Wednesday, January 3, 2007

sto blize prirodi .Autori navedeni -priredio-ugursuz

PRIRODNI ZAČINI - ZDRAVIJE I UKUSNO.- važno je znati

Kako začiniti povrće?

Postoji više načina kako sačuvati povrće bez velike upotrebe soli i bez upotrebe štetnih tvari kao što su ocat, papar, curri, cimet i slični začini koji nadražuju želudac.
Sa začinskim biljem povećamo prirodni ukus namirnice. Kod toga ne postoje određena pravila. Sami moramo eksperimentirati i pokušavati.
Evo nekoliko savjeta:

* Ako ne poznajemo začine, prvo počnemo u malim količinama.
* Ako ne želimo posebno osjetiti začin, stavimo ga u jelo na početku kuhanja. U slučaju da ga želimo osjetiti, dodamo ga malo prije posluživanja. Predugo kuhanje uništi aromu koju daje začin.
* Svježi začini bolji su za salate. Svježe začine upotrebljavamo u tri puta većoj količini od suhih (npr. 1/3 žličice suhog = 1 žličica svježeg).
* U jela možemo dodati limunov sok umjesto octa.
* Rajčicu upotrebljavamo kao svježu, sok, pire, konzerviranu.
* Luk, celer, peršin i češnjak daju jelima zanimljive ukuse.
* Jelima možemo dodavati i nasjeckane orahe, lješnjak, bademe itd. ili ih samljeti i napraviti kremu te tako dodati.
* Umjesto octa koristimo limunov sok

Prijedlozi:
Povrće Začin
ŠPAROGE limunov sok, nasjeckani bademi
CIKLA estragon (pehtran), bosiljak, timijan, lovor,
limunov sok
BROKULE estragon (pehtran), majoran, origano,
limunov sok, sezam, indij. orah
KELJ PUPČAR bosiljak, kopar, šetrajka, timijan
MRKVA bosiljak, kopar, timijan, majoran, peršin,
nana, luk
CVIJETAČA ružmarin, šetrajka, kopar, peršin, paprika
KUPUS kim, celer, šetrajka, kopar
KUKURUZ kopar, bosiljak, slatka crvena paprika, peršin,
paprika
KRASTAVAC estragon (pehtran), bosiljak, šetrajka, kopar,
limunov sok, paprika
PATLIDŽANI bosiljak, timijan, origano, žalfija, rajčica
SUHI GRAH bosiljak, origano, kopar, šetrajka, kim, češnjak,
peršin, lovor, rajčica
MAHUNE bosiljak, kopar, timijan, majoran, šetrajka,
rajčica, luk, češnjak, bademi, gljive
LUK origano, timijan, bosiljak
GRAŠAK bosiljak, nana, šetrajka, origano, kopar, gljive,
peršin
KRUMPIR kopar, vlasac, bosiljak, majoran, šetrajka,
peršin
TIKVICE bosiljak, kopar, origano, šetrajka
ŠPINAT estragon (pehtran), timijan, origano, ružmarin
RAJČICA bosiljak, origano, kopar, češnjak, šatrajka,
peršin, lovor, limunov sok, vlasac
ZELENA SALATA bosiljak, origano, majoran, luk, češnjak,
žalfija

Vrijeme obroka neka bude začinjeno mirom i zadovoljstvom. Takvo okružje pomaže da se osjećamo dobro i da probava bude odlična.

Uporaba začinskog bilja po jelima
Začin Jela
BOSILJAK salate, rajčica, krumpir, krastavci, juhe
LOVOR juhe i pirjana jela
KOPAR krastavci, gorke kremaste juhe, jaja,
MAJORAM juhe, umaci, smjese za punjenje
MENTA mrkva, grašak
ORIGANO juhe, rajčica, talijanska, meksička i španjolska jela ( pizza...)
PERŠIN povrće, , umaci, juhe, pirjana jela
RUŽMARIN talijanska jela
KADULJA mahunarke, smjese za punjenje, riža
MAJČINA DUŠICA
PAPRIKA juhe, pirjana jela, povrće, jaja
ŠAFRAN umaci, riža, juhe


Moguće kombinacije za salate

1) cvjetača, brokula
2) slanutak, korijen celera, peršin, crvena paprika, luk,
3) zeleni kupus, mrkva,
4) špinat, zelena salata, luk, sezam, pšenične klice
5) cikla, mrkva, repa
6) tikvice, korijen celera, paprika, peršin, mrkva, rajčica,
soja ili slanutak (u zrnu ili klicama)
7) cikla, ulje, sok od naranče umjesto limunovog soka
8) krastavci, krumpir

Svuda možemo dodati kukuruz u zrnu, pšenicu, ječam, proso.

Recepti za nadomjesne i začine kućne izrade:

NADOMJESTAK ZA ČILI (za jela od mahunarki)

2 žlice zelene paprike
1 žlica suhog peršina
1 žličica origana
1 žličica celerovog lista
1 žličice šatrajke
1 žličice češnjaka u prahu
2 lovorova lista
1 žlica kima
1 žlica bosiljka
1 žlica prženog luka ili luka u prahu

Sve sastojke izmeljemo u mlincu za kavu i upotrijebimo za jela od MAHUNARKI (grašak, grah, leća, mahune, slanutak)

NADOMJESTAK ZA CIMET

1) 1 dio korijandera i 1 dio anisa (npr. 1 žlica)
2) 3 dijela korijandera i 1 dio kardamona

Sastojke sameljemo u mlincu za kavu.

ZAČIN ZA POVRĆE

1/3 zdjelice kvasnih pahuljica
1 žličice slatke crvene paprike
1 žličica luka u prahu (ili osušenog)
3 žličice soli
1 žličice kadulje (žalfije)
1 žličice celerovog lista
1 žličice timijana
1 žličice češnjaka u prahu
1 žličice majorana

Sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu.

ZAČIN ZA JUHE

1 žlica suhog peršina
2 žlice suhe zelene paprike
1 žličice suhe slatke crvene paprike
1 žlica celerovog lista
4 žlice suhog luka (ili u prahu)
1 zdjela kvasnih pahuljica (ako imamo)

Sve sameljemo u mlinu za kavu.

Prilagođeno iz knjige "Zdrava prehrana" Dr. Marjance Novinšek-Hari
Anis.-začinske biljke I medicina
Autor:
Ivana Topolovec, mr. pharm.
objavljeno u broju 44 (10/05)

Anis

Biljka: Anis (Pimpinella anisum L.).
Porodica: Umbelliferae (Apiaceae) - štitarke.
Povijest i pučka medicina: Anis se u prošlosti koristio protiv ugriza otrovnih životinja, edema, nadutosti i proljeva. Vjerovalo se da pospješuje izlučivanje mlijeka i uklanja loš zadah iz usta. Dim zapaljenog anisa udisao se za ublažavanje glavobolje. Smrvljen i pomiješan s ružinim uljem upotrebljavao se kao kapi za uho. Vjerovalo se da pranje u uvarku od anisa daje vječnu mladost i snagu.
Stanište: Rijetko je samonikla biljka, a kad se uzgaja, najbolje uspijeva na vapnenačkom tlu.
Srodne vrste: kim (Carum carvi L.), celer (Apium graveolans L.), komorač (Foeniculum vulgare Mill.).
O biljci: Anis je jednogodišnja biljka koja naraste do metar u visinu. Ima razgranatu, valjkastu i šuplju stabljiku s pahuljastim dlakama. Donji listovi su okruglasti, na dugim peteljkama i krupno nazubljeni, srednji dvostruko perasti, a gornji uski, kopljasti i nazubljeni. Cvjetovi su sitni, bijeli i tvore štitaste cvjetove. Plod je kruškast, 3-5 mm dug, sivozelene boje i dlakav. Potreban je oprez kod uporabe ploda anisa, jer je vrlo sličan otrovnom plodu kukute (Conium maculatum L.).
Ljekoviti dio biljke: Plod.
Sastav: Eterično ulje 1,5-4 posto, bjelančevine 20 posto, masno ulje 10 posto, šećer. Ulje anisa sadrži 80-90 posto anetola. Na zraku i svjetlu brzo se kvari i postaje otrovno, pa ga treba držati na hladnome i tamnome mjestu, u boci od žutog stakla sa staklenim čepom.
Droga: Anisi fructus - plod anisa. Plodovi se beru u rujnu, očiste od peteljki i suše na zračnome mjestu uz često miješanje. Kao droga može poslužiti i suhi korijen anisa, koji se stuče u prah i dodaje ljekovitim pripravcima.

Pravljenje ljekovitih pripravaka:

* Jedna žličica samljevenih plodova anisa kuha se desetak minuta u dva dl mlijeka. Kad se ohladi, doda se žlica meda i pije nekoliko puta dnevno za uklanjanje vjetrova, probavnih smetnji i ublažavanje kašlja.
* Ljekoviti su i suhi plodovi anisa koji se žvaču.
* Čaj od anisa pripravlja se s jednom žličicom usitnjenih plodova na šalicu kipuće vode

Djelovanje:

* karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba
* stomahik - protiv bolova u želucu
* ekspektorans i antitusik - pospješuje iskašljavanje i smiruje kašalj
* tonik i afrodizijak - regulira cikluse mjesečnice
* laktogen - pospješuje izlučivanje mlijeka
* diuretik - stimulira funkciju bubrega.

Indikacije:

* Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva.
* Dišni sustav - produktivni i nadražajni kašalj.
* Urogenitalni sustav - regulacija ciklusa mjesečnice, poticanje laktacije, normalizacija funkcije mokraćnih puteva.

Neželjeni učinci: Rijetki, iako katkad može izazvati alergijsku reakciju. Dobro je prije uporabe nanijeti malo ljekovitog pripravka s anisom na kožu kako bi se provjerila moguća preosjetljivost na biljku.
Kombinacije: Dobro se kombinira s komoračem i kimom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji. U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin, a od njegovih plodova mogu se praviti likeri.


Biljna ljekarna
Kim
Autor:
Ivana Topolovec, mr. pharm.
objavljeno u broju 43 (8/05)

Kim

Biljka: Kim (Carum carvi L.)
Porodica: Umbelliferae (Apiaceae) - štitarke.
Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.
Stanište: Kao korov raste po planinskim i nizinskim livadama. Za lijek se upotrebljava samo biljka iz uzgoja.
Srodne vrste: Anis (Pimpinella anisum L.), celer (Apium graveolans L.), komorač (Foeniculum vulgare Mill.).
O biljci: Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 90 cm. Ima perasto razdijeljene listove i bijele do ružičaste cvjetove koji tvore štitce. Plod je sitan, duguljast, rebrast i srpasto zavijen.
Ljekoviti dio biljke: Plod.
Sastav: Eterično ulje 3-7 posto, bjelančevine 20 posto, masno ulje 12 posto, škrob 5 posto, smola, vosak, sluz, celuloza, šećer, kalcijev oksalat.
Droga: Carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.
Pripravljanje čaja: 1,5 g (1 čajna žličica) svježe smrvljenih plodova na jednu šalicu preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Piti po jednu šalicu 2-3 puta na dan kod nadutosti i probavnih smetnji.

Djelovanje:

* karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba
* stomahik - protiv bolova u želucu
* ekpektorans - pospješuje iskašljavanje
* tonik i afrodizijak - regulira ciklus mjesečnice
* laktogen - pospješuje izlučivanje mlijeka
* antiseptik - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama
* diuretik - stimulira funkciju bubrega.

Indikacije:

* Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva
* Dišni sustav- gripa, prehlada, produktivni kašalj
* Urogenitalni sustav - regulira ciklus mjesečnice, pospješuje laktaciju i normalnu funkciju mokraćnih puteva
* Koža - eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički.

Neželjeni učinci: Nisu poznati.
Kombinacije: Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom, anisom, komoračem, metvicom i koprom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji. U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin.
Čuvanje: Plodove kima treba čuvati u suhim i zatvorenim staklenim spremnicima, zaštićeno od svjetlosti.

Biljna ljekarna
Komorač
Autor:
Ivana Topolovec, mr. pharm.
objavljeno u broju 42 (6/05)

Biljka: Komorač (Foeniculum vulgare Mill.).
Porodica: Umbelliferae - štitarke.
Ostali nazivi: Koromač, morač, slatki kopar, janež.
Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci.
Stanište: Raste po kamenjarima Hrvatskoga primorja, Dalmacije i Makedonije, a mnogo se uzgaja i diljem svijeta. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima.
Srodne vrste: Anis (Pimpinella anisum L.), celer (Apium graveolans L.), kim (Carum carvi L.).
O biljci: Komorač je dvogodišnja biljka koja naraste do dva metra u visinu. Ima perasto razdijeljene listove i žute cvjetove koji tvore štitke. Plod je duguljast, rebrast i malo spljošten, jakog mirisa i slatkastog okusa.
Ljekoviti dio biljke: Plod, korijen i cijela biljka.
Sastav: Eterično ulje 2-6 posto, masno ulje i slobodne masne kiseline 20 posto, bjelančevine i aminokiseline 20 posto, kalij, kalcij, sumpor i fosfor.
Droga: Foeniculi fructus - plod komorača. Poluzreli plodovi komorača koriste se u raznim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se također koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.
Djelovanje:

* karminativno - protiv nadimanja i probavnih tegoba
* spazmolitički - protiv grčeva (posebno u probavnom sustavu)
* ekspektorativno - pospješuje iskašljavanje
* aperitiv - za pospješivanje apetita
* tonik i afrodizijak - regulira cikluse mjesečnice
* laktacijsko - pospješuje izlučivanje mlijeka
* antiseptičko - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama
* diuretičko - stimulira funkciju bubrega i pospješuje izlučivanje mokraće
* antireumatsko - protiv reumatskih bolova.

Indikacije:

* Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva; za poboljšanje apetita.
* Dišni sustav - gripa, prehlada, produktivni kašalj.
* Urogenitalni sustav - regulira ciklus mjesečnice, pospješuje laktaciju i normalnu funkciju mokraćnih puteva.
* Lokomotorni sustav - oblozi s eteričnim uljem komorača ublažavaju reumatske bolove.
* Koža - eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički.

Neželjeni učinci: Nisu poznati.
Kombinacije: Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom i anisom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji. U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin.
Čuvanje: Plodovi - u suhim i zatvorenim staklenim spremnicima zaštićeno od svjetlosti; ostatak biljke - osušen u dobro zatvorenim kartonskim kutijama.



Biljna ljekarna
Crveni luk
Autor:
dipl. ing. Iva Alebić
objavljeno u broju 41 (4/05)

Crveni luk

Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. Allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta.

Luk i zdravlje

Većinu aktivnih komponentala luka čine sumporne komponente, primjerice alil-propil disulfid (APSD), kojoj možemo zahvaliti karakterističan miris i okus luka te flavonoidi, posebno kvercetin, a dobar je izvor i kroma te vitamina C. Upravo tim komponentama možemo zahvaliti njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje.
Kao i češnjak, luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilja. Ta poželjna osobina rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišena krvnog tlaka - vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilja.
Luk je od davnine poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ta svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Luk je stoga posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe, a nekoliko studija ta je svojstva luka dovelo u pozitivnu vezu s olakšavanjem simptoma osteo i reumatoidnog artritisa te alergijskog rinitisa i astme.
Rezultati eksperimentalnih i kliničkih pokusa sugeriraju da je luk poželjna namirnica i na dijabetičkom jelovniku. Pretpostavlja se da APSD uzrokuje smanjenje razine glukoze u krvi povećavajući količinu dostuśpnoga slobodnog inzulina. Naime, APSD i inzulin imaju izvjesnu sličnost u kemijskoj strukturi pa se natječu za aktivno mjesto u jetri, gdje se inzulin inaktivira. Rezultat je više slobodnog inzulina koji prenosi glukozu u stanice i posljedično smanjenje razine glukoze u krvi. Nadalje, krom kojim je luk bogat pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi.
Kontinuiran unos luka, barem dva puta tjedno, povezan je sa znatnim smanjenjem rizika za razvoj raka crijeva. Flavonoidi luka, prije svega kvercetin, u pokusima provedenim na životinjama, zaustavili su rast tumora te spriječili oštećenja stanica crijeva koja vode k razvoju lezija tkiva i tumora.

Kako odabrati i čuvati luk?

Jak zadah po luku zasigurno neće obogatiti vaš društveni život, no konzumacija luka obogatit će vaš organizam snažnim antioksidansima. I, kako izvještavaju američki istraživači, što je luk jači, a zadah nepodnošljiviji, za zdravlje je bolji jer je bogatiji antioksidansima. Ispitivanje ekstrakata 10 vrsta oguljenoga, svježega crvenog luka pokazalo je da one vrste luka koje imaju najjači okus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebice karcinogenih (Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2004). Prema tome, snažan miris ne bi vas trebao odbiti nego privući luku.
Luk koji kupujete treba biti čist, dobro oblikovan, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske kožice. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti. Savjet - ako rezanje luka iritira vaše oči i tjera vas na plač, sat vremena prije nego što ga namjeravate rezati stavite ga u hladnjak. Niska temperatura usporit će aktivnost enzima koji proizvodi alil-sulfat, supstanciju koja nadražuje oči.

Nutritivna vrijednost svježega nasjeckanog luka - jedna šalica, 61 kcal
Nutrijent Količina RDA(%)
krom 24.80 mcg 20.7
vitamin C 10.24 mg 17.1
prehrambena vlakna 2.88 g 11.5
mangan 0.22 mg 11.0
molibden 8.00 mcg 10.7
vitamin B6 0.19 mg 9.5
triptofan 0.03 g 9.4
folna kiselina 30.40 mcg 7.6
kalij 251.20 mg 7.2
fosfor 52.80 mg 5.3
bakar 0.10 mg 5.0

Biljna ljekarna
Kamilica - lijek u svakodnevnom užitku
Autor:
Irena Švenda, dipl. nutricionist
objavljeno u broju 40 (2/05)

Kamilica - lijek u svakodnevnom užitku

Kamilica (Matricaria Chamomilla L.) je svima dobro poznata ljekovita biljka koja pripada porodici glavočika (Asteraceae). Vrlo je rasprostranjena i ima je u gotovo cijeloj Europi i Aziji. Raste na livadama, među usjevima te duž puteva na mjestima izloženima suncu. Od njezinih se cvjetova najčešće priprema čaj koji ne služi samo u terapijske svrhe nego predstavlja svakodnevni užitak.
Ono što je čini ljekovitom njezino je eterično ulje, poznato već od 16. stoljeća, te tvari poput bisabola, derivata kumarina, flavonskih glikozida i kolina. Beru se žuti cvjetovi kamilice iz kojih se destilacijom vodenom parom dobiva eterično ulje plave boje, za koju je zaslužan kamazulen, glavni sastojak.
Cvjetne glavice (Matricariae flos) sabiru se za vruća i suha dana u podne, odnosno kada je sunce najviše jer je tada količina eteričnih sastojaka najveća, i suše na temperaturi 350°C. Droga ima karakterističan, vrlo ugodan miris.

Široka lepeza primjene

Iako se u narodnoj medicini spominje mnogostruka primjena kamilice, u službenoj medicini zastupljen je samo jedan dio. Kamilica se koristi za vanjsku i unutarnju uporabu kod djece i odraslih u obliku tinkture, ulja, otopine (čaj), praška i obloga. Osim u zapadnoj, upotrebljava se i u drevnoj ajurvedskoj medicini za liječenje problema probave, nervnih poremećaja i izostanka mjesečnice.

* Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice - dvije žlice cvjetova preliju se sa 3 dl kipuće vode i poklopljeno ostavi stajati jedan sat. Čaj se ne kuha, jer kamilica sadrži hlapiva eterična ulja koja ispare kuhanjem, čime se gubi vrijedan sastojak.
* Blagi čaj daje se maloj djeci za umirenje i uklanjanje grčeva.
* Najčešće se koristi njezino antiflogističko (protupalno) djelovanje, koje se pripisuje bisabolu i kamazulenu, i to kod raznih upala, za ispiranje usta, rana i čireva.
* Važno je i antiulkusno djelovanje na želudac - sprječava nastanak vrijeda i pomaže u njegovu liječenju.
* Aktivne tvari apigenin i hernianin zaslužne su za smirivanje grčeva, posebice kod menstrualnih tegoba.
* Pozitivno djeluje i na postizanje ravnoteže crijevne flore te kod mučnine i povraćanja.
* Eterično ulje kamilice upotrebljava se i u aromaterapiji za ublažavanje simptoma glavobolje, menstrualnih i klimakteričnih tegoba, alergija, kod opeklina, za sniženje temperature i ublažavanje depresije. Dodaje se u kupke, mirisne svjetiljke i koristi za inhalacije u obliku ulja.
* Uljni ekstrakt kamilice nalazi se u većini kozmetičkih preparata za njegu kože. Može se pripremiti i kod kuće od maslinova ulja i sušenih cvjetova. Ulje se čuva tri tjedna na toplome mjestu i procijedi, a upotrebljava se za njegu vlasišta, uklanjanje peruti i njegu ispucalih dijelova kože. Pohranjuje se na tamnome i hladnom mjestu.
* Od kamilice se pripravlja i tinktura (ekstrakt kamilice u alkoholu), koja se upotrebljava za sprječavanje upalnih procesa u ustima i ždrijelu te pri manjim ozljedama kože.

Rezultati nedavno provedene studije upućuju na dugoročno pozitivno antiupalno i spazmolitičko djelovanje kamilice na organizam s obzirom na to da se nakon primjene količina aktivnih supstancija u tijelu zadržava i do dva tjedna.

Biljna ljekarna
Začini - ljekovitost dobrog ukusa
Autor:
Irena Švenda, dipl. nutricionist
objavljeno u broju 39 (12/04)

Priroda je stvari uredila tako da je začinsko bilje načinila i zdravim i ukusnim. Uz to što hrani daju specifičan okus, miris, često i boju, začini imaju ljekovita svojstva. Jer uloga je hrane dvojaka, s jedne strane gradi tijelo, a s druge daje osjećaj zadovoljstva. Za doživljaj zadovoljstva potrebna su nam čula, odnosno osjetilni organi, pa se već samim ulaskom u kuhinju pobuđuju osjetilni receptori za miris, a osjet okusa produbljuje glad i želju za hranom. Mirisi i okusi vezani su uz našu psihu i utječu na izlučivanje probavnih sokova koji omogućuju razgradnju hrane. Ta se svojstva odnose na sve začine.

Antiseptici i antibiotici

Mnogi začini posjeduju i specifična ljekovita svojstava, primjerice antiseptička i antibiotička. Djelovanje u smislu antibiotika znači da uništavaju mikroorganizme. Aktivne tvari u biljkama koje uništavaju mikroorganizme zovu se fitoncidi. Otkriveni su u posljednje vrijeme iako su ljudi odavno znali da im neke biljke mogu pomoći kad obole ili im bolest zaprijeti. Najčešće upotrebljavani prirodni antibiotici u našem podneblju su češnjak, origano, majčina dušica, metvica, kadulja i lovor.
Češnjak - Aktivna tvar u češnjaku je alicin i uz njegovo antibiotsko djelovanje ispituju se i akancerogena svojstva. Češnjakom se vrlo uspješno regulira krvni tlak te se primjenjuje kao sredstvo za snižavanje tlaka. Može se koristiti i u prevenciji prehlade ili kada je ona već nastupila, i tada se najčešće preporučuje jesti sirov u salatama. Koristi se u mnogim jelima od povrća i mahunarki. Njegova svojstva bit će najbolje sačuvana ako se u jelo doda pred kraj kuhanja i termički obrađuje tri do pet minuta.

Origano - Mravinac, ili u narodu zvan origano, nezaobilazan je sastojak pizze i lazanja. Iako raste u cijeloj Hrvatskoj, zbog bogatijeg sadržaja eteričnih ulja aromatičniji je onaj iz primorskih i otočnih krajeva. Najvažnije ljekovite tvari origana su tanini i gorke tvari, te eterična ulja. U ljekovite svrhe upotrebljava se za liječenje usne šupljine, grla i bronha. Budući da blagotvorno djeluje na sluznice u tijelu, upotrebljava se i za liječenje sluznice želuca i crijeva.
Lovor - Lovorov list često se korist u pripremi variva od graha, jela od divljači i za umake i marinade. Ima jak i ugodan miris što ih daju eterična ulja i miricil alkohol, koji su uz gorke tvari odgovorni za ljekovita svojstva lovora. Koristi se i za konzerviranje hrane, posebice kod pakiranja suhih smokava, jer ne dopušta razvoj bakterija i plijesni.

Juha od slanutka za zimske dane

Slanutak namočiti preko noći te skuhati s malo soli i lovorovim listom. Na popirjani luk dodati na ploške narezan celer i rajčicu. Kada je povrće pirjano, dodati kuhani slanutak i nadoliti vodu. Tri do četiri minute pred kraj kuhanja dodati nasjeckani češnjak i prstohvat origana.
Juha od slanutka zagrijat će organizam, a začinsko bilje pomoći će u prevenciji prehlade i upale grla, tako čestih u ovo zimsko doba.

Svojstva začina najbolje su očuvana ako se čuvaju u komadu (listu, stabljici, cvijetu, korijenu), jer se mljevenjem omogućuje lakši kontakt s kisikom iz zraka koji oksidira aktivne tvari. No, za začine, želimo li intenzivniju aromu, i za izradu ljekovitih pripravaka upotrebljavaju se u usitnjenom obliku. Najbolje ih je samljeti ili zdrobiti neposredno prije uporabe.

Začini se dodaju u malim količinama, jer već u minimalnoj koncentraciji hrani daju jaku aromu i ljekovita svojstva. Svakodnevnom uporabom začinskog bilja u prehrani obrok činimo mirisnijim i ukusnijim, preveniramo nastanak mnogih bolesti, što za posljedicu ima zadovoljstvo osjetila i zdravlje tijela.



Biljna ljekarna
Probavne tegobe na udaru moderne fitoterapije
objavljeno u broju 38 (10/04) Marina Gradinac, dr. med.


Stresan i često užurban način života, prehrana siromašna vlaknima, nedostatan unos tekućine i nedovoljna tjelovježba glavni su uzroci neredovite probave, čemu mogu pridonijeti i emocionalne i psihološke tegobe. Ritam pražnjenja crijeva ovisi o životnoj dobi - što je osoba starija, pražnjenje crijeva je rjeđe. Promjene u pražnjenju često su posljedica poremećene probave, što dovodi do opstipacije (zatvor) ili konstipacije (rijetko i otežano pražnjenje). Ovisno o prehrani, starosnoj dobi, tjelovježbi, redovito pražnjenje može se kretati od tri na dan do jednog svaka tri dana. Normalna stolica ne bi smjela biti ni previše tvrda ni previše meka, a pražnjenje bi trebalo biti spontano, bez prevelikog napora. Rezultati istraživanja upućuju na činjenicu da je zatvor obično češći kod žena, osobito tijekom trudnoće.

Kada govorimo o tome kako pomoći, možemo, među ostalim, reći nešto i o prirodnim laksativima. Nekoliko ih je skupina i različitog su mehanizma djelovanja:

* Laksativi na bazi antrakinonskih glikozida - Sadržani su u seni, krkavini, aloji i rabarbari. Metaboliziraju se u debelom crijevu, gdje djeluju na glatke mišiće stimulirajući pokretljivost crijeva uz olakšano pražnjenje nakon osam do 12 sati.
* Laksativi koji pomažu pražnjenje crijeva stimulirajući većinom glatke mišiće tankog crijeva i dio debelog crijeva - Najbolji primjer je ricinusovo ulje.
* Mehanički laksativi - Potiču pražnjenje crijeva povećavajući volumen mase fecesa (Agar-agar, Psillio, sjeme lana, caragenin).
* Osmotski prebiotici (oligosaharidi) - Navlače i zadržavaju vodu u lumenu crijeva (sok od jasena - mana, laktuloza, šljive, tamarinda...).
* Biljna ulja (lubrifikanti) - Olakšavaju prolaz fecesa kroz crijevo (maslinovo ulje, laneno ulje, ulje slatkog badema, ulje pšeničnih klica).

Djelovanje na brzinu ne uklanja i uzrok

Čovjek modernog doba uvijek želi brzo i učinkovito rješenje svog problema pa zato vrlo često poseže za sintetskim laksativima ili onima na bazi antrakinonih glikozida. Oba su rješenja drastična i ne djeluju na uzrok koji je doveo do zatvora.

Iako je uporaba laksativa na bazi antrakinonih glikozida ponekad neizbježna, i tada postoje manje drastična rješenja. Treba voditi računa o tome da odabrani proizvod sadrži nekoliko vrsta ljekovitog bilja antrakinonog djelovanja (sena, krkavina, rabarbara, crni sljez, aloja...) jer su tada koncentracije svakoga pojedinog sastojka manje (osobito sene). To osigurava učinkovitost proizvoda, bez nuspojava kao što su agresivno djelovanje, bolno pražnjenje crijeva, vjetrovi, nadimanje, povećana pokretljivost crijeva, tj. proljev... Uz bilo koji proizvod na bazi antrakinona svakako preporučujemo uzeti kvalitetan probiotički proizvod (probiotičke bakterije) jer ćemo tako kvalitetno pristupiti i rješavanju uzroka nastajanja zatvora. Ipak, treba voditi računa o tome da uporaba antrakinonih laksativa bude povremena i što kraća.

Proizvod na bazi antrakinona nikako se ne preporučuje djeci i trudnicama. Djeci, trudnicama i svima koji žele postupno, ali trajno riješiti problem zatvora preporučujemo sirup na bazi osmotskih prebiotika (laktuloza, manitol) uz dodatak soka šljive i tamarinda. Osmotski prebiotici topiva su vlakna koja zadržavaju vodu u lumenu crijeva, omekšavaju feces i olakšavaju pražnjenje crijeva. Uz dodatak koncentriranog soka šljive i tamarinda, osmotski prebiotici predstavljaju blagi laksativ koji sadrži prirodne tvari koje nisu štetne i ne stvaraju ovisnost, a ujedno trajno rješavaju problem zatvora.

Važno je istaknuti da je za zdravu i redovitu probavu od neprocjenjive važnost i zdrava crijevna mikroflora. Odabir kvalitetna probiotičkog proizvoda koji će selektivno stimulirati razvoj zdrave crijevne mikroflore pomoć je ne samo u regulaciji probave nego i za opće zdravlje i vitalnost.

Biljna ljekarna
Češnjak
Autor:
Marina Gradinac, dr. med.
objavljeno u broju 38 (10/04)

No comments: