Friday, January 5, 2007

Uloga posluživanja u ugostiteljstvu i umetnost primanja gostiju.

Uloga posluživanja u ugostiteljstvu i umetnost primanja gostiju.
Posliživanje u ugostiteljstvu jeste pružanje usluga u jelu i piću . A svrha mu je u tome da se gosti osećaju ispravno posluženi. Dakle poslužiti gosta hranom i pićem i donošenje istih smatra se dvorenjem gosta. Bez obzira na sredinu gde se gosti poslužuju to treba biti stručno obavljeno. Umetnost primanja gostiju pripada stručnoj osobi. Stručnjak vlada umetnošću sastavljanja menija . Odabir jela i vina kao i raspored gostiju gde ko sedi za stolom. Kad se gosti primaju u kući tu ulogu preuzima Domaćica u kući . Povod Primanja je poznat pa i prijem gostiju zavisi od toga . Moramo se držati pravila kod serviranja Jela bez obzira dali se radi o doručku , ručku, večeri, tj. svečanoj večeri .
Briga o gostima treba biti sa puno pažnje i nenametljiva.
Organizovati svečanu večeru znači angažovati stručno osoblje i skupoceni pribor od zlata ili srebrni pribor, skupoceni kristal, i najfiniji porculan, kao i fini damast. U domaćinstvu o tome vodi računa domaćica.
Domaćica mora imati dovoljan broj posluge koja učestvuje u svemu tome .prema prigodi koja je u restoranu ili u kući nekog domaćinstva treba voditi računa o sledećem : pribor od srebra , čaše, tanjiri, stoljnjaci, svećnjaci, cvetni aranžmani budu u skladu i pripadaju istom stilu.
Planirani obroci sa povodom u čast nečega ili nekoga.
.- Prilagođeni obroci su : kasna večera , pikniik, čajanka , parti, koktel partija, garden partija, svečani hladni bife, svečani ručak ili večera,
( banket ) . Vrlo često s povodom domaćica organizuje neki od ovih obroka. Osnovna pravila su priprema prostorije i ostalog inventara, sve polazi od toga , povoda u čast čega i koga se priprema svečani ručak ili večera. Dakle kad se to zna važno je postaviti glavne stolove ili svečani banket sto. Postavlja se u raznim oblicima u oliku slova veliko ( t) , ( u ) ,
( e ) . Praktično je postaviti jedan glavni stol , i oko njega neloliko manjih stolova. Za manjim stolovima gosti se prijatnije osećaju . Ako se
Postavi jedan glavni sto koji je za doručak , treba se na jedno ili dva mesta rastaviti u razmaku od .- 60-cm. Jedan od drugoga. Tako se i gosti i posluga mogu lakše kretati, razmak od zida do stola je najmanje jedan metar. Jedan red stolova je udaljen od drugoga najmanje dva metra.
U restoranima se raspolaže banket stolovima pa se lako postave.
U domaćinstvu treba voditi računa da su stolovi približno ili iste širine i visine. Svečani ručak ili večera podrazumevaju i takav meni koji ima od pet do sedam gangova, ili sledova pa i više. Cela organizacija primanja gostiju u ugostiteljskom objektu počinje od vrste menija. U domaćinstvu i




.-supa ---------- kašika
nož
.- ------------ viljuška , nož za ribu
.- pečena ćurka ------ velika viljuška , veliki nož
. - ledena bomba ------- kašika
.- sir --------------------------- desertni nož i viljuška
.- kafa ---------------------------------------------------
Od sastava menija zavisi koliko ćemo tanjira i pribora za jelo , i čaša postaviti za svakog gosta. Treba izbegavati više postavljanje više pribora oko tanjira zašto praksa pokazuje da neki gosti neznaju koji će pribor pre upotrebiti. Zbog toga netreba stol postaviti sa većim brojem pribora za jelo. Uglavnom se postavlja za svečani meni: četiri para pribora za jelo, praktičnije je da se naknadno postavi pribor za jelo, koji će se kasnije servirati . Čaše za vino se mogu odmah postaviti na stol
I to onim redom kojim će se posluživati. Dakle prva čaša za vodu, belo vino, crno vino, i šampanjac to su čaše prave postavke u odnosu na zadati meni. Ovde se radi o postavljanju kuvera. Kuver je francuska reč
( cuvert ) , što znači potreban stolni pribor, za kompletan obrok . A to je plitki servirni ili set tanjir, pribor za jelo, i salveta.
Postavljanje kuvera po meniju diktira njegov sastav tj. Broj jela ili gangova . Kako je već rečeno nešto ranije o meniju. Moramo reći i to da imamo tri vrste osnovnih menija. Jednostavni ili prost meni, koji podrazumeva tri ganga. Prošireni meni podrazumeva -četiri do pet jela.
.- Složeni meni – podrazumeva bogati i svečani meni , koji ima od pet do sedam pai više gangova--- i vrsta jela. Pa tako razlikujemo menije po konstrukciji i menije po nameni. Po konstrukciji su prvo objašnjeni meniji. A po nameni su svakodnevni, turistički, lovački, dijetalni, egzotični.
Kad domaćica pozove goste , u zakazano vreme dočekuje goste. Pozdravlja se sa njima uz služenje pića dobrodošlice, ili bez pića na drugi način. Ako je u prostoriji postavljen plan stola , tad ćemo pogledati gde nam je mesto, te zauzeti mesto za stolom. Salvetu treba otvoriti i zadržati je na krilu. Pribor za jelo držimo onako kao i jedemo,
Viljušku u levoj a nož u desnoj , kašiku u desnoj ruci. Tvrdi se da novije vreme ima malo bon tona ipak se treba držati bontona.

- Spisak jela od kojih se mogu sastaviti meniji za ručak i večeru

Ručak- menu Menu - Večera.-
goveđi konsome ’’ rojal nabujak od rakova

potaž roze monde palačinke ’’ provansal’’
***
svinjska plećka na ’’ građanski ’’ jagnjeći epigram
pile ’’ florentin’’ svinjski kotlet piamontez
ruski bitok pileći sote stenlej
file od kovača – sos od sardela teleća jetra – vert pre
omlet durante file od kovača – marseljez
pikata italijen omlet - princez



ST.- 24
------ Goveđi konsome – Rojal- rojal u tri boje.

------ Potaž roze monde --- začinsko povrće, riža, doliveno telećim temeljcem, propasirano. Potaž se legira kiselpm pavlakom . Dodaju se sotirane pečurke žilijen .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Svinjska plećka na građanski način ---- rolovana plećka pečena bez kosti. Dodatak glazirani arpadžik iz sirćeta, mrkva na štapiće , suva slanina na štapiće, sve to preliveno saftom od pečenja servirati u kokot.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Pileće - florentin ---- na asezonirani spanać se složi kuvano pileće , prelije se bešamelom pospe nim sirom i zapeče. Uz servirati krompir dišes.
________________________________________________________________________________Ruski bitok --- mleveno formirarti kao male hamburgere, ispeći i preliti sa sosom od kisele pavlake, obložiti prženim lukom. Garnirati sotiranim krompirom-.
___File od kovača sa sosom od sardela --- poširati riblji file ovako dobre ribe u ribljem temeljcu. Preliti sa sosom od pasiranih sardela, posipati sa kaprima. Dodatak slani krompir sa seckanim peršunom. –
________________________________________________________________________________Omlet durante ---- šampinjone seći na šnite sotirati ih na više lukadodati srce artičoka preliti sa umućenim jajima ispeći i servirati.
___Pikata italijen – prženi teleći odresci se polože na rizi – bizi, preliju se sa paradajz sosom i pospe s nim parmezanom .
_:___________________________________________________________________________
--- Nabujak od rakova ---- u gusti riblji velute dodati začine, žumance i cvrsto ulupano belance. Na kraju dodati sotirane repiće od rakova ili gambera, pripremiti klasično nabujak. Nabujak služiti sa sosom holandez.-
------ Palačinke provansal – puniti palačinke sa restovanim mozgom , preliti sosom provansal. ( pire paradajz, beli luk, belo vino ) .
_______________________________________________________________________________ Jagnjeći epigram --- tri dela jagnjećeg mesa od različitih komada, pripšremiti na tri načina . ( pohovano, prženo, i na žaru pečeno ).
___Svinjska krmenadla ( kotlet ) ’’ pijamontez ’’ --- pohovani kotlet sa rižotom od paradajza .
_________________________________________________________________________________ Pileći sote ’’ stenlej ’’ ----- na luku dinstana piletina , začinjena kari prahom , dodati slatku pavlaku . Garnitura sotirane pečurke.
___ Teleća jetra – vert pre- -- na žaru pečena jetra. Dodatak boranija i pompaj, i maslac Metr d’ hotel.
_________________________________________________________________________________Omlet princez – omlet sa mućenim jajima, vršcima špargli, i pilećim belim m.
___ file od kovača ’’ marseljez ’’ posirati riblji file u ribljem temeljcu preliti sosom – marseljez. Posuti sa seckanim kaprima . Dodatak garnitura marseljez.

Dva svečana menija
menu menu
Koktelod dinje sa pršutom Supa od kornjače s starim šerijem
* *
Konsome holandez Filirani škampi na žaru ’’ nabuko’’
* *
Filiranioslić orly Jagnjećaleđa’’dikas’’- garnitura * mimoza salata
Punjena piletina- Nelzon
fino povrćenafrancuskinačin Pačija prsauaspiku narandžom
*
Omlet – aljaska salatamercedes –
Parfe od lešnika s trešnjevačom
Gondola s voćem
***********



Jela za –ručak Jela-za večeru
-
----Goveđa supa – griz knedle -----Salata od ribe ili ravioli ženoaz
-----Potaž a’ la rain ----- Morski list - moskovit
-----Brodeto na primorski ------Pileća prsa ’’favorit ’’
način s palentom ------- Češki gulaš
---- Jagnjetina ’’bulanžer’’ ------- Teleći file papilot
-----Rozbif – engliš – ingliš - ---Ragu od svinjskog mesa s pavlakom
----Pileći bataci –belvedere ------ Jagnjeći šašljik
-----Pvinjski kotlet ’’ burgundski’’ ------- Omlet sa mozgom
------ Omlet na seljački način

___POTAŽ A’ LA RAIN ( RAJN ) : pileći velute, pileće belo na kocke sečeno, grašak i pečurke .
_______BRODETO : tri vrste morske ribe sotirane na luku, maslinovo ulje, beli luk, pire paradajz, ili konkase paradajz sveži, belo vino, začini, školjke,
Škampi, lignje, čvrsto kuvana palenta.
JAGNJETINA BULANŽER: je jgnjetina pečena s krompirom sečenim na deblje šnite . Na ulju sotiranim crnom lukom , dodati začine, sol, biber
Peršun i sve to pomeša i sa krompirom. Peći u pećnici na umerenoj temperaturi.
PEČENI ROZBIF INGLIŠ: prilog – pom minjonet, pom alimet, mrkva, grašak na maslacu.
______PEČENI BATACI – BELVEDERE: pečeno pile uz dodatak šunke na kocke, vrganji na šnite, belo vino, seckani peršun , mesni temeljac, i noklice na maslacu.
_______SVINJSKI KOTLET – BURGONSKI- : svinjski pečeni kotlet obložiti malim
Glaziranim lukom ,pečurkama, kockama slanine, dodati vino burgundac
Završiti ga sa spojenim telećim saftom. Prilog su obično široki rezanci.
________OMLET NA SELJAČKI NAČIN : rastopljene kockice slanine, pomešati sa kockama kuvanog krompiradoliti umućena jaja. Jaja posuti seckanim peršunom. Omlet servirati otvoreno netreba ga savijati.
St.- 27

RAVIOLI –ŽENOAZ: ravioli se pripreme sa m , preliju se sa mesnim saftomi sosom od paradajza. Pospu se sa sirom i zapeku u pećnići ili salamanderu .
_________SALATA OD RIBE: ’’glavatca salata, krastavci, tvrdo kuvano belance narezano na rezance, pomeša se sečenim ribljim m, poveže se sa pikantnim majonezom, posipa se sa nanim žumancem i sitno seckanim krastavcima.
______MORSKI LIST – moskovit: poširati riblji file, napraviti od ribljeg temeljca sos sa kavijarom, preliti riblji file i dodadti kuvani krompir.
_______PILEĆA PRSA FAVORIT: pečena prsa na maslacu , guščija jetra,vršci šparoga, mesni ekstrat i maslac dodati začine. ________
________________________________________________________________________________ ČEŠKI GULAŠ: goveđi gulaš ukrasiti kiselim krastavcima sečenim na rezance. Napraviti češke okruglice kao prilog.
__________________________________________________________________________________ TELEĆI FILE PAPILOT: šunka, pečurke, sok od mesa, začini, pečeni file, sve zajedno se uvije u papilot i peče na jako vreloj masnoći.
______SVINJSKI RAGU SA PAVLAKOM : na sitno sečenom luku se dinstuje sitno sečena svinjetina. Dolije se sos espanjol , kisela pavlaka, mrkva na štapiće. Doatak pom šato, i rizi – bizi .
________________________________________________________________________________ JAGNJEĆI ŠAŠLJIK : sečeni komadi jagnjetine se nabadaju na štapiće naizmenično. Jagnjetina , luk, slanina. se priprema na razne načine, sa prilozima po kojima dobiva ime.radi se o delovima jagnjećeg mesa , plećke, potrbušina . Ostali delovi jagnjećeg mesa se upotrebljavaju za ostala jela. Jagnjeći ćevap u paprici , hajdučki ćevap, jagnjeći ražnjić flambiran, jagnjeći pilav, jagnjeći ćevap po porudžbini, jagnjeći kotlet na način maršal, jagnjeći ćop, kotlet na pastiričin način, kotlet italijen, sote indijen.
__________________________________________________________________________________U sastavu menija se serviraju rečne i morske ribe . Kao jelo pojedinačno dobivaju i ime po garniturama,.te nazive treba znati pa ih stoga samo nabrajamo: na normadiski način , nantua, kardinal, žonvil,
Dorija, dipoaz, karmen, kolbert. U kasnijem tekstu biće objašnjeno u posebnom delu – garniture za i ribe-.

__Menu – ručak Menu—večera
goveđa supa –’’ mesaline’’ -- ruska salata
--- potaž ’’ milanez’’ -- pileći kroketi sos paradajz
--- punjenu kelj ---- teleći sote –marengo
--- đuveč na mesarski način -špikovan srneći but- a’la krem
--- jagnjeći kotlet’’ navarski’’ sa pariskim knedlama
---podvarak sa svinjskim kareom -- svinjski kotlet ’’vileroa’’
--- oslić - finzerb -- pile ameriken
---- omlet tudor --file od sanpijera ’’orly’’- sos gribiš
----- omlet ’’florentin’’
ST- 28.- GOVEĐA SUPA ’’MESALINE’’: klasična goveđa supa, sitna pasta, paradajz na kocke, kuvana riža sa zelenom paprikom žilijen.
_______________________________________________________________________________ POTAŽ ’’MILANEZ’’ : šunka na kocke, pečurke , mali makaroni. Osnovni potaž od paradajza ili pasirano mešano povrće.
_________________________________________________________________________________ PUNJENI KELJ: blanžirani kelj se puni nadevom, oblikuje se u vidu glavice prekrije se većom kriškom slanine, uveže se kanapom i zapeče.
( nadev : sitno seckan sotirani luk, mleveno teleće , goveđe i svinjsko . začiniti povezati jajima ) .
:________________________________________________________________________________ MESARSKI ĐUVEČ .: sotirati svinjsko , teleće i juneće .kad dobij e zlatnožutu boju dodati seckani luk. Kad je sastavljeno s lukom dodati povrće kako sledi. Na kraju dodati malo riže, začiniti i dogotoviti jelo.
---- JAGNJEĆI KOTLET ’’NAVAREN’’: kotlet se prepeče s jedne strane, prekrije se sa salpikonom od šunke, pečurke, crvene paprike, povezano sa bešamelom, posuto sa nim sirom. Garnitura su pečeni paradajzi.
___PODVARAK SA KAREOM ;: dinstati kiseli kupus na luku, sečen na kocke sa malo aleve paprike. Kupus položiti u vatrostalnu činiju, a pečen kare staviti na kupus i tako ga dogotoviti u umereno zagrejanoj pećnici
._____________________________________________________________________________
OSLIĆ ’’ FINZERB ’’ : posudu za gratiniranje premazati maslacem , posuti sitno sečenim lukom , pečurkama, i peršunom. Na to položiti ribu ,začiniti i dodati belo vino. Ribu posuti prezlama i komadićima maslaca. Jelo dogotoviti u zagrejanoj pećnici.
-------OMLET TUDOR: restovan teleći bubreg na sitno sečenim luku, dodati konjak i sok od mesa kao i paradajz konkase.
____RUSKA SALATA- klasično pripremljena kao predjelo.
_________________________________________________________________________________KROKETI OD PILETINE- sos paradajz klasično pripremljen.-
______________________________________________________________________________---TELEĆI SOTE ’’ MARENGO ’’ : na krupne kocke sečena teletina sotirana, dinstana na crnom luku, uz dodatak belog vina i pire paradajza. Dodati nzačine i propasirati. Servirati sa poširanim jajima i truglove sečenog hleba koji je pohovan. ( hleb trokutići pohovani . Su krutoni na pariski način. )
_______________________________________________________________________________-ŠPIKOVAN SRNEĆI BUT: špikovan , opečen srneći but, se dinsta sa začinskim povrćem uz dodatak sosa espanjola, senfa, limuna, i kisele pavlake. Garnitura rzi- bizi sa narandžom i pariske knedle.
--- SVINJSKI KOTLET ’’ VILEROA ’’ : opečen kotlet namazati dikselom od gomoljača. Panirati lagano peći na maslacu,. Garnitura pom parmantijeri grašak, uz dodatk belog vina-.
PILE ’’ AMERIKEN ’’ : pečeno pilena žaru garnirano pompajom graškom, ružom od slanine, i polutkom pečenog paradajza.
_____________________________________________________________________________ _ FILE OD SANPIJERA ’’ ORLY’’ – SOS – GRIBIŠ: riblji file , orli masa, pržiti i servirati uz kuvani krompir. Sos: razređeno majonez s pavlakom uz dodatak sečenih belanaca, sečenih trifli i šampinjona.

OMLET FLORENTIN ’’: omlet se puni sa spanaćem i pospe sa sirom.

menu- ručak
menu- večera
goveđa supa- prženi grašak --- punjena jaja u aspiku
---potaž ’’sanžermen’’ ---špageti -bolonjez
*** ***
--- kopun- grand venur - svinjski file ’’ kolbert’’
----rolada od ribe -goveđi file’’ strtoganov’’
----goveđi odrezak – finansijer ramstek a’ la min.—ševald
----jagnjetina na selački način - --- pastirski kotlet
--- teleći kotlet ’’ orlov’’ ---morski list – grand duk
---omlet ’’ žanet’’ - omlet ’’ ameriken ’’

___GOVEĐA SUPA PRŽENI GRAŠAK: pripremljeno na klasičan način.
_______________________________________________________________________________ KREM POTAŽ ’’SANŽERMEN’’ : potaž od pasiranog graška. Posut seckanim peršunom i legirati neposredno pred izdavanje.
_______________________________________________________________
----- KOPUN ’’ GRAND VENUR : nabosti kopuna slaninom , mesni saft, korpice od pom dišesa punjene sa pireom od kestena.
_______________________________________________________________________________-ROLADA OD RIBE : tučeni riblji file , se premaže nadevom , koji se sastoji od panad ribe, telećeg mesa , i sitno sečenih pečuraka.
---- GOVEĐI ODREZAK ’’ FINANSIJER’’ : klobuci pečurki , okruglice od testenine, šnite gomoljike, crne maslinke, teleći bubrezi i sos finasijer.
__JAGNJETINA NA SELJAČKI NAČIN : dinstati na začinskom povrću. Mrkvica na štapiće, slanina na štapiće, zelena salata na šire rezance .
----- TELEĆI KOTLET ’’ ORLOV’’ : na teleće kotlete se namaže pire od pečuraka. Na vrh se stavi kriška guščije jetrice prelije se sosom mornej i zapeče. Jelo se ukrasi sa pašteticama od pečurki a’ la krem i pom paj krompirom.
-_____________________________________________________________________________
---- OMLET ’’ ŽANET’’: omlet se puni sa pireom od pilećeg belog mesa i pospe se nim sirom
________________________________________________________________________________PUNJENA JAJA U ASPIKU: jaja pripremiti na klasičan način.
----- ŠPAGETI BOLONJEZ : pripremiti na klasičan način.
----- SVINJSKI FILE KOLBERT.: pečeni svinjski file se premaže sa dikselom i zamota u list blanžiranog kelja, obloži sa slaninom izapeče u pećnici.
Uslužuje se sa pom parmantijerom i sa boranijom.
_________________________________________________________________________________ GOVEĐI SOTE ’’ STROGANOV ’’ : iseći na štapiće. Prepržiti ga pa dinstati na luku. Dodati kisele krastavce na rezance sečenim, senf, kisela pavlaka, limunov sok , kapre. Jelo se dolije sa sosom espanjolom , asezonira i pospe sa seckanim peršunom . Uslužije sa rižom , slanim krompirom i pospe sa peršunom.
_______________________________________________________________________________ RAMSTEK – A’ LA MIN. – ševald: naglo pečen na žaru sa jajem na oko. Prilog je boranija na maslacu i pom frit.
_____________________________________________________________________---------------------PASTIRSKI KOTLET : mleveno teleće se pomeša sa zemičkama, slatkom pavlakom i jajima. Začini se biberom i solju, doda se seckan peršun. se dobro izmeša i oblikuje , uvalja se u prezle i rumeno se ispeče na maslacu.
St.- 30.- _________________________________________________________________
----- MORSKI LIST – GRAND –DUK : poširani file morskog lista se prelije sosom mornej i zapeku . Na vrh jela se stavi nekoliko vršaka špargli.
____________________________________________________________________---
OMLET ’’ AMERIKEN’’ . : omlet se puni konkaseom od paradajza, na vrh omleta se stavi ruža od slanine. Omleti se pripremaju na razne načine : maskot: artičoke krompir na kocke. --- lorijen : slanina i ni sir.
---- LIONEZ : prženi luk. --- honduras: luk, paprike , konkase paradajz.
---- OMLET ŠASER : pileća jetrica i pečurke. ---OMLET SAVOJ: krompir na kocke i sir. OSTALI OMLETI ( šunka, brizle, pileća jetra, FLORENTIN, ESPANJOL, PORTUGEZ, SELJAČKI ITD. )


Menu- ručak Menu - večera
---- goveđa supa sa biskvitom -pileći galantin
---- potaž ’’san hubert’’ teleća naturalna šnicla
---- faširani rolt ’’ štefani’’ ---bograč gulaš
--pileća prsa sa sosom holandez juneća jetrica u
------ zubatac – dipoaz krem sosu
sanpijero na pariski način
omlet na seljački način
goveđi odresci nacional


________________________________________________________________________________GOVEĐA SUPA SA BISKVITOM : uz toplu supu posebno servirati na kocke sečeni biskvit. Biskvit se još naziva šeba od jaja i dobar je ulog i dodatak supi.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
----- POTAŽ – SAN HUBERT: začinsko povrće sotirati sa okrajcima od divljači. Posuti brašnim prokuvati i začiniti. Pasirati sastaviti sa crnim vinom i temeljcem, dodati pečurke.
_________________________________________________________________________________FAŠIRANI ROLAT ’’ŠTEFANI ’’ : fino mlevena teletina , se dobro izmeša sa začinima. se roluje i puni sa tvrdokuvanim jajima. Umota se i premaže belancima, ispeče se i servira uz neki prilog.
________________________________________________________________________________ŠPIKOVANA JUNEĆA JETRA U KREM SOSU: nabodena jetra u komadu sa slaninom se opeče , stavi na začinsko povrće .doda se sos espanjol, senf, sok od limuna. Doda se kisela pavlaka i prilog knedle od griza.
---- PILEĆA PRSA S SOSOM – HOLANDEZOM : kuvana pileća prsa na podlozi riže, preliti sa sosom –holandezom.
______________________________________________________________________________-GOVEĐI ODRESCI NACIONAL: goveđi odresci se pune sa sitno sečenim crnim lukom. Na štapiće sečenom mrkvom, suvom slaninom, kiselim krastavcima. Odresci se umotaju u čvrsto i opeku. Dinstaju se na začinskom povrću. Dolije se espanjolom i crnim vinom. Uslužuje se sa dinstanom rižom , hrustavcima od krompira.
_________________________________________________________________________________ZUBATAC – DIPOAZ : poširan u belom vinu. Preliven sa ribljim veluteom,
U koji se dodaju račići mušula.-
________________________________________________________________________----------------OMLET MASKOT : punjen srcima artičoke , triflama i krompirom.
________________________________________________________________________________PILEĆI GALANTIN : odvoji se pileće belo i koža. A tamno se fino samelje sa malo telećeg mesa. Doda se panada i svi začini za galantin. Sve se dobro sjedini . U masu se doda pistacija , na krpu staviti kožu , na to .-
Tučeno belo , i masu od mlevenog mesa. U sredinu mase staviti mrkvicu i šunku na štapiće, umotati u krpu i dobro uvezati . Kuvati u pilećem temeljcu od koga se posle pravi aspik,. Servirati na podlozi francuske salate.pileći galantin je hladno predjelo
.-----TELEĆA NATUR ŠNICLA : pom frit, grašak na maslacu.
------BOGRAČ GULAŠ : na seckanom luku se dinsta goveđe sečeno na manje kocke. Doda se aleva paprika, sečeni beli luk i kim, doda se i pire paradajz, krompir na kocke, paprika na kocke, i čipetke.
________________________________________________________________________________SAN PIJERO NA PARISKI NAČIN : riblje fileje pripremiti na pariski način.
--- OMLET NA SELJAČKI NAČIN : restovana pileća jetrica, fino začinjena stavi se kao nadev u omlet.

Menu- ručak Menu- večera
---goveđa supa mikado - punjena mortadela
--- potaž ’’ balzak ’’ - gratinirane palačinke sa sirom
---- sladak kupus sa suvim m -- irski ragu
špikovan srneći but sos madera - pileća prsa na kijevski način
----- jagnjeći navaren ’’ printanijer’’ - debrecinski gulaš
----- file od morskog lista ’’ karmen’ --morski list ’’ grenobl’’
----- omlet – lionez --- omlet bom – fam

__ GOVEĐA SUPA ’’ MIKADO ’’: supa s pilećim prsima i paradajzom na kocke.
__________________________________________________________--------------------------------
POTAŽ ’’ BALZAK ’’: krem čorba od ječma i celera, dodatak potažu su rezanci.
_________________________________________________________________________________SLATKI KUPUS SA SUVIM M : razno suvo , slatki kupus, krompir i začini.
________________________________________________________________________________ ŠPIKOVANI SRNEĆI BUT SOS MADERA : špikovan srneći but na povrću, sastaviti sos madera , kao prilog češke knedle.
_________________________________________________________________________________ JAGNJEĆI NAVAREN ’’ PRINTANIJER’’ : narezano na kocke popecite . Dodajte dinstani crni luk i belo vino. Sipati saft od pečenja ili teleći mesni saft. Dodati pire paradajz kad se omekša pasirati povrće.
Pomeša se sa zelenim graškom , pečurke, glaziranim lukom i mrkva. Kratko rezana boranija i prilog slani krompir.
______________________________________________________________________________ _FI LE OD LISTA ’’ KARMEN’’ : poširati file od lista u belom vinu s dodatkom estragona, preliti sa sosom od paradajza i mestimično sa sosom od belog vina.
_________________________________________________________________________________ OMLET – LIONEZ : na vrelom ulju pržiti crni luk sečen na kolutove, do zlatno žute boje . Kolutove izvaditi iz ulja i držati po strani. Na istom ulju doati umućena jaja i deo prženog luka. Omlet servirati otvoren netreba ga savijati , ostatak luka staviti po omletu.
_________________________________________________________________________________ PUNJENA MORTADELA : nadev za punjena jaja pomešati sa telećom paštetom, šnite mortadele puniti oko tri santimetre debljine i preliti aspikom. Na aspik dodati sečeno belance i peršunov list.-
_____________________________________________________________________________
GRATINIRANE PALAČINKE SA SIROM : pripremiti po postojećem receptu ili na klasičan način. Puniti nadevom od sira svežeg kravljeg , začiniti poređati u podmazanu vatrostalnu činiju . Preliti rojal masom i zapeći u pećnici na 220.- stepeni. _
________________________________________________________________________-------IRSKI RAGU : jagnjeće kuvati zajedno s m., celerom , krompirom , keljom, sa dosta različitih začina.
------ PILEĆA PRSA NA KIJEVSKI NAČIN : pileće belo odvojiti od kostiju , skinuti kožicu. Tučkom obraditi vrlo tanko, oblikovan maslac staviti na . Uviti ga u oblikovan kotlet. Stavit u brašno jaja i prezle. Pržiti na dubokoj masnoći .
DEBRECINSKI GULAŠ : klasičan gulaš s debrecinskim kobasicama tanko sečenim. Kao prilog se daje slani krompir.
----------- MORSKI LIST ’’ GRENOBL ’’ : sos mornej , kapri , ringlice, limun, peršun, i maslac.
_______________________________________________________________________ ______ OMLET BOM- FAM : popržena slanina na kocke, i pečurke, i razmućena jaja.
_______________________________________________________________________

MENU- ručak Menu- večera
---- goveđa supa s a prženim graškom - volovani sa piletinom
----- potaž –indijen - goveđi odrezak bordelez
------ talijanska rozbratna - ćureće grudi holandez
------ čikoš tokanj -- teleća jetra—lionez
------- file ’’ nikoaz ’’ - makedonski ćevap
------ teleći kotlet s pečurkama - file od san pijera ’’ opera’’
------- pastrmka na plavo -meksički omlet
__________________________________________________________________________
GOVEĐA SUPA SA PRŽENIM GRAŠKOM : goveđa supa klasično pripremljena , dodatak je prženi grašak( levanci od mase kao za palačinke prženi na vrelom ulju.) ______________________________________________________________________________POTAŽ – INDIJEN : pileća krem čorba sa kari praškom i dinstanom rižom.
_________________________________________________________________________________ TALIJANSKA ROZBRATNA: rozbratna punjena s rižotom od šunke. Sos paradajz sa belim vinom. Dodatak hrustavci od krompira.
_____________________________________________________________________________
------ ČIKOŠ TOKANJ : svinjsko sečeno na krupne štapiće, opeći i staviti na sitno sečeni luk da se dinsta. Doda se aleva paprika i pire paradajz, sveža paprika na štapiće. Dodati kiselu pavlaku. Dodatak su čipetke od brašna ( noklice ) .
______________________________________________________________________________- FILE ’’ NIKOAZ’’ : sotirano pileče . Mesni sos povezan sa maslacem . Spojiti sa koktel paradajzom svežim, kratko rezana boranija, maslinkei
Seckani peršun. Dodatak – pom šato.
_________________________________________________________________________________ TELEČI KOTLET SA PEČURKAMA . : Pečeni kotlet , krem sos od šampinjona.
Prilog riža ili testenina.
________________________________________________________________________________ PASTRMKA NA PLAVO : poširana pastrmka, puter saft. Prilog za ribe( blitva , krompir, spanać u listu ) .
------ MEKSIČKI OMLET: pečurke sotirati, dodati paradajz konkase i zelenu papriku na kocke.
_________________________________________________________________________________ VOLOVANI SA PILETINOM: volovani su od lisnatog tesata, i pune se raznim nadevima. Nadev : sos velute,pileće belo ,grašak i pečurke.
_________________________________________________________________________________ GOVEĐI ODREZAK ’’ BORDELEZ ’’: klasično pripremljen , i preliven sosom bordelez.
________________________________________________________________________________ ĆUERĆE GRUDI HOLANDEZ : kuvane ili pečene grudi , sos holandez . Prilog od povrća.
:________________________________________________________________________________ MAKEDONSKI ĆEVAP: sotirana jagnjetina na luku , paparika i paradajz.
________________________________________________________________________________ TELEĆA JETRA LIONEZ: pečen a jetra, prženi luk na kolutove sečen .
------ FILE OD SANPIJERA ’’ OPERA ’’ : poširan u belom vinu sa vršcima špargli.
__________________________________________________________________________________ OMLET ’’PROVANSAL’’: paradajz konkase i male kocke kuvanog celera.
_____________________________________________________________________________


Menu-ručak Menu.-večera
---goveđa supa sa knedlama od pilećeg mesa ---- njoki ’’ romen’’
---- riblji ragu sa rižom --- pileća prsa ’’rišeljen’’
---- pileći sote ’’ portugez’’ - svinjska pisanica ’’ milanez’’
---- polpete u krem sosu srneća leđa – sos kumberland
---- svinjski kotlet na seljački način ---- sarma od kiselog kupusa
--- špikovana junetina a’la mod --..—skuše sa artičokama
--- file od oslića sos od kapara --------- omlet - žardinjer
---- omlet a’ la turk
________________________________________________________________________________GOVEĐA SUPA SA KNEDLAMA OD PILEĆEG MESA: panada od brašna, sitno sečeno pileće , jaja, peršun, i začini .

__________________________________________________________________________ RIBLJI RAGU : sotirano povrće na luku žiljijen. Dolije se riblji temeljac, ukuvani paradajz , riblje , riža, seckan peršun, slatka pavlaka, limunov sok i biber.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::PILEĆI SOTE PORTUGEZ : komade piletine dinstane na maslacu, doliti belim vinom.dodati sečen luk, beli luk, sitno sečen paradajz i pečurke, sastaviti sa mesnim temeljcem. Prolog punjen paradajz s rižom.
_________________________________________________________________________________ POLPETE U KREM SOSU: od mlevenog telećeg mesa oblikuju se mali medaljoni, peku se na maslacu. Doati mesni sok ,slatku pavlaku, sok od limuna ,u takav sos se doda šunka i vrganji sečeni na rezance. Prilog
Rizi- bizi.
SVINJSKI KOTLET NA SELJAČKI NAČIN : kotlet popečen na istoj masnoći.dodati slaninu na kocke sečenu , mrkvu krompir.kad je povrće omekšalo dodati grašak . Kotlet i povrće spojiti , dodati mesni saft i kim.
________________________________________________________________________________ ŠPIKOVAN JUNAĆI BUT A’ LA MOD: fino špikovan juneći but, deo frikandoa, sos madera. Staviti grašak šećerac, mrkva na kocke krompir na kocke , podlivati, .
_________________________________________________________________________________FILE OSLIĆA U SOSU OD KAPARA : poširati ribu u belom vinu uz malo ribljeg fonda. Načiniti riblji velute, dodati začine kapre i limunov sok.
_________________________________________________________________________________ OMLET A’ LA TURK : omlet sa pilećom jetrom sos madera. Po vrh omleta posuti komade sečenog paradajza.
_______________________________________________________________________________ NJOKI ’’ ROMEN’’: pšenični griz ,mleko i maslac ( 200.- grgriza, 1.- litar mleka, 150.- gr maslaca) sa malo soli skuvati griz gustoće da se formiraji okruglice,. Kad se griz ohladi okruglice ili njoke treba složiti u podmazan pleh sa maslacem. Preliti finim sosom bešamel sa dodatkom pavlaqke ,posuti nim sirom i zapeći u vrlo zagrijanoj pećnici. U masu se doda jedno do dva jajeta.
__________________________________________________________________________------------- PILEĆA PRSA ’’ RIŠELJIJEN’’: sotirana pileća prsa na maslacu, prelivena sa maslacem metr’ d hotel i garnirana sa šnitama vrganja.
_________________________________________________________________________________SVINJSKA PISANICA ’’ MILANEZ ’’ – svinjski file punjen i pečen .garniran sa kratkim makaronima pripremljen na milanski način.
_________________________________________________________________________________ SRNEĆA LEĐA U SOSU KUMBERLAND: špikovana srneća pečena leđa u sosu kumberland, kora od narandže žiljijen , kora od limuna žiljijen, sok od pečene srne, sok od narandže-.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::SARMA OD KISELOG KUPUSA . Klasično pripremljena.
SKUŠE SA ARTIČOKAMA : uz pečene skuše- servirati sos menijer., u koji se dodaju srca artičoka.
_______________________________________________________________________________ OMLET ŽARDINJER : razmućena jaja s a raznim povrćem na kocke.


Menu- ručak Menu- večera
----- goveđa supa – pejzan ( pejson) -- hladno predjelo s kolica
----- krem potaž od paradajza -- svinjski file ’’ westmorland’’
----- juneći ribić na prolećni način ---- pileća prsa –rosini
------ sekelj gulaš ---- moskovski šašljik
------ teleći odrezak na pariski način ---- vijvođanska pečenica
----- file od oslića ’’ florentin’’ ----- pastrmka – menijer
----- omlet – viktorija -- omlEt sa šunkom
________________________________________________________________________________GOVEĐA SUPA – PEJZAN: sotirano razno povrće sečeno na šnite i prženi luk.
_________________________________________________________________________________ KREM POTAŽ OD PARADAJZA : pripremiti klasično
----- JUNEĆI RIBIĆ NA PROLEĆNI NAČIN : sečen na komade kuvati sa raznim povrćem sečenim na štapiće. Posebno služiti sos od krastavaca.
-
--- SEKELJ GULAŠ : svinjsko prigotoviti kao gulaš , spojiti sa kuvanim kiselim kupusom. Servirati sa slatkom pavlakom .
__________________________________________________________________________________TELEĆI ODREZAK NA PARISKI NAČIN: teleći odrezak istući tučkom vrlo tanko , uviti u brašno i razmućena jaja i peći na dubokoj masnoći.
_________________________________________________________________________________PILEĆI SOTE BRETON : komade piletine dinstati na maslacu zajedno sa prazilukom i sečenim lukom i sotiranim pečurkama. Dodati sos velute
Pomešati sa pavlakom i prilog riža.
FILE OSLIĆA ’’ FLORENTIN ’’ .: poširani file postaviti na kuvani spanać , preliti sosom mornej , zapeći i služiti toplo.
______________________________________________________________________________ OMLET VIKTORIJA: umućena jaja , salpikon od jastoga pomešan sa triflama .
---- HLADNO PREDJELO S KOLICA. : veliki izbor hladnih predjela ( švedska kolica)
SVINJSKI FILE – WESTMORLAND- : punjeni file opeći , dinstati u saftu od pečenja. Dodati sečen paradajz , mix pikles kapre i sečeni peršun. Dodatak pom parmantijer.
________________________________________________________________________________PILEĆA PRSA – ROSINI: prsa peći na maslacu na njih se složi šnite guščije
Jetre a završi se gomoljačama i sosom madera.
______________________________________________________________________________-MOSKOVSKI ŠAŠLJIK: svinjski file iseći na kocke , začinjeni i naboden na štapiće naizmenično sa šunkom i suvom slaninom.
______________________________________________________________________________ - PASTRMKA MENIJER : pečena pastrmka prelivena sosom menijer.-
VOJVOĐANSKA PEČENICA: svinjski kotlet naboden na štapić i pečen na žaru . Garniran sa kiselim kupusom . se prelije sa uljem i seckanim belim lukom.
OMLET SA ŠUNKOM.: pripremljen na klasičan način.

Menu- ručak
.goveđa supa sa knedlama Menu- večera
od pileće džigerice- - srpska gibanica
.-krem potaž od celera -- teleći ujušak na bečki način.- .-
--- jagnjeći noazet italijen --- pastirski ražanj
---- teleći frikando – štefani - pileća prsa – san žermen
----- hamburški stek -- hopel- popel
----- gulaš – esterhazi -- pržena s povećem
------- pastrmka – mirabo --- omlet sa artičokama
----- omlet sa parmezanom
_________________________________________________________________________________GOVEĐA SUPA SA KNEDLAMA OD DŽIGERICE:: klasično prigotoviti po recepturi.
________________________________________________________________________________KERM POTAŽ OD CELERA : kuvan i pasiran celer, velute i legirati.
_________________________________________________________________________--
JAGNJEĆI NOAZETI – ITALIJEN: pržene noazete položiti krutone, povrh staviti pečenu šunku oko krutona sipati sos paradajz.
Teleći frkando štefani: teleći frikando puniti kuvanim jajima. Peći servirati uz garnituru za teletinu.

________________________________________________________________________ HAMBURŠKI STEK : mleveno začinit i oblikovati u okrigle stekove, ispeći ih i odozgo staviti jaje na oko i prženi luk.
______________________________________________________________________ GULAŠ – ESTERHAZE: u začinjen gulaš se doda kisela pavlakakorenasto povrće i grašak kao i kapre. Prilog je slani krompir ( kuvani krompir na slanoj vodi )
______________________________________________________________________ PASTRMKA – MIRABO : prelivena sosom mirabo.
:______________________________________________________________________ OMLET S PARMEZANOM : jaja i sir parmezan .
SRPSKA GIBANICA: kore, sir, jaja, kajmak, i mast.
___________________________________________________________________________ TELEĆI UJUŠAK NA –BEČKI NAČIN: u gotov ujušak spojen s pavlakom i žumancima. Garnirati po vrhu sa karfiolom, graškom , mrkvom, vršci šparoga, pečurkama, i seckanim peršunom. Prilog je knedle od griza i povrće na kocke.
__________________________________________________________________________ PASTIRSKI RAŽANJ : na štapiće se naizmenično nabode, sečeno na štapiće, svinjsko, teleće, goveđe, ovčije , slanina, manje kobasice, paradajz, luk, zelena paprika, začini se i peče na žaru.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
--- PILEĆE PRSA- SANŽERMEN : prsa se začine i peku na žaru. Dodatak sos bernez i grašak šećerac.
_________________________________________________________________________ HOPEL- POPEL -.: svinjsko i teleće isečeno na štapiće popeći sa malo kima. Posebno se poprži kuvan krompir na šnite, sastavi se sa m . Umutiti jaja za omlet sipati u spojenu masu i formirati kalupom . Preliti pavlakom posuti peršunom.
__________________________________________________________________________ PRŽENA S POVRĆEM: pečena se prelije s sotiranim povrćem na maslacu. ( krompir, boranija, sečena na štapiće )
----- OMLET S ARTIČOKMA: umućena jaja i artičoke.

No comments: