Wednesday, January 3, 2007

Ulje i ocat s svijezim travama

ULJE SA SVEŽIM TRAVAMA

# 1 grančica ruzmarina
# 1 grančica timijana
# 1 manja grančica žalfije
# 1 l ulja

Mirođiju operite, osušite i iseckajet. Papričicu operite, očistite od semene i iseckajte. Pomešajte sa ostalim sastojcima, sipejte u flašu sa širim grlićem i prelijte uljem. Zatvorite i promućkajte. Ostavite da stoji nedelju dana. Tada ga možete koristiti a začinsko bilje možete ali ne morate izvaditi.

Ulje koje se sprema sa mirisnim travama ne treba da ima izrazit ukus. Blago maslinovo ulje ili kvalitetno suncokretovo ulje za to su najpogodniji. Začine uvek prve stavite na dno flaše, pa ih prelijte uljem. Flašu povežite papirom ili gazom. Držite je na umereno toplom mestu, nikaku suviše tolom. Jednom dnevno promućkajte učje, ili promešajte drvenom kašikom. Posle dve nedelje procedite ulje a trave izgnjecite da iz njih izadje sav sok. Probajte ulje pa ako miris nije dovoljno jak dodajte sveže mirisno bilje i ponovite postupak. Na kraju sipajte ulje u čiste flaše i dobro zatvorite.

Ulje koje se sprema sa mirisnim travama ne treba da ima izrazit ukus. Blago maslinovo ulje ili kvalitetno suncokretovo ulje za to su najpogodniji. Začine uvek prve stavite na dno flaše, pa ih prelijte uljem. Flašu povežite papirom ili gazom. Držite je na umereno toplom mestu, nikaku suviše tolom. Jednom dnevno promućkajte učje, ili promešajte drvenom kašikom. Posle dve nedelje procedite ulje a trave izgnjecite da iz njih izadje sav sok. Probajte ulje pa ako miris nije dovoljno jak dodajte sveže mirisno bilje i ponovite postupak. Na kraju sipajte ulje u čiste flaše i dobro zatvorite.

Mirisne trave koje se koriste za pravljenje aromatizovanog ulja su timijan, majoran, ruzmarin


LJUTO ULJE
# 1 kašika slatke aleve paprike
# 1 kašika ljute aleve paprike
# 1 kašika bibera
# 1 kašika karija
# 1 kašika seckane žalfije
# 1 l ulja

Sve sastojke promešajte, sipajte u flašu, nalijte uljem, zatvorite i promućkejte.

Žalfiju operite, osušite i iseckajte. Pomešajte sa ostalim sastojcima, sipejte u flašu sa širim grlićem i prelijte uljem. Zatvorite i promućkajte.

Ulje koje se sprema sa začinima ne treba da ima izrazit ukus. Blago maslinovo ulje ili kvalitetno suncokretovo ulje za to su najpogodniji. Začine uvek prve stavite na dno flaše, pa ih prelijte uljem. Flašu povežite papirom ili gazom. Držite je na umereno toplom mestu, nikaku suviše tolom. Jednom dnevno promućkajte učje, ili promešajte drvenom kašikom. Posle dve nedelje procedite ulje a začine izgnječite, tako da iz njih izadje sav sok. Probajte ulje pa ako miris nije dovoljno jak dodajte sveže mirisno bilje i


SIRĆE OD JABUKA
Kada počne sezona jabuka možete napraviti sirće od jabuka. Idealno bi bilo ako biste našli divlju jabuku, ali mogu poslužiti i obične jabuke. Jabukama oljuštite kožuru. Odvadite im i semene lože. Očišćene jabuke pojedite ili ih iskoristite za neku pšoslasticu, a kožure i semene lože stavite u teglu, pritisnite ih nekim tanjirićem ili nabavite jadan od onih plastičnih krugova kojima se pritiska zimnica, jer kore moraju stalno da budu potipljene da se ne bi hvatala skrama po površini sirćeta. Dodajte 200 gr šećera i nalijte 5 litara vode na otprilike 1,5 kg suve mase.

Teglu poklopite tanjirićem i ostavite na suncu desetak dana. Sirće tad procedite i sipajte u flaše.


SIRĆE OD ZOVE

# 1,5 kg bobica crne zove
(Sambucus nigra)
# 1,5 l belog sirćeta
# 800 gr žutog šećera

U dublji sud stavite oprane bobice zove i prelijte ih sirćetom. Prekrijte belom platnenom krpom i povežite. Ostavite da stoji desetak dana. Nakon tog vremena sipajte u njega žuti šećer, stavite lonac na vatru i kuvajte desetak minuta nakon što se šećer rastvori. Skinite, ohladite i procedite sirće. Sipajte u flašu i čuvajte zatvoreno.


SIRĆE OD KUPINA

Ukoliko odlučite da se oprobate u spravljanju kupinovog vina, izvanrednog napitka sa romantičnom notom, preostalu kominu možete vrlo praktično iskoristiti za spravljanje sirćeta, tako što ćete je preliti vodom i ostaviti na sunčanom mestu petnaestak dana. Na taj način dobićete odlično sirće izuzetne arome.

SIRĆE SA ZAČINIMA
# 1 litar vina ili vinskog sirćeta
# 10 zrna karanfilića
# malo cimeta
# 24 zrna bibera
# list lorbera
# kašičica slačice
# malo đumbira
# malo nastruganog muskatnog oraščića
# kašika osušene ljute paprike
# 15 zrna pimeneta (najkvirc)

U teglu ili bocu sipajte sirće, dodajte sve začine i ostavite mesec ili dva. Povremeno promućkajte. Nakon tog vremena procedite sirće, sipajte u čistu bocu i dobro zatvorite. Ako pak želite odmah da koristite ovo sirće postoji brži način. Stavite sve sastojke u posudu sa poklopcem, poklopite a posudu stavite u veći sud sa vodom i pustite da voda provri. Skinite sa šporeta i ostavite na toplom nekoliko sati. Kada se ohladi procedite. Ovako pripremljeno sirće dodaje se crvenom kupusu, krastavcima, crnom luku i sosovima.


SIRĆE SA LIMUNOM
# 6 limunova isečenih na četvrtine
# 2,5 litara vinskog sirćeta
# 50 grama pimeneta
# 50 grana slačice
# 50 gr crnog bibera u zrnu
# 50 grama struganog rena
# komadić muskatnog oraščića
# 6 zrna karanfilića
# 75 gr soli

U posudu stavite sve začine, prelijte ih sirćetom i stavite da kuva dok ne provri. Limunove natrljajte solju i stavite u dublju posudu. Prelijte sirćetom sa začinima, prekrijte salvetom i ostavite da stoji četiri dana. Procedite u čistu flašu a limun izgnječite da pusti sav sok.

Koristi se kao sastavni deo marinata ili pomešano sa uljem kao preliv za pečenu svinjetinu i salatu od krompira.

SIRĆE SA BELIM LUKOM
# 2 grančice svežeg ruzmarina
# 2 lista lovora
# 3 čena belog luka
# 1 l sirćeta

U flašu stavite ruzmarin, lorber i prepolovljene čenove belog luka. Prelijte sirćetom, zatvorite, promućkajte i držite na hladnom mestu dve tri nedelje. Tada procedite sirće, sipajte ga u čistu flašu i dobro zatvorite.

Ako želite pikantniju aromu sirćeta, dodajte na spisak začina i jednu suvu ljutu papričicu.

SIRĆE SA ZELENIM BIBEROM

# teglica zelenog bibera u sirćetu
# nekoliko zrna crnog bibera
# 3 grančice majorana
# 1 l vinskog sirćeta

Oceđen biber i sve druge sastojke stavite u flašu, nalijte vinskim sirćetom, zatvorite i ostavite da stoji nedelju dana. Tada procedite sirće, sipajte u čistu flašu i dobro zatvorite.


Zacini..- drugo objašnjenje celokupne materije o začinima

Muskatni orah

Plod tropskog drveta poreklom sa Maluckih ostrva. Dodaje se slanim i slatkim jelima, kolacima, slatkim kremovima i pudinzima, kremovima od sira, sosevima od sira i luka, kao dodatak spanacu, dinstanom povrcu, kuvanom vinu. Lekovita svojstva: olaksava varenje, deluje protiv dijareje i mucnine, ima blago umirujuce dejstvo.

Timijan

Timijan se preporucuje za zacinjavanje svih izrazito masnih jela, svih vrsta mesa i ribe i teskih soseva. Koristi se kao prirodni konzervans. Lekovita svojstva: deluje antisepticno i umirujuce, ublazava grceve, prehladu i kasalj, menstrualne tegobe i reumaticne bolove.

Italijano

Izvanrena mesavina origana, majorana, persuna, ruzmarina, bosiljka i mente - daje neprevazidjeni miris Italije. Pored toga sto se dodaje picama i lazanjama, dodaje se i sirnim namazima i marinadama.

Kapar

Mediteranska biljka koja se stavlja u salate i pikantne soseve. Pomesana sa persunom, bifteku daje poseban ukus i dobar je dodatak tursiji. Lekovita svojstva: Olaksava varenje i podstice apetit.

Šafran

"Crveno zlato" iz La Mance vazi za najbolji safran na svetu. Za kilogram safrana potrebno je oko 200 000 cvetova safranove ruze. One se beru rucno i sortiraju. Jelima od mesa i sosovima od paradajza daje poseban ukus koji asocira na Istok.

Melissa (limun trava)

Svezi ili osuseni listici ove aromaticne biljke sa mirisom limuna koristi se prvenstveno za zacinjavanje zelenih salata, pikantnih biljnih soseva, divljaci i corbi. Lekovito svojstvo: u narodnoj medicini caj od melise preporucuje se protiv slabosti srca i migrene.

Bosiljak

Upotrebljava se lisce, (sveze ili suseno), za salate, supe, jela od povrca, jela od ribe, mesa, marinade, soseve i prelive. Dodaje se pred kraj kuvanja. Lekovita svojstva: umiruje, opusta, uspavljuje. Smatra se da deluje kao afrodizijak. Podstice lucenje stomacnih sokova, pa ubrzava varenje i podstice apetit.

Cimet

Aromaticna kora tropskog cveta crvenkaste boje, prijatnog mirisa i ukusa. Osusena kora od cimeta ili njen prah se upotrebljava kao dodatak slatkim testima i kolacima, a na Dalekom istoku se dodaje jelima od mesa.

Djumbir

Poreklom je iz tropske Azije. Prijatnog je i ostrog mirisa. Koristi se kao zacin za pecurke, i ribu, pirinac i jela od povrca. U nekim zemljama se dodaje i kolacima. Neobicno se ceni u kineskoj i indijskoj kuhinji. Lekovita svojstva: podstice lucenje stomacnih sokova, smiruje kasalj i prehladu. Odlican antiseptik.


Steak pepper

Veoma pikantna i aromaticna mesavina zacina daje poseban ukus jelima sa rostilja, ribljoj corbi i pecenjima. Sastoji se od dobro izbalansirane mesavine tucane ljute paprike, crnog bibera, timijana, korijandera i morske soli.

Bilje Mediterana

Blaga mesavina mediteranskog bilja svojom plemenitom aromom daje posebnu notu svim vrstama morskih plodova, picama, lazanjama i spagetima. Sastoji se od mesavine bosiljka, majorana, melise i timijana.

Chilli

Posebna vrsta sitne, veoma ljute paprike iz tropskih krajeva, poljavljuje se i pod nazivom kajenski biber. Jelima daje pikantan i ljut ukus. Poboljsava krvotok.

Karanfilic

Tropsko drvo sa Filipinskih i juznih Moluckih ostrva ciji se cvetni pupoljci koriste za jela od mesa, soseve, tople napitke i neke vrste zimnica. Koristi se vrlo umereno, jer je veoma aromatican. Obavezan je satojak u kuvanom vinu i poslasticama sa medom ili vocem.

Korijander

Ovo je jedna od najstarijih zacinskih biljaka, poreklom iz jugoistocne Evrope, gde raste divlje, a u Indiji, Kini i Egiptu se gaji hiljadama godina. Koristi se kao dodatak jelima od divljaci, ragu - corbama, jelima od svinjskog, ovcijeg i juneceg mesa. Poslasticama od jabuka daje poseban ukus. Lekovita svojstva:
u medicini se koristi protiv probavnih smetnji.

Majoran

Bastenska biljka koja ima siroku primenu u kulinarstvu. Posebno se koristi kao zacin za jagnjetinu, jela od sira, nadeve za zivinu, corbe i povrce. U nekim delovima Vojvodine se dodaje domacim kobasicama. Lekovita svojstva: smiruje kasalj i prehladu, sadrzi vitamine A i C.

Anis

Postojbina mu je istocno Sredozemlje. Vrlo je jakog i prijatnog mirisa. Dodaje se mirisnim kolacima i testu, ali se koristi i za zacinjavanje ribe, zivinskog mesa krem supa i soseva. Veoma je omiljen u azijskoj kuhinji. Lekovita svojstva: poboljsava varenje, smanjuje nadimanje, ublazava kasalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.

Curry

Veoma pikantan indijski zacin u prahu, kombinovan od raznih sastojaka. Poznato je vise od 200 vrsta, od najblazeg do najljuceg. Cuveni specijalitet je pile u Carry-u. Veoma je pikantan kao dodatak raznim sosevima i prelivima. U Indiji je veoma omiljen i koristi se za zacinjavanje svih vrsta mesa i povrca.


Estragon

Služi kao začin za soseve i salate, jela od paradajza, jaja i ribe. Dozira se umereno.

Priredio -ugursuz

No comments: