
150 g krem sira,
1 kašika soka od limuna,
1 kašika rena,
1 kašika sitno seckanih pera mladog luka,
mirođija, kapar, so, biber
12 šnita crnog hleba Način pripreme:
Sir miksirati sa limunom i renom dok se ne dobije gusta pasta. Dodati pera luka, mirođiju i biber. Kriške hleba namazati ovim, staviti preko šnitu lososa i ukrasiti limunom, kaparom i grančicama mirođije.

Ša MPINJONI SA DIMLJENIM LOSOSOM
Sastojci:
12 većih šampinjona, bez drške,
300 g dimljenog lososa,
2 žumanceta,
4 dl milerama, pavlake,
120 g struganog parmezana,
120 g putera. Način pripreme:
Šampinjone poslagane u puterom podmazan pleh, napuniti sm sačinjenom od sitno seckanog lososa, žumanceta, pavlake i 50 g parmezana. Posuti ostatkom parmezana i na svaki staviti komadić putera. Peći 20 min na 210°C.

Tiramisu
Evo recepta za čuvenu italijansku poslasticu. Potiče iz jedne prave italijanske kuhinje, naših prijatelja iz Barija.
Sastojci:
velika kutija piškota (300 g), 3 jajeta,
300 g sira maskarpone (kod nas se teško nalazi ali odlično ga zamenjuje kisela pavlaka sa 20% ml. masti), 6 kašika šećera, skuvana gorka kafa (ko voli može i da je zasladi), malo soli,
kakao prah za posipanje. Način pripremanja:
Razdvojiti žumanca i belanca, pa žumanca umutiti sa šećerom da se dobije glatki krem. Mikserom mutiti belanca u sneg, malo posoliti pa postepeno, stalno mešajući kašikom, dodavati maskarpone (ili pavlaku). Spojiti sa žumancima. U kafu umakati piškote pa složiti jedan red da pokrije dno posude u kojoj će se služiti tiramisu. Preko piškota naliti pola krema, poređati drugi red namočenih piškota, pa preliti drugom polovinom krema. Fino izravnati površinu pa posuti kakaom. Služiti hladno iz frižidera.

Karpaćo

Carpaccio "kusta" (predjelo),

Sastojci:
0,1 kg goveđe pisanice
0,3 maslinova ulj
0,02 kg nca
0,03 kg kapara
0,1 kg rige
limun
sol, BIBER
peršin
2 kom tosta
Način pripremanja:
Opranu i očišćenu salatu posložimo na tanjur. Goveđu pisanicu izrežemo na tanke listiće, posložimo i dodamo začine. Na kraju pospemo nim sirom i ukrasimo. Poslužimo na tostu.


Karpaćo

Carpaccio od lososa (predjelo),

Sastojci:
glavica salate
ružičasti grejpfrut
250 g tanko narezani dimljeni losos,
20.- gr.-peršuna
kavijar crveni i crni (po teglica)
maslinovo ulje .
Način pripremanja:
Opranu salatu očistite i odvojite listove. Narežite salatu i posložite je na tanjir za posluživanje, začinite uljem i soli, posložite na nju narezan losos.Ukrasite prepolovljenim
kriškama grejpfruta i obe vrste kavijara.
Ukrasite peršinom i poslužite.

Karpaćo
Carpaccio od sira (predjelo),

Sastojci:
2 kruške
200 g sira Pekorelo
5 vezica rige
jaje
pinjoli
suvo grožđe
vinsko sirće
maslinovo ulje

NAČIN PRIPREMANJA:
Operite i očistite rigu, narežite je i posložite na tanjire. Iznad složite tanko narezane kruške koje prekrijte tanko narezanim sirom, suvim grožđem i pinjolima.
Ostatak rige izmiksajte s jajem, soli, biberom i malo ulja i prelijte umak po pripremljenim tanjirima. Možete začiniti i mešavinom ulja, soli, bibera i nekoliko kapi sirćeta (aceto balsamico).

Artičoke u ulju
Mediteransko predjelo
Sastojci:
12 artičoka (ili 20 manjih)
suvo belo vino
vinsko sirće
2 limuna
12 listova lovora
2-3 karanfilića
origano
peršun
biber u zrnu
maslinovo ulje
Način pripremanja:
Artičoke očistite i odrežite im stabljiku. Ako su prevelike, razrežite ih na četvrtine, stavite u lonac, prelijte vodom kojoj ste dodali limunov sok, da ne potamne.
Dodajte pola litre vina i pola čaše sirćeta, karanfilić i soli, pa kuvajte 20 minuta. Kuvane artičoke izvadite i okrenite naopako da se ocede na pamučnoj krpi. Što ih duže ostavite da se cede (čak i čitavo jutro), biće bolji. Ako listovi ostanu mokri, ulje neće moći prodreti i začiniti artičoke.
Ocijeđene artičoke složite u staklenke, pokrijte uljem, začinite lovorovim lišćem, origanom, dvoma ili trima zrnima bibera i vezicom narezanog peršuna. Staklenku hermetički zatvorite i čuvajte na tamnom mestu barem sedam dana pre posluživanja.


Inćuni u kori - ’’Valalta’’
jadranski specijalitet
Sastojci:
700 - 800 gr.- inćuna
300 gr.- brašna
2 jaja i 1 žumanjak
1 .- kom- praziluka
10.- gr.- luka vlasca
150 gr.- sira Gauda
ni Parmezan
muškatni oraščić
60 gr.- maslaca
peršun
maslinovo ulje
Način pripremanja:
Umesi tesesto od brašna i 2 jaja. Dodajte maslac (veličine oraha) i malo soli.
Testo oblikovano u loptu pustite da odstoji sat vremena na suvom mjestu. Operite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i središnje kosti te ih narežite na filete.
Očišćeni praziluk i vlasac narežite na tanke prutiće. Oprani peršun sitno naseckajte. Narežite sir na listiće.
Izvaljajte ne pretanki list prhkog testa. Obložite tri četvrtine testa po dnu i rubovima duboke ali ne preširoke maslacem premazane posude za pečenje.
Složite po testu red inćuna, začinite s malo ulja i prekrijte već pripremljenim prazilukom, vlascem, peršunom, soli, biberom i nim muškatnim oraščićem.
Složite još jedan red inćuna i nastavite slagati redove sve dok ne potrošite sve namirnice. Prekrijte s ostatkom testa, premažite žumanjkom, dobro zatvorite rubove i pecite pola sata na 180 – 200 °C. Testo je pečeno kad dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.

Carpaccio od palamide (predjelo),

Sastojci:
500-600 gr – 1 odrezak palamide
1 limun
1 vlasac (ili mladi luk)
kopar, peršun
maslinovo ulje

Za umak:
crne masline i kapare
10 inćuna
1 limun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Palamidu uronite u hladnu vodu desetak minuta, da iz nje istekne eventualno preostala krv.
Palamidu tada ogulite i narežite na listiće, koje ćete složiti na tanjur i začiniti uljem, solju i biberom.
Pospite ribu sitno narezanim vlascem, koprom i peršunom. Poslužite uz umak kojeg ćete pripremiti tako da mikserom usitnite očišćene inćune, šaku crnih maslina kojima ste uklonili košticu i kašiku kapara.
Usitnjene inćune, masline i kapare prebacite u činiju, gde ćete im polako primiješati 6.- kašika maslinovog ulja i onoliko limunovog soka koliko je potrebno da dobijete gusti umak.

No comments: