Friday, January 5, 2007

SPECIJALNE GARNITURE

SPECIJALNE GARNITURE
---Alžirska garnitura --- kroketi od krompirai mali paradajz dinstan na ulju. Prilog svetli teleći fond obojen sa pire paradajzom. Usližuje se za velike i male komade mesa.

--- Američka garnitura – režnjevi jastoga ili langusta spremljeni na američki način. Prilog američki sos služi za ribe.

---- Anverška garnitura – izdanci bambusa u pavlaci, izdubljen krompir. Dinstan na maslacu , srce artičokena maslacu sa kukuruzom šećercem, list cikorije na flamanski način. Prilog sok od pečenja , ili svetli teleći fond . Služi za velike i male komade mesa i za perad.
----- Bretonska garnitura – bela boranij aili beli pasulj. Skuvan i spojen s bretonskim sosom . Prilog mesni sok ili teleći fond, obojen kečupom. Za kuvane i dinstane ribe: prazilik., luk, celerisečen na rezance, šampinjoni
Sotirani na maslacu, i dinstani sa ribom. Prilog bretonski sos riblji sa veluteom i pavlakom.

----- Burgundska garnitura --- male glazirane glavice luka . Celi ili na čevero sečeni šampinjoni koji su pečeni, blanžirane pa popržene kockice slanine.prilog burgundski sos. Za velike komade mesa i za dinstane ribe ali bez slanine. Prilog sos od crvenog vina pripremljen s maslacem.
-
----Flamandska garnitura --- dinstane glavice kelja pupčara ( prokulice).
Glazirana šargarepa i bela repa , krompir i slanina i kobasice na režnjeve. Dinstati zajedno sa prokulicom. Prilog sos demi-glas, teleći fond ili mesni sok, za velike komade mesa od govedine, teletine, junetine, i svinjetine.
--
---- Garnitura ’’ brija- savaren’’ ---- mali kroketi punjeni salpikonom od guščije džigerice i trifli spojeni sosom demi- glas, vrhovi šparogi . Prilog lak sos demi- glas. Za velike i male komade mesa od teletine , govedine i ovčetine.

-- Garnitura čipolata--- glaziran kesten , male glazirane glavice luka, male kobasice, ( čipolata ili koktel kobasice). Koktel viršle , šampinjoni
Blanširane kocke slanine i šargarepa. Prilog sos demi- glas ili fond od dinstanja. Upotrebljava se za velike komade mesa i peradi pečenu ili dinstanu.
--- Lionska garnitura ---- punjen , dinstan luk, fondan krompir. Prilog lionski sos . Za velike komade mesa.
---- Mađarska garnitura --- veliki cvetići karfiola, gratinirani pobibereni
I preliveni mornej sosom, i fondan krompir. Prilog lak dem-glas sos ili sos od paprike-. Za velike i male komade mesa. Najčešće za bela mesa.
--
-- Makedonska garnitura ---- različito povrće , zasebno kuvano, naprimer: šargarepa sečena na kocke, boranija, pasulj, grašak , cvetić karfiola sve pomešano zajedno i spojeno s maslacem. Prilog – sok od pečenja ili bistar teleći fond. Za velike i male komade mesa.
--
Marokanska garnitura --- dinstani pirinač začinjen šafranom. Kockice tikvicepečene na ulju, dinstana paprika posuta sa sirom. Prilog fond obojen paradajzom. Za ovčije i jagnjeće butove.
-
-- Milanska garnitura --- kratke makarone pripremljene na milanski način
Prilog teleći fond obojen sa pire paradajzom za razne vrste mesa.
--
--- Mornarska garnitura --- male glazirane glavice luka, šampinjoni i krutoni prženi na maslacu.
----- Garnitura nantija- nantua—repovi rakova a’ la nantija u torticama ili direktno uz ribu dinstanu s vinom.garnirani listovima trifli. Priolg sos nantija za ribe.

- Orijentalna garnitura --- paradajz punjen dinstanom rižom koja je začinjena šafranom, odozgo dinstana paprika. Prilog sos od paradajza spremljen na maslacu. Za male i velike komade mesa.
--- Perzijska garnitura—persijska—pečeni režnjevi plavog patlidžana, prženi kolutovi luka, rezanci paprike u fondu od paradajza. Prilog sok od pečenja ili pečene jagnjetine obojen sa pire paradajzom. Za kotlete ,
Orahe, butove od ovčetine i jgnjetine.
-- Pijemontska garnitura-- kroketi od pirinča sa salpikonom od trifli, šampinjona, šušenog jezika i šunke. Prilog svetli sos od paradajza za velike komade svih vrsta mesa.
--- Portugalska garnitura ----- paradajz punjen diksel masom, krompir u nobliku maslnki .prilog sok od teletine i sos demi- glas obojen pire paradajzom. Za velike komade mesa.

-- Prolećna garnitura – glazirana šargarepa, bela repa , grašak, i vrhovi špargli na maslacu. Prilog bistar teleći fond. Za velike i male komade mesa.

--- Provansalska garnitura --- srce artičoke , paradajz na kocke , boranja na maslacu i krompir na kocke manje , beli luk , paradqajz soa sa više belog luka . Začiniti sa estragonom.
----------- Sardiska garnitura ----- kroketi od riže i sira.šampinjoni na maslacu i boranija. Prilog svetliji sos od paradajza ili teleći fond kolorisan pire paradajzom . Za velike komade mesa.

------ Savremena – moderna garnitura- a’la mod--------- šargrepa, glazirani luk, prokulice, brokulu, kukuruz šećerac u malim klipovima, pečurke, grašak , blitva, slanina na kocke, celer nakocke. Sve to spojiti sa mesnim sokom ili telećim fondom . Za dinstanu govedinu i ostala pečenja.
----Valonska garnitura ---- sitno sečeni krompir. Seckana čvetišta artičoka, sve to poprženo na maslacu, prilog: mesni sok podliven belim vinom, a spojen temeljnimtelećim fondom .
------- Garnitura ’’ dišes ’’ ---- dišes krompir u bilo kom obliku, prilog: spojeni teleći fond ili mesni sok. Za velike i male komade mesa stoke za klanje.
---- Garnitura – žardinjer- glazirane male izdubljene šargarepe i bela repa, grašak, pasulj na maslacu , boranija, karfiol, spanać u listu, prilog: sos od pečenja ili svetli teleći fond . Za velike komade mesa.
---- Kastelijansak garnitura ------ gnezdašca od krompira na način
Vojvodski, punjene sa kockama pečenog paradajza, na maslinovom ulju i i prženi kolutići luka. Sok od telećeg pečenja vezan sa maslacem i sosom od paradajza . Za raznovrsna pečenja i perad.
---Garnitura – lepa jelena .- mali kroketi od šparoga, šnite gomoljika, i
Zgusnuti sok od pečenja. Stavlja se na turnedoe , za turnedoe i orahe.

----Garnitura – loret – vršci šparoga mladi grašak, mali krokrti od piletine, gomoljače u šnitama, zgusnuti sok od teletine . Služi se uz stekove i turnedoe.
-- Lovačka garnitura --- sok od pečenja ukuvan sa belim vinom,uz dodatak slanine, na kocke, šampinjoni na listiće , dinstani crni luk, pileća jetrica, sve to preliveno sa lovačkim sosom za sva jela na lovački način.
---- Marija luiza--- srce artičoke punjeno sa pireom od pečuraka i pireom od crnog luka. Sve to po pola količine. Preliti sosom madera . Za male komade mesa i perad.
----- Garnitura – dibari – kuvane čvetače karfiola oblikovane u lptice, prelivene sa sosom mornej , zapečeno u pećnici , a može i salamanderu. Preliti sa sokom od mesa.
--- Garnitura – maskot – srce artičoke sečeno na četiri dela , krompir oblikovan u vidu masline, sastavljen sa telećim saftom , belim vinom. Na vrhu se stavi gomoljača ili kriška iste , može i od drugih pečuraka.

--- Garnitura - meksiken – velike glave pečuraka na žaru , punjene sa gusto kuvanim paradajzom , po vrhu malo ljitih papričica, i ostale oštrije začine dodati . Upotrebljava se za : svinjetinu i perad.

- Garnitura – rišeljen – paradajz punjen dikselima, i klobucima pečuraka, dinstana salata glavatica. Ukuvani sok od pečenja. Prilog : pom diplomat. Servira se uz sva mesa.
-
-- Strazburška garnitura --- punjeno kiselo zelje ( brassica oleracea )
Varijetet’’ capitata’’ --- sečeno na veće komade. Ruža od slanine, kriške guščije jetrice i mesni sok . Upotrebljava se za :pečenu gusku, pečene ćurane, svinjsko pečenje, ili svinjsko pečeno na žaru.

-- Tirolska garnitura --- polovine pečenog paradajza , koluti prženog luka, teleći temeljac pomešan sa maslacem . Služi se uz razna mesa na žaru.

----- Vrtlaska garnitura ---- korenasto povrće sečeno na jednake veće kocke , grašak šećerac, mlada boranija , karfiol. Prelije se sosom – holandez. Služi za sve vrste mladih pečenih mesa.

---Garnitura – orijental – punjeni paradaz s rižom, začinjen sa šafranom, doati dinstanu svežu papriku, sos od paradajza prigotovljen na maslacu. Služi se uz sva mesa osim za svinjetinu.
----- Garnitura – lionez- dinstani punjeni luk sa nadevom od mesa, krompir fondan, prilog : sos od luka. Služi za sva mesa .
---- Garnitura .- pijamontez- -- hrustavci od riže sa salpikonom od pečuraka, šušenog jezika i šunke, sa svetlijim sosom od paradajza za sve
Vrste mesa.
-- Garnitura – šoron – srce od artičoka punjeno sa vršcima šparoga ,
Mladi grašak , krompir u obliku oraha, i tomatirani sos bernez. Služi za turnedo i ostale komade male komade mesa.
---Garnitura – romska- žilijen pečurke, šunka, jezik iz rasola, zgusnutu sok od telećeg pečenja i sos tomatirani velute.
------ Garnitura –klamart – tortice od lisnatog testa punjene sa grškom na francuski način. Zaprženi kuvani celer , sok od telećeg pečenja sa maslacem.
- Garnitura – mirabo – filrti od sardina , masline bez koštica, maslac od sardela.
--
-- Garnitura – rašel- srce od artičoka punjeno sa šnitama goveđe moždine, posuti seckanim peršunom, sos bordelez . Služi za : govedinu i ostale komade mesa.
--- Garnitura – rosini – šnite guščije jetre, šnite gomoljače, sos madera
Za turnedoe i male komade mesa crnog mesa.
---- Garnitura –mornarska .- male glazirane glavice luka, šampinjoni, i krutoni prženi na maslacu. Sos od srži . Služi za male komade mesa.

Terminologija u kuvarstvu – stručni izrazi
Stručni izrazi su uglavnom izrazi međunarodne kuhinje. Uglavnom s prihvaćeni od francuza pa su i napravljeni iz francuskog jezika . Razumevanje ovih izraza je važno jer bitno određuje: neki naziv ili neku radnju kod pripremanja jela. Pravilno pisanje izraza nikada neće dovesti
U zabunu kako stručnjaka tako i domaćicu.Navodim samo najpotrebnije termine u kulinarstvu inače ih ima vrlo mnogo.
---- A’la carte – prema jelovniku- a’la kart : slobodan izbor jela u restoranu.
--------Aparej-- prerađevine, smesa koja služi za prigotovljavanje jela . Pravi se od raznih mesa , povrća , maslaca , brašna, jaja, itd. Legira se obično sosom ili kremom, tu spadaju i smeše maslaca s drugim namirnicama. ( buter mase )
----- Aroma – naročito ugodan miris životnih namirnica i jela a naročito začini. U kuhinji se upotrebljava miris aroma . I neugodan miris i nikako drugačije. Kad dođe do neugodnog mirisa tad nesmemo upotrebiti neprikladan izraz za hranu.
------ Aspik--- izbistreni mesni žele , jelo preliveno bistrim želeom.
------ Ben- mari --- posuda sa toplom vodom za održavanje toplote jela.
Postoje ben- mari sa više i li manje gastro posuda tj. Kaserola . Stolne
Ben –mari ili servirne tj. Serviri koje se upotrebljavaju za švedske stolove . Za hladno- tople bifeje. Kod integralnog stola postoje standardi koji štite hranu od spoljni faktora u prostoriji restoranu ili
Drugde. Toplota hrane u takvim posudama trba da bude 75- stepeni i tako štiti od bakterija koje se nalaze u prostoriji, kad god je to moguće treba ići na rešenje : kupiti elemente ili komplet liniju za integralni sto.
-------- Bistriti ---- dati bisrinu nekom jelu --------( supi, čorbi .,sosu,fondu, i želeu ) .načini bistrenja su različiti, prema prirodi proizvoda. Voćni želeji se bistre samo belancetom . Bujon , fondovi, i mesni želei se biste umućenim belancetom i ceđenjem. Maslac se bistri dekantiranjem . i čorbe se bistre filtriranjem, ceđenjem kroz cedilo.
------ Blanširati ---- nalglo ošuriti , popariti , preliti neku namirnicu ključalom vodom , ili je kratkoprokuvati u ključaloj vodi. Blanširanje je predhodno kuvanje, pa se tako omogućuje dalje prigotovljavanje jela.
--- -- Garnirati --- stavit prilog ok glavnog jela, ukrasiti ga sa povrćem , pečurkama , peršunom , lukom i . T. D. Nadenuti razne namienice odgovarajućim nadevom. Garnirati isto znači ,staviti korenasto povrće u jelo koje se kuva , u supu , fond, i.t.d.
------ Garnitura – prilog --- garnirung—prilog je dodatak jelu, sve namirnice sa kojima se garnira .garnitura mora biti u skladu sa glasvnim jelom.
----- Gazirati – prevući glazurom , gleđom, pocakliti . Glaziranje se vrši na više načina. Kolači i slatke testa, se preliju nšećernim prelivom, ilise pospu sitnim šećerom. Onda se stavlja u pećnicu, ili salamander, da se šćer karamelizira. Dinstano se premaže glasom, ili se prelije vlastitim sokom, pa se garnira .ribe rakovi , jaja, preliju se nekim svetlim sosom pa se gratiniraju.
...... Gratinirati ..... Naglo zapeći neko jelo u vrelij pećnici, ili pod salamanderom. Tako se dobije lepa rumena boja. Neka se jela preliju nekim sokom ili sosom, pospu se sirom struganim, prezlom pa se gratiniraju.
....... Gril---- roštilj: grilirati ---- peći na roštilju, odnosno na velikoj ploči, na žaru.
....... Gril rum.... Prostor u restoranu gde se jelo peče pred gostima.
....... Dezosirati..... Povaditi kosti iz mesa, očistiti ga od kostiju.
........ Dekantirati ...... Polako rastočiti neku tečnost ( vino ,rastopljeni puter i ostalo ), iz jedne posude u drugu, da bi se odvojilo čisti deo od taloga, koji treba da ostane na dnu .
-------- Dekorisati ...... Ukrasiti , polepšati neko jelo , postavljen stol i ostalo.
........ Dinstati ...... Pirjaniti , tmuliti, tušiti je kuvati namirnice u pari, u zatvorenoj posudina blagoj i ravnomernoj vatri . Namirnica delomično stoji u tečnosti--- vodi ili nekoj masnoći, a veći deo namirnica treba da bude obavijen parom.
...... Dresaža------ jela za serviranje je naročita veština.
------ Dresirati ---- dati nekoj namirnici naročiti oblik, formirati, namestiti, prirediti za određenu svrhu: živine , ribu, povrće, udesiti za pečenje. Isto tako prase ili perad pripremiti za ražanj. Namestiti pravilno i lepo razne kuvarske proizvode na tanjir, pliticu, tembal, ili drugu posudu za serviranje.
----- Dresir džak—brizgalica , vrećica za štrcanje, vrćica od jakog platna,
U obliku levka, na koji se stavi tuljak željenog oblika i veličine ( štre rerna ). Služi za štrcanje i formiranje nekih smesa, kao i za dekorisanje kolača.
----- Ekstrakt --- produkt , dobija se isparavanjem nekog biljnog ili životinjskog soka. Mesni eksrakt je zgusnuti sok od dobro kuvanih supa. Naziva se i ’’glas’’. Ako je od divljači ’’ glas devijand’’, mesna esencija. .
Šluži za pojačavanje supa sosova , kao i za poboljšanje ukusa mesnih jela.
------ Eskalop—kriška mesa ili ribe, lako špljoštana, pržena na masnoći.
------ Eskalopirati – iseći na kriške, deblje ili tanje , ribu , povrće , povlačeći nož ukoso da se dobije veća površina šnicli.
------- Etamin – tanka i retka tkanina za pasiranje i ceđenje, sito.
------- Etivirati ---- dinstati na maslacu , bez imalo vode , na blagoj vatri.
-------’’-Ži ’’( fr- sok – đus) sok od raznih namirnica , sok od pečenja , jaka proceđena supa, tamni ili mrki fond od raznih mesa, naročito telećeg .
------- Žiljijen ... Korenasto povrće isečeno na tanke štapiće,a oastalo isečeno na sitne deliće. Tako imamo kosane , ’’ žiljijen ’’ povrće kao dodatak. Povrće sečeno – žiljijen je u upotrebi i za ostala jela, koja imaju taj naziv a i ona koja nemaju,a dodaje se ovako sečeno povrće.
------- Zapržiti ---- izručiti gotovu zapršku u jelo.
------- Začiniti ----- staviti začine u jelo.
-------- Karamelizirati --- podmazati četkico iznutra kalup karamelom, mto je mrko upr-en šećer . Dodati karamel nekoj smesi .( karamel krem )
------- Kolorisati ---- bojiti – dodati boju nekom jelu, dodajući neku materiju za bojenje , koje moraju biti prirodne i neškodljive za ishranu. Kolorisati ntreba karamel šećerom,sokom od cvekle, sok od ceđenog povrća: peršunov list, list celera, i list spsnaća. Postoje industrijski proizvedene prehrambene boje sa oznakama. Tu treba biti obazriv neke od tih negativno utiču na zdravlje ljudi.
------- Kulinarstvo --- veština pripremanja jela.
-- Legirati .... Spojiti – zgusnuti neko jelo, sa sredstvom za zgušnjavanje, kao što je pavlaka, jaja, žumance, i slatka pavlaka.
- Lijezon--- sredstvo za legiranje zgušnjavanje važnini lijezoni u kuhinji su: zaprška, brašno zamućeno u vodi, izgnječen maslac u brašno, ulupano žumance, i ulupano belance.
--
Marinada --- marinat--- mešavina korenastog povrća sa uljem i nekom kiselom namirnicom, kao što je sirće , vino, limunov sok, koja služi za kratkotrajno konzerviranje mesa i ribe. Imamo sirove i kuvane marinade.
---- Obrati --- degresirati -- skinuti masnoću s površine neke tečnosti: čorbe, skorup sa mleka,
-----Osmuditi --- oprljiti , stvoriti laganu vartu, flambirati – izložiti kratko vreme plamenu, očerupati živinu, da izgori zaostalo perje. Postoje fine mešavine alkoholnih pića za flambiranje jela, koje se flambiraju kod stola gosta. To je posebno majstorstvo.
--- Panirati --- uvaljati u brašno ,umućena jaja i prezle ili maslac. Paniraju se namirnice koje se treba pohovati.
--- Plavo kuvati – kuvati ribu tako da se predhodno sirće ugrije i pospe po ribi i na malo začinjene vode kuva u ovisnosti o vrsti ribe.
---- sotirati, restovati – brzo gotoviti prženjem u tiganju ili šerpi, na jakoj vatri, zarumeniti namirnicu pržeći je malo na maslacu, ili drugoj masnoći da bi se posle lakše namirnica dinstala.
--Pohovati --- pržiti paniranu namirnicu u vreloj masnoći.
--
- Poširati---- skuvati namirnicu u slano kiselkastoj vodi koja struji.
Poširaju se ribe , jaja bez ljuske, špargle ako nisu blanžirane. Poširne namirnice se posle priređuju po recepturi.
-- Pržiti --- frigati – pripremiti namirnice u mnogo vrele masnoće i to na jakoj vatri.
--
---- Reducirati – kuvanjem ispariti nepotrebnu vodu da jelo postane jače i gušće.
.
– Rendisati – strugati narendati.---na rende.
....
.. Slamander ----- plinska ili električna pećnica kod koje plamen greje odozgo istvara na jelu hrustavu koricu. Služi za glaziranje i gratiniranje jela.
--- Tranširati ----- rasecati – veći komad mesa , ili celu količinu, rastaviti , nožem , satarom , ili makazama. Ovo uraditi u što manje delove, pogodne za pripremanje ili serviranje.
----- Fil --- nadev – smesa, kojom se nešto puni, nadeva.
..
... Fondan ... Predstavlja sladak preliv
-- Špikovati .. Nadenuti , nabosti i drugo slaninom ili nečim drugim:
Krastavcima, šargarepom, belim lukom, pečurkama. To se vrši šiljatim nožem, ili naročitom iglom ( igla se naziva’’lardoar’’) .
.....
... Šemizirati – presvući – premazati , tankim slojem slojem želea, neku formu ili namirnicu.
--- Šofroadirati ----- premazati , obložiti , neku namirnicu ili formu , šofroa sosom , ili preliti perad , ribu, galantin.

Nacionalne kuhinje / Meksička kuhinja / Mali rečnik nepoznatih pojmova* agava (maguey) - vrsta kaktusa od koga se fermentacijom pravi alkohol
* atole - napitak od kukuruznog brašna
* pulque - fermentisan sok agave
* enchilada - filovane tortilje pečene u sosu
* carne guisada - juneći gulaš koji se služi na pirinču ili sa tortiljama
* empanada - filovano voćno testo
* guacamole - umokac od avokado pirea
* chimichangas - burito pržen u dubokom ulju (uglavnom filovan voćem)
* biscochitos - kolačići sa ukusom anisa
* ceviche - sirovi plodovi mora marinirani u limunovom soku
* churros - trakasto testo prženo u dubokom ulju posuto šećerom
* antojos (antojitos) - zalogajčići, predjelo
* salsa - sos
* tepache - pulque sa vodom i ananasom
* tesguino - kukuruzni liker
* colonche - fermentisano piće od kruške i šećera
* tuba - liker od soka palme
* rompope - punč od ruma, mleka, jaja, šećera i začina
* champurrado - čokoladni atole
* chili - ljute papričice
* tortilla - kukuruzna (pšenična) palačinka


Enčilada (Enchilada)

Kao i mnoge druge vrste meksičke hrane popularne van Južne Amerike, enčilada je nastala od tradicionalnog jela. Reč "enchilada" je kukuruzna tortilja umotana oko mesa i sira, umočene u čili sos i prelivena seckanim lukom, sirom ili kiselom pavlakom. To se i ne razlikuje od papadžula ("papak-tsuls") od kojih je enčilada najverovatnije i nastala. Ovo tradicionalno majansko jelo je postojalo u pret-kolumbovsko doba. Ove kukuruzne tortilje su bile umočene u sos od semenki bundeve, urolane u seckana kuvana jaja i prelivene paradajz sosom. Njihov naziv znači "plemićko jelo" ili "hrana Bogova" i Maje su ga služile u posebnim prilikama.

Meksička testa

Pored tortilja, koje su osnova meksičke ishrane, bilo da su kukuruzne ili pšenične, postoji nekoliko varijanti pripremanja testa, kao varijacije na tortilje, pa se, u zavisnosti od prilike ili želje, pripremaju na različite načine, ali su u biti veoma slični.

Tortilja (Tortilla)

Jedna tortilja: 100g brašna, 10g šećera, 5g soli, 2g kvasca, malo ulja i malo vode. Zamesiti testo, ostaviti ga stoji najmanje četiri sata, razvući ga i peći u tiganju na malo ulja da porumeni.

Tako (Taco)

Kukuruzne tortilje koje se peku u rerni tako što ćete ih položiti na rešetku na 150° C i kada smekšaju namestite ih tako da dopola vise preko rešetki. Pecite ih dok ne budu hrskave. Služite ih uspravno u korpici obloženoj platnenim salvetom.

Služenje takosa:

Poslužite na tanjiru, uz tople tortilje. Svaka osoba uzima toplu tortilju i dodajte na nju, zalivajuži ga seckanim lukom, sosom, korijanderom ili drugim začinom i sa nekoliko kapi limunovog soka.

Burito (Burritto)

Meksički sendviči koje možete sami da pravite tako što pšenične tortilje filujete po ukusu i urolate. Umotajte tortilje u foliju i pecite na 200° C. Možete ih i podgrejavati tako što ćete svaku staviti u nenamašćen teflonski tiganj i malo propeći sa svake strane (15 sekundi po strani). Služe se tople, umotane u platneni salvet u korpi. Filujte pirinčem, sirom, pasuljem, m ili već po želji i ukusu.

Tostada (Tostada)

Ovo su hrskavi otvoreni sendviči. Kratko ispržite kukuruzne tortilje na malo ulja dok ne budu krckave. Iscedite višak masnoće na papirnom salvetu. Slažite slojeve sendviča po ukusu i uživajte.

Kesedilja (Quesedilla)

Za ove sendviče sa pečenim sirom će vam trebati po dve tortilje po osobi. Stavite jednu tortilju na nenamašćen tiganj, pospite sirom i poklopite drugom tortiljom i pecite na srednjoj temperaturi oko dva minuta sa svake strane, odnosno dok se sir ne istopi. Secite u trouglove i služite sa sosom i pavlakom.

Hleb je u Meksiku posebna stvar. Postoji vrsta hlebova "koliko i dana u godini", i uglavnom su svi slatki. Kolači su uglavnom od testa i voća ili anisa i sa tradicionalnim dodatkom cimeta.

Tamalesi

Tamalesi su postojali u Meksiku i pre dolaska Španaca. Veruje se da je reč nastala od Nahuatl reči "tamalii." Način pripremanja je, skoro sigurno, potekao od Astečkog verovanja da je kukuruz izvor života.

Iako osnovni recept za tamalese zahteva mleveno u testu kuvano u kukuruznoj ljusci, postoje mnoge varijacije tamalesa. Naime, kuvarski autoriteti tvrde da postoji preko 80 varijanti, punjenih bilo čim od voža do svinjske glave, a veličine variraju od 9 do 90 cm.

U Oksaki se prave veliki tamalesi - sa mole sosom umotani u lišće banane. U Jukatanu su još veži začinjeni ačiotea semenom (seme anato drveta). U Čiapasu se služe tamalesi slični kao u Oksaki - umotani u lišće banane, ali sa blažim i slađim mole sosom. U Verakruzu se prave tamalesi od svinjetine začinjeni anisom. Sinaloa tamalesi su možda i najneobičniji. Oni su mali i punjeni zaslađenim pasuljem, ananasom i svežim kukuruzom. U Montereju se prave tamalesi slični onima koje bismo spremili kod kuće; mali tamali punjeni m i čilijem u kukuruznoj ljusci.

Kako napraviti tamalese

Potraga za savršenim tamalesom je beskonačna, ali evo početka.

Pripremite ljuske kukuruza (ako nemate listove banane) - izaberite najveće i potopite ih u vodu. Špatulom ravnomerno nanesite testo na ljusku. Ostavite oko pola santimetra prazno od ivica i oko santimetar od vrha i dna. Kašikom nanesite fil u liniji po sredini testa. Savijte jednu stranu ljuske da testo poklopi fil. Drugu stranu preklopite da se testo sastavi. Savijte slobodnu ljusku na vrhu i dnu i stavite da se kuva (trebalo bi da se pari) sa savijenim delom nadole.

Najbolje bi bilo da se pripremi u fritezi. Kuvajte oko 1,5 sat. Služite sa ljuskom.

Stavite novčić u fritezu i on će čegrtati ako je potrebno da dodate još vode. Sloj testa nanosite po želji, a imajte na umu da će se testo raširiti pri kuvanju.

Abesirati
Tijesto razvaljati oklagijom u zeljenu debljinu.
Agar - agar
Bijela zelatina proizvedena od morskih algi.Moze biti u komadima, pahuljicama ili prahu a koristi se za pravljenje kantena od hladetine i voca.

Al dente
Izraz za kuhanu rižu ili tjesteninu idealne čvrstoće. Te se namirnice nikako nesmiju raskuhati, čak je bolje ako su samo polovično kuhane - tako da se "osjete" pod zubom.
Alev (aleva paprika)

Rijec alev je perzijskog porijekla i znaci crven, jasnocrvene boje.Mljevenu crvenu papriku i danas mnogi nazivaju aleva paprika.
Allspice

Ime nosi po spanjolskoj rijeci pimento / biber jer je plod allspice-a u obliku bobica. Iako uspijeva u vise zemalja Ka, moze se reci da Jamaica nosi visoko prvo mijesto u proizvodnji ovog zacina.Preradjeni Allspice zacin ima pribliznu aromu i okus kao nasa srednje ljuta, crvena paprika pomijesana sa biberom i bijelim lukom . Ovaj zacin moze se dodati u sve vrste variva i supa, a na Jamaici ga stavljaju i u kruh.
Amasake

Slatki, gusti napitak od fermentirane slatke rize.

No comments: