Monday, January 8, 2007

Starinski način pripremanja svinjskog mesa

Svinjetina
- Jela od svinjskog mesa ------- vreme pripremanja
1. Svinjski file i kare .......................... 25’ – do – 30’. min. po .kg
2. Svinjski but ......................................25’ - do - 30’. min. po. kg
3. Svinjski kotleti, krmenadle --------- 5’-do – 6’min. svaka strana prema debljini.
4. Svinjska pečenica ----------------------- 10’ . minuta.
5. Kobasice ( kobasice ) .......................3’. do – 4’ . minuta.
6. Plećka svinjska ---------------------------25’- do – 30’.- minuta po –kg.
7.Šunka cela ----------------------------------15’ – do . 20’.minuta svakih 500.- gr.-za poširanje.
8. Suvo i slanina ---------------- oko 1.- sat svakih 500,.- gr . za kuvanje.
Svinjsko je naročito podesno za konzerviranje u salamuri i sušenje na dimu, kao iza razne mesarske prerađevine. Suvomesnati svinjski proizvodi troše se skoro više nego svinjsko , u toliko pre što imaju ogromnu primenu u kulinarstvu. Pošto svinjsko traži jače začine, trebe ga držrti preko noći u nekom marinatru, ili bar natrljati raznim začinima i ostaviti da postoji nekoliko sati. Što se tiče samog pečenja, svinjsko meo treba dobro ispeći ili ispržit , jer se inače nebi moglo lako da svari.

........Svinjsko pečenje s aromatičnim biljem iz božije bašte.......
za .- 6.-. osoba.
Sastojci : 1.- kg – svinjskog mesa bez kostiju od buta, 8.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera u zrnu,1.- gr.- majčine dušice,1.- gr.- cimeta uprahu, 1.- gr.- šafrana u prahu, 1.- gr.- morskog oraščića u prahu, 1.- gr.- list bosiljka, 1.- kom.- lovorov list, 1.- dcl.- belog vina. ( kod aromatičnog bilja iz božije bašte uzimati sušeno ili sveže bilje, a mere su prstohvat ili na vrh male kašikice ) . 1.-. dcl.- ulja, 25.- gr.- margarina.

Način pripremanja: od buta pripremiti za pečenje. Izmešati sol, biber, i ostale začine , staviti na dasku za mešenje i zdrobiti oklagijom. Ovom mešavinom začina natrljati , naročito na mestima gde su bile kosti, i ostaviti da odstoji nakoliko sati ili dan dva na hladnim mestu , predkomora ili frižider .po isteku tog vremena staviti u zemljanu posudu usuti malo ulja i maslaca i peći u umereno zagrejanoj pećnici 225.- stepeni jedan sat.Za to vreme povremeno okretari i dodavati pomalo tople vode. Pečeno premesti u posudu za sliženje i držati na toplo mesto. Sa sokoa od pečenja skinuti masnoću , dodati vino i kuvati mešajući kratko vreme skidajući varjačom zapečen sok sa zidova i dna posude. Ovim dsokom preliti na činiji za služenje.

- .... Svinjsko pečenje s pomorandžama.........
za .- 6.- osoba .
Sastojci : 1. kg.- svinjskog mesa od buta , 60. gr.- maslaca., ½.- dcl.- konjaka, 4.- dcl.-belog vina, 200.-. gršargarepe isečene na kolutove, 1.- gr.- majčine dušice, 1.- kom.- lovorov list, 8.- gr.- soli, 1.-. gr.- bibera, 300.- gr.-. pomorandže.
Način pripremanja: Spustit na zagrejen maslac i popržiti ga sa svih strana da porumeni.Usuti konjak i zapaliti ga radi flambiranja . zatim dodati vino, šargarepu , majčinu dušicu i lovorov list. Posoliti , pobiberiti i dinstati istiha dva sata ili dok omekša. Zato veme oljuštiti pomorandže i iseći ih na kolutove. Koru iseći na tanke , kratke štapiće, prokuvati koji min, i ocediti. Gotovo izvaditi , iseći na režnjeve, poređati na zagejanu činiju za služenje i držati na toplom mestu. Skinuti suvišnu masnoću sa soka i propasirati ga, Dodati isečenu koru od pomorandže , staviti na jaču vatru da provri , pa ovim sokom preliti na činiji. Ukrasiti kolutovima pomorandže i služiti sa kroketima od krompira.
.............. Svinjska pečenica na užički način sa suvim šljivama.
za .- 6.- osoba.
Sastojci : 1.- kg.- svinjske pečenice, 500.-gr.- suvih šljiva, 2.- dcl.- suvog belog vina, 10.-. gr.- soli, 1.- gr.-bibera, 60.- gr.- maslaca,2.- dcl.- umaka od paradajza, 2.- dcl.- slatke pavlake, ½.- dcl.- ulja.
Način pripremanja : Šljive oprati, potopiti u vino i ostaviti u njemu prko noći. Sutra dan kuvati šljive u istom vinu dok nabubre i omekšaju, ostaviti na stranu. Pečenicu iseći na režnjeve debljine jedan santimetar, posoliti i pobiberiti . Na pola sata pre služenja ispržiti ih na maslacu da porumene i poređati u krug na činiji za služenje. Sredinu ispuniti skuvanim , oceđenim šljivama i držati na toplom mestu.U preostali maslac u posudi sipati proceđeno vino i kuvati minut dva mešajući i skidasjučim varjačom zapečeni sok sa dna tiganja. Zatim dodati sos od paradajza i kuvati dok uvri na polovinu. Umešati pavlaku , ostaviti sos na vatri još samo toliko dase zagreje, pa preliti njime šljive na činiji i odmah služiti .
..........Svinjski kare s krompirićima i lukom . za .- 6.- osoba .........
Sastojci: 1.- kg.- svinjskog karea, 8.- gr.- soli , 1.- gr.- bibera, 1.- dcl .- ulja, 1.- kg.- mladih krompirića, 300.- gr.- arpadžika iz sirćeta, 20.- gr.- prešunova lista, 1.- gr.- majčine dušice, 1.- kom .- lovoroiv list, 10.- gr.- sitno seckanog peršunova lista.
Način pripremanja: maso posoliti , pobiberiti , spustit na zagrejanom ulju i peći u pećnici . Krompir očistit i staviti po strani do upotrebe. Arpadžik izvaditi iz sirćeta malo ga ocediti i ostaviti do upotrebe. Posoliti i pobiberiti i naglo popržiti na preostalom ulju. pre no što se sasvim ispeče , dodati poprženi krompir i luk i mirisno bilje, pa vratit u pećnicu da se dopeče. Na kraju posuti peršunom i služiti u istoj posudi .
.................Svinjski kare s belim lukom .- za .- 6.- osoba .........
Sastojci : 1.-. kg.-svinjskog karea, 50.- gr.-. belog luka za špikovanje, 8.- gr.- soli, 3.- gr.- majčina dušica , 1.- gr.- karanfilića u prahu, 1.- gr.-cimeta u prahu, 2.- gr.- belog bibera mlevenog, 1.- kom . lovorov list.

Način pripremanja: Svinjski kare špikovati komadićima belog lukapredhodno uvaljanim u začine, preliti uljem i ostaviti da odstoji oko dvanaet sati u frižideru. Peči u umerenoj zagrejanoj pećnici na 225.- stepeni oko- 50’.- min,ili dok omekša i porumeni. U toku pečenja premazivati uljem.Po potrebi dodati malo vode . Služiti sa dinstanim pečurkama , pireom od krompira, ili nekim drugim dodatkom.
............ Svinjski but u sosu – pikant .- za 6.- osoba ...........
Sastojci : 1.-kg,. mesa od buta, 1.- dcl.- konjaka, 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 150.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- vina muskat, 20.-gr.- senfa, 2.- dcl.- slatke pavlake, 40.- gr.- sitno isečenih kapara, 100.- gr.- kiselih krastavaca isečenih na kockice, 250.- gr.- kuvane šargarepe isečene na kockice, 250.- gr.- kuvanog graška, 250.- gr.- kuvane sečene boranije, 250.- gr.- kuvanog mladog pasulja.
Način pripremanja : Opran, obrisan deo buta preliti konjakom i zapaliti radi flambiranja. Zatim ga posoliti i pobiberiti, spustit u dublju masivnu posudu na rastopljen maslac i preliti vinom . Staviti u dobro zagrejanu pećnicu na 250.- stepeni i peći sat ipo vremena, ili dok omekša, prelivajući ga sokom. Pred kraj pečenja dodati senf , pavlaku , kapre i krastavce. But služiti sa sosm i povrćem koje je pripremljeno na maslacu.
--------- Mariniran svinjski but na seljački način.- za .-6.- osoba......
Sastojci: 2.- kg.- mesa od svinjskog buta.
Marinat: 3.- dcl.-belog vina, ½.- dcl.- sirćeta jabukovog, 200.- gr.- šargarepe sečene na kolutove, 150.-gr.- crnog luka sečenog na rebarce, 25.- gr.- belog luka sečenog na sitno, 20.- gr.- celerova lista, 20.- gr.- peršunova lista, 1.- gr.- majčine dušice, 1.- kom.- lovorov list, 20.- kom.- zrna bibera, 3.- kom.- karanfilića, 15.- gr.- soli.
100.- gr.-maslaca, 60.- gr.- pire od paradajza, ½.- dcl.- sirćeta jabukovog , 2.-dcl.- kisele pavlake, 1.- kom.- limuna, 400.- gr.- šampinjona, 400.- gr.- arpadžika iz sirćeta.
Način pripremanja: svinjskog buta staviti u zemljani sud, preliti vinomi sirćrtom , dodati npovrće , mirisno bilje i začine , i ostaviti da postoji u ovom marinatu oko 24.- sata okrećući ga povremeno.Poisteku tog vremena izvaditi iz marinata, obrisati čistom krpom , staviti u sud za pečenje i premazati maslacem umućenim sa pireom od paradajza. Dodati oceđeno povrće i mirisno bukje iz marinata , usuti malo soka od marinata i npeći u umerenoj zagrejanij pećnici 225.- stepeni prelivajući ga sokom. Preostali proceđeni marinat kuvati dok neuvri na polovinu .Kad porumeni , preliti ga ukuvanim marinatom i peći ga još pola sata. gotovo izvaditi i držati na toplom mestu .Preosatlo povrće i sok preručiti u manju posudu , pa kad masnoća izađe na površinu , skinuti je kašikom. U sud u kome se peklo usuti sirćeta malo , ubaciti deset zrna bibera i kratko kuvati mešajući skidati varjačom zapečen sok sa dna i zidova posude. zatim vratit povrće i sok , dodati razmućenu pavlaku sa sokom od limuna i kuvati istiha oko pola sata.
Ovako pripremljen umak pustit da provri , pa spustiti pečurke pripremljene na maslacu i cele glavice crnog luka, predhodno propržene. Staviti pečeno na činiju , preliti ga umakom, gar nirati pečurkama i arpadžikom na maslacu i sližiti sa pireom od krompira.
- ........ Punjeno prase na srpski način- ( po receptu čuvenog srpskog kuvara- Milijana Stojanića.- za 10.- osoba.
Sastojci : 1.kom.- prase očišćeno od – 10.- kg, 300.- gr - mast od suve slanine,
80.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Nadev:100.- gr. masti, 150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 300.- gr.- krupne hlebne prezle, ½.- dcl.- sok gusti od malina, 120.- gr.- sitno seckanog celera,30.- gr.- sitnoseckanog peršuna, 500.- gr.- pečenog oljuštenog kestena, 200.-. gr.- domaće belučne kobasice isečene na kockice, 2.- gr.- majčine dušice u prahu, 20.- gr.- pire od paradajza, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 2.- kom.- tvrdo kuvanih jaja, 200.- gr.- sino sečenih šampinjona, 1.-. dcl.- biste supe.
Dodatak : 2.- dcl.- vode, 25.- gr.- maslaca, 120.- gr.- jabuke, 150.- gr.- zelene salate , 25.- gr.- peršunova lista.
Način pripremanja:
Očišćeno prase dobro oprati, ocediti , i obrisati čistom krpom.Namazati ga sa masti spolja i iznutra, posoliti pobiberiti i ostaviti na stranu . Praseću džigericu iseći na sino i popržiti sa crnim lukom na malo masti. Dodati sečene pečurke i jaja isečena na kocke, prezle i pobiberiti i posoliti pržiti sve zajedno još nekoliko minuta. Usuti gusti sok od maline i onoliko bistre koloko je potrebno dase masa veže. Dodati seckani peršunov list i dobro izmešati. Ovim nadevom napuniti pripremljeno prase, zašiti ga , premestiti u sud za pečenje i namestiti u klečeći položaj. Zatim mu staviti u usta parče drveta. Ovako pripremljeno prase staviti u umereno zagrejanu pećnicu na 225.- stepeni pokriti ga poklopcem i peći ga.- 3 .- do .- 4 .- sata premazujući ga mešavinom vrijuće vode i maslaca. Pred kraj pečenja skinuti poklopac da prase dobije boju. Pečeno prase staviti na zagrejanu činiju u istom klečećem položaju u kakvom je bilo u pećnici. Drvo izvaditi iz usta praseta za meniti lepom crvenom jabukom. Ukrasiti činiju listovima zelene salate i peršunovog lista.
............ Svinjska pečenica rolovana s umakom od jabuka.......
za .- 6.- osoba .
Način pripremanja: 2.-. kg.- svinjskog karea bez kostiju komadu ucelo, 15.- gr.- soli, 150.-gr.- crnog luka, 400.- gr.- mlevenog mesa svinjskog na sitnu ploču mašine za mlevenje mesa, 300.- gr.- belih prezli, 1.- kom.- jaja, 2.- gr.- sveže seckane žalfije, 500.- gr.- kiselih jabuka, 1.- dcl.- ulja, 25.- gr.- maslaca.
Način pripremanja: u komadu raseći vodoravno i po dužini , tako dase dobije velika šnicla. Tučkom za istući i tako rastanjiti po celoj površini. Zatim ga natrljati solju i ostaviti po strani. Pećnicu ugrejemo na 200.- stepeni . Od mlevenog mesa i dinstanog luka napraviti kompaktnu smesu u vidu nadeva pa dodati jaje i žalfiju kao i prezle dobro izmešati . Ovaj nadev stavimo po dužini velike šnicle podjednako i savijemo u rolnu. zatim tankim kanapom rolujemo ili vežemo isto da zadrži lep oblik. Ovako pripremljeni punjeni i rolovani svinjski kare bez kostiju , stavimo u pleh . Zatim dodamo malo vruće vode i stavimo u pećnicu da se ispeče rumeno. Pečenje u pećnici traje oko sat ipol. Za umak od jabuka : jabuke očistit i raseći na polovice ili na četvoro . Jabuke skuvamo na pola u vrijućoj vodi. Izvadimo ih i stavimo na malo maslaca dase sotiraju. U ova
pripremljene jabuke dodati malo šećera u prahu i cimetau prahu malo vode malo senfa i soli . Sve to kratko prokuvati , i servirati sa komadima lepo sečenog mesa.
.........Svinjski vrat sa suvim šljivama.- za .-6.- osoba-----------
Način pripremanja : 2.-. kg.- svinjskog vrata bez kosti, 150.- gr.- suvih šljiva, 200.- gr.- kiselkastih jabuka, 10.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 2.- gr.- đumbira u prahu, 120.- gr.- masti, 2.- dcl.- vruće fond vode od kostiju, 2.- dcl.- slatke pavlake, 35.- gr.- želea od crne ribizle.
Način pripremanja : Suve šljive skuvati i povaditi im koštice. Jabuke oljuštit i raseći na četiri dela ili na krupne kocke. operemo i obrišemo te ga natrljamo sa solju , biberom i đumbirom, nožem po dužini i u sredinu vrata napraviti - džep- .
Napuniti ga jabukama i suvim šljivama, pa zatvoriti sa čačkalicama . Mast zagrejemo i na njoj sa svih strana popržimo da porimeni. Pećnicu zagrejemo na 180- stepeni pa mast od prženja mesa odlijemo , u posebu posudu. a posudu ili pleh sa m stavimo u pećnicu uz dodatak malo od kostiju. Sve se to peče u pećnici oko sat vremena ili dok bude pečeno i na probu mekano . A izvadimo iz pleha i stavimo na pladanj i čuvamo na tolo mesto. U pleh gde se peklo napravimo saft u koji dodamo žele od ribizli i pavlaku i začinimo solju i biberom . iseći na podjednaku parčad i preliti dobivenim sosom. Servirti odmah .
............Glazirana šunka .- za .-12.- osoba ...........
Sastojci : 1.- kom.- dimljena šunka oko 5.- kg. 3.- dcl.- soka od ananasa, 100.- gr.- šećera, 20..- gr.- senfa, 2.-. gr.- đumbira u prahu , 20.- gr.- belog luka u prahu. 3.- gr.- soli, 8.- kom.- karanfilića, 10.-. gr.- zalanog bibera, 6.- kolutića ananasa.
Način pripremanja : Šunku potopimo .- 12.- sati u hladnu vodu.Pećnicu zagrejemo na 175.- stepeni. Šunku izvadimo iz vode i obrišemo i stavimo je kožom na dole na rešatkunad lim za pečenje: Pečemo dva ipol sata. Šunku pustimo dase ohladi , kožu odrežemo .Masni sloj zarežemo u obliku rombova. Anansov sok ugrejati sa šećerom , ukuvamo i pomešamo sa začinima. Sa ovom sokom prelijemo šunku.U rombove zabodemo karanfiliće. Šunku pečemo još oko dvadeset minuta na temperaturi od .-225.- stepeni , pri tome pomalo mazati sikom os ananansa i začina. nakon tog vremena staviti kolutove ananasa: Sredinu kolitića napuniti zelenim biberom.
........... Svinjski file s –CURRY-umakom ......Za.- 6.- osoba........
(- kari sos-)
Sastojci : Za- svinjski file : ½.- dcl.- soja sosa slatkog ukusa, ½.- dcl.- belog vina, 1.- gr.- đumbiru prahu , 1.- gr.- šećera, 2.- gr.- soli, 80.- gr.- brašna, 600.- gr.- svinjskog filea, 250.- gr.- mladaog luka cr nog, 200.- gr.- sojinih klica svežih, 1.- dcl.- ulja, Za – cur ry- umak: ½.- dcl.- ulja, 20.- gr.- kari praha mešavina za svinjetinu, ½.- dcl.- belog vina, 2.- dcl.- od kostiju, 25.- gr.- brašna.
Način pripremanja : Soja sos pomešamo sa belim vinom, , soli, šećerom, đumbirom i i skrobnim brašnom. Svinjski file narežemo na fine trake i marinira
20’.- min. u pripremljenom sosu. Mladi luk narežemo na rezance, sojine klice operemo i ocedimo . Ugrejemo ulje i na njemu popržimo kratko od svinjskog filea. izvadimo i ostavimo postrani . Na preostalo ulje prepržimo mladi luk i sojine klice u vremenu od tri minuta. Zatim dodamo u povrće . Za kari sos ugejemo ulje , umešamo kari prah , i dolijemo supu od kostiju . Sos zgusnemo sa umućenimm brašnom sa vodom ali vrlo retko kao za palačinke. Kad sve to kratko prokuva servirati uz dinstanu rižu ili čatni povrće kao što je mešavina čatnija sa mangom.
..................... Slatko – kisela svinjetina .- za .- 6.- osoba................
Sastojci : 600.- gr.- svinjskog mesa od gornjeg dela buta, ½.- dcl.- sosja sosa, ½.- dcl.- jabukovog sirćeta, 10.- gr.- šećera, 6.- gr.- soli, 100.- gr.- kineske pečurke ’’šitake’’, 100.- gr.- zelena sveža paprika, 100.- gr.- crvena sveže paprika120.- gr.- praziluka, 200.- gr.- šargarepe, 150.- gr.- svežih krastavaca, ½.- dcl.- ulja, 2.- dcl.- od kostiju, 25.- gr.- brašna.
Način pripremanja : narežemo na tanke štapiće, stvimo u stklenu posudu . Zatim prelijemo sa marinadom od : soja sosa, sirćeta, šećera i soli, poklopimo i ostavimo u marinatu da odstoji oko sat vremena. Šitake namočimo u vodu hladnu. Povrće očistimo i operemo . Paprike i praziluk narežemo na trake ili rezance. Šargarepu narežemo na šnite tanke, a krastavac namo na krupnu ribež- trenicu, ili super secko.Ulje ugrejemo . Zatimm izvadimo iz marinata i kratko prepžimo u voku ili drugoj posudi stalno mešajući oko pet minuta
tako da dobije rumenu boju. Dodamo sve povrće i uz stalno mešanje pržimo daljnih pet inuta. Zatim ovakvo jelo prelijemo predviđenom supom i pustimo na laganoj temperaturi dase dodgotovi u roku od 20’ .- minuta. Pri kraju dodamo pečurke šitake i brašno koje smo pomešali sa marinatom uz dodatak malo vode. Tako smo zgusnuli ovo jelo i dobili fini sos. Uz ovo jelo se serviraju široki rezanci sa pekmezom od suvih šljiva.
..........Uvijeni svinjski orezak u sosu od začinskog bilja.........
Za.- 6.- osoba
Sastojci : 8.- kom.- tankih svinjskih odrezaka –po 130.- gr, 250.- gr.-crnog luka, 100.- gr.- kuvane šunke, 80.- gr.- maslaca, 120.- gr.- belog hleba u četiri kriške, 60.- gr.- kečapa od paradajza , 30.-. gr.- naseckanog začinskog bilja, 8.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 3.- dcl.- od kostiju, 40.- gr.- brašna, 1.- dcl.- slatke pavlake, ½.- dcl.- ulja, 25.gr- maslaca.
Način pripremanja : Luk narežemo na sitne kocke, šunku isto tako. Ulje i maslac zagrejemo u posebnu posudu i dodamo luk i šunku te kratko propržimo. Posudu skinemo sa štednjaka. S hleba skinemo koru i hleb izmrvimo , pa pomešamo sa kečupom , začinskim biljem i sm mšunke i luka. Pećnicu ugrejemo na 200.- stepeni. Jednu stranu svakog odreska posolimo, pobiberimo, namažemo svaki odrezak nadevom , odreske smotamo i vežemo čačkaličom. Supu od kostiju ugrejemo . Vatrostalnu činiju namažemo sa malo maslaca, i u nju stavimo punjene odreske. Odreske prelijemo zagrejanom supom i stavimo u pećnicu da se dogotovi za oko 40’.- minuta. Nakon toga izvadimo i stavimo na toplo pa izvadimo
čačkalice. Brašno izmešamo sa pavlakom i time zgusnemo umak. Zatim dodamo gotove odreske i u sosu kuvamo još 10’.- minuta. Servirati sa prilogom od povrća ili riže na rzne načine.
......... Krmenadle .........
Svinjske krmenadle se seku od karea. Krmenadla treba da je teška sa kostima od
120.- gr.- do.- 150.- gr.- s kostima. Krmenadle se najčešće prže ili peku na roštilju. Mogu se marinirati u soku od limuna i ulja.
........ Pečenje :Krmenadle očistiti od žilica i kožica po volji skratiti rebra i urediti ih kao teleće kotlete Posoliti i peći na žaru u obliku kakve su ili umočene u prezle i maslac.
............ Prženje: Pripremljene krmenadle ispržiti dobro na zagrejanoj masnoći bilo da su uvijene samo u brašno ili panirane u jaja i prezle.
...... Krmenadle na Leskovački način.- za . 6.- osoba...........
Sastojci : 6.-kom.- krmenadle – od – po 150.- gr, 6.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 25.- gr.- brašna, 300.- gr.- paprike babure sveže, 1.- dcl.- ulja, 25.- gr.- belog luka, 250.- gr.- oljuštenog i isečenog paradajza, 350.- grsvežih pečuraka isečenih.
Način pripremanja: Krmenadle lagano izlupati tučkom , posoliti , pobiberiti , uvaljati ih u brašno i ostaviti po strani. Isečene i oljuštene babura iseći na trake, poporžiti na malao ulja, posoliti i pobiberiti. Na preostalom ulju propržiti beli luk, pa čim porumeni, spustit krmenadle i pržiti ih s obe strane da porumene. Pržene krmenadle izvaditi i držati na toplom mestu. U istu posudu staviti paradajz , posoliti , pobiberitii pirjati . Dodati pečurke i dalje dinstati dok se masa ukrčka.zatim vratiti krmenadle u posudu , polopiti i dinstati sve zajedno još deset minuta.Staviti krmenadle na zagrejanu činiju za služenje , prekriti ih baburama, preliti umakom i odmah služiti.
.................. Krmenadla s šampinjonima – za .- 6.- osoba .........
Sastojci : 6.- kom.- krmenadli od - po 150.- gr, 30.- gr.- belog luka za špikovanje, 6.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 2.- gr.- majčine dušice u prahu, 1.- kom.- lovorov list, ½.- dcl.- sirćeta jabukovog , 1.- dcl.- ulja, 40.- gr.- masti, 500.- gr.- prženih mladih krompira, 300.- gr.- šampinjona isečenih na listiće i propirjanjenih na masti,20.- gr.- sitno seckanog peršuna.
Način pripremanja: krmenadle špikovati belim lukom, posoliti , pobiberiti, posuti majčinom dušicom i lovorovim listom. poprskati ih uljem i sirćetom i ostaviti da postoje sat vremena.Po isteku tog vremena obrisati krmenadle krpom i ispržiti na masti s jedne i druge strane da porumene. Gotove krmenadle poređati na zagrejanu činiju za služenje.Garnirati pržennim mladim krompirom, i dinstanim šampinjonima, te posuti seckanim peršunom.
......... Krmenadle s mirisnim biljem iz božije bašte----------
za .- 6.- osoba.
Sastojci : 6.- kom.- krmenadli od po .- 150.- gr, 6.- gr.- soli, 1.- gr.-,bibera, 30.-gr.- biljaka aromatičnih iz božije bašte., ( kadulja, ruzmarin, menta, bosiljak,majčina dušica, šafran , macis, citrus, kopar ) , 20.- gr.- sitno sečenog belog luka, 65.- gr.- maslaca, ½.- kom.- soka od limuna, ½.-dcl.- belog vina.
.- Način pripremanja: Krmenadle spljoštiti sa ravnim tučkom za , posoliti , pobiberiti i posuti seckanimmbiljem iz božije bašte i belim lukom.Podmazati posudu sa 50.- gr.- maslca, složiti u nju krmenadle jednu do druge i usuti malo vode.
Poklopiti i dinstati na tihoj vatri dok omekša,okretati ih povremeno .Gotove krmenadle poređati na zagrejanu činiju za služenje. U preostali sok u posudi sipati vino i kuvati dok neuvri, mešajući za to vreme i skidajući varjačom zapečen sok sa dna posude. Dodati preostali maslac i sok od limuna, preliti krmenadle na činiji i odmah služiti. Kao prilog servirati testeninu. rižu i mladi krompir po izboru.
........ Krmenadle s belim vinom na - karlovački način -----------
za .- 6.- osoba
Sastojci: 6.- kom.- svinjskih krmenadli.-od po.- 150.- gr, 6.- gr-. soli, 1.- gr.- bibera, 2.- gr.- majčine dušice u prahu, 1.- kom.- zdrobljenog lovorovog lista, ½.- dcl.- ulja, ½.- dcl.- jabukovog sirćeta, 60.- gr.- masti , 80.- gr.- maslaca, 30.- gr.- belog lika, 50.- gr.- maslinki bez koštica, 1.- dcl.- belog vina, 1.- dcl.- bistre , 25.- gr.- brašna, 20.- gr.- sitno seckanog peršuna.
Način pripremanja: Krmenadle istanjiti ravnim tučom.Pomešati sol, biber, majčinu dušicu, lovorov list, ulje i sirće, pa ovim marinatom preliti krmenadle i ostaviti da postoje sat vremena. Zatim ih izvaditi iz marinata, obrisati ih i popržiti na maslacu i malo ulja s obe strane.Za to vreme beli luk u vrijuću viodu, kuvati kratko , ocedirti i dodati u posudu s m. Poklopiti i dinstati lagano na tihoj vatri. Prenego omekša , dodati maslinke , predhodno potopljrne u hladnu vodu da izvuče suvišnu sol, i dinstati dalje dok omekša. Gotove krmenadle izvaditi, poređati u krug na zagrejanu činiju za služenje i ostaviti na toplom mestu. U preostali sok u posudi sipati vino i kuvati minut dva , mešajući i skidajući varjačom zapečen sok sa zidova i dna posude. Zatim usuti supu , pa kad provri, dodati maslac umućen sa brašnom i mešati na tihoj vatri dok se umak zgusne. gotovim umakom preliti krmenadle na činiji , posuti seckanim peršunom i služiti.

------- Krmenadle u pikantnom sosu- za .-6.- osoba ...............
Sastojci : 6.- kom.- krmenadli po 150.- gr, 6.- gr.- soli, 1.- gr,.- bibera, 20.- gr.- brašna, 100.- gr.- maslaca, 100.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 20.- gr.- belog lukaseckanog na sitno, 1.- dcl.- vina belog , 2.- dcl.- vode, 20.- gr.- maslaca, 40.- gr.- sitnoseckanih kiselih krastavaca, 30.- gr.- pire paradajza, 10.- gr.- ljute tucane paprike, 5.- gr.- šećera.
Način pripremanja: krmenadle izlupati lagano tučkom, posoliti pobiberiti . Uvaljati ih u brašno , spusiti na jako zagrejan maslac i pržiti sa svake strane po tri minuta. Smanjiti temperaturu i pržiti istiha još petnaet minuta. Pržene krmenadle izvaditi na činiju i držati na toplom mestu. Na preostalom maslacu u posudi propržiti crni i beli luk, usuti vino i vodu i kuvati istiha dok tečnost uvri na jednu trećinu.Dodati maslac, iseckane kisele krastavce, pire od paradajza, papriku i šećer ,i sve dobro pomešati . Ostaviti sos da vri na jačoj temperatutri još pet minuta , pa preliti njime krmenadle na činiji. Služiti s pireom od krompira.


-
........... Krmenadla s jabukama- Flamandski.- za .- 6.- osoba .......
Sastojci :6. kom.-svinjskih krmenadli .- po 150.- gr , 6.- gr. soli, 1.- gr.- bibera, 80.- gr.- maslaca, ½.- dcl ulja, 1.- kg .- oluštenih jabuka nakiselih, 1. gr.- cimeta u prahu .
Način pripremenja : Krmenadle očistiti od kožice i lako izlupati tučkom.Posoliti pobiberiti i naglo popržiti na maslacu i ulju. U vatrostalnu činiju staviti jabuke naesčene na kolutove deblje i posutu ih s cimetom. Poređati odozgo krmenadle, preliti ih sopstvenim sokom i staviti ih u umereno zagrejanu pećnicu . na 225.- stepeni dase dopeku .
.......Krmenadle s jabukama- na Vršački način.- za .- 6.- osoba
Sastojci : 6.- kom.- svinjskih krmenadli .- po 150.- gr.-, 6.- gr.- soli , 1.- gr bibera, 30.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- ulja,100.- gr.- sitno isečenog crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 500. gr.- nakiselih jabuka, 20.- gr.- sitno sečenog prešuna . 20.- gr.- sitno sečenog šnitlinga luka, 25.- gr.- brašna, 15.- gr.- aleve paprike, 2.- dcl.- piva, 25.- gr.- maslaca.
Način pripremaja : Posudu za pečenje namazati sa maslacem. U posudu staviti zgnječeni beli luk, crni luk i jabuke na kriške sečene. Dobro zagrejati i malo promešati pa skinuti sa vatre. na ulju u tiganju prepžiti naglo krmenadle s obe strane da porumene i staviti ih u posudu s jabukama. posoliti , Pobiberiti i držati na toplom mestu. Propržiti na maslacu peršuni šnitling i dodati brašno. Dodati alevu papriku, naliti zapršku pivom i kuvati kratko dok se umak zgusne.Gotovim umakom preliti krmenadle u posudi, staviti ih u umereno zagrejanu pećnicu na 225.- stepeni i peći dok omekša.
......Krmenadle s suvim šljivama na požeški način.- za .- 6 osoba
Sastojci : 6.- kom.- krmenadli – po .-150.- gr, 6.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 200.- gr.- suvih šljiva, 20.- gr.-. pekmeza od šljiva, 1.- dcl.- ulja, 3.- dcl.- fond vode od kostiju, 250.- gr.- crnog luka, 600.- gr.- slatkog kupusa sečenog na kriške, 2.- kom.- karanfilića, 25.- gr.- brašna, 20.- gr.- senfa.
Način pripremanja : krmenadle očistiti od žilica, posoliti i pobiberiti .Suve šljive skuvati u vodi da omekšaju, izvaditi koštice i samleti ili iseckati . Ovom masom od šljiva,sastaviti dve i dve krmenadle , vezati čakalicom i ispržiti na dobro zagrejanom ulju s obe strane. Pržene krmenadle premestiti u drugu posudu i naliti fond vodom . Na preostalom ulju u posudi popržiti crni lik seckan na kocke, i dodati ih u posudu s krmenadlama. Zatim dodati kupus i karanfiliće , posoliti i pobiberiti. Staviti u pećnicu zagrejanu na -175.- stepeni i peći sat ipo . Gotove krmenadle izvaditi i skinuti čačkalice.Poređati ih na činiju za služenje , garnirati ih kupusomi držati ih na tolom mestu. U preostali sok u posudi umešati brašno razmućeno sa malo vode, dodati senf , pekmez od šljiva, soli , i bibera i mešati koji minut na tihoj vatri da se umak zgusne. Gotovim umakom preliti na činiji i sližiti sa restovanim krompirom.
....... Pohovane krmenadle s umkom od hrena.- za .- 6.- osoba.
Sastojci : 6.- kom.- svinjskih krmenadli – po .-150.- gr, 6.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 100.- gr.- brašna za krmenadle , 2.- kom.- jajeta, 250.- gr.- prezli , 2.-dcl.- ulja, 25.-gr-
maslaca, 30.- gr.- brašna, 3.- dcl.- mleka, 100.- gr.- nastruganog hrena, 1.- kom.- limuna sečenog na kriške, 20.- gr.- peršunova losta.
Način pripremanja : Krmenadle izlupati tučkom za , posoliti i pobibriti.Uvaljati ih u brašno , razmućena jaja i prezle i ispržiti na zagrejanom ulju s jedne i druge strane da porumene. Smanjiti temperaturu i pržiti još lagano oko deset minuta okrećući ih povremeno. napraviti belu zapršku od 30.- gr.- maslaca i brašna, usuti postepeno mleko i mešati na manjoj tempereaturi dok se umak zgusne. posoliti , dodati hran i kuvati sve zajedno još nekoliko minuta. Izmaći s vatre i umešati preostali maslac. Gotove krmenadle staviti na zagrejanu činiju ukrasiti limunom i peršunom. Umak služiti posebno.
......Svinjske kr menadle- na Kikindski način .- za .- 6.- osoba
Sastojci : 6.- kom.- svinjske krmenadle -po .- 150.,- gr, 150.- gr.- suve slanine sečene na stapiće, 200.- gr.- arpadžika iz sirćeta, 3. dcl.- braten safta, 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 10.- gr.- aleva paprike, 1.- dcl.- ulja, 30.-gr.- maslaca, 20.- gr.- peršunova lista.
Način pripremanja: Krmenadle istući tučkom za , posoliti i pobiberiti . Zatim na ugrejanom ulju popržiti s obe strane da porumene i staviti na stranu . Očišćeni krompir skuvati u slanoj vodi. U zagrerjanoj masnoći staviti slaninu i arpadžik te popržiti kratko . Na to dodati krompir koji se ocedio , pa poređati krmenadle po krompiru i preliti sa braten saftom . Činiju sa ovim jelom staviti da se dogotovi u pećnicu na 250.-stepeni oko deset minuta. izvaditi iz pećnice i posuti sa seckanim peršunom.
......... Svinjska krmenadla – na talijanski način,. za 6.- osoba....
Sastojci : 6. kom./ svinjskih krmenadli – po 150.- gr, 6.- soli, 2.- gr.- bibera, 30.- gr.- belog luka, 1.- kom.- lovorovog lista, 1..- gr.- ruzmarina u prahu, ½.- dcl.- sirćeta, 1.- dcl.- ulja, 60.- gr.-masti, 500.- gr. krompira isečenog na štapiće. 3.- dcl.- ulja za prženje, 20.- gr.- belog luka, 600.- gr.- šampinjona sečanih na listiće, 10.-. gr.- sitno seckanog ruzmarina, 20.- gr.- sitno sečenog peršuna.
Način pripremanja :Krmenadle izlupati lagano tučkom i špikovati belim lukom. Posoliti , pobiberiti i posuti ostalim začinima u prahu. preliti ih sirćetom i uljem i ostaviti da postoje u ovom marinatu najmanje tri sata okrećući ih povremeno. Po isteku tog vremena izvaditi krmenadle iz marinata , osušiti ih i ispržiti na masti s obe strane da porumene. Smanjiti temperaturu i pržiti dalje još petnaest minuta ili dok omekašaju. Za to vreme ispržiti krompir na ulju i ostaviti na stranu . U manjoj posudi na ulju popržiti beli luk , dodati pečurke i ruzmarin , posoliti , pobiberiti i pirjaniti deset minuta. Izmači pečurkr s vatre i dodati peršun i pomešati. Pržene krmenadle staviti na zagrejanu činiju i gar nirati prženim krompirom i pečurkama.
........... Svinjski kotlet: zavisi od cene i normativa uzimaju se od 1-2.- kom,.- kotleta. Po normativu se uzima po 150.- gr.- s kostima kom. U jednu porciju se obično uzima dva kotleta po.- 110.- gr.- komad. Kotleti se peku u tiganju ili na roštilju, a mogu da se i paniraju prže ili da se dinstaju.


......... Svinjski kotlet – alzaški: Svinjske kotlete pecite ili dinstajte, garnirajte kiselim kupusom i kobasicom , okružite kuvanim krompirom ,kotlete prelite sokom od pečenja, odnosno sokom od dinstanja.
........... Svinjski koteleti - ardenski: pečene kotlete složite, garnirajte pečenim krompirim na maslacu , pomešanim sa kockama slanine i seckanim poprženim lukom, prelite mesnim sokom.
.......... Svinjski kotleti u sosu od paprike :Kotlete popecite, mekano i izdinstajte u sosu od paprike, kao prilog: noklice ili rezanci.
...........Svinjski kotleti u perkelt sosu: Kotlete popecite meko izdinstati u sosu od perkelta, garnirati zelenom paprikom isečenom na rzance, kao prilog : tarana.
.......... Svinjski kotleti u pikantnom sosu:Kotlete pecite na roštilju ili tiganju, preliti ih pikantnim sosom ilim sos služiti posebno, garnirati kiselim krastavcima isečenim u obliku lepeze.
........... Svinjski kotelet na seljački način: Kotlete popecite ,dinstati u malo spojenom tamnom fondu ili u mesnom ekstratu s kimom, dodadati kocke slanine, šargarepe, grašak i kocke krompira, kada složite na oval , prekrijte ga ovom gar niturom i pospite seckanim peršunom .
........... Svinjski file- ’’ Esterhazi’’: Sprema se kao file sa pavlakom ( a ’ la krem) uz dodatak korenastog povrća i kapara, posipati seckanim peršunom.
.............Svinjski file ’’ kolbert’’: Čitav file malo popecite , umotajte u masu diksel , stavite na raširenu svinjsku maramaicu obloženu listovima blanžiranog kupusa, urolati i peći . Služiti sa lakim diksel sosom ili sa sokom od pečenja.
............Svinjski file sa kimom : Ceo file posoliti , pobiberiti i začiniti belim lukom i kimom, popecite i dinstajte sa malo zgusnutim fondom pomešanim sa sokom od svinjskog pečenja, belim lukom i kimom. naisti način možete ga pristaviti file sa paprikom , file sa perkelr sosom, file sa pavlakom , završiti dinstanje sa odgovarajućim sosm.
------------ Svinjski file – ’’ Liger ’’: File istucite , poslite i pobiberite, umočite u ulje, uvaljajte u prezle, pecite na roštilju , složite , obložite maslacem –metr dotel, garnirati sosom bearnez i prženim krompirom pomfrit. Ovo je bilo omoljeno jelo zaslužnog bečkog gradonačelnika ’’Ligera’’ i specijalitet bečkog grada.
............. Svinjski file dinstan : Sa filea skinete kožicu , nabodite slaninom, začinite, popecite u posudi sa lukom , korenastim povrćem i zrnima bibera, dovršite dinstanje u rerni , izvadite , u fond uspite kiselu pavlaku , dobro prokuvajte , sos pasirajte kao prolog : kuvani krompir posut kimom.
............. Svinjski file s povrćem: File posolite i pobiberite, malo propecite, dodajte propečene male glavice luka u šerpu, sečene šargarepe , komade celera, presne pečurke,paradajz i krompir, podlite fondom i sokom od pečenja, pokrite i dinstajte u rerni-.
. .....Svinjski file ’’ WELINGTON’’: File začinite, popecite , složite na pravougaonike od lisnatog testa, namazati diksel masom , umotati u testo , namzati jajem, peči u pećnicu . poslužiti sa lakim dikeslo sosom , madera sosom ili sa mesnim sokom.
........... Svinjski file - ’’ Vestmorlend’’: Sa filea skinete kožicu , nadenite slaninom , popecite, uspite belog vina, dodajte ( miksed- piklz ) i nekoliko kapri , time prelite , pokriveno dinstati dok omekša.
....................... Odresci ........
................ Uvijeni svnjski odresci .- za .- 6.- osoba ---------------
Sastojci : 6.- kom.- odrezaka od buta - po 150.- gr, 60. gr.- maslaca, 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 200.- gr.- na kockice sečenog hleba, 1.- dcl.- mleka, 20.- gr.- sitno seckanog peršuna, 120.- gr.-. sitno seckanog crnog luka, 20.- gr.- sitno seckanog belog luka, 1.-. dcl.- vode oli bistre supe.
Način pripremanja : Potopiti hleb u mleko , ostaviti da odstoji nekoliko minuta, pa dobro iscediti . Posoliti , pobiberiti , dodati crni i beli luk, i sve dobro izmešati .Izlupati odreske tučkom, premazati ih pripremljenim nadevom od hleba, uviti u rolnu i vezati čačkalicom.Zagrijati maslac , spustit uvijene odreske i pržiti ih saa svih strana da ravnomerno porumene. Usuti malo , poklopiti i pirjaniti jedan sat, ili dok omekša , dodajući pomalo supe. Presluženja skinuti čačkalice.

............ Svinjski odresci u pikantnom umaku .- za 6.- osoba .....
Sastojci : 900.. gr.-. svinjskog mesa od buta, 10.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 20.- gr.- brašna, 1.-. dcl.- ulja,120.- gr.- sitno sečenog crnog luka, 10.- gr.- aleve paprike. 30.- gr.- senfa, 60.-. gr.- pire paradajza, ½.- kom.- limunova soka i kora, 2.- dcl.- bistre , 1.- dcl.- belog vina.
Način pripremanja: očistit od kožica i žilica, i iseći na odreske podjednake veličine .-od po 150.- gr. Posoliti ih , pobiberiti lako uvaljati u brašno i naglo ispržiti na dobro zagrejanom ulju. Pržene odreske izvaditi i držati na toplom mestu, a na preostaloj masnoći u posudi propržiti crni luk. Kad luk porumeni , dodati alevu papriku , senf i paradajz. Vratiti odreske u posudu , dodati sok i koru od limuna, usuti malo bistre ili vode i pustiti da provri. Snmanjiti temperaturu, poklopiti i dinstati istiha dok omekša, dolivajući pomalo vina .Gotove odreske poređati na zagrejanu činiju , preliti umakom i služiti sa pireom od krompira ili od suvog graška.
.......... Svinjski odresci na ’’ Havajski način.- za .- 6.- osoba ....
Sastojci : 6.- kom.- svinjskih odrezaka – po .- 150.- gr., 10.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 1.- dcl.- ulja, 200.- gr.- ananasa seckanog na ocke, 1.- dcl.- soka od ananasa, 1.- kom.-lovorov list, 120.-. gr.- celera seckanog na kockice, 1.- gr.- karanfilića u prahu,20.- gr.- belog lika seckanog , 25.- gr.- brašna.
Način pripremanja: Svijnske odreske izlupati tučkom, posoliti , pobiberiti ,i ispržiti na zagrejanom ulju da porumene. Dodati sečeni ananas i sve ostale sastojke redom i pirjaniti istiha dok omekša. Služiti toplo.


......... Pohovani svinjski odresci s umakom od kapara--------
za .- 6.- osoba .
Sastojci : 6.- kom.- odrezaka –po 150.- gr, 10.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 100.. gr.- brašna , 2.- kom.-jajeta, 200.- gr.-prezli, 150.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- ulja, 120..- gr.- sitno sečenog crnog luka, 40.- gr.- sardel paste, 25.- gr.- sitno sečenih kapara, 20.- gr.- sitno sečenog peršuna, ½.- dcl.- jabukovog sirćeta, 1. dcl.- bistre supe.
Način pripremanja : Odreske istanjiti tučkom za , posoliti i pobiberiti . Zatim ih uvaljati u brašno, razmućena jaja i prezle i ostaviti po strani. Zagrejati malo maslaca i ulje i popržiti na njemu crni luk. Dodati sardel pastu , kapri i peršun ,posuti brašnom, pobiberiti i pržiti sve zajedno još koji minut mešajući neprestalno. Zatim usuti sirće i varjačom skinuti zapečen sok sa dna posude i kuvati dok sirće ispari i uvri na pola. Dodati supu , umešati još malo maslaca i kuvati istiha dok umak uvri do željene gustoće. Na preostalom maslacu i ulju ispržiti napravljene odreske, poređati ih na zagrejanu činiju i preliti umakom od kapara. Služiti sa spanaćem.
............. Svinjski paprikaš s pavlakom.- Za .- 6.- osoba ..........
Sastojci :1.- kg.- svinjskog mesa, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.-. kg.- crnog luka sečenog na rebarca, 100.- gr.- svinjske masti , 40.- gr.- aleve paprike, 40.-. gr.- brašna, 3.-. dcl.- kisele pvlake, 200.-. gr.-. svinjskih bubrega uređenih za kuvanje, 200.- svinjskog srca uređenog za kuvanje.
Način pripremanja:u posudu sa zagrejanom masti staviti luk i popržiti ga da porumeni . Dodati alevu papriku i skinuti posudu sa štednjaka.Dodati , bubreg i srce sve to posoliti naliti vodom i kuvati istiha dok omekša. Kiselu pavlaku umešati sabrašnom i dodati paprikašu. Dodati bibera i ostaviti paprikaš da krčka još oko pola sata dase dogotovi . Ovo neobično jelo odstupa od tradiciskog kuvanja paprikaša ali je vrlo omiljeno jelo gostiju u hotelima.
........... Uvijeni svinjski odresci ’’Florentin’’ .- za .-6.- osoba ----
Sastojci : 6.- kom.- odrezaka od buta . po .-150-.gr,8.-. gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 400.-. gr.- spanaća, 200.- gr.- crnog luka, 120.- gr.- svežih kobasica srpskih, 30..- gr.- belog luka, 1.-. dcl.- ulja, 2.- dcl.- belog vina, 400.- gr.- šampinjona, 2.- dcl.- kisele pavlake, 10.- gr.- aleve paprike.
Način pripremenja:Šnicle obraditi tučkom za tako da budu što tanje. Posoliti i pobibriti . Crni luk olljuštiti i seckati ga na sitne kocke. Spanać oprati i blanžirati pa dodati u posudu sa crnim lukom sve to lagano pšosoliti i pobiberiti malo. Domaće kobasice iseći na 6.- kom.- jednakih delova. Na radnu površinu staviti šnicle , i puniti svaku sa mešavinom spanaća i luka, pa dodati povrh toga sečenu kobasicu i šniclu svaku urolati i zatvoriti sa čačkalicom . Tako smo dobili punjene šnicle . U posudu sa zagrejanom masnoćom spustiti šnicle i ispržiti ih da porumene . Dodati beli luk alevu papriku i naliti belim vinom pa dinstati pola sata nakon toga dodati sečrene šampinjone na listiće i sve to dinstati dok postane mekano . Zatim naliti pavlku i skinuti sa štednjaka. Ovo jelo servirati uz zelene rezance na maslacu .

..............Đuveč na srpski način: isečeno na kockice popržite, posolite i pobiberite, dodajte beli luk i 20’.- min. dinstati.Seckan crni luk malo popržite , dodajte suv pirinač i dalje dinstajte, dodajte papriku sečenu na rezance, sirove režnjeve krompira, oljušten i isečen paradajz i dinstano : Podliti supom ili vodom i dalje dinstati.
........... Svinjski gulaš na seljački način : Sitno sečen crni luk svetlo popržite, posuti alevom paprikom , podliti vodom ,dodati sečeno na kocke, začiniti ( soli, bibera, beli luk, sitno sečen kim , i paradajz,), meko izdinstajte , pobrašnite , uspite pavlake ili vode, ponovo prokuvajte, izvadite i sos pasirajte nad m.
.............. Svinjski perkelt : Crni luk seckan na sitne kocke popržiti sa slaninom koja je sečena isto na kocke, pospite crvenom paprikom , podlite vodom u tom dinstajte svinjetinu sečenu na kocke, začinite ( soli, beli luk, paradajz pire), pobrašnite nadolite i ponovo prkuvajte.
.............. Svinjski ragu sa pavlakom : Svunjetinu isecite na komade , posolite, pobiberite i propecite na masti,zajedno popržite sitno seckani crni luk , pobrašnite , uspite fond, dodajte kiselu pavlaku i senf, dinstajte, pre nego što omekša umešajte nekoliko kuvanih šargarepa sečenih na rezance i graška, dinstatjte dok sve nebude gotovo . Prolog : pečeni krompir.
........... ...Svinjetina sa kimom: Seckani crni luk ispržiti na masti, doati , dobro popržiti , začiniti ,( soli, biber, kim, beli luk, pire od paradajza ) , mekano izdinstati , sos prokuvati do fonda , pobrašnite, nadoliti još jednom prokuvati.
........ Svinjski ragu - a ’ la – Nina : Svinjsko iseći na režnjeve, meko skuvati u slanoj vodi sa korenstim povrčem, timjanom , lovorovim listom , belim lukom, izvaditi , brašno izmešati sa pavlakom , i time zgusnutu fond i prokuvati

...........Svinjska rebra dimljena na hladnom dimu.........
Mokrinski način: Sirova nadimljena svinjska rebra popecite, složiti u pleh, na složiti dosta sitno sečenog crnog luka poprženog na masti , male presne šargarepe, cele šampinjone, ili druge pečurke, celer sečen na velike kocke, sitno sečene sveže krastavce, beli luk, majoran , na četvoro sečenu glavicu kupusa, i presan oljušten krompir, posoliti i pobiberiti i nasipati vode , meko izdinstati u reni bez mešanja, složite i pospite sa mnogo seckanog vlasca.
.......... Pohovana prasetina na koviljski način :Prase rasecite na četiri dela, u slanoj vodi jedanput prokuvajte, posušitei nasecite na komade, panirajte brašnom , jajaimai prezlama, pržite u dubokoj masnoći da porumeni , garnirajte zelenim povrćem na maslacu i krompirom prženim. Preporučuje se Zelena salata ili neki mileram sos sa hrenom.
...........Dimljeni svinjski kare pečen:Na hladnom dimu dimljeni kare , od mlade svinjetine , pecite polako kao obični svinjski kare , na isti način spremite mesni sok. Garnirati sa pekarskim krompirom i zelenom salatom.

No comments: