Monday, January 8, 2007

Poslastice- Deserti

Poslastice- Deserti
Ratluk sa ružinim uljem
SASTOJCI
• 1,5 kg šećera
• 2 litra vode
• 250 grama skroba
• 17 grama želatina
• 1/2 litra vode
• 2 kapi ružinog ulja
• ulje od badema
• boja za kolače
NAČIN PRIPREME
Rastopiti šećer u vodi. Razmutiti skrob u 1/2 litra vode, sipati u šerpu sa rastopljenim šećerom i sve dobro izmešati. Staviti na šporet, povremeno mešati pazeći da ne zagori. Kada masa počne da se zgrušava, dodati želatin. U času kada masa počne da se odvaja od dna šerpe prilikom mešanja, dodati ružino ulje, promešati i skloniti sa vatre. U tepsiju sipati bademovo ulje i izliti rataluk. Ostaviti da se dobro ohladi, pa ga iseći na kockice. Svaku kockicu ratluka uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.


Ratluk na slovenskom jeziku

4 srednje velika jabolka
2 dcl jabolčnega soka
150 g medu (sladkorja)
1/2 limone (sok in nana lupinica)
1 skorjica cimeta
4 klinčki
1 janeževa zvezda
1 mala žlička celega janeža
1 žlička mletega cimeta

100 g na lističe narezanih mandljev

90 g škroba
1/2 l vode


Domaća alva

4 kašike griz-brašna,
200 g ulja,
1/2 kg šećera,
cimet.

Na zagrejanom ulju pržiti brašno dok ne porumeni. Posebno skuvati sirup od šećera i 1 čaše vode, pa sirup lagano sipati u prženo brašno, neprestano mešajući da se ne stvore grudve. Kad se masa sjedini, skloniti sa vatre, kašikom vaditi masu i ređati na tanjir, pa posuti kristal-šećerom i cim



Rum minjoni

200g margarina,
200g čokolade,
100g mlevenih oraha,
200g šećera u prahu,
100g suvog grožđa,
0,5 dcl ruma.

Suvo grožđe potopiti u rum i ostavit da odstoji 1/2 sata. Rastopljenu čokoladu pomešati sa šećerom i razmekšalim margarinom. Dodati orahe i grožđe sa rumom. Ostaviti da se ohladi.
Oblikovati loptice i slagati ih u korpice od hartije.



Ratluk

1,5 kg šećera,
1,2 l vode,
250g skroba,
125g brašna,
1 limun,
8 kapi esencije mirisa ruže,
50g bademovog ulja.

Šećer preliti sa 700g vode i skuvati gust sirup. U drugoj posudi razmutiti skrob i u njega dodavati ostatak vode. Sipati u sirup uz neprestano mešanje. Kuvati dok masa ne počne da spada sa kašike.
Povremeno skinuti sa vatre da ne zagori. Dodati sok od limuna. Kada se vidi dno šerpe skinuti sa vatre i dodati esenciju i badem isečen na listiće.
Veći sud namazati bademovim ili običnim uljem, sipati vrelu masu debljine 3cm. Poravnati nožem i ostaviti da se stegne oko 24 sata. Seći parčad 2cm x 4cm. Uvaljati u prah šećer pomešan sa skrobom i ređati u kutiju.

Kocke od kokosa

200g kokosa,
250g mlevenog keksa,
200g šećera u prahu,
120g margarina.
Glazura:
50g margarina,
5 štangli čokolade.

U malo vode otopiti šećer, dodati maslac i na blagoj temperaturi otopiti i njega. Dodati kokos i keks, i olikovati na dasci ili tepsiji četvrtastog oblika.
Kada se stegne preliti glazurom (na blagoj temperaturi otopiti maslac, čokoladu i vrelo preliti preko kolača).


Štanglice od voća

100g suvih šljiva,
100g smokava,
100g oraha,
100g urmi,
100g suvog grožđa,
malo šećera u prahu,
sok od limuna,
malo meda,
2 oblande.

Voće iseći na rezance, a orahe krupno naseći, dodati šećer, limunov sok i med. Dobro izmešati, puniti između dve oblande, koje treba odozgo lakše pritisnuti i ostaviti izvesno vreme.
Zatim seći na dugačke i prst široke, štanglice.


Griz alva

šoljica i po ulja,
2 šolje griza,


U šerpi dobro zagrejati ulje, sipati griz i neprestano mešati da porumeni. Napraviti sirup od 4 šolje (za belu kafu) vode i 2 i po šolje šećera. Kad sirup provri sipati ga na griz i mešati na vatri dok se ne zgusne.
Supenom kašikom vaditi knedle, dodati tucane bademe i posuti šećerom.


Tortice sa orasima

300g brašna,
100g mlevenih oraha,
250g margarina,
100g prah šećera,
Fil:
100g šećera,
½ čaše vode,
100g mlevenih oraha,
džem.
Glazura:
100g čokolade,
2 kašike ulja,
malo mleka ili vode.


Zamesiti glatko testo od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji 2 sata. Zatim ispeći okrugle kolačiće debljine tupe strane noža. Ohladiti, namazati tanko džemom i filom. Spojiti dva po dva i preliti čokoladom.
Ukrasiti suvim grožđem ili kockicama žele bombona.
Priprema fila: Ušpinovati šećer sa ½ čaše vopde kao za sltko. Dodati orahe i malo ruma.
Glazura; prokuvati sve sastojke kratko i preliti kolač.


Štanglice od kestena

1 kg kestena,
200g šećera u prahu,
200g čokolade,
100g oraha,
1 kašika ruma,
150g margarina.

Obariti, očistiti i ispasirati kesten. Umutiti šećer sa buterom i dodati kestenu. Podeliti masu u dva dela.
U jedan deo umešati 100g otopljene čokolade, a u drugi deo mlevene orahe i rum.
Od tamnog dela formirati koru, preko staviti svetliji deo i prevući glazurom od čokolade. Ostaviti u frižideru da se stegne.


Grozd kolač

200g posnog keksa,
100g oraha,
200g ratluka,
150g šećera.
Glazura od čokolade.

Spojiti navedene sastojke za kolač sa 5 kašika vode. Rastanjiti 10 kugle u štapiće.
Poređati 4 štapića, pa ih preliti sa čokoladom, zatim naređati 3 štapića, preliti i njih čokoladom. onda 2, pa 1 štapić. i svaki red prelivati čokoladom.

Vanilin kiflice

200g margarina,
100g mlevenog lešnika,
80g prah šećera,
300g oštrog brašna,
vanila.

Od svih sastojaka zamesiti testo i ostaviti ga da se odmara u frižideru 24 časa. Napraviti trake debljine drške varjače, iseći na dužinu 2-3cm i saviti u kiflice.
Sušiti na 150 stepeni da ostanu bele.
Uvaljati ih u prah šećer zamirisan vanilom.

Rolat od ratluka

500g ratluka,
500g šećera u prahu,
200g seckanih žele bombona, različitih boja.

Zamesiti ratluk sa šećerom.
Razvući koru i posuti je seckanim žele bombonama.
Uviti rolat i seći na kriške.

Kocke od smokava

250g smokava,
250g šećera,
250g oraha,
1 veća oblanda,
1 čaša vode.

Orahe samleti, smokve sitno iseckati. Staviti u posudu vodu i šećer i prokuvati. Dodati orahe i smokve, dobro izm,ešati i skloniti sa vatre.
Oblandu prepoloviti pa jednu polovinu premazati a drugom poklopiti. Pritisnuti nekim težim predmetom i ostaviti da se ohladi.
Zatim seći na kocke.
Posna salama

pakovanje oblandi,
300g šećera,
150g mlevenog keksa,
5 čokoladne bananice.


Ušpinovati šećer, dodati kokos i malo ulja.
Jedan list oblande isfilovati pripremljenom masom, poređati bananice, uviti u rolat i seći.


Puslice:

Sastojci:

2 belanca, 10 kašika kristal-šećera, 2 kašike limunovog soka ili jabukovog sirćeta.

Način pripreme:

U porculanskoj zdeli mutiti belance i šećer drvenom varjačom, dodajući pomalo limunov sok ili sirće. Mutiti se mora jednolično, i sve dotle dok se masa najmanje ne upetostruči i napravi se gusta i čvrsta pena koja se ne razilazi. Pleh se malo namaže i ovlaš popraši brašnom. Malom kašikom zahvatiti masu i formirati kupasto pusle u redove. Ko leli lep i dekorativni oblik, neka se posluži papirnim fišekom ili špricem za kremove. Na svaku puslu, ko želi, može se staviti polovina jezgre oraha ili obarena i oljuštena badema. Više sušiti nego peći na vrlo slaboj vatri do dva sata (zavisno od veličine pusli). Moraju ostati sasvim bele. Pusle su vrlo izdašan slatkiš i, dobro osušene, mogu se održati mesecima. (Masom od pusli mogu se, uz malo spremnosti, dekorisati ostala peciva. Gurabije, medenjaci, marcipan, dok su topli, mogu se gore ukrasiti gustim snegom i ostaviti da se još malo prosuše u peći, odnosno mogu se celim gornjim delom zamočiti u masu i ostaviti da se zasuše.)


Štanglice sa orasima:

Sastojci:

300 grama mlevenih oraha, 300 grama šećera, 2 žumanceta, 1 belance.

Način pripreme:

Od navedenih sastojaka zamesite testo, podelite u dva dela, koja treba rastanjiti na debljinu prsta u trake širine tri prsta. Od preostalog belanceta umutiti sa 3 - 4 kašike šećera i malo limunovog soka čvrstu penu na isti način kao i za pusle, i naneti na rastanjeno testo. Seći štangle širine prsta i ređati u ovla{ namašćeni i malo brašnom posut pleh. Povremeno, za vreme sečenja brisati nož od belanca. Više sušiti nego peći na sasvim slaboj vatri do dva sata. Belance mora ostati sasvim belo. Kolač se, ako je hladno, može održati mesecima i vremenom postaje sve ukusniji.


Suvi kolači od oraha:

Sastojci:

200 grama butera ili margarina, 300 grama brašna, 100 grama mlevenih oraha, 100 grama šećera, 1 celo jaje.

Način pripreme:

Od gorenavedenih sastojaka zamesiti testo po uobičajenom postupku i razviti ga na dasci na pola prsta debljine. Okruglom modlom ili rakijskom čašicom vaditi kolačiće, presaviti ih na pola i ređati u brašnom poprašeni pleh. Peći na srednjoj vatri, pazeći da suviše ne potamne. Još vruće uvaljati u sitan vanil-šećer.

Paprenjaci:

Sastojci:

250 grama svežeg butera, četvrt litra dobrog meda, četiri jajeta, kašičica cimeta, malo karanfilića, kašičica belog bibera, so, šaka mlevenih oraha, 20 grama kvasca, oko 600 grama brašna, kašika butera, još kašika dve meda.

Način pripreme:

Sve sastojke dodajte brašnu, pa brzo umesite. Ukoliko se testo ne lepi, dodajte još malo brašna. Biber, naravno, mora da bude sitno mleven, a kvasac izmrvljen. So se dodaje kao i u svako testo. Testo odmah rastanjite na debljinu 3 - 4 milimetra, pa modlom ili čašom vadite pogačice. Namastite tepsiju i složite red pogačica, dobro ih ispecite i odložite korpu koju ste obložili salvetom. Percetom svaku pogačicu premažite rastopljenim medom. Sve prekrijte salvetom, pa služite posle nekoliko dana uz crno vino.


Medeni kolač

Sastojci:

250 grama sve`eg butera, pola litra dobrog meda, kilogram bra{na, dva jajeta, četiri žumanca, malo cimeta, karanfilić, dve kašičice soda-bikarbone, šaka suvog grožđa, 300 grama očišćenih oraha, kašika ulja ili butera.

Način pripreme:

Stavite u posudu buter i med, pa na vatri rastopite uz mešanje. Ovu masu, dok je još vrela, izručite na brašno i zamesite glatko testo. Ostavite testo da se ohladi, a zatim u njega umešajte jaja i žumanca, cimet, rendani karanfilić, bikarbonu sodu, suvo grožđe i krupno seckane orahe. Kad ste testo dobro umesili, namastite tepsiju, poprašite brašnom i položite testo, a zatim ga ostavite da odstoji oko tri sata. Ispecite u srednje zagrejanoj rerni, a zatim secite po volji i iznesite na trpezu.


Gurabije:

Sastojci:

300 grama sve`eg butera, jedno jaje, žumance, 150 grama šećera, četvrt kilograma dobrog meda, brašno malo manje od kilograma.

Način pripreme:

Umutite buter u penu, pa dodajte šećer, med, jaje i žumance i sve dobro umešajte, a na kraju dodajte brašno i mesite sve dok ne dobijete glatko testo. Kad testo bude gotovo, na dasci ga razvaljajte u štangle, pa ih secite na podjednake komadiće. Od svakog komadića, među dlanovima, napravite lopticu, koju treba pritiskom palca spljoštiti. Pecite ih u umereno toploj rerni sve dok ne budu gotove. Gurabije su za jelo dobre tek kad odstoje nekoliko dana.


Starinske gurabije:

Sastojci:

Pola kilograma sve`eg butera, pola kilograma kvalitetnog svežeg meda, šest žumanaca, jedno jaje, brašno koliko treba.

Način pripreme:

Sve sastojke zamesite sa brašnom, na dasci, tako da dobijete srednje tvrdo testo. Napravite kuglice, veličine oraha, pa ih prstom pritisnite, da dobiju formu okruglih rolica. Pospite tepsiju brašnom, posladite gurabije i pecite u rerni oko pola sata. Gurabije možete da napravite i na drugi način testo razbijete u koru debljine pola prsta, a zatim vadite malom čašom ili modlom.


Badem puslice:

Sastojci:

100 grama šećera u prahu, jedno belance, sok od jednog limuna, 125 grama mlevenog badema.

Način pripreme:

Od belanceta napravite sneg, pa pomešajte sa šećerom i mutite u pari narednih četvrt sata. Dodajite postepeno limunov sok i mešajte sve dok masa ne postane gusta. Na kraju dodajte badem i oprezno smešajte, a zatim vadite puslice kašikom i stavljajte ih na topao namašćeni pleh i pecite (više sušite) u umereno toploj rerni, tako da ostanu bele.


> Grilaž ploške
Grilaž ploške

Krkckavim grilažom u kremi nadjenute oblatne slatki su obol kolačima s orahom. U ovoj su im slastici sačuvani i okus i struktura, a bogat, vrlo sladak okus grilaž-ploški djeluje kao savršen kontrast gorkastoj crnoj kavi.

Sastojci
140 g kristal šećera
140 g oraha
140 g šećera u prahu
4 žumanjka
140 g maslaca
2 oblatne


Postupak
1. Šećer stavite u širu posudu i otopite na laganoj vatri do zlatnožute boje.
2. Umiješajte grubo narezane orahe i odmah istresite na dasku ili tanjur navlažen vodom, ohladite i grubo sameljite.
3. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom u prahu. Stavite u vodenu kupelj i žumanjke sa šećerom nastavite kuhati, stalno miješajući, dok smjesa ne postane pjenasta i gusta.
4. Umiješajte maslac narezan na listiće i miješajte zajedno s kremom od žumanjaka dok se ne otopi.
5. U vruću kremu umiješajte pripremljeni krokant od oraha, dobro izmiješajte i toplu kremu odmah rasporedite na oblatnu. Zatim položite drugu oblatnu, stavite teret i dobro ohladite.
Posluživanje

Kolač narežite na ploške i poslužite uz tople i hladne napitke.
Savjet

Krokant od oraha možete usitniti i valjkom.


Rafaelo

Genijalni Ferrero još čuva dobro zaštićenu tajnu oblikovanja vafla-kuglica u jednome komadu, a u sredini s lješnjakom. Vješte genijalke u kuhinji to nije smelo, da oblikuju vlastiti istoimeni desert, ali od mnogo raznovrsnijih sastojaka nego što ih upotrebljava glasoviti konditor, oblikujući svoj elegantni desert.

Sastojci
400 g mlijeka u prahu
400 g kokosova brašna
300 g šećera
250 g margarina
1 Vanilin šećer Dolcela
150 ml vode
100 g lješnjaka
60 g petit beurre keksa

Postupak
1. Vodu, šećer i vanilin šećer prokuhajte, maknite s vatre i postupno umiješavajte mlijeko u prahu, polovicu kokosovog brašna te mljevene kekse.
2. Smjesu ostavite da se malo ohladi, a zatim umiješajte margarin. Masu dobro izradite i ohladite.
3. Formirajte kuglice tako da u sredinu svake kuglice stavite prethodno popečen i oguljen lješnjak.
Posluživanje

Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno i položite ih u papirnate košarice.
Savjet

Umjesto lješnjaka možete staviti i popečeni badem, pa ga po njemu možete i oblikovati.


Tuljčići od krokanta

Krokant je ukusan i, kako ga opisuje i talijansko ime croccante, hrskav slatkiš od badema ili oraha, te pržena šećera. Još zanimljivije od njegova nesvakidašnjeg okusa, slatke su skulpture što ih majstori oblikuju od toga “vučenog” šećera: krune, grane, cvjetove, ptice... Njima najčešće ukrašavaju torte, ali su izvrsni i kao jednostavni zalogaji, baš poput naših tuljčića.


Sastojci
500 g šećera
250 g mljevenih oraha
nekoliko kapi limuna
1 kutija Kreme za torte Dolcela
350 ml hladnog mlijeka
4 žlice kakao praha
100 g maslaca ili margarina
Za čokoladnu glazuru:
125 g margarina
1 žlica ulja
250 g čokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
čokoladne mrvice ili čokoladni ostrušci


Postupak
1. Na laganoj vatri otopite šećer stalno miješajući dok ne dobijete svijetli karamel. Odmaknite sa štednjaka, umiješajte orahe i nekoliko kapi limunova soka.
2. Pola mase izlijte na dasku koju ste prethodno namazali maslacem ili margarinom. Također namašćenim valjkom razvaljajte je na 1-2 milimetara debljine i još toplu izrežite na pravokutnike. Potom tu mlačnu smjesu savijajte u tuljčiće s pomoću limenih namašćenih kalupa za šaumrole.
3. Brzo ih skinite i stavite na pladanj. Isto učinite i s drugom polovicom smjese.
4. Kremu pripremite tako da u hladno mlijeko uspete kakao prah i sadržaj vrećice Kreme za torte. Miješajte električnom miješalicom 3 minute. Zatim dodajte dobro izrađeni maslac i miješajte još 1 minutu. Kremu stavite u vrećicu i punite tuljčiće.
5. Krajeve tuljčića umočite u čokoladnu glazuru, a zatim u čokoladne mrvice ili čokoladne ostruške.
Posluživanje

Poslužite ih u ukrasnim papirnatim košaricama.
Savjet

Preostane li vam glazure, ohladite je, spremite u hladnjak i upotrijebite s nekim drugim desertom.


Košarice s kremom od kave

Prhke košarice najčešće se nadijevaju voćem i bogatim kremama, a posebno su omiljene kod ljepšeg spola (ne možemo odoljeti nečem tako majušnom, šarenom i slatkom). Evo nešto drukčijeg prijedloga s bogatom kremom od kave.

Sastojci
Za tijesto:
100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
30 g šećera u prahu
20 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
70 g maslaca
20 g mljevenih badema ili lješnjaka
2 žumanjka
Za kremu:
5 žumanjaka
150 g šećera
10 g instant kave
40 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
Za ukrašavanje:
tučeno slatko vrhnje

Postupak
1. Brašno, škrobno brašno i šećer u prahu prosijte na radnu površinu. Dodajte na listiće narezan ohlađeni maslac, lješnjake i žumanjke.
2. Brzo umijesite prhko tijesto i ostavite počivati 1 sat.
3. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 cm. Pomoću okrenutih malih okruglih kalupa označite na tijestu krugove, izrežite ih i obrežite kalupiće. Tijesto na dnu probodite viljuškom.
4. Pecite na 175°C 15 - 20 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupićima, zatim košarice istresite.
5. Priprema kreme: žumanjke i šećer tucite na pari (u vodenoj kupelji) dok se smjesa ne zgusne. Dodajte instant kavu i čokoladu, a kada se smjesa ohladi, umiješajte pjenasto izmiješan maslac.
6. Ovom kremom nadijevajte košarice.
Posluživanje

Košarice ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet

Za bržu pripremu, umjesto kreme od kave, možete koristi Kremu za torte Dolcela.


Kolačići

Hoćete li izabrati kotačiće, zvjezdice, vrganje ili komete – sasvim je svejedno. Okus će im biti isti: čarobno primamljiv, prhak i pun malih iznenađenja, čokoladnih kapljica. Nakon prvog upoznavanja s gotovom mješavinom, sigurno ćete zaželjeti isprobati i nove varijante, s drukčijim dodacima.

Sastojci
500 g Mješavine za sitne kolače Podravka
250 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje
1 žličica nane narančine korice
75 g čokoladnih kapljica


Postupak
1. Mješavini za sitne kolače dodajte maslac narezan na listiće, vanilin šećer, jaje, narančinu koricu i čokoladne kapljice i umijesite glatko tijesto.
2. Tijesto tanko razvaljajte i pomoću okruglog kalupa izrežite kolačiće.
3. Kolačiće stavite u pobrašnjenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 20 minuta.
Posluživanje

Kolačiće poslužite uz topli ili hladni napitak.
Savjet

Po želji možete raditi kolačiće raznih oblika, ovisno o kalupima koje imate.


Čokoladni kolačići s čilijem

“Hrana bogova” najprije se nije konzumirala nikako drukčije nego s čilijem. Ta je pradrevna moda posljednjih godina ponovno zavladala svijetom čokoladoljubaca, a šarf čoklada smatra se vrhunskom delicijom. Kolačiće možete izrezati kalupom u neki zanimljiv oblik: kružić, srce, gljivu...

Sastojci
250 g čokolade za kuhanje
160 ml slatkog vrhnja
1 žličica čilija u prahu
40 g maslaca
Za ukrašavanje:
250 g čokolade za kuhanje


Postupak
1. Čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komadiće, a vrhnje zakipite i maknite s vatre.
2. Umiješajte pripremljenu čokoladu, čili, maslac i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope u jednoličnu smjesu.
3. Smjesu izlijte u uljem namazan kalup veličine 14x18 cm i stavite pokrivenu u hladnjak preko noći.
4. Nakon toga kalupom ili nožem izrežite oblike po želji i stavite ih na rešetku.
5. Čokoladu za kuhanje otopite i prelijte po narezanim kolačićima.
Posluživanje

Kolačiće ponovo malo ohladite i poslužite.
Savjet

Prije posluživanja čokoladne kolačiće s čilijem možete prošarati i otopljenom bijelom čokoladom.



Anzac kolačići

Sastojci
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
50 g kokosovog brašna
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
80 g zobenih pahuljica
150 g šećera
120 g maslaca
2 žlice javorova sirupa
3 žlice kipuće vode

Postupak
1. Pomiješajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i šećer.
2. Na laganom plamenu otopite maslac, ulijte javorov sirup, dodajte 3 žlice kipuće vode i promiješajte.
3. Maslac dodajte brašnu i dobro promiješajte tako da se svi sastojci povežu.
4. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha pa ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.
5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući.
Posluživanje

Poslužite ih uz topli ili hladni napitak.
Savjet

Između kolačića ostavite dovoljan razmak jer će se pečenjem raširiti.


Bobići

Splitski bobići jedna su od dalmatinskih inačica fave dei santi ili fave dei morti. Vrlo su omiljeni, pa ih proizvode i industrijski u bijeloj, čokoladnoj i ružistoj boji, iako su također vezani uz blagdan Svih svetih. Dvoje je li im hrvatsko ime dolazi od proizvođača Bobisa ili im ga je odredio oblik boba i podsjećanje na njegovo ime, jedno od značenja talijanskoga la fava.

Sastojci
250 g badema
250 g šećera u prahu
1 jaje
1 žličica ruma ili maraskina
malo nog muškatnog oraščića
nana korica od pola limuna
1 žlica biskvit - mrvica ili nih piškota
1 žlica nane čokolade

Postupak
1. Krupno nasjeckajte oguljene, malo popečene bademe. Miješajte šećer u prahu sa žumancem, dodajte bademe, rum ili maraskino, muškatni oraščić, limunovu koricu, a na kraju snijeg od jednog bjelanjka.
2. Smjesu dobro izradite rukama i razdijelite na dva dijela. Za bijele bobiće dodajte u jedan dio biskvitne mrvice ili ne piškote, a za tamne nanu čokoladu.
3. Mokrim rukama od tijesta izradite duge štapiće, narežite jednake komadiće i od svakog napravite među dlanovima kuglice. Pleh premažite uljem i posložite kuglice. Sušite ih u pećnici 3 sata na 50°C.
Posluživanje
Bobiće poslužite uz tople ili hladne napitke.
Savjet
Umjesto ruma ili maraskina možete staviti domaću rakiju ili prošek.


Bijeli minjoni

Sitni kolačići koji se moraju topiti u ustima često govore o prestižu kuće (osobito ugostiteljske i hotelijerske!) i otkrivaju majstore koji su ih tako nježne oblikovali. Uz brojne varijacije koje omogućuju, malo se tko uopće još i sjeti da im ime mignon, malen, sitan, miljenik u francuskom izvorniku ima katkad i podsmješljivo značenje.
Sastojci
Za biskvit:
20 g maslaca
160 g šećera
4 jaja
1 žlice kiselog vrhnja
70 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1/4 vrećice Praška za pecivo Dolcela
100 g lješnjaka
3 žlice kakaa
Za nadjev:
150 gMarmelade marelica Podravka
rum ili maraskino
200 g gotovog marcipana

Postupak
1. Izmiješajte pjenasto maslac sa šećerom, zatim umiješajte žumanca. Kad smjesa postane dovoljno pjenasta, dodajte kakao, vrhnje, brašno izmiješano s praškom za pecivo, mljevene lješnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka.
2. Pleh (vel. 40 x 30 cm) obložite namašćenim papirom i pospite brašnom, zatim izlijte smjesu i stavite peći na 200°C oko 25 minuta.
3. Pečeni biskvit ohladite, razrežite na dva dijela. Jedan dio premažite marmeladom od marelica, koju ste prethodno malo zagrijali i dodali joj ruma ili maraskina. Pokrijte drugim dijelom biskvita i dobro pritisnite. Zatim odozgo tanko premažite marmeladom od marelica.
4. Gotov marcipan tanko razvaljajte i prekrijte biskvit. Narežite na male kocke i stavite u zamrzivač na pola sata.
5. Ohlađene kockice umočite u glazuru od bijele čokolade i ostavite da glazura očvrsne.
Posluživanje

Minjone ukrasite po želji gotovim ukrasima i poslužite u papirnatim košaricama.
Savjet

Umiješate li u glazuru od bijele čokolade malo tamne čokoladne glazure, dobit ćete zanimljiv mramorni izgled minjona.

JABUKE U PRŽENOM ŠEĆERU
Uzeti 6 jabuka, oguliti, preseći na pola i očistiti sredinu. Polovine poprskati delom soka od pola limuna. Ispržiti 3-4 kašike šećera i voditi računa da ne zagori (na ringli uključenoj na 2). Skloniti posudu sa ringle i ubaciti pripremljene jabuke, zaliti preostalim sokom od limuna i vratiti na toplu ringlu. Dinstati jabuke oko 2 minuta sa svake strane, a zatim ih izvaditi na tanjir i preliti saftom koji se stvorio.
Prohlađene jabuke staviti u frižider da se dobro ohlade, a zatim ih posuti izdrobljenim prženim lešnicima i ukrasiti šlag-kremom ili šlag-penom (dovoljno je manje od pola šlaga za ukrašavanje 12 polovina jabuka).
Na isti način se mogu spremiti i jesenje kruške i tvrde breskve-cepače.

ALVA
Pomesati 300 g šećera, 300 g meda i 6 belanaca (preostalih od "Princes krofni") i mutiti mikserom na pari (staviti posudu u kojoj se muti na drugu posudu u kojoj neprekidno ključa voda). Kada je masa toliko čvrsta da se posuda moze okrenuti otvorom nadole, a da masa ne ispadne, prekinuti mućenje i u toplu smesu dodati 100 g suvog grožđa i 100 g seckanih oraha. Smešu rasporediti između 5 oblatni, dobro pritisnuti i ostaviti da se stegne.


BRZI KOLAČ SA MEDOM
Izmešati 150 g šećera, 5 kašika meda, 200 g brašna, 4 jajeta, 1/2 kašičice cimeta i 1/2 kašičice sode-bikarbone (ili praška za pecivo). Ostaviti masu da malo odstoji, a zatim izliti u podmazan i brašnom posut pleh. U testo uroniti oko 50 g oraha u zrnu. Peći dok kolač ne postane zlatno-smeđe boje.

MINIJATURNE KIFLICE
Umesiti testo od 250 g margarina, 1 jajeta, 100 g seckanih oraha (ili 100 g kokosovog brašna), 100 g šećera i 300 g brašna. Od testa napraviti male kiflice (u obliku bananica od oko 5-6 cm) i peći u podmazanom plehu.
Ispečene kiflice po zelji posuti prah-šećerom ili poprskati istopljenom čokoladom

ROLAT NA OBLATNI
Pomešati 2 jajeta sa 200 g šećera i skuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Dodati 3 štangle čokolade, 125 g margarina, 150 g sitno izlomljenog keksa, 50 g suvog grožđa (ili 50 g seckanih žele-bombona) i 50 g seckanih oraha (ili izmrvljenih prženih lešnika).
Dobijenu masu razmazati na oblatnu koja je stajala oko pola sata između dve vlazne platnene salvete. Uviti rolat i ostaviti u frizideru da se stegne. Stegnuti rolat iseći na kolutove debljine oko 1 cm i služiti.


"KOŠNICE"
Napraviti masu od 250 g margarina, 1 jajeta, 300 g prah-šećera, 50 g kakao-praha (ili istopljene čokolade za kolače) i 300 g mlevenog keksa. Od mase praviti kuglice, a u sredinu kuglice staviti po zrno oraha, isprženog lešnika ili obarenog badema (moze se staviti i komad žele-bombone). Kuglicu ugurati u kalup za košnice, a zatim oblikovanu košnicu istresti iz kalupa.
Svaku košnicu umočiti u istopljenu čokoladu pripremljenu kao za "Ledene kocke" (čokoladni preliv može da se napravi sa čokoladom za kolače, mlečnom ili belom čokoladom). Košnice služiti u minjon-korpicama.


RAFAELO" KUGLICE
Skuvati 400 g šećera u 2 dl vode, dodati 250 g margarina, razmutiti i ostaviti malo da se prohladi. Zatim dodati 400 g mleka u prahu i 200 g kokosovog brašna. Dobro promešati da ne bi ostale grudvice i ostaviti nekoliko sati u frižideru da se masa stegne.

Od pripremljene mase praviti kuglice, u sredinu svake staviti zrno isprženog i oljuštenog lešnika, a zatim kuglicu uvaljati u kokosovo brasno. Služiti kuglice u minjon-korpicama.
--BANINI"Umesiti testo od 2 jajeta, 1.5 dl šećera, 1 dl ulja, 1 praška za pecivo i 5-6 dl brašna. Od testa napraviti kuglice veličine oraha, svaku spljeskati između dlanova, u sredinu napraviti prstom udubljenje i poređati u podmazani pleh. Peći u dobro zagrejanoj rerni. Na polupečene kolače (u udubljenja) staviti pekmez od kajsija i peći dok ne porumene.
Umesto pekmeza se u udubljenje može staviti zrno lešnika ili oraha, ali pre početka pečenja. Kolačići se mogu ispeći i bez ičega, ali u udubljenja još toplih keksića se može staviti po 1/4 kocke čokolade (istopiće se pošto je kolač još topao).

Od istog testa se mogu napraviti i šareni keksići. Testo podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti žut, a u drugi deo umesiti kašiku kakao-praha. Praviti kuglice veličine oraha i veličine klikera. Staviti manju kuglicu na veću (različitih boja), pritisnuti između dlanova da se spljošte i zalepe i ređati u podmazani pleh. Peći kao i ostale keksiće.
Uz malo mašte, od gore opisanog testa (žute i smeđe boje) mogu se praviti keksi sa različitim ukrasima, koji će jako obradovati decu.

,,ŽERBO" KOCKE u 1 dl mlakog mleka staviti malo kvasca (oko 5 g) i jednu kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac razvije.
Pomešati 200 g istopljenog maslaca (ili svinjske masti) sa 2 jajeta i dodati u pripremljeni kvasac. Dodati na vrh noža soli i brašna koliko treba da se dobije testo dovoljne gustine da se moze razviti oklagijom, a da ne bude previše tvrdo. Podeliti testo na 3 dela.
Razviti oklagijom koru veličine pleha i staviti u podmazani pleh. Na koru staviti sloj marmelade (najbolje mešane), mlevene orahe, suvo grožđe i šećera po želji. Staviti drugu koru i ponoviti "punjenje". Na kraju staviti treću koru, malo pritisnuti ivice i peći toliko da testo ne bude jako pečeno jer je onda jako krto.
Na ispečen i ohlađen kolač staviti glazuru od istopljene čokolade pomešane sa malo maslaca.

Mali kolačići
Kolačići od maslaca dostojni su i najsvečanijih prilika. Umjesto uobičajenih dodataka, poput oraha ili badema, sa samo malo kokosa iznenadit ćete kolačićima kao posve novima.

Sastojci
120 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
125 g maslaca
1 jaje
150 g šećera
20 g kokosa
maslac za premazivanje

Postupak
1. Maslac dobro izmrvite s brašnom. Dodajte šećer, jaja i kokos te umijesite prhko tijesto. Po želji možete dodati 1 žličicu vrhnja.
2. Pokriveno tijesto ostavite u hladnjaku oko 1 sat da se dobro ohladi.
3. Ohlađeno tijesto razvaljajte i kalupčićima izrežite razne oblike.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
Posluživanje

Male kolačiće poslužite uz tople napitke, kavu ili čaj.
Savjet

Kolačiće možete premazati marmeladom i dva identična spojiti, umočiti ih u rastopljenu čokoladu ili jednostavno posipati šećerom u prahu.



Desertni kukuruzni kolačići

Za grickanje u vikendici ili klijeti, na planinarenju ili izletu s društvom s ovim kolačićima osjetit ćete se bliskijima prirodi i sebi samima.

Sastojci
2 žlice grožđica
1 manja čašica rakije
300 ml mlijeka
80 g maslaca
250 g Kukuruznog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
prstohvat soli
120 g šećera
30 g šećera u prahu za posipavanje
1 Vanilin šećer Dolcela


Postupak
1. Namočite grožđice u rakiji.
2. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac.
3. U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Smjesi postupno dodajte mlijeko s maslacem pa miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju u tijesto umiješajte namočene grožđice.
4. Žlicom uzimajte tijesto i stavljajte jednake hrpice na namašćeni lim. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta.
Posluživanje

Kolačiće poslužite za doručak uz čaj ili kavu s mlijekom.
Savjet

Umjesto grožđica možete staviti na kockice narezano kandirano voće.



Bademovi čajni kolačići

Prhki čajni kolačići ime su dobili, naravno, po napitku uz koji su posluživani i s kojim se izvrsno dopunjuju. Kako ne bi ostali uobičajeni, jednostavni, oplemenili smo ih bademima.

Sastojci
250 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g mljevenih badema
1 bjelance


Postupak
1. Maslac sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto izmiješajte.
2. Zatim umiješajte bjelance i na kraju brašno i mljevene bademe.
3. Dobivenu smjesu stavite u vrećicu s ukrasnim tuljčićem pa istiskujte zvjezdice ili kolutiće.
4. Stavite peći na 180°C oko 15 minuta.
Posluživanje

Sredine zvjezdica ukrasite džemom i komadićima kandiranog voća.


Husarski kolačići

U čast vojnika lake konjice K. und K., elegantnim husarima, nazvano je više vrsta sitnih kolačića. Možda stoga što su nalik pucetima s njihovih odora, a možda stoga i što poredani jedan do drugoga, izgledaju svi kao jedan, spremni za paradnu smotru.

Sastojci
300 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
170 g šećera u prahu
250 g maslaca
3 žumanca
100 g mljevenih oraha
Za nadjev:
100 g Marmelade marelica Podravka


Postupak
1. Brašno prosijte, napravite u sredini udubljenje te u njega stavite na listiće narezan maslac. Sve dobro izmiješajte pa dodajte 140 g šećera u prahu, žumanca i mljevene orahe. Umijesite tijesto te oblikujte male kuglice.
2. Svaku kuglicu uvaljajte u ostatak šećera i slažite u prethodno namašćen pleh. U sredini svake kuglice načinite udubljenje.
3. Pecite ih na 200°C oko 15 minuta.
Posluživanje

Kada se kolačići ohlade, udubljenja napunite marmeladom od marelica ili višanja te tako poslužite.
Savjet
U tijesto umjesto mljevenih oraha možete dodati 2 žlice mljevenog maka.


Strašni kolačići

Iako ih oblici šišmiša, duhova i bundeva povezuju s Noći vještica pripremite ih za dječje tulume ili jednostavno kad se želite kulinarski poigrati sa svojim djetetom.
Sastojci
300 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
60 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
90 g šećera u prahu
210 g maslaca
60 g badema
4 žumanca
Za bijelu glazuru:
200 g šećera u prahu
5 žlica limunova soka
Za tamnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje


Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak oko sat vremena.
2. Tijesto razvaljajte i kalupom izrežite duhove, šišmiše i bundeve te ih složite u namašćen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
3. Za bijelu glazuru, šećer i limunov sok miješajte električnom mješalicom srednjom brzinom oko 10 minuta dok ne dobijete jednoličnu, ali ne pregustu smjesu. Pripremljenu smjesu žlicom nanesite na kolačiće i ostavite neka se osuši.
4. Čokoladu za kuhanje rastopite na vodenoj pari, nanesite je na kolačiće i ostavite neka se osuši.
Posluživanje
Strašne kolačiće poslužite uz neki čajni napitak.
Savjet
Ukoliko nemate kalupiće, od kartona izrežite željene oblike te nožem izrežite kolačiće.


Zvjezdice s marmeladom

Zvjezdice su nekad bile tipični božićni kolačići, ali ih lijep izgled i sjajan okus iznose na stol i u brojnim drugim, posebice svečanim prilikama.

Sastojci
300 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
60 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
90 g šećera u prahu
200 g maslaca
60 g mljevenih badema ili lješnjaka
4 žumanca
Za nadjev:
300 g Marmelade marelica Podravka
rum
Za posipavanje:
100 g šećera u prahu
2 Vanilin šećera Dolcela


Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena.
2. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, i to polovicu od njih s rupicom na sredini.
3. Složite ih u namašćeni pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.
4. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma te preklopite pošećerenim zvjezdicama.
Posluživanje
Zvjezdice poslužite s čajnim napitkom.
Savjet
Po želji možete prhko tijesto rezati i u druge oblike.


Rafioli

Drevni dalmatinski kolačići toliko su divni i tako puna okusa da ih odavno ne pripremaju kao nekad, samo o blagdanima i svečanostima, nego koriste svaku priliku da se njima oslade.

Sastojci
Za tijesto:
700 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
malo Praška za pecivo Dolcela
200 g maslaca
3 jaja
2 žumanca
60 g šećera
sol
mlijeko po potrebi
Za nadjev:
4 jaja
200 g šećera
400 g badema
limunova korica
3 žlice likera maraskina
1 žlica rakije
muškatni oraščić i cimet
rakija (lozovača)
kristalni šećer


Postupak
1. U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, žumance, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo te ostavite neka pokriveno počiva oko sat vremena.
2. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole).
3. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven.
4. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom, pa ukrasnim kotačičem oblikujte rafiol po rafiol.
5. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev.
6. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta.
7. Priprema nadjeva: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet.
Posluživanje

Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.
Savjet
Za aromatičniji nadjev možete po želji dodati narančinu koricu i grožđice.


-Prhki kolačići


Sastojci
Za tijesto:
280 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
250 g maslaca
3 žumanca
50 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
Za nadjev:
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
150 g Marmelade marelica Podravka

Postupak
1. Maslac razmrvite u brašnu, dodajte žumanca, šećer, vanilin šećer i umijesite glatko tijesto.
2. Nakon što je odstajalo, tijesto premijesite, tanko razvaljajte i čašicom od rakije izrezujte kolutiće, pa ih slažite u lim jedan do drugoga.
3. Za nadjev bjelanjke istucite u snijeg i postupno dodavajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu.
4. Po žličicu nadjeva stavljajte na svaki kolutić i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C.
5. Kad dobiju svijetložutu boju, izvadite ih i ohladite.
6. Pečene kolutiće premažite marmeladom s donje strane i spajajte po dva zajedno.
Posluživanje
Kolačiće poslužite uz tople i hladne napitke.
Savjet
Nadjev od snijega možete staviti u vrećicu za ukrašavanje i s različitim ga nastavcima oblikovati po želji.


Kućni prijatelj

Prijatelje, dakako, treba dobro čuvati, a slično je i s ovim kolačićima: što ih dulje čuvate, to su mekši i bolji.
Sastojci
2 jaja
150 g šećera
200 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
½ žličice Praška za pecivo Dolcela
70 g oraha
70 g grožđica
70 g čokolade
50 g maslaca
limunova korica


Postupak
1. Orahe i čokoladu narežite na sitne komade. Jaja i šećer dobro izmiješajte, dodajte brašno s praškom za pecivo, orahe, čokoladu, grožđice i sve dobro izmiješajte.
2. Polutvrdu smjesu koju ste dobili ostavite neka stoji 1-2 sata.
3. Na namazani pleh stavljajte smjesu žlicom i odmah oblikujte štručice široke 5-6 cm.
4. S malim razmakom stavljajte jednu do druge i pecite oko 15-20 minuta na temperaturi od 200°C.
Posluživanje
Pečeni kolač izvadite na dasku i narežite malo ukoso štapiće široke oko 1 cm. Kad odstoje 4-5 dana, vrlo su ukusni.
Savjet
Dobro se čuvaju u limenim kutijama.


Pravougaoni kolačići
.

Sastojci
700 g Polubijelog brašna tip 850 Podravka
450 g meda
120 g maslaca
150 g šećera
100 g oguljenih i grubo narezanih badema
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 kašike nane narančine korice
2 kašike nane limunove korice
½ kašike đumbira u prahu
½ kašike klinčića u prahu
½ kašike muškatnog oraščića
½ kašike cimeta u prahu


Postupak
1. Brašno izmiješano s praškom za pecivo pomiješajte sa šećerom, đumbirom, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem.
2. Dodajte krupno sjeckane bademe, limunovu i narančinu koricu, maslac narezan na listiće te med koji ste prethodno malo zagrijali.
3. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga neka stoji na hladnom mjestu najmanje sat vremena ili preko noći.
4. Ohlađeno tijesto potom ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu 3-4 mm.
5. Tijesto potom stavite na namašćeni pleh (vel. 40x32 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta.
Posluživanje
Još topli kolač nožem narežite na pravokutnike ili ga izrežite pravokutnim kalupom.
Savjet
Ako nemate polubijelo brašno, možete upotrijebiti i glatko bijelo brašno.



Firentineri

Svečani suhi kolačići izgledaju vrlo ljupko: kružići od oblatni spajaju se bogatom smjesom, a vrh svakog firentinera krasi kandirana trešnja. Čuli smo i da djeluju kao pokretači dobrog raspoloženja. Nije ni čudo jer sadrže suncokretove sjemenke koje su bogate selenom poznatom po upravo takvom učinku.

Sastojci
2 oblatne
Za nadjev:
40 g sušenog sjeckanog voća
1 žličica cimeta
50 g oljuštenog sjeckanog kikirikija
50 g nasjeckanih sjemenki suncokreta
70 g nasjeckanih lješnjaka
70 g nasjeckanih oraha
100 g sjeckanih oljuštenih badema
125 g šećera
40 g maslaca
125 ml vrhnja za kuhanje
75 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za ukrašavanje:
50 g kandiranih trešanja


Postupak
1. Maslac, vrhnje i šećer dobro izmiješajte. Dodajte brašno, cimet, sušeno voće, bademe, orahe, lješnjake, sjemenke suncokreta, kikiriki i sve izmiješajte.
2. Oblatnu izrežite kalupom za rezanje tijesta u kolutiće (promjera 5 cm) i na svaki stavite žličicu pripremljene smjese, a na vrh polovicu kandirane trešnje.
3. Kolačiće stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 15-20 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih na blagdanskom stolu uz ostale sitne kolačiće.
Savjet
Po vlastitom ukusu odaberite oblik izrezranih oblatni, a možete prilagoditi i omjer badema, oraha, lješnjaka, kikirikija i suncokreta, kojih ukupno treba biti 340 g.


Medeni kolačići

Medene kolačiće raznih oblika superbrzo začarajte uz pomoć gotove Podravkine mješavine za sitne kolačiće! Ipak, ono bez čega ne možete jest pravi, prirodni "nektar bogova" koji to ime ne nosi tek tako!

Sastojci
500 g Mješavine za sitne kolače Podravka
250 g margarina
1 jaje
100 g meda
Za posipavanje:
50 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela

Postupak
1. Mješavini za sitne kolačiće dodajte margarin narezan na listiće, jaje i med te zamijesite glatko tijesto.
2. Dobiveno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini debljine 0,5 cm.
3. Od razvaljanog tijesta kalupima izrezujte oblike po želji.
4. Stavite ih na lim obložen pek papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 15 minuta.
Posluživanje
Kolačiće poslužite posute mješavinom šećera.
Savjet
Med kratko zagrijte jer ćete ga tako lakše umiješati u ostale sastojke


Makronska torta

Ova je profinjena torta svojevrsni hommage tradicionalnim makronima, kolačićima od mljevenih lješnjaka ili badema, ne pečenima nego sušenima, srodnicima poljubaca od bjelanjaka i šećera, bez brašna.

Sastojci
Za tijesto:
6 bjelanjaka
250 g šećera
250 g prženih mljevenih oraha ili lješnjaka
Za kremu:
6 žumanaca
6 žlica vrhom punih šećera
6 žlica jake crne kave
250 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela


Postupak
1. Bjelanjke i šećer tucite na pari dok dobijete ne pregusti snijeg.
2. Nakon toga umiješajte pržene i mljevene orahe ili lješnjake. Dobivenu smjesu razdijelite na tri dijela, pa svaki posebno pecite na maslacem namazanom pek - papiru.
3. Za kremu: Na pari tucite žumanca sa šećerom, crnom kavom i vanilin šećerom i ohladite. Maslac pjenasto umutite, pa ga žlicu po žlicu dodavajte ohlađenoj kremi.
4. Pečene listove premažite kremom, pa ostavite 1-2 dana da odstoje na hladnome mjestu.
Posluživanje
Kada se ohladila tortu ukrasite tučenim vrhnjem.
Savjet
Pripremljeno tijesto možete na isti način peći i u tepsiji pa tako umjesto torte dobiti kolač.

Rafaelo kocke

Pahuljaste kuglice "balerine" koje toliko vole djeca, počele su se pojavljivati i u drukčijim formama, pa eto ih i u obliku kocki (daleko jednostavnijih za izradu). Ono što ih čini članovima obitelji rafaelo je neizostavni kokos – u biskvitu i kao dekoracija.

Sastojci
Za biskvit:
6 bjelanjaka
300 g šećera u prahu
150 g kokosova brašna
100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za kremu:
6 žumanjaka
200 g šećera u prahu
250 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela
Za posipavanje:
100 g kokosova brašna


Postupak
1. Bjelanjke istucite u snijeg, dodajte šećer u prahu i dalje tucite do guste pjene. Umiješajte kokosovo brašno i brašno.
2. Dobivenu smjesu izlijte u namašćen i brašnom posipan pleh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C 15-20 minuta.
3. Priprema kreme: žumanjke i šećer u prahu tucite na pari dok se krema ne zgusne. Ohladite i umiješajte u pjenasto izmiješan maslac s vanilin šećerom.
4. Pečeni biskvit ohladite, premažite kremom i posipajte kokosovim brašnom.
Posluživanje
Kolač narežite na pravilne kocke i poslužite.
Savjet
U kremu možete po želji nati malo narančine korice.


Makovica

Nemojte se prevariti i odmahnuti rukom prije nego pročitate recept: ovdje se ne radi o makovnjači (za koju ipak treba dosta motanja po kuhinji), već o vrlo jednostavnom kolaču od maka, za koji vam je potrebno tek nešto više od sat vremena.

Sastojci
7 jaja
150 g maslaca
250 g šećera
250 g maka
200 ml zašećerenog mlijeka
70-80 g grožđica
limunov sok
100-150 ml ruma

Postupak
1. Žumanjke, maslac i šećer pjenasto izmiješajte.
2. Mak skuhajte u zašećerenom mlijeku, pa ohladite. Posebno istucite čvrst snijeg od bjelanjaka.
3. U smjesu od žumanjaka dodajte ohlađeni mak, nanu koricu limuna i limunov sok, rum, dobro izmiješajte i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4. Smjesu ulijte u tepsiju, koju ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom.
5. Pecite oko 30 minuta na temperaturi od 180 - 200°C.
Posluživanje
Kolač narežite na kocke i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Savjet
Smjesu možete ispeći i u kalupima za muffine, što će joj dati poseban izgled.



Srneći hrbat .- kolač srneća leđa

I za vegetarijance! Ovaj je kolač dobio ime po formi koju ćete dobiti ulijete li smjesu u poseban "kalup za srneći hrbat" (duguljast i ovalan). Među sastojcima nema većih iznenađenja (čokolada, orasi, rum), no zanimljiv oblik izrezanih ploški osvježit će uobičajenu ponudu kolača na stolu.

Sastojci
70 g maslaca
150 g šećera
6 jaja
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice Krušnih mrvica Podravka
50 ml ruma
150 g oraha
Za čokoladnu ocaklinu:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
Za posluživanje:
200 ml slatkog vrhnja


Postupak
1. Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rumu. Umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka i dodajte mljevene orahe.
2. Dobivenu smjesu stavite u kalup za srneći hrbat, premazan maslacem i posut brašnom.
3. Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 185°C.
4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Ohlađeni kolač poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Krušne mrvice možete zamijeniti usitnjenim keksima.


Katarina ploške - šnite

Sastojci
Za tamno tijesto:
7 žumanjaka
7 žlica šećera
7 žlica nasjeckanih oraha
4 do 5 žlica Oštrog brašna tip 500 Podravka
7 bjelanjaka
Za svijetlo tijesto:
5 bjelanjaka
150 g šećera
4 žlice ulja
4 žlice Oštrog brašna tip 500 Podravka
40 g grožđica
150 g mljevenih oraha
Za kremu:
5 žumanjaka
250 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
1 naranča

Postupak
1. Priprema tamnog tijesta: žumanjke i šećer dobro izmiješajte, dodajte orahe, brašno i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu podijelite i pecite u dva dijela u tepsiji (vel. 35 x 25 cm) obloženoj namašćenim papirom 15 - 20 minuta, tako da dobijete dva lista.
3. Priprema svijetlog tijesta: bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg. Zatim postepeno dodajte brašno, narezane grožđice i orahe i na kraju ulje.
4. Sve izlijte u tepsiju iste veličine na namašćen papir, i pecite oko 20 minuta.
5. Priprema kreme: žumanjke i šećer u prahu dobro izmiješajte i stavite na paru, dodajte čokoladu i tucite dok se ne počne zgušnjavati.
6. U ohlađenu kremu dodajte pjenasti maslac, narančin sok i sve dobro izmiješajte. Kremu razdijelite na tri dijela i premažite listove tijesta te složite tako da je bijeli u sredini, a površinu izgladite.
Posluživanje
Kada je gotov, kolač ohladite i narežite na ploške.
Savjet
Za aromatičniji kolač u tijesto dodajte malo nane korice naranče, a u kremu voćni liker.

Uzbudljivi desert
Sastojci
Za biskvit:
4 jaja
180 g šećera
100 g oraha
1 list oblatne
Za kremu:
200 g maslaca
1 žumanjak
150 g šećera u prahu
4 žlice jake kave
Za posipavanje:
2 žlice mljevenih oraha


Postupak
1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, zatim dodajte mljevene orahe i na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
2. Tepsiju premažite maslacem, na dno stavite oblatnu, na nju izlijte pripremljenu smjesu i stavite ju peći na temperaturu od 150°C 10 - 15 minuta.
3. Pečeno tijesto ohladite i premažite kremom.
4. Priprema kreme: maslac i šećer pjenasto izmiješajte, zatim dodajte žumanjak i postepeno umiješajte hladnu kavu.
Posluživanje
Pripremljeni kolač pospite orasima.
Savjet
Za bržu pripremu možete koristiti i Kremu za torte Dolcela.

Kolačići advokatski
Sastojci
Za biskvit:
5 bjelanjaka
150 g šećera u prahu
200 g lješnjaka
Za kremu:
5 žumanjaka
150 g šećera
100 g maslaca
80 g čokolade za kuhanje


Postupak
1. Bjelanjke čvrsto tucite, dodajući postepeno šećer. Kad dobijete čvrstu pjenu, umiješajte mljevene lješnjake.
2. Smjesu izlijte na maslacem namazanu tepsiju, pa pecite na temperaturi od 185 - 190°C tako dugo dok se na površini ne uhvati korica.
3. U međuvremenu izmiješajte žumanjke i šećer, maslac i rastopljenu čokoladu, pa tucite dok se smjesa ne zgusne.
4. Dobivenu kremu prelijte preko kolača.
5. Kolač ponovno stavite peći na temperaturu od 200°C oko 20 minuta.
Posluživanje
Kolač narežite i prije posluživanja pospite grubo nasjeckanim lješnjacima.
Savjet
Umjesto lješnjaka, možete koristiti bademe.


Kolač od trešanja

Sastojci
120 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
250 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
malo mlijeka
limunova korica
100 g oraha
1 kg trešanja

Kolač od trešanja
Vrijeme pripreme 1 h 20 min

Postupak
1. Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, malo mlijeka, nanu koricu limuna, pa sve zajedno izmiješajte.
2. Na kraju istucite snijeg od bjelanjaka, te ga naizmjence s mljevenim orasima lagano umijesite u smjesu.
3. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćenu tepsiju (vel. 30 x 20 cm). Trešnje operite, odstranite im koštice i rasporedite ih po površini smjese.
4. Kolač pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200°C.
Posluživanje

Kolač poslužite posut šećerom u prahu.
Savjet
U tijesto možete dodati i malo grubo nane čokolade.


Biskvit s pjenom od sira

Sastojci
Za tijesto:
3 jaja
180 g šećera
3-4 žlice kipuće vode
180 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
malo Praška za pecivo Dolcela
Za nadjev:
600 g svježeg sira
2 slatka vrhnja
4 žlice šećera u prahu
korica limuna


Postupak
1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, pa naizmjence dodajte vodu i brašno izmiješano s praškom za pecivo, a na kraju snijeg od bjelanjaka.
2. Biskvit pecite u namašćenom plehu (vel. 30 x 20 cm) 15 - 20 minuta.
3. Priprema pjene od sira: svježi sir dobro ocijedite i propasirajte, dodajte nanu koricu limuna, pa pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje, u koje ste utukli šećer u prahu.
4. Ohlađeni biskvit razrežite napola i nadjenite pjenom od sira, a površinu pošećerite.
Posluživanje
Kolač poslužite narezan na kocke.
Savjet
Po želji, uz ovaj ukusan kolač možete poslužiti i breskve iz kompota.


Saće

Pitate se gdje je med u ovome saću? Nema ga! Zapravo ga glumi marmelada, a košnice su od mekog tijesta s maslacem. Poslužite li ih vruće i posipane šećerom, ipak će se oko njega sakupiti male pčele – djeca, koja vole sve što je zanimljivo i slatko!

Sastojci
400 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1 instant kvasac
2 žumanjka
80 g maslaca
80 g šećera
200 ml mlijeka
sol
1 Vanilin šećer Dolcela
limunova korica
Za nadjev:
200 g Marmelade marelica Podravka
Za premazivanje:
100 g maslaca
Za posipavanje:
šećer u prahu


Postupak
1. U brašno istresite instant kvasac i izmiješajte. Zatim u sredini napravite udubinu i dodajte žumanjke, šećer, rastopljeni maslac, malo soli, vanilin šećer, nanu limunovu koricu, pa mlakim mlijekom umijesite mekano tijesto.
2. Dobro ga izradite dok površina ne postane glatka i sjajna, a potom ga ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže.
3. Zatim otkidajte podjednake komadiće tijesta (veličine male marelice), u ruci ih malo spljoštite i stavite žličicu marmelade.
4. Sve krajeve tijesta skupite preko toga, oblikujte kuglicu, uvaljajte je u rastopljeni maslac u okrugloj tepsiji (promjera 20 cm) i počnite slagati od sredine.
5. Ostale kuglice složite u krug na isti način sve dok ne napunite tepsiju. Ostavite još 10 - 15 minuta da miruje, a zatim pecite 20 - 25 minuta na 200°C.
Posluživanje
Pečene saće vruće odvojite i pošećerite.
Savjet
Ukoliko nemate okruglu tepsiju, kuglice od tijesta možete slagati i u četvrtastoj.


Bakin kolač

Sastojci
3 jaja
2 šalice šećera
1 šalica ulja
1 šalica Oštrog brašna tip 500 Podravka
1 šalica Glatkog brašna tip 500 Podravka
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 šalice mlijeka
2 šalice oraha
1 rebro čokolade za kuhanje
1 Vanilin šećer Dolcela
Za posluživanje:
šećer u prahu


Postupak
1. Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, umiješajte ulje, pa naizmjence dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
2. Umiješajte mljevene orahe, otopljenu čokoladu i vanilin šećer.
3. Sve dobro izmiješajte, izlijte u namazanu i pobrašnjenu tepsiju, te stavite peći oko 40 minuta na temperaturu od 220°C.
Posluživanje
Pečeni kolač pospite šećerom i poslužite narezan na kocke ili rombove.
Savjet
Umjesto ulja, možete koristiti light margarin.


Ploške od keksa- šnite

Sastojci
300 g keksa Petit Beurre
200 g žele bombona
100 g grožđica
rum
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
1 žlica kakaa
1 jaje
1 limun
Za čokoladnu ocaklinu:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina


Postupak
1. Kekse sameljite, bombone narežite na kockice, a oprane grožđice namočite u malo ruma.
2. Pjenasto izmiješajte maslac i šećer, dodajte jaja, limunov sok i nanu koricu. Zatim umiješajte kekse, kakao, bombone i grožđice s rumom.
3. Sve dobro izradite rukama, pa na papiru, koji ste posuli šećerom, napravite od smjese oblik valjka i stavite ju u hladnjak na barem 2 sata.
4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Ohlađeni kolač narežite na ploške.
Savjet
Umjesto ruma, možete upotrijebiti liker od naranče.

Češki kolač

Sastojci
5 jaja
250 g šećera
200 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
1 žlica vode
2 žlice kakaa
Za kremu:
150 g šećera
5 žumanjaka
5 žlica Oštrog brašna tip 500 Podravka
500 ml mlijeka
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
Za pjenu:
5 bjelanjaka
250 g šećera
sok od pola limuna


Postupak
1. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, vodu i još malo tucite. Zatim dodajte brašno i jedan po jedan žumanjak, a na kraju kakao.
2. Stavite smjesu u namašćenu tepsiju (vel. oko 40 x 25 cm) i pecite 40 - 50 minuta na temperaturi od 200°C.
3. Pečeni biskvit ohladite i premažite pripremljenom kremom, a preko toga ravnomjerno rasporedite toplu pjenu od bjelanjaka.
4. Priprema kreme: izmiješajte šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka, te zakuhajte u 500 ml vrućeg mlijeka. Smjesu kuhajte oko 10 minuta dok se ne ugusti, pa pustite da se ohladi.
5. Pjenasto izrađeni maslac i šećer u prahu umiješajte u ohlađenu kremu.
6. Priprema pjene: bjelanjke isucite, dodajte šećer, tucite na pari još oko 10 minuta, a zatim dodajte sok od limuna.
Posluživanje
Kolač ohladite i narežite na kocke.
Savjet
Za bržu pripremu možete koristiti Kremu za torte Dolcela, a umjesto tučenih bjelanjaka, Šlag pjenu Dolcela.

Kokos kocke

Sastojci
160 g kokosa
150 g maslaca
100 g Albert keksa
30 g šećera u prahu
sok od jednog limuna
1 žlica nane limunove korice
100 ml slatkog vrhnja
Za kremu:
1 Parfe krema vanilin Dolcela
600 ml mlijeka
100 g čokolade s rižom
2-3 žlice limunova soka


Postupak
1. U zdjelu stavite kokos, dodajte omekšani maslac, šećer u prahu, mljevene kekse, vrhnje, sok i nanu limunovu koricu.
2. Sve dobro izmiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na uljem namazan lim veličine 20x30 cm.
3. Hladno mlijeko ulijte u visoku posudu, dodajte sadržaj vrećice parfe kreme i miješajte električnom mješalicom četiri minute.
4. Pred kraj umiješajte limunov sok i čokoladu narezanu na manje komadiće.
5. Kremu nanesite na pripremljenu podlogu od kokosa i stavite u hladnjak na 2-3 sata.
Posluživanje

Kocke od kokosa poslužite sa šlagom i pospite listićima badema.
Savjet

Ljubitelji kokosa mogu i u parfe kremu umiješati 2-3 kašike kokosa.

Čajni medeni hleb

Sastojci
170 g Raženog brašna tip 1250 Podravka
150 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
2 jaja
180 g Cvjetnog vrcanog meda Podravka
70 g šećera
120 ml mlijeka
50 ml ulja
pola žličice cimeta
¼ žličice klinčića u prahu
prstohvat nanog muškatnog oraščića
1 žličica nane narančine korice
pola žličice soli
Za ukrašavanje:
20 g maslaca
listići badema

Postupak
Posluživanje

Pečeni hleb premažite maslacem i pospite listićima badema.
Savjet

Ovaj aromatičan i drugačiji slatki hleb može stajati najmanje sedam dana i ostati sočan i ukusan.

Krofne

Ah, tko će dočekati te maškare? Ništa, mi ćemo ih ispeći i prije karnevala, s maskom il’ bez nje, a možete nam se pridružiti i vi. Recept je tradicionalan, s marmeladom u rumom namirisanoj unutrašnjosti. Ukažu li se na sredini pokladnica svijetli obruči, slobodno se možete praviti važni!
Sastojci
Za tijesto:
4 žumanjka
600 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
20 g svježeg kvasca
5 žlica ulja
sok od pola limuna
1 žlica ruma
250 ml mlijeka
sol
30 g šećera
ulje za prženje
Za nadjev:
300 g Marmelade marelica Podravka
Za posipavanje:
šećer u prahu
Postupak
1. Žumanjke i šećer izmiješajte, dodajte malo mlijeka, rum, sol, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve dobro izmiješajte. Tako pripremljenu mješavinu ostavite oko 20 minuta na toplom mjestu.
2. Zatim postepeno dodajte toplo brašno, uz neprestano miješanje, kako bi dobili glatko tijesto gustoće kao za orehnjaču. Dobiveno tijesto odmah razvaljajte oko ½ cm debelo i režite krugove.
3. Rubove kruga premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo marmelade, poklopite drugim krugom tijesta i manjom čašom obrežite rubove.
4. Sada krafne ostavite dizati pokrivene na toplome mjestu oko 20 minuta.
5. U vruće ulje stavljajte ih peći tako da gornju stranu okrenete prema dolje. Pecite na umjerenoj, vrlo blagoj temperaturi, najprije poklopljene, a zatim drugu stranu bez poklopca.
Posluživanje
Pečene pokladnice pošećerite i poslužite netom ohlađene.
Savjet
Osim limunova soka, u tijesto možete dodati i malo limunove korice, a u šećer za posipavanje dodajte Vanilin šećer Dolcela.


Ekleri

Za eklere kažu da su "dugog oblika, ali kratkog trajanja". Ovdje se ne misli samo na kvalitetu i trajnost namirnica, već i na činjenicu da su zaista najbolji "friški": lagano hrskavog tijesta i kreme koja ga još nije natopila.
Sastojci
250 ml vode
50 g maslaca
sol
150 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
4 jaja
1 Prašak za pecivo Dolcela
Za nadjev:
1 vrećica Šlag pjene Dolcela
125 ml ohlađenog mlijeka
1 žličica instant kave
Za ocaklinu od kave:
1 bjelanjak
200 g šećera u prahu
1 žlica limunova soka
2 žlice jake kave

Postupak
1. U hladnu vodu stavite sol i maslac. Kad voda zakipi, postepeno miješajući dodajte brašno i kuhajte na umjerenoj temperaturi tako dugo dok se tijesto ne odvoji od posude.
2. Tijesto ohladite, miješajući dodajte malo praška za pecivo i jedno po jedno jaje. Dobro izmiješano tijesto stavite u vrećicu za ukrašavanje sa širokim limenim nastavkom, pa na namašćen i pobrašnjen lim istiskajte trake dugačke oko 10 cm.
3. Pecite ih 25 - 30 minuta na 220°C.
4. Ohlađene prerežite i napunite nadjevom od šlag pjene, koju pripremite prema uputama na vrećici, uz dodatak instant kave.
5. Eklere prelijte ocaklinom od kave, koju ćete pripremiti na sljedeći način: prosijani šećer stavite u posudu i dodajte bjelanjak da dobijete gustu tekuću smjesu.
6. Miješajte tako dugo dok ocaklina ne postane potpuno glatka i bijela (oko 5 minuta). Dodajte malo limunova soka i kave.
Posluživanje
Eklere možete dodatno ukrasiti rastopljenom čokoladom.
Savjet
Za bržu pripremu, upotrijebite mješavinu za Princes uštipke Dolcela.


Dvobojna rolada od kestena
Sastojci
Za kesten pire:
1 kg kestena
120 g šećera
125 ml vode
rum
Za nadjev:
150 g maslaca
rum
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
Za čokoladnu ocaklinu:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina


Postupak
1. Kesten skuhajte, ogulite i propasirajte. Šećer s vodom dobro prokuhajte da se ugusti i prestane pjeniti, pa mu dodajte protisnute kestene, malo ruma ili maraskina. Sve dobro izmiješajte, još kratko prokuhajte i ohladite.
2. Alu-foliju pospite šećerom, pa kesten-pire stanjite u četvrtast oblik, nadjenite nadjevom, pomoću folije oblikujte roladu, prelijte ju čokoladnom ocaklinom i stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
3. Priprema nadjeva: maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanjak, rum i vanilin šećer, pa sve dobro promiješajte.
4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Roladu od kestena režite na ploške i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Savjet

Kestene možete jednostavno oguliti tako da okruglu stranu kore zarežete poprijeko i stavite ih u tepsiju s malo vode da se 10-15 minuta peku u pećnici. Zatim još vruće ogulite i stavite kuhati u mješavinu mlijeka i vode dok ne omekšaju. Ocijeđene propasirajte

Čokoladne kocke

Sastojci
300 g maslaca
300 g šećera u prahu
6 jaja
200 g čokolade za kuhanje
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela
Za posipavanje:
80-100 g oraha


Postupak
1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, pa miješajući dodajte jedan po jedan žumanjak, zatim nu čokoladu, brašno, vanilin šećer i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka.
2. Stavite peći u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (vel. 30 x 20 cm) na 200°C 8 - 10 minuta, a potom površinu pospite sitno rezanim orasima i pecite još 30 - 40 minuta.
Posluživanje

Pečeni kolač izvadite iz pećnice, ohladite i narežite na kocke ili deblje ploške.
Savjet

Svaki žumanjak potrebno je dobro umiješati prije dodavanja drugog. Sitno rezane orahe možete po želji umiješati već u samu smjesu.

Indijaneri

Sastojci
Za biskvit:
3 žumanjka
60 g šećera
90 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
4 bjelanjka
Za čokoladnu ocaklinu:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
Za nadjev:
500 ml slatkog vrhnja
20 g Marmelade višnja Podravka

Postupak
1. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg, pa u njega postepeno umiješajte najprije šećer, a zatim polagano dodajte žumanjke. Nakon toga, kuhačom umiješajte prosijano brašno.
2. U tepsiju stavite namašćeni pergament papir i nanosite pripremljenu smjesu u obliku malih hrpica. Pecite na temperaturi od 185°C oko 10 minuta.
3. Polovicu ispečenih hrpica premažite po gornjoj površini tankim slojem marmelade, a zatim ih prelijte čokoladnom ocaklinom i ostavite da se posuše.
4. Slatko vrhnje s dodatkom šećera istucite u šlag.
5. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
6. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje

Neprelivene hrpice nadjenite tučenim slatkim vrhnjem i pokrijte hrpicama prelivenima čokoladom.
Savjet
Indijaneri se u pravilu peku u posebnom limu s okruglim udubinama. Pečenje možete pojednostaviti tako da pripremljenu biskvitnu smjesu pečete na ravnom limu, a poslije izrezujete krugove.

Užičke kremšnite

Sastojci
1 kora Lisnatog tijesta Podravka
Za kremu:
1 Krema za kremšnite Dolcela
500 ml vode
Za šlag:
600 ml vrhnja za šlag
2 Šlag fixa Dolcela
Za glazuru:
200 g čokolade
30 g maslaca


Postupak
1. U hladnu vodu dodajte sadržaj vrećice kreme za kremšnite. Električnom mješalicom lagano promiješajte te nastavite miješati 5 minuta (srednjom brzinom).
2. Kremu odmah nanesite na koru lisnatog tijesta (15 x 25 cm) i poravnajte površinu.
3. U visoku posudu ulijte hladno vrhnje za šlag i miješajte električnom mješalicom ½ minute.
4. Dodajte sadržaj vrećica Šlag fixa, te dalje miješajte električnom mješalicom (najvećom brzinom), sve dok masa ne postane čvrsta.
5. Šlag premažite preko kreme i izravnajte površinu.
6. Čokoladu rastopite u zagrijanom maslacu, malo ohladite i tako pripremljenu glazuru prelijte preko kolača.
Posluživanje
Ohladite 1-2 sata u hladnjaku, narežite na kocke i poslužite.
Savjet
Kolač izvadite 15 minuta prije rezanja kako vam glazura ne bi pucala.


Medvjeđe šape

Sastojci
3 šalice Oštrog brašna tip 500 Podravka
¼ vrećice Praška za pecivo Dolcela
1 šalica šećera
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica svinjske masti
1 jaje
1-2 žlice meda
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
Za posipavanje:
šećer u prahu


Postupak
1. Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite neka odstoji oko pola sata na hladnom mjestu.
2. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, te lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji.
3. Napunjene kalupe stavite na lim i pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta, dok tijesto ne porumeni.
Posluživanje

Još vruće šape vadite iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu.
Savjet

Za odmjeravanje količine namirnica u ovom receptu koristite se šalicom od 200 ml.


Kuglice od keksa i badema

Sastojci
150 g petit beurre keksa
1 žlica ruma
3-4 žlice šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g mljevenih badema
100 ml mlijeka
Za ukrašavanje:
50 g kokosovog brašna


Postupak
1. U električnoj sjeckalici usitnite kekse i prebacite ih u dublju zdjelu.
2. Dodajte im bademe, vanilin šećer, šećer u prahu, rum i mlijeko. Smjesu dobro promiješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu.
3. Od nje vlažnim rukama oblikujte kuglice i na kraju ih uvaljajte u kokosovo brašno.
Posluživanje
Kuglice od keksa i badema stavite u ukrasne papirnate košarice i poslužite uz hladne ili tople napitke.
Savjet
Umjesto u kokosovo brašno kuglice možete uvaljati i u čokoladne mrvice.


Kolači s pistacijama

Sastojci
3 bjelanjka
80 g šećera
¼ žličice mljevenog kardamoma
1 žličica nane narančine korice
100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
100 g očišćenih pistacija


Postupak
1. Bjelanjke miješajte električnom miješalicom tako dugo dok ne dobijete snijeg, postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok se šećer ne otopi.
2. Dodajte kardamom, narančinu koricu, lagano umiješajte brašno i na kraju pistacije.
3. Duguljasti kalup (vel. 25x10 cm) obložite pek-papirom, izlijte pripremljenu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C 30 minuta.
4. Pečeni kolač izvadite iz kalupa, pokrijte krpom i ostavite neka se dobro ohladi.
5. Ohlađeni kolač režite na tanke ploške debljine 5 mm i slažite ih na pleh obložen pek-papirom, pa ga sušite u pećnici zagrijanoj na 100˚C 30-40 minuta.
Posluživanje

Kolače poslužite uz manje aromatična jela ili tople napitke.
Savjet

Da biste lakše rezali tanke šnite, upotrebite nož s pilicom za rezanje hleba.



Kiflice od oraha

Sastojci
200 g šećera
2 jaja
250 g mljevenih oraha
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
100 g nane čokolade za kuhanje
Za posipavanje:
kristal šećer


Postupak
1. Šećer i jaja miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte orahe, čokoladu, promiješajte i umiješajte u pjenastu smjesu.
3. Rukama oblikujte kiflice i svaku uvaljajte u šećer. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200˚C 15 minuta.
Posluživanje
Kiflice poslužite kao desert na božićnom stolu.
Savjet
Kiflice možete uvaljati u mješavinu kristal šećera i grubo nasjeckanih oraha.

Leckerli

Sastojci
700 g Polubijelog brašna tip 850 Podravka
450 g meda
120 g maslaca
150 g šećera
100 g oguljenih i grubo narezanih badema
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 žličice nane narančine korice
2 žličice nane limunove korice
½ žličice đumbira u prahu
½ žličice klinčića u prahu
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice cimeta u prahu

Postupak
1. Brašno izmiješano s praškom za pecivo pomiješajte sa šećerom, đumbirom, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem.
2. Dodajte krupno sjeckane bademe, limunovu i narančinu koricu, maslac narezan na listiće te med koji ste prethodno malo zagrijali.
3. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga neka stoji na hladnom mjestu najmanje sat vremena ili preko noći.
4. Ohlađeno tijesto potom ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu 3-4 mm.
5. Tijesto potom stavite na namašćeni pleh (vel. 40x32 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta.
Posluživanje
Još topli kolač nožem narežite na pravokutnike ili ga izrežite pravokutnim kalupom.
Savjet
Ako nemate polubijelo brašno, možete upotrijebiti i glatko bijelo brašno.

Tortice s jabukama

Poznata kao izvor odličnih recepata za slastice, švicarska kuhinja diči se i raznim kolačima s jabukama, od kojih su najpoznatiji upravo slasni Apfelkuchen, tj. tartelettes aux pommes.

Sastojci
1 kg jabuka
1 pakovanje zamrznutog Lisnatog tijesta Podravka (500 g)
100 g Marmelade marelica Podravka
2-3 žlice vode
2-3 žlice listića badema
2-3 žlice limunova soka


Postupak
1. Jabuke ogulite, prepolovite i očistite od sjemenki te nakapajte limunovim sokom.
2. Lisnato tijesto odmrznite i razvaljajte na pobrašnjenoj dasci, a zatim okruglim kalupom (ili čašom, promjera 8-10 cm) izrežite krugove.
3. Marmeladu pomiješajte s vodom i malo zagrijte. Pripremljene jabuke višestruko zarežite, ali ne do kraja, i premažite marmeladom.
4. Na svaki komad izrezanog tijesta stavite polovicu jabuke ravnom stranom prema dolje. Rubove tijesta savijte oko jabuke i premažite razmućenim jajetom.
5. Tortice stavite na pobrašnjen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C 15-20 minuta.
Posluživanje

Pečene tortice, još tople, pospite listićima badema i poslužite.
Savjet

Za ove tortice upotrijebite jabuke srednje veličine, a po želji ih prije pečenja možete posipati cimetom.

Poljubac Rio

Sastojci
5 bjelanjaka
250 g šećera u prahu
nekoliko kapi ulja
1 žličica limunova soka
100 g kokosova brašna
¼ žličice cimeta u prahu
¼ žličice klinčića u prahu


Postupak
1. Bjelanjke istucite električnom miješalicom dok ne dobijete snijeg.
2. Postupno dodavajte šećer u prahu i tucite dok smjesa ne postane čvrsta.
3. Umiješajte ulje, limunov sok i kokosovo brašno pomiješano s cimetom i klinčićem.
4. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje. Lim obložite papirom za pečenje i vrećicom oblikujte hrpice koje sušite u pećnici zagrijanoj na 80°C najmanje 2 sata.
Posluživanje
Hrskave poljupce od bjelanjaka poslužite uz tople ili hladne napitke.
Savjet
Kolačiće čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

Fina pita

Sastojci
Za prhko tijesto:
125 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
125 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
150 g maslaca
1 žumanjak
1 žlica kiselog vrhnja
60 g šećera
Za biskvit:
3 jaja
50 g šećera
60 g brašna
Za nadjev:
80 g džema od ribiza
750 g jabuka ili miješanog voća
šećer po ukusu
korica limuna
cimet
rum
Za posipavanje:
šećer u prahu

Postupak
1. Od brašna, maslaca, žumanjaka, vrhnja i šećera umijesite prhko tijesto i ostavite da odstoji na hladnom mjestu oko 1 sat.
2. Razvaljajte ga u veličini tepsije (30 x 25 cm), premažite džemom i složite izne jabuke ili drugo voće. Pospite šećerom, cimetom, struganom koricom limuna i poškropite rumom.
3. Zatim pjenasto umiješajte žumanjke i šećer, pa dodajte brašno i snijeg od bjelanjaka.Tako dobiveni biskvit prelijte preko voća i pecite na temperaturi od 200°C 35 - 40 minuta.
Posluživanje
Kolač narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Savjet
U nadjev od jabuka možete dodati grubo sjeckane orahe i grožđice.


Torta s malinama


Sastojci
Za biskvit:
6 jaja
50 g šećera
60 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
20 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
20 g maslaca
malo soli
Za kremu:
500 ml slatkog vrhnja
250 ml jogurta
2-3 žlice Marmelade malina Podravka
2 žlice šećera u prahu
15 g želatine
Za ukrašavanje:
300 g svježih malina
1 Preljev za torte Dolcela


Postupak
1. Odvojite žumanca od bjelanaca, električnom miješalicom izmiješajte od bjelanaca čvrsti snijeg. Pjenasto izmiješajte žumanca, šećer i sol. Dodajte omekšali maslac i šećer u prahu.
2. Na kraju naizmjenično umiješajte snijeg od bjelanaca i brašno koje ste pomiješali sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo.
3. Pleh (vel. 28x38 cm) obložite pek papirom i na to izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Pečeni biskvit izvadite na vlažni ubrus, uklonite papir, zarolajte i ohladite.
4. Zatim biskvit narežite na trake široke oko 2 cm i premažite ih marmeladom. Na dno okruglog kalupa za torte (promjera 22 cm) od sredine prema van kružno slažite trake tako da dobijete oblik velike spirale.
5. Želatinu stavite u hladnu vodu da nabubri, a zatim je otopite u vodenoj kupelji. Čvrsto istucite slatko vrhnje, dodajte šećer, jogurt, marmeladu od malina i na kraju otopljenu želatinu.
6. Smjesu izlijte u kalup na pripremljenu podlogu od biskvita i ostavite ju hladiti oko dva sata.
7. Po površini torte rasporedite svježe maline i prelijte ih preljevom za torte.
Posluživanje

Prije posluživanja tortu odvojite od kalupa i narežite.
Savjet

Prije nanošenja preljeva tortu stavite u zamrzivač, kako se pri nanošenju preljeva ne bi topila.

Dunavski valovi
Sastojci
Za tijesto:
6 jaja
250 g šećera
160 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
160 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
250 g maslaca
1 Prašak za pecivo Dolcela
100 ml mlijeka
2-3 žlice kakaa u prahu
malo cimeta
700 ml višanja bez koštica iz kompota ili 500 g svježih višanja
Za kremu:
750 ml mlijeka
2 vrećice Pudinga vanilin Dolcela
2 Vanilin šećera Dolcela
200 g maslaca
2 žlice šećera u prahu

Postupak
1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
2. Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 30 x 30 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu.
3. Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180°C.
4. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi.
5. Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu.
6. Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenome pečenom biskvitu i prelijte čokoladnom glazurom.
Posluživanje
Tako pripremljeni kolač narežite na kocke ili rombove i poslužite.
Savjet
U sezoni višnje iz kompota možete zamjeniti svježim trešnjama


Torta od maka
.

Sastojci
Za tijesto:
180 g ušećerene limunove korice
6 jaja
180 g maka
180 g šećera u prahu
180 g maslaca
180 g badema
malo Krušnih mrvica Podravka
Za nadjev:
100 g Marmelade marelica Podravka
Za čokoladnu glazuru:
300 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja


Postupak
1. Pjenasto umutite šećer i maslac, pa postupno dodavajte jedno po jedno žumance. Dodajte mljeveni mak, sitno narezane ušećerene limunove korice i mljevene bademe.
2. Na kraju dodajte čvrst snijeg od 6 bjelanjaka i sve lagano umiješajte.
3. Kalup za torte namažite maslacem, pospite krušnim mrvicama i pecite jedan sat na temperaturi od 150-160°C.
4. Priprema čokoladne glazure: izlomite čokoladu, stavite je u posudu, a nju stavite u drugu posudu s kipućom vodom, pa lagano miješajući otopite čokoladu.
5. Slatko vrhnje zakipite, pa ga dodajte otopljenoj čokoladi.
6. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg, dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
7. Pečenu tortu prerežite napola, nadjenite marmeladom od marelica i prelijte čokoladnom glazurom.
Posluživanje

Tortu dobro ohladite i prije posluživanja ukrasite ostrušcima bijele čokolade.
Savjet

Tortu možete ukrasiti i nečim drugim, po svojoj mašti i mogućnostima.


Fave dei santi

Sastojci
400 g badema
200 g šećera
200 g brašna
2 jaja
1 žlica maslaca
1 žlica maraskina
limunova korica
2 prstohvata klinčića
2 žlice mlijeka


Postupak
1. Bademe uronite u kipuću vodu neka odstoje, odstranite im kožicu pa polovicu sameljite, a drugu nasjeckajte.
2. Mljevene bademe izmiješajte s maslacem, šećerom, jajima i limunovom koricom. Dodajte malo mljevenih klinčića i sve s brašnom dobro umijesite uz dodatak maraskina i mlijeka.
3. Izmiješajte homogenu masu i mokrim rukama oblikujte male štapiće koje narežite na komadiće pa ih oblikujte u okruglice veličine boba.
4. Svaku okruglicu malo utisnite prstom pa slažite na pleh koji ste prethodno namastili i posuli brašnom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta.
Posluživanje
Ove ukusne kolačiće poslužite uz kavu ili čaj.
Savjet
Nakon što im odstranite kožice, bademe stavite kratko u pećnicu kako bi se posušili.

Fini jogurtni napitak

Sastojci
400 g jagoda
100 g šećera u prahu
2 Vanilin šećera Dolcela
400 ml jogurta
200 ml tučenog slatkog vrhnja
1 limun

Postupak
1. Jagode očistite i dobro operite. Narežite ih na manje komadiće, pospite šećerom, vanilin šećerom i ostavite da odstoje oko pola sata.
2. Zatim ih izmiksajte, dodajte im jogurt, limunov sok i lagano umiješajte napola tučeno slatko vrhnje.
3. Napitak izlijte u odgovarajuće čaše i ostavite dobro ohladiti da postane gotovo poluzamrznuto.
Posluživanje

Ovaj lagani jogurtni desert prije posluživanja ponovo izmiješajte, ukrasite komadićima voća i tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet

Umjesto vrtnih jagoda možete upotrijebiti i šumske jagode, maline ili kupine.



Jednostavan kolač od maka

Sastojci
Za tijesto:
4 cijela jaja
2 šalice (od jogurta) šećera
1 šalica (od jogurta) ulja
1 šalica (od jogurta) mlijeka
2 šalice (od jogurta) Glatkog brašna tip 500 Podravka
1 i 1/2 šalice mljevenog maka
1/2 Praška za pecivo Dolcela
Za premazivanje:
4 žlice likera od marelica
4 žlice vode
3 žlice Marmelade marelica Podravka

Postupak
1. Električnom miješalicom pjenasto izmiješajte jaja i ulje. Postupno umiješajte šećer i mljeveni mak. Naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko stalno miješajući.
2. Izlijte tijesto u namašćen i pobrašnjen pleh (vel.18x32cm) i pecite oko 50 minuta na 180°C. Pečeno tijesto još toplo prepolovite i ostavite da se ohladi.
3. Izmiješajte liker od marelice s vodom i natopite ohlađeno tijesto. Rastopite 3 žlice marmelade s malo vode i premažite jednu polovicu tijesta te je prekrijte drugom polovicom.
4. Ponovno premažite marmeladom i prelijte čokoladnom glazurom.
Posluživanje

Tako pripremljeni kolač ukrasite čokoladnim ukrasima.
Savjet

Prije nego što tijesto stavite u pećnicu prethodno je zagrijte na preporučenu temperaturu.


Kocke s bananama

Sastojci
Za biskvit:
6 jaja
100 g šećera
3 žlice vode
50 g Namjenskog brašna za biskvitna tijesta Podravka
15 g kakaa
½ Praška za pecivo Dolcela
Za kremu:
300 ml mlijeka
35 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
50 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
20 g maslaca
Za ukrašavanje:
4 banane
2 Šlag pjene Dolcela
250 ml mlijeka

Postupak
Posluživanje

Dobro rashlađeni kolač prije posluživanja narežite na kocke.
Savjet

Banane obvezno nakapajte limunovim sokom da ne potamne.

Vanilla granola

Sastojci
250 g zobenih pahuljica
1 Puding vanilin Dolcela
1 štapić vanilije
100 ml ulja
100 ml vode
150 ml Cvjetnog vrcanog meda Podravka
150 g suhih marelica
50 g Graham brašna Podravka
150 g oguljenih badema
250 g ječmenih pahuljica
500 ml mlijeka


Postupak
1. Zobene i ječmene pahuljice, zdrobljene bademe, brašno, nasjeckane marelice i ostrugane sjemenke vanilije promiješajte. Med, ulje i vodu promiješajte i prelijte po pripremljenoj mješavini.
2. Mješavinu rasporedite po limu i stavite u pećnicu zagrijanu na 170°C. Pecite 30 do 40 minuta, uz često miješanje, dok smjesa ne dobije žuto-zlatnu boju.
3. Ohlađenu smjesu stavite u hermetički zatvorenu posudu, dodajte štapić vanilije i ostavite stajati nekoliko dana prije upotrebe.
Posluživanje

Puding skuhajte prema uputama na ambalaži i poslužite posipan vanillom granolom.
Savjet

Vanillu granolu možete posuti i po sladoledu, voćnim desertima i varencima. Dobro ide uz čokoladu i kavu, a isto tako i uz slana jela, poput onih od teletine i jastoga.


Torta Flora

Cvijeće se odavno koristi kao jestivi ukras jelima, posebice desertima. Želite li pojesti kandirano cvijeće kojim ste ukrasili čokoladnu bombu, birajte samo latice cvijeća za koje ste sigurni da nisu tretirane pesticidima i da su iz organskog uzgoja.

Sastojci
1 Parfe krema čokolada Dolcela
600 ml mlijeka
150-200 g čokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
1 bjelanjak
1-2 žlice šećera u prahu
1 ruža
cvjetovi ljubičice


Postupak
1. Latice ruža i cvjetove ljubičica očistite pomoću kista. Bjelanjak istucite vilicom da dobijete pjenastu strukturu.
2. Svaku očišćenu laticu ruža i ljubičica premažite sa svih strana bjelanjkom i otavite stajati na rešetki oko 30 minuta.
3. Tako pripremljene cvjetove pospite šećerom u prahu, te ih nastavite sušiti na rešetki još najmanje 24 sata. Prije ukrašavanja, listiće ruža i ljubičica još malo pospite šećerom u prahu.
4. U visoku posudu ulijte mlijeko. Uspite sadržaj vrećice parfe kreme i promiješajte. Masu miješajte električnom mješalicom oko 4 minute.
5. Posudu ili zdjelu s oblim dnom obložite prozirnom folijom, u nju izlijte pripremljenu parfe kremu, pa je stavite hladiti u zamrzivač na oko 3 sata.
6. Nakon hlađenja, kremu istresite iz kalupa, maknite foliju i prelijte ju čokoladom, koju ste otopili na pari.
Posluživanje

Poslužite ukrašeno pripremljenim laticama ruža i cvjetovima ljubičica.
Savjet

Listove ruža i cvjetove ljubičica možete pripremiti i nekoliko dana ranije. Stavite ih u porculansku ili staklenu zdjelu i polupokrivene čuvajte do upotrebe.

Torta od kestena

Sastojci
5 jaja
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
100 g mljevenih badema
100 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
2 žličice nane korice naranče
3 žlice narančina soka
1 Vanilin šećer Dolcela
120 g šećera
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
Za kremu:
120 g maslaca
500 g zaslađenog kesten-pirea
3 žlice bijelog ruma
2 žličice nane narančine korice
3 listića želatine
250 ml slatkog vrhnja
Za čokoladnu glazuru:
130 g margarina
1 žlica ulja
250 g čokolade za kuhanje

Postupak
1. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte sok i nanu koricu naranče, otopljenu čokoladu i maslac, bademe i brašno, koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
2. Biskvitnu smjesu izlijte u uljem namazan i brašnom posut okrugli kalup promjera 24 cm. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, ohladite i prerežite napola.
3. Maslac pjenasto izmiješajte, dodajte kesten pire, rum i nanu koricu naranče. Listiće želatine stavite u hladnu vodu oko 5 minuta, ocijedite i stavite u mali lončić. Želatini dodajte 3-4 žlice vode i otopite na pari.
4. Ovako pripremljenu želatinu umiješajte u smjesu s kestenom. Čvrsto istucite slatko vrhnje i isto tako umiješajte u kremu od kestena.
5. Pripremljene biskvitne kore natopite narančinim sokom. Premažite pripremljenom kremom od kestena i poklopite drugom biskvitnom korom.
6. Čokoladnu glazuru pripremit ćete na ovaj način: 130 g margarina stavite u posudu, otopite, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok iz njega ne ispari voda, tj. dok se na površini ne prestanu stvarati mjehurići. Dodajte žlicu ulja i ostavite stajati barem 5 minuta kako bi se slegao talog, a nakon toga tekući margarin odlijte od taloga.
7. U drugoj posudi razlomite 250 g čokolade za kuhanje i u nju lagano dodajte otopljeni margarin miješajući pjenjačom sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
8. Tortu prelijte čokoladnom glazurom i dobro ohladite.
Posluživanje

Ukrasite po želji i poslužite sa šlagom.
Savjet
Istucite slatko vrhnje uz dodatak Šlagfixa Dolcela kako bi masa bila čvršća.

Zvjezdana torta

Sastojci
Za biskvit:
6 jaja
200 g šećera
100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
100 g mljevenih oraha
150 g nane čokolade
4 žlice soka od naranče
Za kremu:
2 žumanjka
1 žlica ruma
50 g grožđica
100 g zdrobljenog suhog keksa
100 g grubo narezane mliječne čokolade
25 g grubo mljevenih pistacija
60 g kandiranih višanja
2 Šlagfixa Dolcela
400 ml vrhnja za šlag
1 žličica arome naranče
4 žlice mlijeka
50 g šećera
50 g oguljenih, popečenih, grubo narezanih badema
Za glazuru:
100 g čokolade
30 g maslaca

Postupak
1. Jaja i šećer dobro pjenasto izmiješajte.
2. Dodajte sok od naranče, brašno pomiješano s praškom za pecivo, mljevene orahe, čokoladu pa ih lagano izmiješajte.
3. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 26 cm, obložen pek papirom i namašćen, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC 30-40 minuta.
4. Za kremu, žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mlijeko, aromu naranče i kuhajte na pari 10-ak minuta.
5. U visoku posudu ulijte vrhnje i miješajte električnom mješalicom ½ minute. Dodajte Šlagfix, te miješajte električnom mješalicom (najvećom brzinom) sve dok masa ne postane čvrsta.
6. U pripremljeni šlag umiješajte ohlađenu smjesu žumanjaka i smjesu kandiranih višanja, pistacija, čokolade, suhog keksa, grožđica namočenih u rum i badema.
7. Ohlađeni biskvit prerežite, a polovicu vratite natrag u kalup. Na njega nanesite pripremljenu kremu i poklopite drugom polovicom biskvita.
8. Ohlađenu tortu prelijte glazurom od čokolade i maslaca.
Posluživanje
Ukrasite po želji i poslužite.


Frankopanska torta

Sastojci
1 kora Lisnatog tijesta Podravka
Za biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
½ žličice Praška za pecivo Dolcela
Za kremu:
5 žumanjaka
150 g šećera u prahu
2 Vanilin šećera Dolcela
300 g maslaca
1 žličica nane limunove korice

Frankopanska torta
Vrijeme pripreme 2 h
Energ. vrijednost na 100g 416 kcal / 1745 kJ

Postupak
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
2. Nakon toga, žumanjcima naizmjence dodajte brašno, koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo, i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
3. Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup, koji ste prethodno obložili pek papirom promjera 24 cm. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 25-30 minuta.
4. Biskvit ohladite i razrežite tako da dobijete dvije biskvitne kore. Lisnato tijesto izrežite tako da mu je promjer 24 cm.
5. Za kremu, žumanjke pomiješajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i kuhajte na pari oko 20 minuta, tj. dok ne dobijete gustu kremastu strukturu.
6. Kremu ohladite, a zatim umiješajte maslac i nanu limunovu koricu.
7. Biskvitnu koru premažite dijelom pripremljene kreme, a na to stavite pripremljenu koru lisnatog tijesta. Premažite je kremom i na nju stavite drugu polovicu biskvita.
8. Preostalom kremom premažite tortu, po želji ju ukrasite i ohladite.
Posluživanje

Tortu narežite na kriške i poslužite uz napitak po želji.
Savjet

Prije umiješavanja kuhanu kremu malo ohladite, a maslac pjenasto izradite.


Torta od naranče
Sastojci
600 g naranče
10 jaja
250 g šećera
2 Vanilin šećera Dolcela
200 g čokolade za kuhanje
300 g mljevenih oraha
Za posluživanje:
1 Šlag pjena Dolcela
125 ml mlijeka

Postupak
1. Naranče ogulite i odvojite kriške. Pirjajte ih oko 30 minuta na laganoj vatri, a potom ih ohladite. Ohlađene naranče usitnite u kašicu.
2. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte nanu čokoladu, orahe i naranče. Na kraju, lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
3. Smjesu izlijte u kalup (promjera 26 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 80 minuta.
4. Pečenu tortu prelijte tamnom čokoladnom glazurom.
Posluživanje
Tortu poslužite uz Šlag pjenu Dolcela, pripremljenu prema uputi na pakiranju.
Savjet
Pečenu tortu ostavite u pećnici oko 45 minuta da se ohladi kako vam visina pečenog tijesta ne bi pala.


Fina torta s ribizom

Sastojci
Za tijesto:
150 g badema
5 bjelanjaka
200 g šećera u prahu
100 g maslaca
70 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za kremu:
1 Krema za torte Dolcela
350 ml hladnog prokuhanog mlijeka
2 žlice amaretta
Za nadjev:
300 g crvenog ribiza

Postupak
1. Bjelanke istucite u snijeg i dodajte im šećer. Lagano umiješajte oguljene i mljevene bademe, otopljeni maslac i brašno.
2. Od papira za pečenje izrežite 3 kružnice promjera 23 cm, pa svaku smjestite u zasebnu tepsiju i još dodatno premažite maslacem.
3. Smjesu od bjelanjaka i badema stavite u štrcaljku, pa je u koncentričnim krugovima nanesite na podlogu od papira za pečenje.
4. Kore pecite u pećnici zagrijanoj na 120°C oko 1 sat.
5. U mlijeko uspite sadržaj vrećice kreme za torte i miješajte električnom mješalicom najvećom brzinom 3 minute, a pred kraj umiješajte amareto.
6. Na podlogu rasporedite trećinu kreme, a zatim trećinu ribiza. Stavite drugu koru i ponovite postupak dok ne potrošite sve kore.
7. Završite tortu tako da na zadnju koru nanesete kremu i ukrasite ju bobicama ribiza.
Posluživanje
Poslužite rashlađeno.
Savjet
Tortu poslužite na dan pripreme kako bi kore ostale hrskave.

Torta od sira

Sastojci
Za tijesto:
200 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
120 g maslaca
70 g šećera
1 žumanjak
navrh noža soli
nana korica 1 limuna
Za nadjev:
8 listova želatine
1 l mlijeka
200 g šećera
1 žličica nane korice limuna
4 žumanjka
1 l slatkog vrhnja (za šlag)
500 g nemasnog svježeg sira


Postupak
1. Brašno prosijte na dasku, pa ga pomiješajte s maslacem narezanim na listiće. U sredini napravite udubinu, u koju stavite šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu.
2. Brzo miješajte sve sastojke od sredine prema van, pa zamijesite gipko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u papir za pečenje i stavite u hladnjak na 2 sata.
3. Pećnicu zagrijte na 200°C. Tijesto razvaljajte u dva jednaka kruga promjera 26 cm, položite na lim i pecite jedno do drugog 10 minuta na srednjoj prečki da postanu svijetlosmeđi. Jedan još vrući krug narežite na 12 jednakih komada, pa ih ostavite da se ohlade.
4. Želatinu namočite u hladnoj vodi. Šećer, žumanjke i dio mlijeka tucite, a ostalo mlijeko zakipite. Dodajte smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom dok ne zavri, pa maknite s vatre da se ohladi.
5. U međuvremenu, istucite slatko vrhnje. Kad se mliječna mješavina počne zgušnjavati, dodajte joj razrađeni sir s limunovom koricom i tučeno vrhnje.
6. Krugom od papira za pečenje pokrijte dno kalupa za tortu, a stijenku trakom. Na dno stavite narezani krug od tijesta, a na njega stavite kremu od sira. Izravnajte joj površinu i stavite kalup u hladnjak da krema do kraja očvrsne.
7. Izvadite tortu iz kalupa, odstranite zalijepljen papir, odozgo posložite narezano prhko tijesto i pospite šećerom u prahu.
Posluživanje

Poslužite dobro rashlađeno.
Savjet

Kod pripreme tijesta, po potrebi umiješajte žlicu kiselog vrhnja.

Cvjetna torta

Sastojci
7 jaja
300 g šećera
300 g brašna
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
7 žlica vode
1 žličica nane limunove korice
1 Kompot ananas light Podravka (825 g)
3 žlice Marmelade marelica Podravka
Za kremu:
350 ml prokuhanog hladnog mlijeka
1 Krema za torte Dolcela
100 g maslaca
3 žlice soka od limuna
300 g bijele čokolade
120 g maslaca
Za ukrašavanje:
3 male žute ruže
1 bjelanjak
2 žlice šećera u prahu

Postupak
1. Jaja i šećer pjenasto istucite električnom mješalicom. Dodajte brašno, pomiješano s praškom za pecivo, vodu i koricu limuna, te sve lagano izmiješajte.
2. Smjesu izlijte u kalup za tortu (promjera 26 cm), obložen papirom za pečenje, i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 60 minuta.
3. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite, natopite sokom od kompota i premažite s pola količine marmelade, te rasporedite ananas.
4. Zatim premažite kremom, koju pripremite tako da u 350 ml hladnog mlijeka uspete sadržaj vrećice kreme za torte i miješate električnim mješalicom (najvećom brzinom) 3 minute. Nakon toga, postepeno dodajte razrađeni maslac sa sokom limuna, te promiješajte.
5. Prekrijte drugom polovicom biskvita i premažite marmeladom.
6. Tortu prelijte glazurom od čokolade, koju pripremite tako da čokoladu otopite na vodenoj kupelji, a onda u nju umiješajte maslac.
7. Odvojite latice ruža. Bjelanjak istucite tako da dobijete pjenastu strukturu. Svaki list ruže premažite sa svih strana bjelanjkom i stavite stajati na rešetku oko 30 minuta.
8. Pospite šećerom u prahu i ostavite sušiti na rešetki najmanje 24 sata. Prije ukrašavanja, listiće ruža još malo pospite šećerom u prahu.
Posluživanje
Tortu ukrasite laticama ruža.
Savjet
Latice pripremite dan ranije, a zatim njima ukrasite tortu prije nego glazura očvrsne.


Tiramisu beze torta

Beze kore uvijek je dobro imati u smočnici - poslužit će vam kao gotova podloga, pomoću koje ćete u tren oka stvoriti prhku, laganu poslasticu. Možete ih napraviti sami ili kupiti gotove u slastičarskoj radnji. Svakako probajte tortu s mirisnom tiramisu kremom!

Sastojci
2 beze kore
100 g Džema borovnica light Podravka
Za kremu:
1 Tiramisu krema Dolcela
200 ml mlijeka
150 ml vrhnja za šlag
2 žlice narančina soka
1 žlica instant kave
2 žlice vruće vode
Za ukrašavanje:
kakao u prahu

Postupak
1. Sadržaj vrećice Tiramisu kreme dodajte mješavini mlijeka i vrhnja za šlag te narančina soka. Miješajte električnom mješalicom tri minute.
2. Instant kavu pomiješajte s vrućom vodom, ohladite i umiješajte u Tiramisu kremu.
3. Beze podlogu premažite s pola količine džema od borovnice. Na to rasporedite pola količine Tiramisu kreme, pokrijte drugom beze korom, premažite preostalim džemom i Tiramisu kremom.
4. Tortu ostavite u hladnjaku pola sata, a zatim poslužite.
Posluživanje
Prije posluživanja tortu pospite kakaom u prahu.
Savjet: Ova fina torta izvrsna je ideja za iznenadne goste

Karoti torta


Sastojci
7 jaja
200 g šećera
½ žličice cimeta u prahu
½ žličice klinčića u prahu
3 žlice rakije od višanja
200 g mljevenih badema
50 g Krušnih mrvica Podravka
50 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
200 g oguljene i sitno nane mrkve
1 žličica nane limunove korice
Za nadjev:
100 g Marmelade marelica Podravka
3-4 žlice limunova soka
Za posipavanje:
šećer u prahu


Postupak
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg sa 100 g šećera.
2. Žumanjke pjenasto istucite s preostalom količinom šećera, dodajte cimet, klinčić, rakiju, mljevene bademe, nanu limunovu koricu, mrvice i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim umiješajte nanu mrkvu i snijeg od bjelanjaka.
3. Okrugli kalup, promjera 26 cm, obložite papirom za pečenje, izlijte biskvitnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 45 minuta.
4. Pečenu tortu ohladite, prerežite i premažite marmeladom od marelica, koju ste prethodno malo zagrijali i pomiješali s limunovim sokom. Tortu poklopite drugom polovicom biskvita i dobro ohladite.
Posluživanje

Tortu pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet

Cijelu tortu možete premazati marmeladom od marelica i obložiti je marcipanom. Tako će održati svježinu 2-3 dana.

Torta tutti-frutti

Je li inspiracija za ovu tortu bio talijanski sladoled ili istoimena pjesma Pata Boonea, uistinu nije važno. Okus kandiranog voća i oraha uz dodatak narančina soka te njezina šarena vanjština samo su neki atributi ove torte kojoj nećete odoljeti.
Sastojci
6 bjelanjaka
80 g šećera
3 žumanca
60 g mljevenih oraha
40 g brašna
½ žličice Praška za pecivo Dolcela
1 žličica nane limunove korice
1 žličica nane narančine korice
Za kremu:
3 žumanca
80 g šećera
70 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
600 ml mlijeka
250 g maslaca
2 Vanilin šećera Dolcela
100 g kandiranog voća
100 g grubo narezanih oraha
3-4 žlice narančina soka


Postupak
1. Odvojite bjelanjke od žumanaca. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i postupno umiješajte šećer, mljevene orahe, nanu limunovu i narančinu koricu, žumanca i na kraju brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo.
2. Pola količine biskvitne smjese izlijte u pek-papirom obložen kalup za torte promjera 20 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C desetak minuta. Na isti način ispecite i drugu polovicu biskvitnog tijesta. S pečenih biskvitnih podloga maknite pek-papir i ohladite ih.
3. Za to vrijeme pripremite kremu. Žumanca pomiješajte sa šećerom. Dio hladnog mlijeka (oko 150 ml) izmiješajte s izrađenim žumancima i brašnom, a ostatak mlijeka zakipite.
4. Kad mlijeko zakipi, posudu maknite s vatre i u nju umiješajte pripremljenu mješavinu. Kuhajte uz stalno miješanje još 7-8 minuta i ohladite.
5. U kremu umiješajte vanilin šećer, kandirano voće, orahe, narančin sok i maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
6. Pečenu biskvitnu koru premažite s dvije trećine kreme i poklopite drugom korom, pa preostalom kremom premažite cijelu tortu.
Posluživanje
Dobro ohlađenu tortu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite komadićima kandiranog voća.
Savjet
Ako želite pripremite tutti-frutti ploške, biskvit pecite na isti način u plehu veličine 19x28cm.

Torta od oraha i čokolade

Sastojci
Za tijesto:
6 žumanaca
200 g šećera
250 g mljevenih oraha
2 žlice Krušnih mrvica Podravka
6 bjelanjaka
Za kremu:
4 jaja
250 g šećera
5 rebara čokolade
250 g maslaca
limunov sok


Postupak
1. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte orahe, mrvice i na kraju čvrst snijeg.
2. Smjesu izlijte u namašćen kalup za torte i pecite na 180-200°C oko 40 minuta.
3. Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Jaja i šećer stavite na paru, dodajte razlomljenu čokoladu i kuhajte miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati.
4. Kad se zgusne, stavite je hladiti i povremeno je promiješajte. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasti maslac i limunov sok.
5. Pečenu tortu prerežite napola i premažite je kremom.
Posluživanje
Pripremljenu tortu ukrasite cijelim i mljevenim orasima.
Savjet
Umjesto limunova možete dodati narančin sok.

Esterhazy torta

Ni sitničava gastronomska literatura nije ostavila traga koji nam je od brojnih članova glasovite obitelji Esterhazy ostavio "svoju" tortu. Naslućujemo da je bio zahtjevan i precizan, zahtjevan zbog tijesta bez imalo brašna, a precizan zbog mreže karakterističnog ukrasa.

Sastojci
Za tijesto:
8 bjelanjaka
200 g mljevenih oguljenih badema
170 g šećera
Za kremu:
250 ml mlijeka
8 žumanaca
150 g šećera u prahu
150 g maslaca
50 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela

Postupak
1. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, pa pomalo dodajte oguljene mljevene popečene bademe i šećer. Od te smjese ispecite 6-7 okruglih listova (Ø 24 cm) oblatni zlatnožute boje.
2. Škrobno brašno izmiješajte s malo hladnog mlijeka, pa ga dodajte preostalome mlijeku zajedno sa šećerom i žumancima, te vanilin šećerom. Stavite na paru, kuhajte neprestano miješajući, a zatim kremu ohladite.
3. Maslac pjenasto umutite, pa ga žlicu po žlicu dodavajte ohlađenoj kremi. Nadijevajte pečene i ohlađene listove, a najgornji list oblatne premažite bijelom šećernom glazurom.
Posluživanje

Čokoladnom glazurom napunite papirnati tuljak, pa počevši od sredine crtajte krugove a zatim i lukove, koje ćete napraviti tako da hrptom noža povlačite crte od sredine do ruba torte.
Savjet
Da biste postigli ljepši izgled, upotrijebite još toplu glazuru.

Egzotična torta

Sastojci
Za biskvit:
3 jaja
50 g šećera
25 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
50 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
50 g lješnjaka
1 Vanilin šećer Dolcela
Za kremu:
1 kutija Kreme s jogurtom Dolcela
4 kivija
2 manga
1 Vanilin šećera Dolcela
1 žlica šećera u prahu
na korica limuna
2-3 žlice soka od limuna
250 g svježeg kravljeg sira
250 g mascarponea
100 ml vode
400 ml jogurta
3-4 žlice maraskina
Za ukrašavanje:
50 g popečenih listića badema
voće
šlag

Postupak
1. Žumanca pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mljevene lješnjake, mješavinu brašna i škrobnog brašna, te čvrsti snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu stavite u namašćen i pobrašnjen kalup (Ø 28 cm) i pecite 15-20 minuta na 180°C.
3. Pečeni biskvit ohladite u kalupu, natopite ga maraskinom, a površinu mu obložite narezanim komadima kivija i manga. Nešto voća ostavite za ukrašavanje torte.
4. Propasirani svježi kravlji sir pomiješajte sa sirom mascarponeom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i sve dobro izmiješajte u glatku kremastu smjesu. Dodajte sok i koricu limuna.
5. U odgovarajuću posudu ulijte 100 ml vode, 400 ml jogurta, uspite sadržaj vrećice praška za Kremu s jogurtom Dolcela i miješate električnom mješalicom 3-4 minute.
6. Dodajte mješavinu svježeg sira i mascarponea, te lagano miješajte još 2-3 minute. Smjesu izlijte na biskvit obložen voćem i tortu ostavite hladiti 2-3 sata.
Posluživanje

Izvadite tortu iz kalupa, sa strane je ukrasite listićima badema, a odozgo preostalim voćem i šlagom.
Savjet
Umjesto limunova soka i korice možete upotrijebiti sok i koricu naranče.

Limunska torta

Sastojci
Za biskvit:
4 jaja
80 g šećera
4 žlice Glatkog brašna tip 500 Podravka
2 žlice mljevenih badema
cimet
malo soli
Za kremu:
250 g šećera
500 ml vode
4 bjelanjaka
10 listova želatine
200 ml limunovog soka
1 Vanilin šećer Dolcela
na limunova korica od pola limuna
400 ml slatkog vrhnja
Za preljev:
1 Preljev za torte Dolcela
2 žlice marmelade od naranče ili limuna

Postupak
1. Bjelanjke sa šećerom i malo soli istucite u snijeg, pa dodajte žumanca. Brašno, mljevene bademe i cimet izmiješajte na suho i dodajte u smjesu od jaja.
2. Sve dobro i ravnomjerno izmiješajte i izlijte u namazan kalup za torte i ispecite. Biskvit ohladite i prerežite na dva dijela.
3. Šećer i vodu kuhajte tako da pokuhaju na jednu trećinu sadržaja. Bjelanjke istucite u snijeg, pa polako u njih umiješajte vruć sirup tako da dobijete čvrstu ujednačenu smjesu.
4. Listove želatine namačite u hladnu vodu, kad nabubre, rastopite ih u zagrijanom limunovom soku u koji ste još dodali nu koricu od pola limuna i vanilin šećer.
5. Tako pripremljenu želatinu polako dolijevajte u snijeg od bjelanjaka i nastavite miješati električnom mješalicom. Čvrsto istucite slatko vrhnje, pa i njega polagano umiješajte u snijeg od bjelanjaka i limuna.
6. Jedan list biskvita stavite u kalup za torte, premažite polovinom kreme, stavite drugi list biskvita i premažite drugim dijelom kreme, pa sve zajedno odložite u hladnjak da se gornji sloj kreme dobro ohladi (možete staviti i pola sata u zamrzivač).
7. Skuhajte preljev za voćne torte prema uputi na vrećici i dodajte mu 2 žlice marmelade od naranče ili limuna. Želite li lijepu žutu boju, preljevu možete dodati i nekoliko kapi ekstrakta limuna.
8. Malo ga ohladite, pa još mlakim i tekućim glazirajte tortu i ponovo je stavite hladiti.
Posluživanje
Prije posluživanja tortu ukrasite svježim limunom i tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Na isti način možete prirediti i tortu od naranče.

Torta od lješnjaka
Sastojci
Za biskvit:
8 jaja
240 g šećera
240 g brašna
1 Prašak za pecivo Dolcela
100 g popečenih i samljevenih lješnjaka
100 g maslaca
rum
Za kremu:
800 ml mlijeka
4 žlice šećera
2 Pudinga lješnjak Dolcela
150 g maslaca
Za ukrašavanje:
5 dag grubo mljevenih lješnjaka
1 Šlag pjena Dolcela

Postupak
1. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, pa dodajte šećer i žumanca. Nastavite tući dok smjesa ne naraste, a zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i lješnjake.
2. Kad je brašno napola umiješano, polako dolijevajte otopljeni maslac. Tijesto stavite u namašćen i pobrašnjen kalup za torte (ø 24 cm) i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C 45 minuta.
3. Za kremu pomiješajte prašak za puding sa šećerom. Od 800 ml hladnog mlijeka oduzmite 10 žlica i dobro ih promiješajte sa smjesom pudinga i šećera. Ostatak mlijeka stavite neka zakipi, maknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
4. U ohlađeni puding umiješajte pjenasto izrađeni maslac.
5. Ohlađenu tortu dva puta prerežite, a listove poškropite s malo ruma i premažite pripremljenom kremom. Slažite ih jedan na drugi, a tortu izvana premažite preostalom kremom.
Posluživanje
Tortu prije posluživanja ukrasite Šlag pjenom i lješnjacima.
Savjet
Ako imate kalup od 30 cm, biskvit pecite 10-ak minuta manje.

Torta od čokolade
Ova profinjena torta s aromom badema i naranče te bogatom čokoladnom kremom prava je poslastica za ljubitelje čokolade. Uz dodatak čokoladnog likera ili kave poslužite je u posebnim prigodama.
Sastojci
Za tijesto:
5 jaja
200 g mljevenih badema
80 g maslaca
80 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
2 žličice Praška za pecivo Dolcela
2 žlice narančina soka
200 g čokolade
Za kremu:
250 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade (70% kakaa)
Za čokoladnu glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca

Postupak
1. Šećer, vanilin šećer i maslac pjenasto izmiješajte.
2. Dodajte žumanca, bademe, prašak za pecivo, narančin sok i rastopljenu čokoladu. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
3. Smjesu izlijte u kalup (ø 26 cm) obložen pek-papirom i namazan maslacem te pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C 50 minuta.
4. Za kremu, vrhnje zakipite i prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite najmanje sat vremena.
5. Ohlađenu smjesu izmiješajte električnom miješalicom dok ne udvostruči volumen.
6. Pečeni ohlađeni biskvit prerežite i premažite pripremljenom kremom.
7. Prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da u ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.
Posluživanje
Tortu poslužite uz čokoladni liker i kavu.
Savjet
Ova će torta biti ukusnija ako upotrijebite tamnu čokoladu koja sadrži 70 posto kakaa


Svečana torta

Sastojci
Za tijesto:
10 jaja
2 limuna
280 g šećera u prahu
200 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za kremu:
250 ml mlijeka
40 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
3 Vanilin šećera Dolcela
Za preljev:
90 g šećera
150 ml vrućeg mlijeka
3 žumanca
90 g šećera
1 žličica Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
100 g oguljenih popečenih badema


Postupak
1. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, postupno dodavajte šećer te dalje tucite, dodajte limunov sok i koricu te jedno po jedno žumance naizmjence s brašnom.
2. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u oblik za tortu koji ste prethodno obložili namazanim pek-papirom. Tortu pecite na 200°C 35 minuta.
3. Kad je pečena, ostavite neka se hladi u otvorenoj pećnici, a zatim je izrežite na tri jednaka lista.
4. Za kremu brašno razmutite s malo hladnog mlijeka te ga dodajte u preostalo vruće mlijeko i sve kratko prokuhajte da se zgusne. Posebno izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer te miješajući dodavajte žlicu po žlicu u ohlađenu smjesu od brašna i mlijeka.
5. Izmiješanu smjesu razdijelite na tri dijela. Nadjenite tortu u dva sloja, a trećim dijelom kreme premažite tortu izvana.
6. Preljev pripremite na sljedeći način: u zdjelici popecite šećer do tamnožute boje, a zatim ga zalijte sa 150 ml vrućeg mlijeka i pustite neka se rastopi i prokuha u jednoličnu karamel-tekućinu. Žumanca, šećer i škrobno brašno izmiješajte pjenasto i dodajte u karamel te miješajući kratko prokuhajte.
Posluživanje
U ohlađeni preljev umiješajte bademe koje ste prethodno ogulili, popekli i narezali na štapiće te njime prelijte cijelu tortu.
Savjet
U jednu trećinu kreme možete po želji dodati kakao u prahu.

Imotska torta

Sastojci
Za tijesto:
200 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
140 g maslaca
60 g šećera
1 žumance ili manje jaje
Za nadjev:
5 jaja - srednje veličine
300 g šećera
300 g badema
30 ml likera maraskina
limunova korica
1 Vanilin šećer Dolcela
Za posipavanje:
šećer u prahu


Postupak
1. Od brašna, maslaca, šećera i žumanaca umiješajte prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i ukrasnim kotačićem izrežite trake široke oko 1 cm.
2. Za nadjev jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, liker maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljenom obliku za torte.
3. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta narezanog na trake, a na svakom mjestu na kojem se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem.
4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200°C 45-50 minuta.
5. Kad je torta gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.
Posluživanje

Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.
Savjet
Ako torta prerano dobiva boju na gornjoj strani, prekrijte je pek-papirom

Doboš-torta

Doboš = bubanj. Ova torta ne proizvodi nikakve zvukove, već samo izgledom podsjeća na glazbeni instrument! Gradi se od čak šest slojeva biskvita, a površina s narezanim trokutima čini je iznimno privlačnom.

Sastojci
Za biskvit:
6 jaja
180 g šećera
180 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
limunova korica
Za kremu:
4 jaja
250 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g čokolade
250 g maslaca
Za preljev od karamela:
200 g šećera
20 g maslaca
2 žlice limunova soka

Postupak
1. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte nanu limunovu koricu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjence s brašnom umiješajte u žumanca.
2. Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita.
3. Za kremu cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa dobro ne poveže (teče s kuhače u niti). Zatim je ohladite i umiješajte joj pjenasti maslac.
4. Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte.
5. Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi.
6. Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.
Posluživanje

Tortu ukrasite listovima ohlađenog karamela.
Savjet

Biskvitne listove pecite na namašćenom i pobrašnjenom papiru. Papir stavite na okrenutu stranu lima i prije nego što ćete izliti biskvitnu smjesu, označite na njemu kružni oblik kalupa torte.

Panama torta

Sastojci
Za biskvit:
7 jaja
150 g šećera
70 g čokolade ili 60 g kakaa
150 g oraha
50 g Krušnih mrvica Podravka
rum
Za kremu:
150 g maslaca
150 g šećera
1 jaje
1 Vanilin šećer Dolcela
70 g strugane čokolade
50 ml jake crne kave
Za posipavanje:
60 g mljevenih oraha

Postupak
1. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte (dok smjesa ne udvostruči volumen).
2. Dodajte zatim omekšanu čokoladu, mljevene orahe, u rumu namočene mrvice i snijeg od bjelanjaka.
3. Sve lagano pecite na temperaturi od 185°C oko 40 minuta. Tortu ohladite i prerežite napola.
4. Za kremu pjenasto umiješajte maslac i šećer, dodajte omekšanu čokoladu, vanilin šećer, jaja i kavu te izmiješajte glatku kremu.
5. Listove torte premažite dijelom kreme, a ostatkom kreme cijelu tortu.
Posluživanje

Tortu pospite mljevenim orasima te dodatno ukrasite rastopljenom čokoladom.
Savjet

Za čokoladne ukrase možete napraviti stožac od pek-papira na čijem vrhu napravite mali otvor. Tako ćete vrlo lako ukrasiti tortu otopljenom čokoladom.

Parfe torta od sira


Sastojci
1 biskvitna podloga za tortu
Za kremu:
1 kutija Parfe kreme vanilin Dolcela
600 ml hladnog mlijeka
250 g svježeg kravljeg sira
70 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
sok od ½ limuna i korica
Za posipavanje:
60 g zobenih pahuljica
60 g smeđeg šećera
60 g maslaca


Postupak
1. Svježi kravlji sir ocijedite i propasirajte, pa ga izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom i nom koricom.
2. U visoku posudu ulijte hladno mlijeko, uspite sadržaj vrećice Parfe kreme, promiješajte, pa miješajte električnom miješalicom (najveća brzina) dvije minute. Dodajte zatim pripremljeni sir i nastavite miješati još dvije minute.
3. Kremu odmah istresite na biskvitnu podlogu koju ste stavili na dno kalupa za torte, poravnajte je i stavite u hladnjak sat-dva da očvrsne.
4. Ugrijanom maslacu dodajte šećer i popecite ga do svijetlosmeđe boje, a zatim dodajte zobene pahuljice, kratko ih popecite, istresite ih na dasku, ohladite i usitnite valjkom za tijesto.
Posluživanje
Tortu izvadite iz kalupa i ukrasite posipom od zobenih pahuljica.
Savjet
Ako volite, tortu možete posuti i mljevenim bademima i orasima.

Bijela Linzer torta

Sastojci
Za tijesto:
280 g maslaca
1 cijelo jaje
9 žumanaca
280 g šećera u prahu
280 g oguljenih mljevenih badema
400 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
Za nadjev:
180 g marmelade od ribizla
Za premazivanje:
1 jaje

Postupak
1. Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu, potom jedan za drugim dodavajte žumanca i cijelo jaje.
2. Zatim dodajte mljevene oguljene bademe i brašno, pa tijesto dobro izradite i ostavite stajati oko 30 minuta.
3. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte dvije trećine tijesta, stavite ga na dno dobro namašćenog kalupa za tortu.
4. Premažite ga pikantnom marmeladom od ribizla, a od ostatka tijesta složite trake da dobijete rešetku (može se oblikovati pomoću vrećice za ukrašavanje).
5. Rešetku premažite jajetom i pecite oko 35 minuta na 180°C.
Posluživanje
Nakon što se torta sasvim ohladi, praznine između rešetki možete dopuniti pekmezom, a rubove torte posipati šećerom u prahu.
Savjet
Klasična Linzer torta odiše limunom i cimetom, pa ako volite te arome, dopunite je!


Crno-bijela torta

Sastojci
6 jaja
200 g šećera u prahu
200 g maslaca
100 g oraha
3 žlice kakaa
100 g čokolade
Za ukrašavanje:
200 ml slatkog vrhnja
Postupak
1. Žumanca i šećer dobro izmiješajte, dodajte pjenasto izmiješan maslac, mljevene orahe, kakao i rastopljenu čokoladu. Na kraju umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan stavite u namazan i mrvicama posut oblik za tortu, pa pecite na temperaturi od 185°C oko 40 minuta. Drugi dio spremite u hladnjak.
3. Kada je prvi dio pečen, ohladite ga i premažite nepečenim dijelom smjese iz hladnjaka.
Posluživanje

Tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Umjesto u klasičnom okruglom obliku, kolač posve jednostavno možete ispeći i u četvrtastom kalupu ili pripremite tortice.

Torta od kave
.
Sastojci
Za tijesto:
6 jaja
140 g šećera
140 g oraha
50 g Krušnih mrvica Podravka
rum
Za kremu:
150 g maslaca
80 g šećera u prahu
100 g oraha
6 žlica jake crne kave
Za ukrašavanje:
malo mljevenih oraha

Postupak
1. Žumanca sa šećerom izmiješajte pjenasto, a zatim dodajte mljevene orahe, rum i mrvice. Na kraju lagano umiješajte u čvrst snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu stavite u kalup za tortu koju ste prethodno namazali i posuli mrvicama. Pecite na temperaturi od 180°C oko 50 minuta.
3. Pečenu tortu ohladite u isključenoj i otvorenoj pećnici.
4. Za to vrijeme pripremite kremu. Maslac sa šećerom izmiješajte pjenasto, dodajte mljevene orahe i ohlađenu crnu kavu.
5. Tortu prerežite napola, nadjenite je kremom, a dio kreme ostavite kako biste tortu premazali izvana.
Posluživanje

Cijelu tortu pospite mljevenim orasima, dobro je ohladite i dodatno po želji ukrasite.
Savjet

Listove biskvita prije premazivanja kremom možete poškropiti crnom kavom u koju ste dodali malo ruma.

Ledena torta

Sastojci
Za biskvit:
6 jaja
180 g šećera
180 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
limunova korica
Za kremu:
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
6 žumanaca
100 g čokolade
6 bjelanjaka
6 žlica šećera u prahu
Za ukrašavanje:
400 ml slatkog vrhnja

Postupak
1. Smjesu za biskvit razdijelite u dva dijela. Od jednog dijela ispecite okrugli list u obliku za torte, a od drugog četvorinu, kako biste mogli izrezati trake široke oko 6 cm, a dugačke toliko koliki je obujam oblika za tortu.
2. Ovako pripremljenim biskvitom obložite oblik za tortu i sve poprskajte rumom.
3. Priprema kreme: maslac sa šećerom pjenasto izmiješajte. Zatim postupno miješajući dodavajte žumanca i omekšanu čokoladu. Bjelanjke i šećer istucite u čvrst snijeg i na kraju ga lagano umiješajte u kremu.
4. Dobivenu kremu izlijte na biskvit i stavite u hladnjak neka očvrsne.
Posluživanje

Gotovu tortu izvadite iz kalupa, stavite na tanjur i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem odozgo i sa strane te do posluživanja ostavite u hladnjaku.
Savjet
Istu tortu možete pripremiti i bez čokolade.

Pišinger torta

Oskar Pischinger, rođeni Bečanin, o vještini pripremanja slastica naučio je od svojeg oca Leopolda koji je 1852. osnovao poduzeće za proizvodnju slastica. Poduzeće je poslije preuzeo Oskar koji je oko 1880. kreirao znamenitu "Pischinger Torte" (ili "Pischinger Ecken") za koju je originalni recept zadržan u obitelji.

Sastojci
1 veći omot oblatna
Za kremu:
4 cijela jaja
2 žumanca
300 g šećera
150 g čokolade
300 g maslaca
sok od pola limuna
Za čokoladnu glazuru:
3 žlice vode
2 žlice šećera
100 g čokolade
80 g maslaca

Postupak
1. Jaja, žumanca, šećer i čokoladu tucite miješajući na pari. Kad se smjesa počne zgušnjavati, skinite sa štednjaka i stavite je hladiti.
2. Pjenasto izmiješajte maslac i dodajte mu ohlađenu kremu i limunov sok. Dobivenom kremom premazujte oblatne i slažite jednu na drugu.
3. Kada ste potrošili kremu, dobro pritisnite gornju oblatnu i stavite na nju dasku, utege ili teže knjige te ostavite pod tim opterećenjem nekoliko sati, a zatim stavite u hladnjak.
Posluživanje
Ohlađenu tortu prelijte čokoladnom ocaklinom i režite na kocke ili ploške.
Savjet
Važno je da su oblatne svježe i da se krema nanosi na onu stranu oblatne koja ima veća udubljenja.

Reform torta

Sastojci
Za tijesto:
10 bjelanjaka
300 g sitnog šećera
300 g mljevenih oraha
2 velike žlice Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za kremu:
10 žumanaca
200 g šećera
3 rebra čokolade
250 g maslaca
3 žlice jake crne kave

Postupak
1. Bjelanjke i šećer istucite u čvrst snijeg, a zatim postupno dodajte orahe i brašno. Od dobivene smjese ispecite 4-5 okruglih listova (na 180°C oko 20 min.) i ostavite ih hladiti.
2. Za kremu žumanca izmiješajte sa šećerom, dodajte čokoladu, stavite na paru i kuhajte miješajući dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
3. Skinite je sa štednjaka, dodajte kavu i stavite hladiti. Pjenasto izmiješan maslac umiješajte u ohlađenu kremu.
4. Ispečene listove premažite kremom, složite jedan na drugi, pa tortu i izvana premažite kremom.
Posluživanje
Kada je torta gotova, ohladite je i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Umjesto čokolade za kuhanje možete upotrijebiti kakao u prahu.

Torta od oraha
Sastojci
Za biskvit:
230 g oraha
6 jaja
120 g šećera
110 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
2 žlice ruma
Za kremu:
350 ml mlijeka
2-3 žlice limunova soka
1 žličica nane limunove korice
1 žličica cimeta
150 g mljevenih oraha
2 Vanilin šećera Dolcela
2 žlice ruma
300 g maslaca
120 g šećera
60 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
½ žličice nanog muškatnog oraščića


Postupak
1. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i umiješajte pola količine šećera.
2. Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe.
3. Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
4. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiksajte.
5. Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
6. U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
7. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima.
Posluživanje
Tortu od oraha dobro ohladite i poslužite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.
Savjet
Svaki biskvitni list torte možete premazati najprije tankim slojem džema od marelice, a zatim kremom.

Uskrsna torta od oraha

Sastojci
8 jaja
300 g oraha
200 g šećera
100 g čokolade
1 naranča
100 g Marmelade marelica Podravka
Za glazuru:
200 g čokolade
100 g maslaca

Postupak
1. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšanu čokoladu, sok i narančinu koricu te dobro promiješajte. Na kraju lagano umiješajte čvrst snijeg od bjelanaca i mljevene orahe.
2. Dobivenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150°C 60 - 90 minuta.
3. Tortu izvadite iz kalupa, premažite marmeladom koju ste omekšali lagano je zagrijavši. Ohlađenu tortu prelijte čokoladnom glazurom.
4. Za pripremu glazure: Maslac zagrijte na laganoj vatri do vrenja, maknite s vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu. Lagano miješajte dok se sva čokolada ne otopi.
Posluživanje
Tortu narežite na kriške i poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Želite li, bočne strane torte možete ukrasiti nasjeckanim orasima, listićima badema i sl.

Uskršnji Zeko

Sastojci
200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
4 jajeta
150 g Namjenskog brašna za biskvitna tijesta Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
2 Vanilin šećera Dolcela
50 g badema
Za glazuru:
200 g bijele čokolade
100 g maslaca
Za ukrašavanje:
kakao u prahu

Postupak
1. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe.
2. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37x22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30 minuta.
3. Na ohlađeni biskvit stavite papirnu shemu (koju možete isprintati uz ovaj recept) i uz vanjski rub izrežite biskvit u oblik zeca.
4. Nakon toga biskvitnog zeca prelijte glazurom od bijele čokolade. Pripremit ćete je tako da otopite maslac, a zatim uz neprekidno miješanje dodajete na kockice izlomljenu čokoladu.
5.
Posluživanje
Kad se čokolada ohladi, stavite shemu i preko cjedila kakaom napravite zeki tamne dijelove (oči, uši, rep...).
Savjet
Želite li torti promijeniti izgled, možete za glazuru upotrijebiti tamnu čokoladu, a za ukrašavanje kokosovo brašno.

Trüffel torta

Njemačko ime za gomoljaču ili jelen-gljivu, die Trüffel, okrstilo je i jednu od najljepših i najboljih modernih torti. Gljivari bi možda bili i razočarani što je riječ samo o metafori, ali obožavatelji slatkoga ne mogu odoljeti čokoladnoj torti u tijestu, gotovo bez brašna, bogatoj kremi, ali za tortu s neobičnim ukrasima - gljivama od čokolade.

Sastojci
Za biskvit:
2 jaja
2 žlice šećera
1 žlica brašna
1 žlica kakao praha
Za kremu:
300 g gorke čokolade
100 do 150 ml slatkog vrhnja
rum
amaretto
crna kava
200 ml slatkog vrhnja

Postupak
1. Od jaja, šećera, brašna i kakaa u prahu ispecite tanki biskvit.
2. Čokoladu malo rastopite u vodenoj kupelji, slatko vrhnje malo zakipite, prelijte preko čokolade i dobro izmiješajte. Dodajte malo ruma, amaretta ili 1 žlicu crne kave.
3. Od ove mase odvojite 2 velike vrhom pune žlice i ostavite da se dobro ohlade u hladnjaku. To će vam biti potrebno za oblikovanje "gljivica" za ukrašavanje.
4. Kad se dobro ohladi, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u otopljenu čokoladu, zatim i u kakao ili nu čokoladu. U ostalu mlaku kremu lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje.
5. Biskvit stavite u kalup za tortu i nanesite kremu.
Posluživanje
Tortu prelijte čokoladnom glazurom ili pospite kakao prahom. Ukrasite je čokoladnim gljivicama.
Savjet
Za ovu je tortu presudno držanje u hladnjaku.

Švarcvaldska torta

Mnogo je torti od višanja, ali samo je jedna ona iz - Schwarzwalda. Njezina su posebnost upravo višnje koje rastu u toj njemačkoj pokrajini, dopunjene i višnjevačom, također od švarcvaldskih višanja, ali i starinski složen postupak pripreme čokoladnog biskvita, bogate kreme i višanja sa želatinom. Sve to krasnom i osvježavajućom tortom nagrađuje one koji ne žele do tog slatkog savršenstva prečacem, za razliku od njezinih brzih imitatora.

Sastojci
Za biskvit:
150 g maslaca
50 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
50 g brašna
1 Prašak za pecivo Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
50 g mljevenih badema
4 jaja
100 g čokolade
150 g šećera
1 žlica Krušnih mrvica Podravka
Za nadjev:
1 staklenka (1 kg) višanja bez koštica
20 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
2 žlice soka od limuna
2 žlice šećera
2 Vanilin šećera Dolcela
4 žlice višnjevače ili maraskina
600 ml slatkog vrhnja
2 žlice želatine


Postupak
1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumance, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo, škrobnim brašnom, mrvicama i vanilin šećerom. Na kraju lagano umiješajte mljevene bademe i čvrst snijeg od bjelanaca.
2. Dobivenu smjesu stavite u kalup za torte koji ste namazali maslacem i posuli brašnom. Pecite oko 40 minuta na 180°C.
3. Ohlađeni biskvit razrežite na tri dijela.
4. Za nadjev višnje ocijedite, a sok zagrijte, umiješajte šećer, vanilin šećere, limunov sok, vošnjevaču i škrobno brašno (koje ste razrijedili s malo vode), pa sve kratko prokuhajte. Dodajte ocijeđene višnje i ostavite da se nadjev ohladi.
5. Želatinu stavite u malo vode da nabubri, ocijedite je, stavite u posudicu i na vodenoj kupelji je otopite. Slatko vrhnje napola izmiješajte, postupno dodajite otopljenu želatinu i miješajte do odgovarajuće čvrstoće.
6. Svaki list torte premažite nadjevom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem.
Posluživanje
Ostatkom tučenog vrhnja premažite cijelu tortu pa je ukrasite višnjama i nom čokoladom.
Savjet
Pripazite da vam želatina koju umješujete u tučeno slatko vrhnje ne bude pretopla.


Ledena puding torta

Sastojci
1 gotova biskvitna podloga
Za kremu:
1 vrećica Pudinga čokolada Dolcela
1 vrećica Pudinga vanilin Dolcela
600 ml mlijeka
2 žlice šećera
200 g maslaca
100 g šećera
1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
2 vrećice Šlag pjene Dolcela

Postupak
1. Pudinge skuhajte svaki posebno u po 300 ml mlijeka s jednom žlicom šećera i ohladite. Posebno pjenasto izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer, pa pola umiješajte u jedan, a pola u drugi puding.
2. Biskvit prerežite na dva dijela pa donji biskvit stavite u okrugli kalup za torte. Čokoladni puding rasporedite preko biskvita, poklopite ga drugim dijelom biskvita te po njemu namažite puding od vanilije.
3. Poravnajte površinu, nanesite tučenu šlag pjenu i ukrasite po želji.
4. Tortu dobro ohladite u hladnjaku.
Posluživanje
Tortu možete posipati čokoladnim mrvicama.
Savjet
Pudinzi u ovoj torti mogu se zamijeniti i drugim okusima.

Tiramisu torta
.
Sastojci
4 jaja
120 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
80 g mljevenih oraha
20 g kakaa
20 g maslaca
100 ml crne kave
50 ml amareta ili ruma
Za kremu:
1 kutija Tiramisu kreme Dolcela
300 ml mlijeka
Za ukrašavanje:
2 do 3 žlice kakao praha za posipavanje
200 ml slatkog vrhnja

Postupak
1. Istucite čvrst snijeg od bjelanaca, kojima ste dodali šećer i vanilin šećer. Tome dodajte žumanca, orahe, kakao prah i rastopljeni maslac. Dobivenu smjesu stavite u pleh (30 x 40 cm) obložen masnim papirom i pecite 15 do 20 minuta na 180 do 200°C.
2. Ohlađeni biskvit razrežite na tri jednaka dijela i poškropite ih mješavinom kave i likera.
3. Za kremu u visoku posudu ulijte prokuhano hladno mlijeko (do 15°C). U mlijeko uspite sadržaj vrećice Tiramisu kreme Dolcela i promiješajte.
4. Masu miješajte električnom mješalicom (srednjom brzinom) 4 do 5 minuta.
5. Trećinom kreme premažite donji list biskvita, zatim stavite drugi dio, premažite ga kremom, a isto učinite i s trećim dijelom.
Posluživanje
Površinu torte ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i pospite kakao prahom.
Savjet
Da biste brže pripremili tiramisu tortu, možete upotrijebiti kupljen gotov biskvit.


Ananas torta

Sastojci
5 bjelanaca
5 žumanaca
150 g šećera
2 Vanilin šećera Dolcela
120 g brašna
60 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
pola vrećice Praška za pecivo Dolcela
Za kremu:
1 konzerva Kompota ananas light Podravka
40 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
60 g šećera
500 ml tučenog slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu

Postupak
1. Istucite snijeg od bjelanaca i postupno umiješajte šećer, vanilin šećer i žumanca. Dodajte brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i škrobnim brašnom. Biskvitnu smjesu izlijte u namazan i brašnom posut kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta.
2. U međuvremenu pripremite kremu. Dio soka od ananasa izmiješajte sa škrobnim brašnom i šećerom, a ostatak soka stavite kuhati. Kad sok zakipi, umiješajte mješavinu škrobnog brašna, kratko prokuhajte i ohladite.
3. Umiješajte ananas koji ste narezali na manje komadiće i čvrsto tučeno slatko vrhnje sa šećerom u prahu.
4. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na dva lista i nadjenite pripremljenim nadjevom.
Posluživanje
Površinu torte premažite ostatkom nadjeva, ukrasite voćem i ohladite.
Savjet
Želite li laganiju tortu, slatko tučeno vrhnje izostavite iz nadjeva, a tortu ukrasite šlagom.


Splitska torta

Sastojci
150 g oraha
150 g smokava
150 g grožđica
3 do 4 žlice Oštrog brašna tip 500 Podravka
9 bjelanaca
9 žlica kristal šećera
Za kremu:
5 žumanaca
5 žlica šećera u prahu
150 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela

Postupak
1. Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom. Dodajte čvrst snijeg od bjelanaca u koji ste pretkraj utukli šećer. Lagano izmiješajte i dobivenu smjesu stavite u namašćen pleh (veličine 35 x 40 cm).
2. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohlađeno pečeno tijesto razrežite po duljini na tri jednako široka lista.
3. Za kremu žumanca i šećer miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno dobro izmiješajte.
4. Prvi i drugi list tijesta premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi pa prekrijte trećim listom.
Posluživanje
Tako pripremljenu tortu dobro rashladite i ukrasite čokoladnim ukrasima.
Savjet
Prije premazivanja kremom, listove biskvita možete poškropiti otopinom maraskina ili ruma.

Japanska torta

Sastojci
400 g čokolade s rižom
100 do 150 ml slatkog vrhnja
250 g sira mascarponea
korica limuna
150 g višanja iz kompota
1 Šlag krema vanilin Dolcela
2 Šlag kreme čokolada Dolcela
350 ml mlijeka
Za ukrašavanje:
1 Šlag krema vanilin Dolcela
125 ml mlijeka
50 g čokolade za kuhanje


Postupak
1. Čokoladu s rižom izlomite na komadiće i rastopite je na pari pazeći da ne zakipi. Dodajte slatko vrhnje i lagano promiješajte.
2. Rastopljenu čokoladu ulijte u namašćen kalup za torte (ø 26 cm) i ostavite je barem 2 sata na hladnome mjestu da se stvrdne.
3. Šlag kremu vanilin pripremite prema uputi na vrećici sa 125 ml hladnog mlijeka, umiješajte sir mascarpone i nanu limunovu koricu.
4. Polovicom kreme premažite ohlađenu čokoladnu podlogu, dodajte ocijeđene višnje, a zatim preostali dio kreme. Na jednak način pripremljenu šlag kremu čokolada rasporedite na šlag kremu vanilin.
5. Čokoladu za kuhanje rastopite na pari i nanesite je u tankom sloju na pek papir. Ohladite je, razlomite na veće komade i obložite njome vanjski rub torte.
6. Vanilin šlag kremu pripremite na isti način kao i za nadjev te njome ukrasite tortu.
Posluživanje
Tortu narežite na ploške i poslužite uz šlag.
Savjet
Višnje možete zamijeniti svježim malinama u sezoni.


Parfe torta od lješnjaka
Sastojci:
1 gotova biskvitna podloga
Za kremu:
1 kutija Parfe kreme vanilin Dolcela
100 g prženih lješnjaka
600 ml mlijeka
100 ml mlijeka
1 žlica ruma
Za ukrašavanje:
1 vrećica Šlag pjene Dolcela
na čokolada

Postupak
1. Mlijeko stavite kuhati, a kad proključa, dodajte mljevene lješnjake, kratko prokuhajte i ohladite.
2. U ohlađeno mlijeko uspite prašak za parfe kremu i miješajte električnom mješalicom oko 4 minute.
3. Biskvitnu podlogu stavite u okrugli kalup i poškropite s malo mješavine mlijeka i ruma. Na podlogu izlijte pripremljenu parfe kremu.
4. Ostavite u hladnjaku oko 2 sata.
Posluživanje
Ohlađenu kremu ukrasite šlagom i nom čokoladom.
Savjet
Lješnjake možete zamijeniti i bademima.

Torta s pistacijama

Sastojci
1 gotova biskvitna podloga
Za kremu:
350 ml mlijeka
1 Krema za torte Dolcela
100 g maslaca
3 žlice nasjeckanih pistacija
100 ml kruškovca ili nekog drugog likera
Za ukrašavanje:
pistacije
Šlag hit Dolcela
marcipan

Postupak
1. Biskvitnu podlogu prerežite na dva dijela i donji list biskvita pokapajte s 50 ml kruškovca.
2. Kremu pripremite tako da u visoku posudu ulijete prokuhano hladno mlijeko. U mlijeko uspite kremu za torte i promiješajte. Masu miješajte električnom mješalicom (najvećom brzinom) 3 minute. Nakon toga postupno dodajite već izrađeni maslac i miješajte (srednjom brzinom) još 1 minutu.
3. Umiješajte nasjeckane pistacije i preostali liker. Donji list biskvita premažite dijelom kreme, poklopite ga drugim dijelom biskvita i ostatkom kreme premažite cijelu tortu.
Posluživanje
Tortu možete ukrasiti pistacijama, šlagom i marcipanom.
Savjet
Pri valjanju, marcipan posipajte šećerom u prahu.
Mala tajna
Umjesto marcipana možete napraviti masu od 250 g šećera u prahu, 35 g mlijeka u prahu, pola žličice ulja i malo vode. Ona će biti isto tako postojana kao i marcipan.

Parfe torta s marelicama.

Sastojci
1 gotova biskvitna podloga
1 kutija Parfe kreme vanilin Dolcela
750 ml mlijeka
400 g Kompota marelica light Podravka
3 žlice likera od marelica
1 vrećica Šlag pjene Dolcela


Postupak
1. Biskvitnu podlogu stavite u okrugli kalup i poškropite mješavinom likera od marelica i sirupom od kompota.
2. U visoku posudu ulijte mlijeko i sadržaj vrećice Parfe kreme vanilin i miješajte električnom mješalicom oko 4 minute. Kremu izlijte u kalup na biskvitnu podlogu i stavite hladiti oko pola sata.
Posluživanje
Preko ohlađene kreme složite polovice marelica i ukrasite šlagom.
Savjet
Umjesto Šlag pjenom Dolcela, tortu možete preliti Preljevom za torte Dolcela.

Torta s jagodama

Sastojci
6 bjelanaca
240 g šećera
2 žlice limunova soka
6 žumanaca
150 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
3 žlice likera od naranče
100 g Marmelade jagoda Podravka
Za kremu:
800 g jagoda
1 kutija Kreme s jogurtom Dolcela
400 ml jogurta
400 ml hladne vode
Za ukrašavanje:
listići badema

Postupak
1. Istucite čvrst snijeg od bjelanaca i postupno dodajte šećer i limunov sok. Zatim umiješajte jedno po jedno žumance te na kraju lagano ručno umiješajte brašno.
2. Stavite mješavinu u kalup za tortu i na 170 do 180°C pecite 30 do 35 minuta. Biskvit ohladite, prerežite, poškropite likerom i premažite marmeladom od jagoda.
3. Za kremu u posudu nalijte vodu, uspite sadržaj vrećice praška za Kremu s jogurtom i promiješajte. Miješajte električnom mješalicom oko 4 minute. Nakon toga postupno dodajte 400 ml jogurta i lagano miješajte još jednu minutu.
4. Odvojite 1/3 kreme, a u ostatak umiješajte narezane jagode.
5. Stavite biskvit u kalup, ulijte kremu s jogurtom s jagodama i poklopite drugom polovicom biskvita.
6. Gornju plohu biskvita premažite marmeladom i preostalom kremom, a zatim ukrasite polovicama jagoda. Ostavite 3 sata na hladnome.
Posluživanje
Prije posluživanja skinite obruč i tortu pospite narezanim listićima badema.
Savjet
Jagode možete zamijeniti i nekim drugim sezonskim voćem.

Torta sa suhim voćem

Sastojci
12 bjelanaca
200 g šećera
150 g suhih smokava
100 g grožđica
250 g oraha
4 žlice Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za kremu:
12 žumanaca
200 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca

Postupak
1. Bjelanca sa šećerom istucite u čvrst snijeg pa postupno umiješajte sitno nasjeckano suho voće, mljevene orahe i brašno.
2. Dobivenu smjesu izlijte u namašćeni kalup za torte (ø 27 cm) i pecite na 180°C oko 30 minuta.
3. Na pari tucite žumanca sa šećerom. Kad se krema zgusne, umiješajte čokoladu, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Maslac pjenasto umutite pa ga žlicu po žlicu dodajite ohlađenoj kremi.
4. Pečen i ohlađen biskvit prerežite na dva dijela. Jedan dio biskvita premažite dijelom pripremljene kreme, prekrijte drugim dijelom biskvita, pa preostalom kremom premažite cijelu tortu.
Posluživanje
Tortu dobro rashladite, pa ukrasite mljevenim orasima i ukrasima od rastopljene čokolade.
Savjet
Biskvit možete poškropiti s malo ruma.

Kesten parfe torta

Sastojci
1 Parfe krema čokolada Dolcela
600 ml mlijeka
2 jaja
2 bjelanca
70 g šećera
60 g brašna
20 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
20 g kakaa
500 g zaslađenog kesten pirea
100 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica bijelog ruma
Za ukrašavanje:
300 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
1 naranča

Postupak
1. Pjenasto izmiješajte jaja sa šećerom, dodajte brašno pomiješano sa škrobnim brašnom i kakaom. Lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanaca. Tako pripremljeno tijesto pecite u namašćenom kalupu za torte (ø 26 cm) na 180°C oko 25 minuta.
2. Za nadjev zakipite vrhnje, maknite s vatre, dodajte rum i čokoladu izlomljenu na komadiće. Dobro miješajte da dobijete ujednačenu masu pa je stavite hladiti. Zatim joj dodajte pire od kestena i dobro promiješajte.
3. U visoku posudu ulijte 600 ml prokuhanog hladnog (do 15°C) mlijeka. U mlijeko uspite sadržaj vrećice Parfe kreme čokolada i promiješajte. Masu miješajte električnom mješalicom najvećom brzinom četiri minute.
4. Ohlađeni biskvit premažite nadjevom od kestena, a preko nadjeva rasporedite parfe kremu i dobro je ohladite.
5. Za glazuru čokoladu izlomite, stavite je u posudi na drugu posudu s kipućom vodom i lagano miješajući otopite. Neka slatko vrhnje zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu. Njome prelijte tortu i ostavite da očvrsne.
Posluživanje
Ukrasite je čokoladnim ukrasima i ploškama naranče.
Savjet
Okus torte bit će još bolji ako biskvit premažete Marmeladom od marelica.

Čokoladna torta

Sastojci
250 g badema
50 g Krušnih mrvica Podravka
300 g čokolade
250 g maslaca
6 jaja
100 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
Za ukrašavanje:
1 vrećica Šlag pjene Dolcela
svježe jagode

Postupak
1. Sameljite bademe i 200 g čokolade te im dodajte krušne mrvice.
2. Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer. Postupno masi dodajite žumanca.
3. Mljevenim bademima i čokoladi dodajte maslac, a na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca.
4. Prema kalupu za torte (ø 22 cm) izrežite papir za pečenje te ga stavite na dno kalupa. Ulijte smjesu i utisnite u nju kockice preostale čokolade.
5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160°C oko sat vremena.
Posluživanje
Uz čokoladnu tortu poslužite pripremljenu šlag pjenu i svježe jagode.
Savjet
Umjesto badema možete upotrijebiti mljevene orahe ili lješnjake.

Božićna torta

Sastojci
210 g šećera
5 jaja
1 Vanilin šećer Dolcela
500 g pirea od kestena
2 žlice ruma
2 žlice brašna
Za kremu:
170 g pirea od kestena
100 ml mlijeka
150 g maslaca
150 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
rum
Za tamnu glazuru:
300 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
1 vrećica Šlag pjene Dolcela


Postupak
1. Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumance pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i električnom mješalicom dobro izradite smjesu.
2. Dodajte rum i brašno. Istucite snijeg od bjelanaca, umiješajte ga u smjesu pa dodajte i pire od kestena.
3. Smjesu razdijelite na dva dijela i ispecite svaki posebno u kalupima za torte (ø 24 cm). Biskvit pecite na temperaturi od 180°C oko 30 minuta.
4. Kremu pripremite tako da maslac pjenasto izmiješate sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Pire od kestena kratko prokuhajte u mlijeku, dodajte rum, pa ga ohladite. Potom izmiješajte zajedno s pjenasto izrađenim maslacem.
5. Jedan ohlađeni biskvit premažite kremom, a na nj stavite drugi biskvit. Stavite u hladnjak da krema očvrsne.
6. Za to vrijeme pripremite glazuru od čokolade. Izlomljenu čokoladu stavite u posudi na drugu posudu s kipućom vodom pa lagano miješajući otopite čokoladu. Slatko vrhnje zakipite pa ga dodajte otopljenoj čokoladi.
7. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati žicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Tako pripremljenu glazuru prelijte preko torte.
Posluživanje

Cijelu tortu obilato ukrasite šlagom i prigodnim božićnim ukrasima.
Savjet

Umjesto maslaca u kremu možete staviti tučeno vrhnje.

Torta "Srce"

Sastojci
30 do 35 piškota
100 ml toplog mlijeka
2 žlice ruma
Za kremu:
1 Krema za torte Dolcela
350 ml mlijeka
2 žlice kakaa
Za ukrašavanje:
1 Šlag pjena Dolcela
čokoladne mrvice


Postupak
1. Na dno i rubove kalupa u obliku srca složite aluminijsku ili prozirnu foliju. Rasporedite piškote, a zatim ih poškropite toplim mlijekom i rumom.
2. Kremu pripremite tako da u visoku posudu ulijete prokuhano hladno mlijeko. U mlijeko uspite sadržaj vrećice Kreme za torte i promiješajte. Masu miješajte električnom mješalicom (najvećom brzinom) 3 minute a pred kraj umiješajte još kakao.
3. Dio pripremljene kreme nanesite na piškote, a zatim na nju rasporedite još jedan sloj piškota. Također ih poškropite mlijekom i rumom pa na njih nanesite drugi dio pripremljene kreme i stavite na hladno mjesto oko 2 sata.
Posluživanje
Prije posluživanja tortu izvadite iz kalupa te je, uklonivši foliju, stavite na odgovajući tanjur. Ukrasite tortu šlagom i čokoladnim mrvicama.
Savjet
Tortu možete poslužiti uz svježe voće (jagode, maline, ribiz).

Punč torta
Sastojci
8 jaja
150 g šećera
80 g brašna
80 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
malo soli
Za nadjev:
200 g šećera
350 ml indijskog ili kineskog čaja
300 ml ruma
1 limun
1 naranča
60 g čokolade
50 ml sirupa od maline
100 g Marmelade marelica Podravka
Za glazuru:
200 g šećera u prahu
1 žlica limunova soka
1 bjelance
2 žlice malinova sirupa
Punč torta
Vrijeme pripreme 2 h
Energ. vrijednost na 100g 260 kcal / 1091 kJ
Postupak
1. Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca pjenasto izmiješajte sa šećerom i malo soli. Nakon toga dodajte brašno, škrobno brašno, prašak za pecivo i čvrst snijeg od bjelanaca.
2. Smjesu ulijte u kalup za torte (ø 24 cm) i pecite 20 minuta na temperaturi od 180°C, a zatim još 20 minuta na 140°C.
3. Pečeni biskvit ohladite i ostavite jedan dan stajati. Nakon toga ga prerežite na tri dijela. Srednji dio biskvita narežite na kocke i razdijelite na tri dijela.
4. Punč skuhajte tako da jaki čaj zašećerite, dodate rum, sok i koru od limuna i naranče. Razdijelite ga na tri dijela i ohladite. Jedan dio ostavite u boji punča, drugom dijelu dodajte omekšanu čokoladu, a trećem malinov sirup.
5. Biskvine kocke natopite u punču različitih boja pa njima nadjenite donji dio biskvita slažući naizmjence sve tri boje biskvita, te prekrijte drugom polovicom biskvita.
6. Tortu pritisnite nekim težim predmetom i ostavite barem 2 sata stajati.
7. Za glazuru šećer i bjelance miješajte dok glazura ne postane glatka (oko 10 minuta), dodajte limunov sok, malinov sirup i prelijte tortu.
Posluživanje

Poslužite je narezanu na kriške u svečenijim prilikama ili kod obroka s više vrsta jela.
Savjet
Na dno kalupa možete staviti pek papir koji ste premazali uljem i lagano posipali brašnom, a potom ulijte biskvitnu smjesu.


Sacher torta
Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.
Sastojci
140 g maslaca
160 g šećera
180 g čokolade
8 žumanaca
8 bjelanaca
120 g brašna
1 Vanilin šećer Dolcela
Za glazuru:
100 g Marmelade marelica Podravka
125 g maslaca
250 g čokolade za kuhanje

Postupak
1. Pjenasto umutite maslac, dodajte omekšanu čokoladu, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izradite. Zatim umiješajte brašno i jedno po jedno žumance. Na kraju umiješajte čvrsto tučen snijeg od bjelanaca.
2. Kalup za torte namažite maslacem i pobrašnite pa u nj istresite smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 150 do 160°C otprilike sat vremena.
3. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, skinite obruč i pustite da se ohladi.
4. Marmeladu od marelica zagrijte s 1 žlicom vode. Biskvit prerežite i premažite toplom marmeladom, a to učinite i s cijelom tortom.
5. Kad se ohladi, prelijte je glazurom od čokolade.
6. Glazuru od čokolade pripremite na sljedeći način: maslac kuhajte na laganoj vatri dok iz njega ne ispari voda, odnosno dok se na površini ne prestanu stvarati mjehurići. Kuhani maslac maknite s vatre i ostavite stajati da se slegne 2 do 3 minute.
7. U drugoj posudi razlomite čokoladu i u nju lagano dodajite otopljeni maslac miješajući metlicom za snijeg sve dok ne dobijete glatku jednoličnu masu.
Posluživanje

Kriške Sacher torte poslužite uz tučeno vrhnje.
Savjet

Čokoladu i maslac zagrijte na pari pa dobivenu glazuru premazujte vlažnim nožem.


Baiser torta s jagodama

Sastojci
3 gotove kore od baiser mase (masa od bjelanaca i šećera)
500 ml slatkog vrhnja
500 g jagoda
2 Vanilin šećera Dolcela
2 Šlag fixa Dolcela

Postupak
1. U visoku posudu ulijte slatko vrhnje i miješajte električnom mješalicom 1 minutu. Dodajte sadržaj vrećica šlag fiksa i vanilin šećera te dalje miješajte elekričnom mješalicom (najvećom brzinom) sve dok masa ne postane čvrsta.
2. Jagode operite, očistite i narežite na četvrtine.
3. Baiser koru stavite na prikladnu podlogu i premažite je trećinom tučenog slatkog vrhnja. Polovicu pripremljenih jagoda rasporedite preko tučenog slatkog vrhnja, prekrijte sljedećom korom pa postupak ponovite tako da završite trećom baiser korom.
Posluživanje

Tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i jagodama, a prije posluživanja je dobro ohladite.
Savjet

Jagode prije stavljanja u tortu možete poškropiti maraskinom i ostaviti neka kratko odstoje.

Urmašice sa suvim voćem
SASTOJCI
• 250 grama seckanih suvih smokava
• 125 grama seckanih suvih urmi
• 100 grama seckanog suvog grožđa
• 100 grama seckanih oraha ili lešnika
• 250 grama šećera
• limunova kora
• 100 grama margarina
• 100 grama čokolade
NAČIN PRIPREME
Suvo voće i lešnike sjediniti s ušpinovanim šećerom (gušće nego za slatko) s dodatkom limunove kore i limunovog soka. Oblikovati vlažnim rukama male valjke, ređati ih u podmazan pleh i preliti čokoladnom glazurom (100 grama margarina i 100 grama čokolade).
Pošto je izbor suvog voća danas veliki, moguće su i varijacije ovog recepta.


Bele kuglice
SASTOJCI
• 150 grama mlevene plazme
• jedna kesica gumenih bonbona "haribo"
• jedna bela čokoladica "kit-kat"
• pola kriške putera (ili malo više)
• 1 kašika šećera
• korpice za sitne kolače
NAČIN PRIPREME
Sitno naseckati gumene bonbone, zatim ih sipati u posudu sa 150 grama plazme, dodati puter i kašiku šećera. Sve to sjediniti i mešati rukama dok se ne napravi masa za oblikovanje, pa oblikovati kuglice. Belu čoladicu naseckati na krupnije komade i staviti u šerpicu, pa istopiti na ringli. Kada se istopi, umakati kuglice u belu čokoladu i staviti ih u korpice. Preostalu belu istopljenu čokoladu preliti preko kolačića i staviti kolačiće u frižider.

Meda u kalupu
SASTOJCI
• 700 grama plazma keksa
• 200 grama seckanih oraha
• 200 grama seckanih žele bombona
• 150 grama suvog grožđa (potopljenog u rum)
• 3 žumanaca
• 200 grama otopljenog putera
• 100 grama razmekšale čokolade
• 250 grama šećera u prahu
• malo ekstrakta vanile
• čaša gaziranog soka od pomarandže
NAČIN PRIPREME
Receptura za ovu tortu u principu je ista kao za plazma tortu. Sve sastojke polako izmešati, a kalup dobro premazati margarinom i puniti pripremljenom masom. Posle dva dana, kalup obložiti vrućom krpom i polako odvojiti od mase u vidu mede, pa šarati šlagom; jedan deo odvojiti i dodati malo otopljene čokolade.

Bela bajadera

SASTOJC
# 750 grama šećera
# margarin
# 250 grama mlevenih oraha
# 250 grama mlevenog keksa
# 250 grama mleka u prahu

# 500 grama šećera
# pola margarina
# 1 vanilin šećer
# 250 grama mleka u prahu
NAČIN PRIPREME

Ušpinovati 2 dl vode sa 750 grama šećera. Tome dodati 1 margarin i otopiti ga. U posebnoj dubljoj posudi pripremiti 250 grama mlevenih oraha, 250 grama mlevenog keksa i 250 grama mleka u prahu. Sve to zaliti ušpinovanim šećerom, izmiksirati i brzo sipati u prethodno pripremljen kalup (dobro podmazan, pa čak i obložen folijom).

Ušpinovati 500 grama šećera sa 1,5 dl vode. Dodati pola margarina i 1 vanilin šećer. Zatim odjednom usuti 250 grama mleka u prahu, dobro izmiksirati i brzo preliti preko prvog dela mase. Odložiti da se ohladi i stegne.


Pišinger
SASTOJCI
• 200 grama putera
• 150 grama čokolade za kuvanje
• 150 grama prženih istucanih lešnika
• 150 grama šećera
• 1 pakovanje oblandi
• 50 grama seckanih badema
• 2 štangle čokolade (za glazuru)
NAČIN PRIPREME
Puter i čokoladu staviti u posudu, otopiti na blago zagrejanom šporetu, dodati lešnike i šećer, pa masu dobro izmutiti. Dobijenom masom premazati oblande. Staviti glazuru od otopljene čokolade i posuti bademom.
Ana, Novi Zeland

Rum kocke
SASTOJCI
• 1 margarin
• 300 grama šećera
• 4 jaja
• 100 grama čokolade za mešanje
• 400 grama mlevenog keksa (pti ber)
• 200 grama suvog grožđa
• ekstrakt ruma
NAČIN PRIPREME
Na tihoj vatri zagrevati margarin, šećer, jaja i čokoladu. Kad se otopi, dodati keks i suvo grožđe oprano u toploj vodi. Sve to sjediniti i dodati ekstrakt ruma po ukusu. Kada se smesa ohladi, oblikovati kocke debljine 2 cm. Posuti otopljenom čokoladom (belom ili crnom) u vidu mozaika.

Rolat od kokosa
SASTOJCI
Crni fil
• 300 grama mlevenog keksa "pti ber"
• 200 grama šećera u prahu
• 2,5 rebra otopljene čokolade
• 1 šolja jake crne kafe (hladne)
Beli fil
• 100 grama margarina
• 100 grama šećera
• 4 kašike mleka
• 200 grama kokosa
NAČIN PRIPREME
Crni fil: pomešati 300 grama mlevenog keksa sa 200 grama šećera u prahu, pa dodati 2,5 rebra otopljene čokolade i 1 šolju jake crne kafe (hladne).
Beli fil: istopiti 100 grama margarina sa 100 grama šećera, 4 kašike mleka, pa dodati 200 grama kokosa.
Crni fil "razviti" na celofan (prethodno ga pokvasiti da se ne bi lepio), preko njega "razviti" beli fil, pa polako uvijati u rolat. Rolat staviti u frižider.
Dragana, Pančevo

Puslica torta

SASTOJCi
Bela kora
# 6 belanaca
# 400 grama šećera u prahu
# limunov sok

# malo džema od kajsije

Krem
# 10 žumanaca
# 10 kašika šećera
# 3 kašike brašna
# litar mleka
# šipka vanile
# 1 puter

Šam
# 4 belanca
# limunov sok
# 4 šoljice šećera
# jedna i po šoljica vode
NAČIN PRIPREME

Sastojke za belu koru dobro umutiti. Prebaciti u podmazan i pobrašnjen pleh za pečenje torti (rerna treba da bude ugrejana na 150 stepeni) i peći pola sata. Smanjiti temperaturu na 100 stepeni i peći još pola sata. Koru ohladiti i oprezno je prebaciti na tacnu za torte blago premazanu sa malo džema od kajsije, kako bi se za nju zalepila papirna bela čipkana podloga i kako torta ne bi skliznula sa tacne.

Napraviti krem od 10 žumanaca, 10 kašika šećera i 3 kašike brašna, umutiti i sipati u zagrejano mleko u kojem je prokuvana sredina šipke vanile. Mutiti mikserom na vatri dok se krem ne zgusne. Ohladiti i dodati dobro umućen puter.

Napraviti šam od 4 belanca umućena s limunovim sokom. Mutiti mikserom bez prestanka. Za to vreme na ringli napraviti agdu (sirup) od 4 šoljice šećera i jedne i po šoljice vode. Sirup treba da ključa do mehurića i lepi se između prstiju, ali da ne bude previše gust. Polako uliti sirup u belanca, neprestano ih muteći, i nastaviti s mućenjem sve dok šam ne očvrsne. Skloniti s vatre i mešati dok se šam ne ohladi.

Belu koru lagano premazati džemom od breskve ili kajsije, zatim staviti krem od jaja i na kraju velikom kašikom stavljati šam u obliku kugli po celoj torti. Pošto je ova torta sva bela, trebalo bi da bude i diskretno ukrašena (srebrne perlice, roze šećerne mrvice i slično).

Kuglice od lešnika
SASTOJCI
# 100 grama lešnika
# 2 kašike kakaoa
# 1 vanilin šećer
# nastrugana kora 1 limuna
# strugana čokolada
# rum
# malo šećera
# med
NAČIN PRIPREME

Ugrejati med dok ne postane tečan. Dodati kakao, 100 grama lešnika, rum, vanilin šećer i koru limuna. Promešati da bi se dobila ujednačena masa. Od dobijene mase praviti kuglice i valjati ih u mlevene lešnike ili čokoladu.

Rolat od keksa
SASTOJCI
# 250 grama keksa
# 50 grama oraha
# 100 grama žele bombona
# 100 grama šećera
# 2 štangle čokolade
# 2 kašike ruma
# oko 0,5 litra mleka
NAČIN PRIPREME

Pomešati isitnjen keks, mlevene orahe, iseckane žele bombone, šećer u prahu, 2 štangle strugane čokolade, rum i mleko. Mleko pri tom postepeno dodavati. Masu dobro sjediniti rukom i formirati rolat. Na kraju, rolat uvaljati u mlevene orahe i staviti u frižider da bi se ohladio i stegnuo.


Savijača od smokava i badema (desert),

Sastojci:
500 gr.- gotovog tankog testa za savijače
nadev:
500 gr.- suvih smokava
250.- gr.- badema
80 .- gr.- meda od bagrema
20 gr.- cimeta
1 .- lit.- mleka

Način pripremanja:
Smokve i bademe samleti, dodati med, cimet i mleko te prokuvati. Testo posipati mrvicama rastopljenim maslacem. Skuvanim nadevom premazati testom te ga saviti i staviti u namaštenu tepsiju. Savijaču premazati rastopljenim maslacem i peći oko 45’ min na temperaturi od 220 °C.

Lubenica u čokoladi (desert),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
1 kg lubenice
250.- gr.- čokolade za kuvanje
nekoliko kapi ulja
Način pripremanja:
Lubenicu oguliti, očistiti od koštica i narezati na 1 cm široke kriške. Čokoladu nati i mešajući rastopiti na pari. Dodati kap, dve ulja i u tu smesu dopola namočiti kriške lubenice. Složiti na aluminijsku foliju da se čokolada stvrdne.

Sorbet od šumskog voća (napici),

Sastojci:
1 kg ribiza
250.-gr.- malina
150.- gr.- šećera
1.- kom.- limun
Način pripremanja:
Pristavite šećer sa 5 dl vode; neka vrije desetak minuta da dobijete gusti sirup. Očistite i operite maline, a s opranih grozdića ribiza skinite bobice. Protisnite voće da dobijete gusti sok. Iscedite limun. Pomešajte sirup s obe vrste soka i zamrznite.

Souffle od malina (desert),

Sastojci:
(za 4 osobe)
1 čaša malina
2 kašike šećera
4 belanjka
1/4 čajne kašičice limunovog soka
1 kašiku šećera

Način pripremanja:

Stavite maline i jednu kašiku šećera u mikser i miksajte na srednjoj brzini oko 1.minute. Istucite bjelanjke, limunov sok i šećer dok se ne stvrdne. Lagano umešajte bjelanjke u maline. Ulijte u smesu izmiksane maline i šećer. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 400°C. Pecite 12-15 minuta odnosno dok ne dobije zlatno žutu boju. Poslužite odmah.

Francuska torta s trešnjama (desert),

Sastojci:
(za 6 osoba)
700.- gr.- trešanja
50.- gr.- maslaca
200.- gr.- brašna
22 0.- gr.- šećera u prahu
6 .- kom.-jaja
5 .-dcl.- mleka
2.-gr.- soli

Način pripremanja:
Pećnicu zagrijte na 240 °C, trešnje operite i ocedite. Mleko lagano zagrijte i izmešajte brašno, šećer, sol i jaja. Kada smjesa bude jednolična i glatka, dodajte kašiku po kašiku mlakog mleka, uz stalno mešanje, tako da dobijete gustu kremu. Kalup za tortu dobro premažite rastopljenim maslacem i prekrijte slojem testa. Stavite 3 minuta na vatru srednje jačine da se testo učvrsti. Skinite kalup s vatre. Brzo istresite trešnje i preostalo testo. Pecite u zagrijanoj pećnici 45‘minuta. Poslužite mlako.

Frape od banana i jagoda (napici),

Sastojci:
2 banane
300.- gr.- jagoda
3 .-dcl.- mleka
1-2 dcl.- mineralne vode
2.- kom.- kuglice sladoleda od vanilije
po želji malo ruma
limun

Način pripremanja:
Očistite i narežite voće. Miksajte ga s ostalim sastojcima sok ne dobijete penušavu tekućinu. Ulijte u rashlađene čaše i ukrasite kriškama limuna (zarežite ih do pola da ih možete nataknuti na rub čaša).


Savijača sa suvim šljivama (desert),

Sastojci:
350.-gr .- testa za savijače
750.- gr.- suvih šljiva
150.- gr.- maslaca
50-70.- gr.- mrvica
180.- gr.- oraha
korica limuna
rum, cimet
100-150 gr.- šećera
šećer u prahu za posipanje
Način pripremanja:

Razvučeno testo poprskati rastopljenim maslacem, pa na dve trećine testa posipati popržene mrvice, šljive narezane na četvrtine, grubo naseckane orahe, struganu koricu limuna, cimet i šećer. Poprskati rumom, saviti pomoću stolnjaka i staviti u zamašćeni pleh. Savijaču premazati rastopljenim maslacem i peći oko 30’.- minuta na temperaturi 200oC. Vruću savijaču posuti šećerom.

Kuglice od oraha (desert),

Sastojci:
150.- gr.- oraha
150.- gr.- šećera
crna kafa i rum
pekmez
sitni šećer

Način pripremanja:
Samleti 150.- gr.- oraha, dodati isto toliko šećera i navlažiti rumom da se može mesiti. Razvaljati u duguljasti oblik, rezati komadiće veličine oraha, od svakog napraviti kuglicu i na nju staviti polovicu oraha, koja se pre umoči u pekmez. Posebno staviti u šolju sitnog šećera, promeša malo crne kafe i ruma da bude gusto, pa kašikom preliti preko svake kuglice i pusti na vazduhu da se osuši.

Štrudla s orasima na banatski način.

Sastojci:
Testo:
650.- gr.- brašna
40.- gr.- kvasca
1,5 dcl mleka
60.- gr.- šećera
1 .- kom.-jaje
1/2 limuna
100.- gr.- maslaca
2.- kom.- žumanjka
Nadev:
400.- gr.- oraha
200.-gr šećera
2 dcl.- mleka
½.- kom.- limuna
80.- gr .- suvog grožđa
½.- dcl.- ruma
Način pripremanja:
Kvasac rastopiti s malo brašna u 1.- dcl.- mlakog mleka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati kvasac, doliti preostalo mlako mleko, šećer, malo soli, jaja, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu.Testo tući drvenom varjačom sve dok se ne počne odvajati od posude I varjače.U međuvremenu pripremiti nadev. Samlevene orahe i šećer preliti vrućim mlekom, dodati nastruganu koricu limuna i rum. Testo razvaljati, premazati nadevom, posuti suvim grožđem, saviti i ostaviti u tepsiji još 30 minuta da se diže na toplom. Štrudlu premazati žumancem i peći 45’ minuta u pećnici. Pećnicu zagrejati na 200.- stepeni , nakon pet minuta smanjiti na 175.- .- stepeni.


Banatska pita (desert),
Sastojci:
Testo za savijaču
šećer
orasi
suvo grožđe
mak
jabuke
maslac
kisela pavlaka
jaja
cimet

Način pripremanja:
Tepsiju namažemo maslacem stavimo listove testa, namažemo maslacem, prelijemo pavlakom i posipamo orasima. Na sledeće nivoe stavljamo jabuke, mak isuvo grožđe. Na kraju zalijemo pavlakom u koju smo razmutili jaje. Pečemo 45’.- minuta na 170°C.


Kolač od jabuka (desert),
Sastojci:
za nadev
750.- gr.- jabuka
40 gr.- šećera
sok od jednog limuna

za testo:
60 gr.- margarina
100 gr.- šećera
4.- kom.- jaja
na korica limuna
200.- gr.- brašna
pola vrećice praška za pecivo
1 .-dcl .-mleka
1 .- kašika ruma
1 .- kašika ulja
1 .- kašika šećera u prahu

Način pripremanja:
Oljuštene kriške jabuka pošećerimo, poprskamo limunovim sokom i ostavimo da upiju šećer. Margarin sa šećerom penasto umutimo. Postepeno dodajemo žumanjke, nu Koricu limuna, 2 .- kašike soka od jabuka, prašak za pecivo i brašno. Na kraju dodamo čvrsti sneg od belanjka, mleko i rum.
Testo pečemo u namašćenoj i po¬brašnjenoj posudi, pokrijemo jabukama i pečemo oko 40’.- minuta u zagrijanoj pećnici.
Ovaj recept je preuzet iz knjige 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti – misli o hrani, vodič za 2003. godinu.


Pita "Zvrčka" (desert),

Sastojci:
( za 10 osoba)
0,8 kg testa za savijaču
0,3 kg šećera
0,3 kg mlevenih oraha
0,2 kg suvog grožđa
0,1 kg maka
0,8 kg očišćenih jabuka
0,3 kg maslac
0,5 l kisela pavlake
0,5 kg svežg kravljeg sira
0,05 kg šećera u prahu
4 .- kom.-jaja

Način pripremanja:
Na namašćeni pleh položimo list testa kojeg namažemo pavlakom i na njega stavimo orahe i šećer. Gore stavimo drugi list, namažemo maslacem i pavlakom, na njega stavljamo zaslađene jabuke. Na treći list stavljamo sveži sir u koji smo dodali šećer i jaja. Na četvrti list stavljamo mak. Na peti list stavimo maslac i pavlaku, te posipamo suvim grožđem. To sve još jedanput ponovimo. Na kraju to sve zalijemo pavlakom i jajima. Pečemo na laganoj temperaturi 40’.- minuta. Kad je pečeno posipamo šećerom u prahu.

Pržene jabuke (desert),

Sastojci:
2.- kom.- žumanjka
20.- gr.- šećera
120.- gr.- brašna
2.- dcl.- vina
sneg od 2 belanjka
500 gr.- jabuka
200.- gr.- margarina
30 gr.- šećera za posipanje
prašak za pecivo.
Način pripremanja:
Mešati žumanjke i šećer. Brašno i vino dodavati naizmjence te umešati sneg. Dodati na vrh noža praška za pecivo. Jabuke oguliti i izrezati na okrugle šnite i stavljati šnitu po šnitu u testo. Šnite kašikom stavljati u zagrijani margarin i pržiti ih s obe strane. Kad su gotove posuti ih šećerom.

Breskve punjene malinama (desert),
Sastojci:
(za 4 osobe)
4.- kom.- zrele breskve
100.- gr.- svježeg sira
40.- gr.- badema
40.- gr.- šećera
nekoliko listića metvice
150.- gr.- malina
0,5 dcl.- narančinog likera
50.- gr.- šećera u prahu
maslac

Način pripremanja:

Pažljivo operite maline, ocedite i osušite. Operite breskve, neoguljene narežite napola, izvadite koštice i lagano izdubite. Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite sveži sir kravlji u posudu, dodajte očišćene I izmrvljene bademe, šećer i narezane listiće metvice, dobro izmešajte i napunite udubine bresaka. Na sveži sir kravlji stavite maline, pokrijte drugom polovicom i povežite bezbojnom rafijom (ili kuhinjskim koncem). Maslacem namažite vatrostalnu okruglu posudu, poslažite breskve, prelijte likerom i pospite šećerom u prahu. Pecite 20 minuta. Ako je umak od malina previše redak, držite ga nekoliko minuta na vatri. Zatim njime prelijte dno svakog tanjira i u sredinu stavite breskvu.

Čokoladni kolač s trešnjama (desert),

Sastojci:
250.- gr.- trešanja
250.-gr.- maslaca razmekšalog
60.- gr.- maslaca za kalup
35.- gr.- brašna za kalup
250.- gr.- šećera
250.- gr.- brašna
100.- gr.- gorkog kakaa
80.- gr.-čokolade u prahu
5.- kom.- jaja
0,5 dcl ruma
pola praška za pecivo

Način pripremanja:
Trešnje operite, očistite i izvadite im koštice. Dugo mešajte maslac sa šećerom i dok sasvim posvetli, dodavajte redom jedno po jedno jaje, neprekidno čvrsto mešajući. Pomešajte brašno, prašak, kakao i čokoladu, te umešajte smesi maslaca i jaja. Na kraju dodajte rum i trešnje. Uspite u namašten i pobrašnjen duboki dugački kalup. Pecite otprilike 35 minuta u pećnici, zagrijanoj na 210°C. Proverite dali je kolač pečen, pa po potrebi produžite sa pečenjem kolača.


Slatka rolada (desert),

Sastojci:
100.- gr.- šećera u prahu
70.- gr.- samlevenih oraha
100.- gr.- samlevenih suvih smokava
70.- gr.- sitno izrezanih datulja
1.- kom.- belanjak
1-2 .- kašike soka od limuna

Način pripremanja:
Sve sastojke dobro izmesiti u jednoličnu masu. Staviti na alufoliju, posuti šećerom i oblikovati tanju roladu. Kad se osuši, izrezati je na tanje kriške.

Kuglice od kestena (desert),

Sastojci:
1 kg kestena
250.- gr.- šećera
vanilija
čokolada

Način pripremanja:
Kestene se očisti od spoljne tvrde ljuske i stavi kuvati. Kada se skuvaju, očisti ih se od tanke meke ljuske i samelje u mašini za . Šećer se ukuva s vrlo malo vode, doda mu se samlevene kestene i sve dobro izmeša. Na kraju se dodaje vaniliju. Ako je slučajno previše retko, može se kesten još malo prokuvati. Kad se ohladi, prave se kuglice, provuku u nastruganoj čokoladi i ostave prosušiti.

Kuglice od oraha i čokolade (desert),

Sastojci:
100.- gr.- samlevenih oraha
70.- gr.- ne čokolade
2.-kom.- belanjka
kristal šećer

Način pripremanja:
Orahe i čokoladu zamesiti s jednim belanjkom tako da bude gusto. Od smese praviti kuglice, zamočiti ih u belanjak i kristal šećer i ostaviti da se osuše na vazduhu.

Rolne canoline (desert),
Sastojci:
150.- gr.- belog brašna
15.-gr.-gorkog kakaa
30.- gr.-maslaca ili margarina
1.-kom.- jaje
25 .- gr.- krupnog šećera
1.- dcl.- crnog slatkog vina (Marsale)
12 metalnih oblika tuba
ulje

Za nadev:
500.- gr.- ricotta sira
250.- gr.- šećera kristal
100.- gr.- obične čokolade
80.- gr .- kandirane tikve
50.- gr.- pistacija
malo cimeta
kandirana kora od naranče

Način pripremanja:
Umešajte jaje u brašno, dodajte maslac ili margarin, šećer, kakao rastopljen u vinu ili Marsali i malo soli. Kada dobijete glatko testo ostavite da odstoji oko sat vremena. Razvaljajte u tanko testo i izrežite na kvadrate. Svakog omotajte dijagonalno oko metalnih cevčica. Pažljivo stisnite zajedno rubove testa sa prstima. Zagrijte puno ulja u dubokom tiganju i stavite ih peći. Kada dobiju zlatno žutu boju izvadite ih i ostavite da se ohlade.
U međuvremenu pomešajte šećer u prahu sa cimetom dodajući malo mleka. Krema bi trebala biti glatka i dosta gusta. Dodajte kockice čokolade i kandiranu tikvu, a zatim pažljivo izvadite cevčice iz kanola i napunite ih nadevom. Ukrasite sa komadićima kandirane kore naranče koje ćete staviti na krajeve kanola i pospite šećerom u prahu.

Bademi iznenađenja (desert),

Sastojci:
300.- gr.- badema
1.-kom.- bjelanjak
150.- gr.- kristalnog šećera
1.- dcl.- vode

Način pripremanja:
Pecite bademe u pećnici oko 5 minuta. Od belanjaka napravite sneg, dodajte šećer, vodu i bademe. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi.

Srce s suvim grožđem (desert),

Sastojci:
150.- gr.- šećera
3.- kom.- jaja
150.- gr.- očišćenih badema
50.- gr.- škrobnog brašna
100.- gr.- grožđica
2.-kom.- pomorandže
30.- gr.- brašna
20.- gr.- krušnih mrvica
maraskino
kandirane trešnje (za ukras)
30.- gr.- maslaca

Način pripremanja:
Žicom mutilicom izradite 3 žumanjka i šećer. Dodajte škrobno brašno, omekšane i oguljene bademe, sok od pomorandži i nu koricu jedne pomorandže. Suvo grožđe namočite u mlaku vodu 20’ minuta pre no što ste započeli s pripremom ovog kolača. Sada ih dobro ocedite i osušite, uvaljajte u brašno i dodajte smesi od žumanjaka. Belanjke izradite u sneg, pa i njih dodajte smesi. Kalup u obliku srca namastite maslacem, pospite mrvicama i napunite sm. Pecite na srednjoj vatri (160°c) otprilike tri četvrt sata.

U međuvremenu pripremite belu glazuru u željenoj količini i dodajte kap maraskina. Premažite kolač glazurom, pustite da se glazura stvrdne, pa tada kolač ukrasite naizmjenično kandiranim trešnjama i bademima.

Carinac s grožđem (desert),

Sastojci:
450.- gr.- brašna
15.- gr.- pivskog kvasca
1 kg grožđa
šećer
ruzmarin
2.- kašike maslinovog ulja

Način pripremanja:
Izradite brašno s vodom, kvascem i kašikom ulja. Namastite kalup za tortu i napunite ga s polovicom ukupne količine testa. Na testo tada složite dve trećine grožđanih bobica i pospite s 3 .- kašike šećera.
Pokrijte grožđe preostalim testom i zalijepite rubove. Garnirajte preostalim grožđem i pospite preostalim šećerom, začinite s nekoliko listića ruzmarina i prelijte s malo ulja.
Pustite testo da se diže 40’ minuta i pecite pola sata na 200°C. Drobljenac je pečen kad mu površina poprimi lepu zlatnu boju.

Fritule istarske od riže (desert),

Sastojci:
500.- gr.- riže
3.- kom.- jaja i 2.- žumanjka
500.- gr.- kristal šećera
150.- gr.- namočenog suvog grožđa
1.- kom.- pomorandža i 1.- kom.- limun
slatka marsala ili prošek
brašno
kvasac za kolače
mleko
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Rižu prelijte s pola litre hladne vode, dodajte nu pomorandžinu i limunovu koricu.
Neka riža kuva 15’.- minuta na tihoj vatri. Rižu mešajte drvenom varjačom, dodajte 300.- gr.- šećera i kuvajte još 15’.- minuta, neprekidno mešajući.
Prije no što rižu skinete s vatre, umešajte joj marsalu ili prošek isuvo grožđe.
Ohladite rižu, pa izvucite komadiće pomorandže i limuna. Dodajte dve kašike brašna, jaja, žumanjke i prstohvat kvasca. Ponovno promešajte smesu. Kašikom oblikujte smesu koju ćete peći u puno ulja. Ako fritulice potonu, pojačajte vatru, jer to znači da je temperatura za pečenje preniska. Kada fritulice dobiju lepu zlatnu boju, ocedite ih, uvaljajte u šećer i poslužite vruće.

Beze torta s malinama (desert),

Sastojci:
za beze listove:
5.- kom.- belanjaka
250.-gr.- šećera u prahu + za posipanje
2 .- kom.- kašike bielog
Sirćeta
2.- kašike skrobnog brašna
50.- gr.- bele čokolade
soli
Za nadev:
650.- gr.- malina
3 .-listića želatina
5.- dcl.- slatke pavlake
50.-gr.- šećera
sok 1/2 limuna
maraskino

Način pripremanja:

Istucite vrlo čvrsti sneg od malo posoljenih belanjaka. Malo-pomalo dodajte prosijani šećer. Dobićte čvrstu, snežno belu i blistavu smesu. Umešajte sirće, brašno i nanu čokoladu. Pleh pokrijte masnim papirom i još ga namažite tankim slojem maslaca. Nacrtajte 3 kruga, dimenzije.- 26 cm, pa dresir vrećicom na njih nanesite smesu. Izravnajte površinu. Pecite 1 sat u pećnici, zagrijanoj na 120°C. Za nadev namočite želatin u hladnu vodu. Istucite slatku pavlaku, pa umešajte šećer, maraskino i limunov sok. Zagrijte 2.- kašike smese s pavlakom i dodajte iscieđen želatin. Mešajte da se otopi, te dodajte u ulupanu pavlaku. Na prvi list nanesite trećinu kreme i u nju utisnite pola očišćenih malina. Stavite drugi list, pa jednako nanesite kremu i maline. Na vrh stavite treći list. Neka se u frižideru stvrdnjava najmanje 2 sata. Prije posluživanja premažite i ukrasite kremom, i malinama.

Danska torta s malinama (desert),

Sastojci:
za testo:
60.-gr.- maslaca ili margarina
100.-gr.- šećera
3.-kom.- jaja
200.-gr.-brašna
1.- kom.- praška za pecivo
3.- dcl.- mleka
maslac i mrvice za kalup

Za nadev:
750.-gr.- malina
4.-. dcl.-slatke pavlake
2-3 .- kašike šećera u prahu
vanilin-šećer

Za ukrašavanje:
belu glazuru (2-3 .- kašike limunovog soka, 200.- gr šećera u prahu)
30.- gr.- naseckanih pistacia
čokoladne mrvice
bombončiće-šarena jaja

Način pripremanja:

Dobro izradite maslac sa šećerom, te dodajte jedan po jedan žumanjak. Brašnu dodajte prašak za pecivo, pa dodajte testu naizmenično s mlijekom. Istucite čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanjaka i umešajte u testo. Polovicu ulijte u namašten i mrvicama posut kalup, promera 24 cm. Pecite 25.- minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Tako ispecite i drugi list. Očistite, ocedite i dobro obrišite maline. Istucite slatku pavlaku s obje vrste šećera. Otprilike tri četvrtine nanesite na donji list torte i na to rasporedite maline. Poklopite drugim listom i stavite u frižider. Pre posluživanja prelijte tortu belom glazurom, ukrasite tučenom slatkom pavlakom, bombončićima, pistacijama i čokoladnim mrvicama.
Za glazuru mešajte limunov sok, dodajući malo-pomalo prosijani šećer da dobijete gustu bijelu smesu, koju kašiku pokašiku naneti po celoj površini na sasvim hladnu poslasticu.

Frappe od lubenice (desert),

Sastojci:
200.-gr.- lubenice
200.- gr.- sladoleda od vanilije
6.- dcl.- mleka
4.- kašike šećera u prahu
1/2 .-dcl.- bijelog ruma

Način pripremanja:
Mleko mora biti dobro ohlađeno. Izmiksati narezanu i od koštica očišćenu lubenicu s delom šećera. Dobro usitniti i dodati preostali šećer i sladoled. U nastalu kašu, doliti mleko i rum pa nastaviti miksati dok se ne dobije gusta penušava masa. Razdeliti u 4 visoke, ohlađene čaše. Pije se sa slamkom.

Jogurt od kivija (desert),

Sastojci: 500.-gr.- kivija

1 .-jogurt
četvrtina šolje mleka
2.-kašike meda
2-3.- kocke leda

Način pripremanja:
Sve sastojke dobro izmešati u mikseru i poslužiti dobro ohlađeno u visokim čašama.

Kocke s orasima (desert),

Sastojci:
1 paket smrznutog lisnatog testa
350 gr.- mlevenih oraha
200 gr.- suvog grožđa
100 gr.- mekinja
200 gr.- meda
1.-kašika likera
3.- kašike šećera
džem od kajsija

Način pripremanja:
Razrediti liker s vodom i natopiti suvo grožđe. Testo odmrznuti i podeliti u 3 dela, pa svaki razvući u veličinu pleha za pečenje. Pomešati orahe, med, mekinje i suvo grožđe. U podmazani pleh staviti jedan deo testa i pola nadeva, pa drugi deo testa i ostatak nadeva, a na kraju i treći deo testa. Posuti šećerom i oštrim nožem iseći na kocke. Staviti u pećnicu i peći oko 25’.- minuta. Zagrijati džem s malo vode, preliti preko kolača i ostaviti da se ohlade.

Lubenica s sladoledom od vanilije (desert),

Sastojci:
0,5 l .-sladoleda od vanilije
500.- gr.- lubenice
150.- šećera u prahu
nekoliko kašika belog ruma
malo limunovog soka

Način pripremanja:
Lubenicu oguliti, očistiti od koštica, narezati na manje kocke, pošećeriti ih i nakapati limunovim sokom. U činiju metnuti pola količine sladoleda, zatim lubenicu, zaliti rumom, a na vrh ponovno sladoled. Dobro ohladiti.

Lubenica sa slatkom pavlakom (desert),

Sastojci:
3.- kriške lubenice
2.- dcl.- slatke pavlake
1.- kašika meda
1.- kašika limunovog soka
1.- kašika mlevenih oraha

Način pripremanja:
Dobro istući slatku pavlaku, dodati med i limunov sok te sve promešati. Smesu posuti orasima i dodati komade lubenice.


Voćni koktel u lubenici (desert),

Sastojci:
lubenica
jagode ili dinja ili breskve ili nektarine

Način pripremanja:
Lubenicu narezati po dužini. Na tri – četiri mesta izbušiti rupe promera 5 cm, dubine 3 cm. Rupe se mogu puniti rezanim voćem kao što su jagode, kuglice dinje i lubenice, na kocke rezanim breskvama, nektarinama… Punjena lubenica treba odstajati nekoliko sati u frižideru. Uz nju se mogu poslužiti rashlađene šnite šunke i crni hleb ili tost s maslacem.

Rolada od kestena (desert),

Sastojci:
0,5 kg kuvanog kestena,
1 velika kašika ruma
Za nadev:
2 rebra čokolade za kuvanje, razmekšane na pari
60.- gr.- maslaca, penasto izmešanog
2.- velike kašike šećera u prahu vanili šećer
1.-kom.- žumanjak
ukrasne mrvice od čokolade
tučena slatka pavlaka

Način pripremanja:
Kuvanom i pasiranom kestenu dodati rum i dobro ga izmešati. Na radnu ploču staviti alufoliju posipanu kristalnim šećerom. Kesten pire staviti na foliju i valjkom za testo razvaljati kvadrat, prst debelo. Da se kesten ne bi lepio za oklagiju, prema potrebi posipati ga s malo kristalnog šećera. Premazati nadevom. Uviti u rolu koja se ukrasi mrvicama od čokolade i do upotrebe staviti u frižider. Uz roladu poslužiti tučenu slatku pavlaku.
Nadev: penasto izmešanom maslacu dodati razmekšanu čokoladu, šećer u prahu, vanili šećer i žumanjak. Sve zajedno izmešati u penastu masu.

Profiterole sa sladoledom (desert),
Sastojci:
3 profiterola
0,05 kg šlaga
0,06 kg čokolade za kuvanje
0,15 l mleka
0,09 kg sladoleda (3 kuglice)

Način pripremanja:
Profiterole prerežemo na polovice, napunimo sladoledom, prelijemo vrućom čokoladom i ukrasimo šlagom.

Poslastica od banana i kestena
Sastojci:
1 kg kuvanog kestena
2 .- kom.-oljuštene banane

Glazura:
3 velike kašike mleka
3 velike šećera
3 rebra čokolade
100.- gr.-maslaca
tučena slatka pavlaka
Način pripremanja:
Pire od kestena staviti na alufoliju posipanu kristalnim šećerom. Razvaljati ga oklagijom u kvadrat dug koliko su duge dve banane i širine da se banane mogu uviti u kesten. Na kesten staviti banane, jednu za drugom. Staviti na dugački tanjir i preliti glazurom od čokolade. Kada se glazura stvrdne, roladu obilato ukrasiti tučenom slatkom pavlakom.
Glazura: mleko, šećer i čokoladu kuvati na jačoj vatri dok se masa lepo ne zgusne. Maknuti s vatre i kad prestane vrenje, dodati maslac i brzo promešati da se maslac rastopi. Glazuru odmah preliti preko rolade.

Pita od trešanja (desert),

Sastojci:
350 gr.- brašna
malo praška za pecivo
200 gr.- margarina ili masti
150 gr.- šećera
malo vanilin-šećera
2.- kom.- jaja

Za nadev:
500 gr.- trešanja
50-100 gr.- badema
malo cimeta
nastrugana limunova kora

Način pripremanja:
Prosije se 350 gr.- brašna s malo praška za pecivo, doda 200 gr.- margarina, 150 gr.- šećera, malo vanilin-šećera, 1 sirovi žumanjak i 1 celo jaje. Od ovoga se napravi testo i razdeli u dva dela, te svaki razvalja u veličinu tepsije. Jedan se položi u tepsiju, premaže nadevom, a drugim se pokrije nadev. Peče se 45 minuta. Pečeno se pospe šećerom.
Nadjev: očisti se od koštica 500 gr.- trešanja, samelje 50-100 gr.- badema, po tiestu razastru trešnje, pospu bademima, cimetom i nastruganom limunovom korom.

Libumija (desert),

Sastojci:
1.- šolja brašna
2,200.- kg.- rikote
2.- kom jajeta istučenih
lišće lovora
pola šolje- bagrmovog meda
Način pripremanja:

Tući sir dok ne omekša. Dodati tučeni sir i jaje u brašno. Dobro izmijesiti i podijeliti na 4 djela. Staviti peći u pećnicu na lišće od lovora. Peći 35 - 40 minuta na 215 C dok ne postane zlatno žuto. Ugrijati med i staviti na njega pečeni kolač kako bi ga apsorbirao. Treba stajati 30 minuta prije serviranja.

Recept iz kuharice Marcusa Gaviusa Apiciusa, 1. - 2. stoljeće

Mustacei (desert),
Sastojci:
500 gr.- bijelog brašna
300 ml soka od grožđa (ili mladog vina)
2 .- kašike semenki anisa
2 .- kašike semenki kima
100.- gr. svinjske masti
50.- gr.- nca
20.- kom- listova lovora

Način pripremanja:
Sve sastojke umesiti u testo. Formirati role, ispod svake staviti listove lovora i peći na 180.- stepeni, 30-35 minuta.

Recept iz knjige kuvanja- Marcusa Gaviusa Apiciusa, 1. - 2. stoljeće

Čokoladne praline (desert),

Sastojci:
120 gr.- šećera
120 gr.- maslaca
60 gr.- kakaa
200 gr.- čokolade za kuvanje
2.- kom- žumanjka
2.- dcl.- pavlake
čokoladne mrvice (za garniranje)

Način pripremanja:
Izradite maslac sa šećerom. Na pari u 2-3 kašike pavlake rastopite kakao i nu čokoladu, pa ih dodajte maslacu. Smesi primešajte žumanjke i preostalu pavlaku. Neka se smesa stvrdne u frižideru otprilike sat vremena, pa tada od nje izradite kuglice koje ćete uvaljati u čokoladne mrvice.

Dinja “Koktel sa sladoledom” (desert),

Sastojci:
1/2 dinje srednje veličine
100.- gr.- šećera kristal
50.-gr.- oljuštenih prženih badema
0,05 l soka od limuna
0,05 l soka od pomorandže
0,01 l likera “Bellamy”
150.- gr.- sladoleda od vanilije

Način pripremanja:
Prepolovimo dinju, očistimo semenke i izdubimo dinje s okruglim aupštekerom. Ispržimo šećer u karamel, dodamo sok od naranče i limuna. Dalje skuvamo da se malo zgusne. Zatim dodamo “Bellamy” i pržene oljuštene bademe. U posudu stavimo sladoled, dodamo ohlađenu smesu, karamel, dobro pomešamo i oblikujemo u kompaktnu smesu.
Okruglice od dinje vratimo u izdubljenu i ukrašenu dinju, te prelijemo sa pripremljenom sm. Na kraju pospemo prženim bademima.

Egzotična lubenica s rižom (desert),

Sastojci:
100.- gr. kuvane riže
2.- kom.- banane, naseckane
2.- kriške lubenice, naseckane
3 .- kom.-kivija, izrezana
2 .- kom.-nane jabuke
2 .- kašike.- suvog grožđa
40.- gr.- kokosovog brašna
60.- gr.- šećera ili meda
malo cimeta
2.- dcl.- tučene slatke pavlake

Način pripremanja:
Skuvanu rižu pomešati s voćem, suvim grožđem, kokosom, začinima. Sve dobro promešati i prekriti tučenom slatkom pavlakom.

Medaljoni od badema (desert),

Sastojci:
250 gr.- oljuštenih slatkih badema
200 gr.- datulja
200 gr.- žutog šećera
3.- kom.- bjelanjka
mešano kandirano voće narezano na kockice
30 gr.- maslaca

Način pripremanja:
Oljuštene bademe. 180 gr.- badema tada usitnite mikserom, zajedno s datuljama kojima ste odstranili košticu, dodajte šećer i sneg od bjelanjaka.
Od smese oblikujte okrugle tanke medaljone keksiće, posložite ih na pleh za pečenje kojeg ste namastili maslacem i svakog garnirajte bademom i kockicama kandiranog voća.
Pecite 20 minuta na 160°C i poslužite.

Orkanski visovi (desert),

Sastojci:
1.- kom.- jaje
0,15 l mleka
½.- dcl.-ulja
0,08 kg šećera u prahu
0,05 kg brašna
0,004 kg kakaa
vrećica čokoladnog pudinga
malo mleka za puding
malo maslaca
prašak za pecivo
0,04 kg čokolade
0,04 l ruma
malo višanja iz kompota

Način pripremanja:
Od bjelanjaka istucite sneg i postupno mu primešajte žumanjke, šećer u prahu, ulje, brašno pomešano s praškom za pecivo, mleko. Zamesite i onda smesu podelite u dva dela pa u jedan deo dodajte kakao. Žutu smesu izlijte u pleh i pecite desetak minuta. Izvadite iz pećnice i po vrhu složite višnje, prelijte smeđom sm (onom u kojoj je kakao) i ispecite do kraja. U tekućini od kompota izmešajte šećer u prahu i rum, te tom mešavinom prelijte još vrući kolač. Za kremu ćete napraviti puding, te penasto izraditi maslac sa šećerom u prahu. Kad se puding ohladi, pomešajte ga s maslacem, Tom sm premažite ohlađeni biskvit. Na pari rastopite čokoladu s maslacem i još toplom masom prelijte gornju površinu kolača.

Kolač sa jajčanim konjakom (desert),

Sastojci:
za biskvit:
3.- kom.- jaja
250.- gr.- šećera
1.- dcl.- mleka
½.- dcl.- jajčanog brendija
2.- dcl.- ulja
250.- gr.-brašna
1.-kom.- prašak za pecivo
300.- gr.-. g višanja iz kompota (bez koščica)
150.- gr.- šećera

Za glazuru:
180 gr.-šećera
140 gr.- vode
120 gr.- slatke pavlake .-5.- kom.- listova želatina
1 .- dcl.- jajčanog konjaka

Način pripremanja:

Pleh posipamo sa šećerom, posložimo jabuke narezane na kriške, dodamo višnje i pečemo u pećnici dok se ne otopi šećer.
Od ostalih namirnica zamesimo biskvit smesu, prelijemo preko jabuka i višanja i pečemo na temperaturi od 180 °C oko 30 minuta. Pečeni kolač preokrenemo na platu i pustimo da se ohladi. U međuvremenu napravimo glazuru sa jajčanim konjakom- i prelijemo kolač


Kolačiči na starinski način (desert),

Sastojci:
200.- gr.- brašna
2.- dcl.- vode vode
60.- gr.- maslaca
150.- gr.- šećera
6 .- kom.-jaja
100 gr.- masti
100 gr.- slatkog ili pekmeza
20.- gr.- vanilin šećera

Način pripremanja:
Komadiće parenog testa kašikom stavljajte na ugrijanu mast i pržite dok ne dobiju zlatnu boju.

Za pripremanje parenog testa potrebne su stanovita veština i rutina. Ona se sastoji od dva postupka: parenja brašna i mešanja testa. Da bi se brašno pravilno parilo, u posudu stavite onu količinu vode koja se navodi u receptu i kuvajte zajedno sa solju, maslacem i šećerom. U tu vrelu vodu usipajte odjednom sve brašno i brzo mešajte, obično 1-2 minuta, pazeći da se ne lepi za rubove posude i ne dopuštajući da se stvaraju grudvice u testu. Tako zakuvano brašno skinite s vatre, pustite da se ohladi na 60-70 °C, te stalno mešajući u nekoliko navrata dodajte jaja (najmanje 5-6); obično u početku samo žumanjke, a zatim odvojeno tučene bjelanjke. Sva umešnost sastoji se u tome da se testo ne zakuva i zamesi suviše tvrdo ili pak suviše žitko.
Pripremljeno pareno testo se kašikom stavlja, odnosno, izlijeva na limeni uložak u manjim dozama različita oblika, posle čega se peče u pećnici ili prži na masti.

Gotove kolačiće odmah posipajte vanilijevim šećerom i namažite pekmezom ili slatkim. Kolačići se jedu isključivo vrući.

Kolač s višnjama (desert),

Sastojci:
Za nadjev:
1 kg višanja
200 gr.- šećera

Način pripremanja:
Višnje očistite od koštica, stavite u emajliranu, keramičku ili staklenu posudu, posipajte šećerom, pustite da stoje na suncu 2-3 sata da višnje dobro upiju šećer. Izlijte sok u posebnu posudu i suvim višnjama napunite kolačiće.
Koštice prelijte s 3/4 čaše vode i kuvajte u emajliranoj posudi, pri čemu 5-7 koštica krupno razdrobite. Zatim uvarak procedite, dodajte šećer, ponovno pustite da zavri, ohladite i pomešajte sa sokom od višnje. Ovaj preliv servirajte s gotovim kolačićima.

Kolačići:
Pripremanje testa
Testo za kolačiće dobiva se iz brašna (iz pšeničnog ili pšeničnog pomešanog s heljdinim – popola), jaja, vode i soli. Voda treba biti hladna, jer to pogoduje slabijem sušenju testa za vrijeme pripremanja kolačića i povećava vezivna svojstva. Brašno mora biti što je moguće finije i ne previše suvo, tako da se kolačići ne raskuvaju. Na 3 čaše pšeničnog brašna uzmite od 1/2-3/4 čaše vode, 2 jaja i 1/2 čajne kašike soli. Umesite testo srednje gustoće kako bi ga mogli zgodnije razvaljati na 2-3 mm debljine. Testo režite na kvadratiče veličine 5x5 cm ili tankom čašom izrežite krugove.
Nadev za kolačiće stavite tačno u sredinu i to najviše jednu čajnu kašiku. Spojena mesta nastojite napraviti jednako debela kao ostalo testo, inače se kolačići loše kuvaju, debeli su i oporog ukusa.
Pripremljene kolačiće kuvajte u većoj količini vrele slane vode. Voda se soli u razmeri: 1 čajna kašika soli na 3 čaše vode. Kad kolačići isplivaju (8-10 minuta) poslužuju se još topli. Prilikom serviranja olijte ih zagrijanim maslacem da se ne lepe, te sa sirupom ili medom.

Komadi medeni s makom (desert),

Sastojci:
400.- gr.- čaše brašna
½.- dcl.- mleka
1.- kom.- jaje
50.- gr.- meda
80.- gr.- maka
60.- gr.- maslaca
1/2 čajne kašike praška peciva

Za:sos
150.- gr .- maka
½.- čaše meda
½.-dcl.- prokuvane vode

Način pripremanja:
Jaja smešajte s medom i dodajte opran i poparen mak (Mak prelijte vrelom vodom,
dobro isperite, zatim ponovno prelijte vrelom vodom i pustite da odstoji 15 minuta. Potom vodu izlijte, mak prosušite ubrusom, da u njemu ne ostane vode i zgnječite ga u posudi).
Od ostalih komponenata zamesite tvrdo testo, razvaljajte ga u sloj debljine 2-3 mm, stavite na limeni uložak u pećnici, nabodite viljuškom i ispecite u pećnici. U pripremljeno makovo mleko ulijte med te stalno mešajući razredite s vodom. Tim umakom prelijte sitno nalomljene komadiće pečenog testa i dobro promešajte, omogućujući im da se dobro natope umakom.
Pripremanje makova mleka
Mak prelijte vrelom vodom, pustite da dobro nabubri, ocedite vodu, prosušite mak ubrusom i izgnječite ga u porculanskoj posudi, postupno u vrlo malim dozama (po jednu čajnu kašiku) dolevajući prokuvanu vodu. Tako pripremljeno mleko pomešajte sa šećerom i vodom ili s medom i vodom.

Kolačići od sezama (desert),

Sastojci:
300 gr.- brašna
2.- kom.- jaja
80.- gr.- šećera
3 gr.- suvog kvasca
80.- gr .- zrna belog sezama
60.- gr.- masti
biljno ulje

Način pripremanja:
Brašno istresite u posudu, dodajte mu šećer i kvasac. Mešajući mikserom, ovoj smesi dodajte umućeno jaje i omekšanu mast, i izradite sve sastojke u homogeno i elastično testo, koje ćete pokriti i ostaviti da odstoji sat vremena. Testo tada ponovno premesite i podijelite ga u kuglice veličine loptice za golf.
U drugoj posudi umutite jaje, pa u njega uronite svaku kuglicu, ali tako da samo jedna polovica kuglice bude uronjena u jaje. Namočenu polovicu tada nežno položite na aluminijsku foliju na koju ste istresli sezamove semenke, i lagano pritisnite da se semenke bolje zalepe, a da kuglica dobije duguljasti oblik. Kolačiće složite u posudu za pečenje koju ste lagano namastili uljem. Strana nadevena sezamovim sjemenkama neka bude okrenuta prema gore. Pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

No comments: