Saturday, January 6, 2007

Finger Food - Slow food

ČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA
Finger Food
Hrana koja se jede prstima

Hrana koja se jede prstima jesu donekle predjela ali se uglavnom služe : na koktel partijama, hladnim bifeima i u domaćinstvu . O va mala predjela treba da posluže kao glavni obrok u organizovanom obliku : koktel partije, zakuske, garden partije, frut partije, frut keik partije, šampanj čiz partije, klub zakuske. Organizacija ovih ugostiteljskih prigoda kako u domaćinstvu tako i u javnim objektima kao što su hoteli , restorani i sportske hale . Prepušta se uglavnom ljudima iz struke. Ako se organizuje treba da bude na visini zadaće i ugodi ukuse i količinu , a i da velik broj zvanica usluži vrlo brzo i u kratkom vremenu oko dva sata treba da traje ovakva prigoda. Skupni naziv za ovakve prigode jeste hrana koja se jede prstima- finger fud.

Poreklo i naziv datira još iz vremena starog Rima, a moderna gastronomija je potvrdila poreklo iz RUSIJE, FRANCUSKE, I AMERIČKOG KONTINENTA. Sudeći po nazivu u engleskoj i SAD. je vrlo brzo prihvaćen i udomaćen ovaj način pripremanja i serviranja hrane kad treba zadovoljiti za kratko vreme velik broj zvanica. Tako danas u celoj evropi poslovna filozofija se menja pa usled brzine vremena poslovni ručkovi poprimaju oblik i izgled npr.KOKTEL PARTIJE umesto- klasičnog seckanim voćem . Normativno može da bude i druga od pomenutih zakuski menija sa više gangova obično će se ugovoriti neka od spomenutih partija iz oblasti FINGER FooDA kao što je šampanj – čiz finger food. Dakle radi se o šampanjskoj partiji u kombinajicisa sirevima na ledu i se ili partija u stilu finger fuda- hrane za prste gde se izbegava pribor za obavezno : tanjiri i salvete prikladne za nivo koji se očekuje za određenu klijantelu jelo sva hrana se uzima sa prstima dali je to neki vid serviranja na čačakalice ili u komadiće sa podlogom , tako da se može uzeti prstima , Što je tu. Stolovi za finger fud parti se obično postave u obliku slova i latiničnog ili više stolova okruglih poređanih tako da gosti mogu da priđu svako
, i se sastoji obično od sledećih namirnica: suvi jezik , suva šunka , kuvana od njih.
Kao finger food organizovati za ručak jeste asortiman koj šunaka, rozbif, pečeni teleći frikando , i mali pikantni zalogaji sa žara . Sva hladna jela moraju biti ukrašena sa zelenom salatom i kiselim krastavcima.
ali ako se želi prezentirati nacionalna hrana npr. Naša ili druga onda se upotrebljavaju namirnice tog dela sveta , kao autohtone namirnice. Tako i mi srbi imamo užički pršut, sir, kajmak, suvi svinjski vrat, suvu svinjsku pečenicu i ostalo. Kako bi celokupna prigoda sa svim jelima iz ove oblasti zadovoljila sve ukuse i mirise pa i vizuelno dakle organoleptički teba posvetiti naročitu pažnju kod serviranja. ako uključimo maštu i sa malo zalaganja uvek će mo otkriti da postoje i drugi načini serviranja .Dakle nemoramo se ponavljati u tome. Postoje neiscrpne mogućnosti da od materijala koji imamo napravimo dobru finger fud partiju.

Maslac kao mešavina namenjen za jela u finger fud
kombinaciji.
........ Maslac s estragonom-----
-100.- gr.- estragona, 250.- gr.- maslaca: U mikser staviti pripremljeno i oprano lišće od estragonai maslac, pa sve to pasirati tj. miksovati dok se dobije ujednačena i glatka masa. Priporemljenu masu staviti u aluminisku foliju , urolovati oko 1.-. cm.- debljine mase i do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižideru ili dubinskom zamrzavanju. Uporebljava se za mala hladna predjela i druge namene u toploj kuhinji.
------Maslac s aromatičnim biljem iz božije bašte.........
120.- gr.- aromatičnog bilja iz božije bašte, 250.- maslaca: U mikser staviti aromatično bilje i maslac. Aromatično bilje – arpadžik, šnitling, estragon, peršun,, morač, bosiljak, majčina dušica. Sve to miksati dok se dobije ujednačena masa i uviti masu u foliju , pa držati do upotrebe u frižideru.
-------Maslac s hrenom ------
250.- gr.- maslaca, 80.- gr.- nastruganog hrena: U mikser prvo ubaciti nasrugani hren pa dodati maslac . Miksovati sve skupa dok se dobije glatka i ujednačena masa. Formirati masu u foliju i čuvati do upotrebe na hladnom mestu ili u zamrzivaču.
------ Maslac s šampinjonima: 150.- gr.- mariniranih šampinjona, 200.- gr.- maslaca, 3.-. gr.- soli, 1.- gr.- bibera. Šampinjone iseći na listiće.
U mikser staviti prvo šampinjone pa dobro izmiksati. Dodati maslac i začine pa miksati sve skupa dok postane glatka masa koja služi za premazivanje hladnin jela i za punjenje istih u procesu pripremanja hladnih jela za finger fud.
-------- Maslac s spanaćem : 200. gr.- kuvanog spanaća, 250.- gr.- maslaca, 2.- gr.- soli, 1..- gr.- bibera. Spanać mora dase ocedi i da se stavi u mikser. Dodati maslac i miksovati sve zajedno dok se dobije masa ujednačena . Začiniti i formirati maslac te do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižidreu ili u duboko zamrzavanju.
------- Maslac s sardelom : 100.. gr.-. slanih sardela fileta iz konzerve, 250.- gr.- maslaca, 1. gr.- mlevenog bibera. U mikser staviti sardel filete i maslac , dodati biber i sve to miksati dok se namirnice sjedine . Gotov sardel maslac formirati i upotrebljavati u hladnoj kuhinji , kao i za pojedina jela u finger fud parti.
---- Maslac s m od gambera ili drugog morskog raka -------
100.- gr.-. mesa od kozica kuvanih, 250.- gr.-. maslaca, 2.- gr.-. soli, 1.-. gr.- bibera, ½.- kom.- limunova soka. U mikser staviti od malih račića pa dodati sečeni maslac na kockice , soliti i dodati biber. Sve to miksati da se masa ujednači , pa istu formrati i držati do upotrebe na hladnom mestu. Masa se mora odmah upotrebiti i nepreporuča se daljnje držanje u frižideru. Kao premaz i dekoracija služi za jela iz oblasti finger fuda.
........Maslac s kavijarom --------
60. gr.- crnog kavijara, 250.- gr.- maslaca : U mikser staviti kavijar malo miksati pa dodati maslac sečen na kockice i dalje miksati dik se masa spoji ujednači i postane glatka. Zatim formirati masu i staviti u dubinski zamrzivač da se stegne . Upotrebljava se za hladnu kuhinju i za toplu kuhinju. Kod finger fuda za kanape i ostale sendviče . A može i za riblju zakusku sa lososom dimljenim.
-------- Maslac s peršunom : 250.- gr.- maslaca, 25.- gr.-peršunova lista, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, ½.- kom.-limunovog soka. U mikser staviti maslac i seckani peršunov list . Zatim dodati soli i bibera pa dalje miksovati dok se masa ujednači i postane glatka. Dodati limunov sok i još malo miksati . Maslac staviti na aluminijsku foliju i santimetar debelo ga urolovati .Zatim maslac staviti u zamrzivač do upotrebe.
......... Maslac s rokforom --(sir ) .........
250.- gr.- maslaca, 150.- gr.- rokfora sira: U mikser staviti na kocke sečen maslac i dodati izgnječeni sir rokfor. Sve to miksovati da se ujednači masa , i upotrebiti za sendviče , kanapeje, rolnice lososa, rolnice rozbifa i druga jela u finger fudu.
------- Maslac s ljutim začinima : 250.- gr.-. maslaca, 5. kom.- kapi tabasko sosa, 10.. kom.- kapi sosa vorčestera ili vuster sosa.
U mikser staviti sve sastojke i penasto izmiksati. Upotrebljava se za namaz jelima hladne kuninje pa i kod finger fuda.
................. Maslac s bademom : 250. gr.-maslaca,100.- gr.- oljuštenih i nanih badema. U mikser staviti maslac i badem , miksati i izvaditi iz miksera. Formirati maslac i čuvati do upotrebe kako u hladnoj tako i u toploj kuhinji. Zahvalna je to masa za sendviče kanapeje i umotavanje u suhomesnate rolnice.
................ Maslac ’’ kolbert’’ : 250. gr.- maslaca, 40.-. gr.- kapara sitno sečenih. Kapri su iz sirćeta. 30.- gr.- estragona u prahu ili svežeg lista.
U mikser staviti maslac i ostale sastojke pa malo miksati. Dobiveni maslac formirati i upotrebljavati za hladna jela iostala u okviru finger fuda.
------------ Maslac s belim lukom : 250.- gr.- maslaca, 100. gr.- očišćenog belog luka. U mikser staviti beli luk i maslac . Miksovati dok se masa pretvori u glatku i kompaktnu. Služi kao namaz i za punjenje pečuraka . U finger fudu za sendviče , rolnice, kanapeje i slično.
................Maslac s pistacijom : 250.- gr.- maslaca, 100.- gr.- nanih pistacija. U mikser staviti maslaci pistacije pa miksovati dok se masa ujednači. Upotrebljava se u hladnoj kuhinji kao namaz , u finger fudu kao namaz i kao dekorativni materijal za dresiranje raznih predjela i malih zalogaja.

............ Maslac sa senfom : 250.- gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa. staviti u mikser i ujednačiti masu . Msa služi za namaze i dekoraciju kanapeja.
-------------------Kanapei -----------
---Pod pojmom kanape podrazumevamo i vidimo posve malenu krišku belog ili ražanog hleba, oblika kvadratnog ovalastog, pravokutnog i okruglog oblika. Te oblike različito sečenog hleba premažemo maslacem ili kakvom mešavinomm maslacsa i garniramo na različite načine sa sličnim namirnicama.
------ Aurora kanapei-----
Formirani hleb premažemo maslacem, i stavimo na njegatanku šnitu sušenog lososa, pospemo sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanim,i u sredinu kanapea stavimo po pola crne maslinke.
------ Luksuzni kanapei ---------
Hleb isečen na parčad (pravouganik) namazana maslacem i na različite načine garniran, servirano na jedunu ploču.
• šnite jastoga, šnite grepfruta, crna maslinka.
• Sušeni losos, pavlaka s hrenom.
• Salata glavatica narezana na rezance, račiji repovi.
• Sušeni file pastrmke, punjen paradajz.
• Crni kavijar, šnite limuna.
• Šnita ćurećih prsiju, komadić breskve, polovine bobice grožđa.
Parfe od guščijih jetara, paradajz narezan na šnite.
------- Kanape ’’ Bordelez’’-------
Premažemo ih maslacems lukom, pokrijemo slpikonom od šunkei vrganja i dekorišemo trakama crvene paprike.
------- Kanape’’ Indijen’’----------
Okrugle komade belog hleba prepržiti na maslacu i i premazati maslacem. Žumanjak od tvrdo kuvanog jaja pomešati sa malo pavlake soli i bibera, limunovog soka i kari prašaka, i time premažemo kanapeje. Na kanapeje položimo šnite kuvane piletine belo . Povrh toga staviti sitno sečene komade paradajza, šemizirati tempiranim aspikom.
-------- Kanape’’ Menadžer’’ ---------
Četvorougaone komade belog hleba prepečemo na maslacu , prohladimo i premažemo maslacem. Povrh svakog stavimo malo hašea od kuvane govedine , tvrdo kuvanih jaja, ljutih krastavaca, dekorišemo majonezom i položimo parčiće cvekle i paradajza.
-------- Kardinalski kanapei --------
Okrugle komade belog hleba popržimo na maslacu, ohladimo i premažemo majonezomu koji smo dodali crvene paparike mlevene, a u sredinu stavimo medaljone od jastoga.
-------- Margerita – kanapei -----
okrugle komadiće hleba premažemo mešavinom maslaca s žumanjkom, pomešanim saseckanim začinimai pospemo krupno seckanim krastavcima, šunkom i belanjkom tvrdo kuvanih jaja.
------- Kanapei ’’ Di Margot’’--------
Okrugle komadiće belog hleba premažemo majonezom,postavimo šnitu paradajza posolimo, dodamo šnite banane i pokapamo ih s limunovim sokom.
------- Kanapei s morskim račićima -------
Formirani beli hleb u vidu trouglova,premažemo ih maslacem od morskih račića, garniramo ih repovima morskih račića i po rubu pospemo sitno sckan peršunov list.
------Kanapei – ’’ Nikoaz’’-----
Hleb sečen u vidu pravougaonika, premažemo sardel pastom ( sardel maslacem), pa dodamo sitno sečene kocke paradajza , a u sredinu kanapea stavimo maslinku koja je punjena.
.........Kanapei s ostrigom --------
Formirani hleb prepečemo na maslacua kad se ohladi premažemo ga mešavinom – maslaca i senfa, u sredinu stavimo ukrućenu i hladnu ostrigu provučenu kroz majonez s senfom, pospemo s tvrdo kuvanim jajima nanim.
........ Kanapei ’’ Parizijen’’...........
Hleb oblikujemo i prepečemo na maslacu. Ohladimo i premažemo majonezom te pospemo sitno seckanim tvrdo kuvanim žumanjkom i dragušcem.
--------- Različiti kanapei četvrtastog oblika ------------
• Maslac, komadić belog pilećeg mesa, i vršci bele špargle.
• Maslac sa začinima, šnita jezika iz rasola, mixed pickles.
• Maslac sa srdelom , šnita salame, pola šnite tvrdo kuvanog jajeta.
• Maslac s vlascem, šnita pršuta, vršci bele špargle.
• Maslac , šnita galantina od divljači, šnita mandarine.
• Maslac , krema od sira, polovina prženog badema.
• Maslac, tatarsko , filei od sardine, arpadžik iz sirćeta.
• Maslac s senfom,šnita kuvane šunke, mali komadići ananasa.
svi kanapei koji su ovde objašnjeni se poprskaju aspikom ( šmiziraju )
..... Ruski kanapei s kavijarom------
Hleb formirati u obliku trougla , premazati najfinijim maslacem, pokrijemo kavijarom raslađenim na ledu i u sredinu stavimo krišku oguljenog limunabez koštica.
........... Kanapei sa sirom.........
Hleb formirati u četvrtasti oblik, prepržiti ga na maslacu i prohladiti. Sir sečen u isti oblik staviti na hleb, dekorisati majonezom i kečapom te posuti po rubu saa seckanim peršunovim listom.

........... Kanape ’’ rigoleto’’ ---------
Formirane kriške hleba premazati maslacem koji je umućen sa tvrdo kuvanim žumanjcima i ljutom alevom paprikom. Prekriti ih sa tvrdo kuvanim jajima sitno iseckanim , seckanom šunkom i suvim seckanim jezikom kao i seckanim peršunom, preliti ih aspikom.
------ Kanape s paprikom------
Tanke šnite hleba premazati sa majonezom, prekriti sa sečenom paprikom iz turšije, ukrasiti majonezom.
........... Kanape s tunjevinomi sirom-------
U mikser staviti konzerviranu tunjevinu , dodati sir nastrugani ementaler od svakog po .- 100.- gr, 50.-. gr.- sitno seckanog crnog luka. Miksovati mikserom dok se masa ujednači i postane glatka. Zatim ovom masom premazati kriške hleba.
-------- Kanape s lososom------
Hleb formirati okruglo i premazati s žutim maslacem. Položiti šnitu dimljenog lososana premazani hleb, a zatim režanj cvekle . Posuti sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanog jajeta. Dekorisati s venčićem od žutog maslaca.

Razna sitna posluženja- za finger fud partiju.
• Tost. – hleb, salama, ljuta papričica.
• Crni hleb, tatarsksa mešavina začinjena, kolutovi lukai kapri .
• Tost- hleb, riblji filet, kajgana, seckani mladi luk.
• Crni hleb , maslac izmešan sa estragonom secknim, , šunka, krastavci.
• Pšenično prženi hleb, dimljeni losos, kolut paradajza, majonez izmešan sa pavlakom, zeleni biber.
• Beli hleb,list zelene salate, sardina, seckano jaje, mirođija.
• Pšenični hleb, buter, krem sir, kim, kolut crnog luka.
• Tost, majonez, haringa, seckani crni luk, i kolut paprike.
• Crni hleb, rokfor sir, komad krastavacakiselih,
• Pšenični hleb, list zelene salate, mesna salata ili salataod kobasicaukrašena crvenom paprikom.
• Tost , teletina, vrhovi špargle, komad paradajza.
• Pšenični hleb , kobasica sa pistacijama, prepolovljeni sitni klipovi kukuruza šećercaiz sirćeta.
• Hlab sa šunkom . list zelene salate, švapski sir sa paprikom i crnim lukom.
• Tost , kolut paradajza, salata od kobasice, kiseki krastavci.
• Raženo pšenični hleb, sos remulad, šunka, krastavci kiseli i šampinjoni.
• Tost maslac, sir sa alevom paprikomi crnim lukom.
.-
• Pšenični hleb, majonez, haringa, , krem od žumanceta sa senfom, mirođija.
• Beli hleb , maslac, sir sa biberom,komadić koktel trešnje.
• Tost, maslac, kolutovi rotkvice, sardina iz ulja peršun.
• Pšenični hleb, gauda ili dimljeni sir, morski oraščić.
• Ražani hleb, žele od živinskog mesa, majonez , rotkvice.
• Hleb sa šunkom, dimljeni losos šnite, i ananas sečen na komade.
• Beli hleb , suvi svinjski kare, kolut crnog luka, kavijar.
• Tost , začinjena tatarska mešavina mesa , kolut crnog luka, kavijar, seckano belance.
• Tost, list zelene salate, račući, kockice crnog luka, malo majoneza.
• Pšenični hleb, . maslac, tvrdo kuvano jaje kolut, filet sardele.
• Pšenični hleb, maslac, kajgana, filrt sitne slane haringe.
• Tost , sir sa pečurkama, nakisela tikva iz turšije.
• Pšenični hleb, komad sira s orasima i začinjeni kamamber.
• Ražani hleb , majonez, , kuvana šunka, komad anansa, i paradajza.
• Crni hleb, jezik iz salamure, režnjići paradjza, i ni hren.
• Pšenični hleb, kolut paradajza, krem sir, i peršun.
.............. Sendviči ...............
Premazi za sendviče
Premazi od sira: 250.- gr.- sira ’’ žerve – krem sir, 100.- gr.-. sitno sečene salame ili kuvane šunke, 60.- gr.- kiseli krastavac seckan na sitne fine kocke, 25.- gr.-senfa, 2.- gr.- soli.
Umutiti sir , dodati šunku i seckani krastavac , senf i posoliti te dobro izmešati .

Premaz od ’’švapskog’’ sira- osnovni recept.
250.- gr.-sira, ½.- dl.-mleka,1/2.- dcl.-pavlake: Staviti sir kravlji , zvani ’’ švapski’’ ili ’’skuta’’ sitni sir da se ocedi. Zatim kad se ocedi treba ga umutiti i propasirati, dodati pavlaku i malo mleka , posoliti ga i penasto ga umutiti . Dodavanjem jednog od ovih sastojaka gornjoj masi tj osnovnoj dobija se nova varijanta premaza.
......... Sir s mirisnim biljem ...........
30.-gr.-sitnoseckanog peršunovog lista,25.- gr.- ’’ šnitliga’’, 20.-gr.- sveže mirođije, i po izboru još nekoliko aromatičnih biljaka.
..........Sir s crnim lukom -----
150.- gr.- sitno iseckanog cr nog luka . ..
........... Sir s paradajzom -----------
150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 150.- gr.- sitno isečenog paradajza, 25.- gr.-pire paradajza,
............. Sir s rotkvom------
100.- gr.- nastrugane rotkve, mogu se staviti isečene rotkve na kolutiće, na hleb premazan sirom.
............Sir s kimom.........
10.- gr.- kima , zdrobljenog ili kima u celo.
.............Sir s paprikom------------
50.gr.- mlevene paprike, 100.- gr.- nanog crnog luka.
----------Sir sa srdelom ........
4.- kom.- fileta srdele slane, ili 50. gr.- srdel paste iz tube.
............Sir s jajima .........
2.kom.- tvrdo skuvanih jaja, sitno isečenih, 25.- gr.- sitno isečenog ’’ ’’šnitlinga’’.
.............Sir sa šunkom----------
120.-sitno isečene šunke ili suve pečenice.
............Sir sa hrenom..........
100.gr.-nastruganog hrena, 2.- gr.- soli, 1.-gr.- bibera
............Sir s karijem..........
10gr.- karija uprahu, 100.-gr.-sitno naseckanog luka, 2.-gr.-soli, 1.-gr.-bibera.
-- Sve ove kombinacije odšvapskog sira dobro se slažu sacrnim ili ražanim hlebom, s krompirom pečenim u ljusci, s kroketima od krompira i kuvanim testom.
........... Premaz’’ liptauer’’ ------
za- 350.- gr.- premeza: 100. gr.- maslaca, 200.- gr.- srpskog sira, 20.- gr.- senfa, 100.-gr.- sitno naseckanog crnog luka, 5.- gr.- sitno seckanih kapara, 100.- gr.- sitno sckani kiseli krastavac, 3.- gr.-soli, 10.- gr.-aleve paprike, ½.- dcl.- mleka.
Umutiti maslac, dodati izgnječen sir i dobro pomešati.zatim dodati senf, crni luk, kapre i kiseli krastavac. Posoliti umešati alevu papriku da premez dobije svoju karakterističnu ružičastu boju. Ako je suviše gust, razmutiti ga mlekom.
........... Premaz od sira s estragonom......
Za – 4.- osobe: 500.- gr.-slatkog kravljeg sira, 2.- dcl.-mleka, 15.- gr.- sitno seckanog estragona 2.- gr.- soli.
Svež, sitan kravlji sir umutiti varjačom, a zatim dodati mleko, pa mutiti žicom dok masa postane laka i penasta. Umešati estragon , posoliti , i do upotrebe držati u frižideru.
----------- Bečki premaz od sira ----
Za- 4.- osobe: 250.- gr.- svežeg kravljeg sira, 2.- mko.- tvrdo skuvana žumanjka, 30.- gr.-sardele iz konzerve, 80.- gr.- maslaca, 100.- gr.-sitno sečenog crnog luka, ½.- dcl.- ulja, 15.- gr,.- senfa, 10.-gr.-aleve paprike
Propasirati sir sa žumanjcima, sardelom , maslacem , i crnim lukom .Dodati ulje, senf i alevu papriku , i sve dobro izmešati.Gotovu masu upotrebiti kao premaz a može i kao formirano predjelo. prvenstveno kao premaz za razne pikantne zalogaje u finger fudu.
................ Vršački premaz od sira..........
Za -800.- gr.- premaza .: 2.- dcl.- piva, 60.-gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa, ½.- dcl.- vusterskog sosa, 10.- gr.- aleve paprike,500.- gr.- srpskog belog sira, 300.- gr.- tosta – pečene kriške hleba.
Staviti u posudu pivo , maslac, senf, vusterski sos i alevu papriku, pa mešati na pari kratko ilidok se maslac rastopi.Dodati sir koji smo izmrvili i mešati dalje dok se sir ujednači .Upotrebljava se kao premaz od sira u sendvič pripremi za finger fud
............ Premaz od rokfora ............
Za.- 500.- gr.- premaza: 150.-. gr.- maslaca, 150.- gr rokfor sira , 50.-gorgonzole, 3.- gr.- sira . 1.-dcl.- kisele pavlake, 15.- gr.- grančice peršunova lista.
Umutiti maslac , dodati izgnječen sir i mutiti dale dok masa postane sasvim laka i penasta. Dosoliti , propasirati i umešati pavlaku. Ovu penastu masu od sira staviti na činiju u vidu kupe u ukrasiti peršunovim listom . Služiti sa tanko isečenim kriškama sendvič vekne.
Ovom masom se mogu puniti profiterolne i premazivati slani keksi .Premaz za finger fud kad ga nebi bilo trebalo bi ga izmisliti .
..................Penasti krem od rokfora- sira ............
Za – 6.- osoba : 10.- gr.- želatina, ½.- kom.- limunova soka, 1.- dcl.- vruće vode, 125.- gr.- rokfora, 150.- narendisanih kiselih krastavaca, 25.- gr.- seckanog peršunovog lista, 100.- gr.- sitno sečenih svežih paprika, 10.- gr.- sitno sečenih kapara,100.- gr.- narendisanog crnog luka, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- dcl.- ulupane pavlake.
Nakvasiti želatin sokom od limuna, dodati malo vrijiće vode, mešati dok se želatin nerastopi i ostaviti na stranu. Izgnječiti sir,dodati krastavac, peršun, papriku, kapre, crni luk, soli, ibibera, i sve dobro pomešati . umešati želatin , stviti u frižider, pa kad se masa malo stegne , dodati ulupanu pavlaku. Izručiti krem u kalup i držati u frižideru dok se potpuno stegne. kao namaz za sendviče u finger fudu izostaviti želatin.
............. Premaz od jaja za sendviče---------
Za – 400.- gr.- premaza: 3.- kom.- tvrdo skuvana jajeta, 2.- r.- soli, 100.- gr.- sitno seckane šunke ili salame, 100.- gr.- gotovog majoneza , 60.- gr.- razmućenog maslaca, 1/2.-kom.- sok od limuna, 10.-. gr.- senfa.
Jaja oljuštiti , sitno iseći i posoliti. Dodati ostale sastojke i pomešati dobro, služi kao namaz za finger fud.
st.- 10-.Ljut namaz za sendviče i slane kekse--------
Za- 300.- gr.- premaza: 120.- gr.-. maslaca, ½.- dcl.- vusterskog sosa, 12.- kom.- kapi – tabasko ljuti sos, 10.-. gr.- senfa, 30.- gr.-. sitno seckanog šnitlinga, 100.- gr.- nanog cr nog luka.
Uutiti penasto maslac, dodati sve ostale sastojke i sve dobro promešati.
------------ Premaz od mozga -------------
Za – 12.- osoba: ½.- litjabukovog sirćeta, 4.. dcl.- vode, 8.- gr.- soli,600.- gr.- telećeg mozga, 120.- gr.-. sitno sečenog crnog luka, ½.- dcl.- ulja, 2.- gr.- bibera, ½.- kom.- soka od limuna.
Usuti sirće i vodu u lonac , posoliti i pustiti da provri.Spustiti mozak i poklopiti, i kuvati istiha 25.- ’ min.Kuvan mozak ocediti , ohladiti i očistiti od opne i žilica. Ovako pripremljen mozak sitno iseći ili samleti zajedno sa crnim lukom. Dodati ulje, biber i sok od limuna, dobro izmešati i ostaviti dase ohladi. Služiti sa crnim hlebom.
.......... Premaz od pečuraka ..............
Za- 12.- osoba: 1.- dcl.- ulja, 400.- gr.- pečuraka isečenh na listiće, 150.-. gr.- sitno sečenog crnog luka, 1.- kom.- tvvrdo kuvano jaje, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Zagrejati ulje u tiganju, spustiti pečurke i crni luk i pirjaniti na tihoj vatri mešajući deset minuta.Izmaći sa vatre, pa kad se pečurke prohlade , samleti ih zajedno sa tvrdo skuhanim jajetom.Posoliti , pobiberiti , i dobro pomešati. Količina namaza odgovara za 24.- kom.- sendviča .
........ Premaz od sira i sardela .........
Za- 400.- gr.- premaza:300.- gr.- slatog kravljeg sira, 80.- gr.- sardela iz limenke, 1.- kom.- tvrdo skuvano i sečeno jaje, 100.-. gr.- sitno seckanog krastavca, 10.- gr.- sitno seckanog peršuna, ½.- kom.- soka od limuna.
Sir sa ostalim sastojcima staviti u mikser i miksovati . Treba dase dobije glatka i kompaktna masa. na kraju dodati peršun i limunov sok.
.........Penasti premaz od tunjevine-------
Za – 6.. osoba:250.- gr.- tunjevine iz konzerve, 100.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- ulja,1.- gr.- soli, 1.- gr.- belog bibera.200.- gr.- Paradajz sečen na tanke kolutove, 60.- gr.- maslinki.
Staviti sve sastojke sem maslinki i paradajza u mikser, dobro izmiksovati . Dodati maslaci ulje posoliti i pobiberiti, pa miksovati dok masa postane penasta. Staviti na činiju u oliku kupe i ukrasiti kolutovima paradajza i maslinkama. Služi kao premaz u finger fudu .
.......... Kavijar na rski način .........
Za – 6.- osoba: 120.- gr.- crnog luka, 2.-. gr.- soli, 30.- gr.- crnog kavijara, 1.- kom.- sok od liuna, 1.- kom.- limuna sečen na kolutove.
Crni luk sitno iseckati , posoliti i ostaviti da postoji deset minuta.Isprati ga hladnom vodom , pomešati sa kavijarom i preliti sa limunovim sokom. pati na staklenu činiju i ukrasiti kolutovima limuna.
Nekoliko predloga za kanape sendviče

Kanapei su zapravo minijaturni, veoma pikantni sendviči, koji su idealno hladno predjelo i sastavni deo koktel partya. Njihovo pripremanje zahteva malo više vremena, i malo maštovitosti, ali će vaši gost sigurno biti oduševljeni kako vizuelnim efektom tako i bogatstvom I raznovrsnošću ukusa.
Kao osnovu za kanapee možete koristiti tost hleb, koji ćete oblikovati okruglim modlama, ili razne vrste kifli (integralne, razan i obične) Koje ćete iseći na tanke kolutove.
Kolutove hleba tanko premažite puterom pa ih ispecite na tiganju bez masti, ili jednostavno malo zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (dovoljno jeda seuhvati bledo žuta korica.
Sada možete slagati kanapee.

Nekoliko predloga za kanape sendviče:

SATARTAR BIFTEKOM
• 200 gr junećeg bifteka
• 1 kašičica seckanih crnih maslina
• 1 kašičica seckanih kapara
• 1 kašičica seckanih kiselih krastavčića
• 1 kašičica sitno seckanog luka
• 1 kašičica sitno seckanog peršuna
• 2 kašike kečapa
• žumance
• 1 kašika ulja
• malo senfa
• tabasko sos
• konjak
• so i biber
________________________________________ Biftek fino sameljite pa pomešajte sa nabrojanim sastojcima. Okruglom modlom nanosite tartar na hlebne podloge.
Ukrasite kockicama luka, polovinama maslina i peršunovim lišćem.
PLODOVI MORA
• 250 gr plodova mora
• mala glavica seckanog luka
• 10 crnih maslinki
• 1/4 Male glavice kupusa
• limunov sok
• so i biber

________________________________________
Kupus isecite na tanke trakice, začinite biberom solju i limunovim sokom, pa malo izgnječite. Rasporedite na kanapee u obliku gnjezdašaca.
Na vrelom ulju ispržite sitno seckane plodove mora luk i maslinke, po potrebi začinite biberom i solju i kada se ohladi na svaki hlepčić prekriven kupusom na sredinu stavite kašičicu mase.
Ukrasite kockicama limuna i listovima peršuna.

SA RIBLJIM NAMAZOM
• 150 grama mariniranih ribljih fileta
• 1 krastavac isečen na kockice
• 1 kašika sitno seckane jabuke
• 1 kašičica seckanog luka
• 2 kašike kisele pavlake
• limunov sok
• so i biber
________________________________________
Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima. Kašikom nanesite na koluto
ve ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.

KLASIČNI
• nekoliko vrsta sira
• 200 gr praške šunke u tankim režnjevima
• 100 gr švapskog sira
• 1 kašika ajvara
• zelene maslinke
Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima.
Kašikom nanesite na kolutove ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.
Kanapei s repovima skampa
• 10 komada tosta
• 20 repova škampa
• 2 jajeta
• 1 žumance tvrdo kuvanog jaja
• 2 kašike gustina
• 1/2 kašičice soli
• 100 grama kuvane šunke
• 2 mlada luka
• ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Tost isecite tako da dobijete uži pravougaonik na koji mogu da stanu dva repića škampa. Jaja, so i biber ulupajte viljuškom, dodajte gustin, pa svaki repić umočite u ovu smesu i stavite na svež tost. Sitno iseckajte mladi luk (beli i zeleni deo), žumance i šunku, dodajte preostalu smesu od jaja, sve dobro promešajte, pa tom masom ispunite praznine oko škampa na tostu. Viljuškom lagano pritisnite i poravnajte površinu. Zagrejte dosta ulja i pržite komad po komad 1-2 minuta sa svake strane. Ocedite na papirnim salvetama.

Volovani punjeni sirom i šunkom
SASTOJCI
• 1 pakovanje lisnatog testa
• 250 grama sremskog sira
• 150 grama praške šunke
• crvena paprika iz turšije
• peršun
NAČIN PRIPREME
Lisnato testo razvući na dve kore iste debljine, pa jednu koru iseći modlicom na krugove, a drugu, pomoću dve modlice, na krugove sa rupom u sredini. Ivice krugova pokvasiti malo vodom da bi se lakše zalepili oni drugi, sa rupom u sredini, koji se stavljaju odozgo. Ispeći volovane i u sredinu svakog staviti pomalo nadeva od izmešanog sremskog sira sa kockicama šunke. Ukrasiti po želji kockicama crvene paprike i seckanim peršunom.


Picete s šunkom
SASTOJCI (za 16 komada)
• 1 kašika seckanog belog luka
• 5 kašika kolutova crnog luka
• 4 kašike maslinovog ulja
• 500 grama paradajza
• 150 grama šampinjona
• 2 kugle mocarele (250 grama)
• 150 grama punjenih zelenih maslina
• 1 kašika bosiljka
• so, biber
• gotovo testo za picu (oko 500 grama smrznutog testa)
• 1 veza blitve
• 16 tankih traka šunke
NAČIN PRIPREME
Propržiti beli i crni luk na vrelom ulju. Iseckati paradajz i dodati luku. Staviti da se kuva oko 15 minuta. Očistiti šampinjone, istrljati ih i iseći na režnjeve, kao i mocarelu i masline. Bosiljak dodati sosu od paradajza. Začiniti solju i biberom.
Rernu zagrejati na 220 stepeni. Od testa napraviti rolnu, iseći je na 16 komada i napraviti male pice sa ivicom. Staviti ih na podmazan pleh. Sos od paradajza staviti odozgo. Poređati pečurke, masline, mocarelu, pa peći oko 15 minuta. Očistiti blitvu, oprati je i prosušiti trešenjem. Uviti šunku i staviti na picu.

Jaja punjena sirom
SASTOJCI
• 6 jaja
• 170.- gr.- grama fete
• 2 kašike oceđenih kapara
• 2 cm sardel paste iz tube
• 1 kašičica senfa
• so, biber
• sirće
NAČIN PRIPREME
Oljuštiti kuvana jaja, preseći ih napola i izvaditi žumance. Kapare sitno iseckati i pomešati sa zgnječenim žumancetom, fetom, senfom i sardel pastom. Začiniti solju, biberom i sa malo sirćeta. Napuniti sm špric za kolače i pripremljenom masom puniti polutke jaja. Ukrasiti peršunom.

Rolnice s tunjevinom
SASTOJCI
• 250 grama tunjevine
• 100 grama mariniranih pečuraka
• 100 grama mariniranih srca artičoka
• 7 jaja
• 50 grama sira
• 5 režnjeva praške šunke
• 6 kašika majoneza
• 3 kašike mleka
• 2 kašike seckanog peršuna
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Umutiti jaja, pa im dodati mleko, narendan sir i peršun i sve dobro izmešati. Od ove smese u većem tiganju ispeći tanak omlet dok ne porumeni sa obe strane, a zatim ga staviti na papirni salvet, kako bi se ocedio od masnoće.
Artičoke i pečurke sitno naseckati, a tunjevinu izmrviti viljuškom i pomešati je s majonezom. Omlet prekriti režnjevima šunke, premazati sm od tunjevine, pa preko svega posuti naseckane artičoke i pečurke. Omlet urolati, zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Pre posluženja, rolat iseći na tanke kolutove.

No comments: